Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Δεν μπορώ να περιμένω…

Δημοφιλή

Δεν είναι κάτι της επικαιρότητας, ούτε κάτι άμεσο. Μπορεί να κρατήσει κάνα… πεντάρι χρόνια, αλλά θα είναι κάτι που θα τροφοδοτεί με οξυγόνο τα κύτταρα του συλλόγου, της πόλης ολόκληρης.

Η Νέα Τούμπα δεν αποτελεί πια ένα άπιαστο στόχο, ένα χρόνιο καημό, ένα όνειρο απατηλό. Δεν είναι μία αερολογία, ούτε μία αόριστη υπόσχεση. «Αυτό το έργο δεν είναι ένα… μακέτο», όπως είχε πει με εκείνο το ιστορικά ανεπανάληπτο σαρδάμ ο Κώστας Σημίτης. Είναι κάτι χειροπιαστό, με αρχή, μέση και τέλος.

Όπως δήλωσε ο Τάκης Δούμας, ο αρχιτέκτονας που κάνει τα σχέδια για το μακρόπνοο αυτό έργο, είναι κάτι που τρέχει με ρυθμούς γρηγορότερους από ότι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Για μία πόλη που περιμένει ισόβια το μετρό και άκουσε πολιτικές υποσχέσεις για υποθαλάσσιες σήραγγες, είναι λογικό τα ώτα να είναι δύσπιστα σε κάθε τέτοια τοποθέτηση, μα τα πράγματα εδώ μοιάζουν να είναι πολύ πιο ξεκάθαρα.

Η μελέτη έχει κατατεθεί και περιμένει τις περιβαντολλογικές μελέτες και αδειοδοτήσεις και τη δημόσια διαβούλευση πριν φύγει για το Συμβούλιο της Επικρατείας και την έκδοση προεδρικού διατάγματος ακόμα και το καλοκαίρι του 2021, πολύ μπροστά ακόμα και από το πιο αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα.

Στο τέλος του καλοκαιριού ο ΠΑΟΚ θα έχει δυνατότητα να καλέσει γραφεία για να πάρει προτάσεις για σχέδια.

Το εύρος κόστους (από 90 έως 140 εκατομμύρια ευρώ) είναι ήδη υπολογισμένο, το έργο ενδέχεται να μπορεί να παραδοθεί το 2024 ή το 2025, μαζί με το μετρό. Θα είναι το ξεκίνημα μιας νέας εποχής.

Οι τίτλοι είναι κάτι σημαντικό. Πολύ σημαντικό. Μένουν στην ιστορία. Φτιάχνουν ανεξίτηλες αναμνήσεις. Δημιουργούν οπαδούς. Ωστόσο, εδώ μιλάμε για κάτι πολύ πιο ευρύ. Πολύ πιο επιδραστικό στις ζωές ακόμα και ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με τον σύλλογο.

Η Νέα Τούμπα δεν θα δημιουργήσει απλώς θέσεις νέες εργασίας που θα προκύψουν από το έργο. Θα αναβαθμίσει την γύρω περιοχή. Θα βελτιώσει τις υποδομές της, μέσω των έργων ανάπλασης. Θα ομορφύνει μία γηρασμένη και κορεσμένη περιοχή. Θα είναι έργο πνοής για όλη την πόλη. Δεν θα είναι το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Θα είναι ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Θεσσαλονίκη.

Το νέο γήπεδο θα είναι η τρανύτερη απόδειξη μιας πανθομολογούμενης αλήθειας. Ο ΠΑΟΚ είναι η οικονομική ατμομηχανή της Βορείου Ελλάδας.

Όπως έχει διδάξει η ιστορία είναι δεδομένο ότι στον δρόμο θα βρεθούν εμπόδια. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι άνθρωπο με αγνές οικολογικές ανησυχίες θα ανακαλύψουν πέριξ της Τούμπας κι άλλες σπάνιες μορφές ζωής που θα πρέπει να προστατευτούν όπως οι αλήστου μνήμης κορμοράνοι. Κάποιοι ενδέχεται να φωνάξουν για μερικά δέντρα που θα κοπούν, για δύο παγκάκια που θα φύγουν από τη θέση τους. Άλλοι θα διαμαρτυρηθούν για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, για το θόρυβο, για ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Όλα αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Το νερό όμως έχει μπει ήδη στο αυλάκι.

Ο στιχουργός στο ιστορικό «σήκωσε το, το τιμημένο, δεν μπορώ, δεν μπορώ να περιμένω», ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το σύνθημα του μπορεί να ταιριάζει γάντι και σε ένα κτίριο. Στην Νέα Τούμπα…

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Το γήπεδο είναι μεγάλη υπόθεση και όχι μόνο συναισθηματικά. Από μόνο του βέβαια δεν αρκεί για να σε φέρει στο επόμενο επίπεδο. Χρειάζεται και μία ομάδα αναλόγου βεληνεκούς να παίζει μέσα στο χορτάρι του. Ένα νέο, σύγχρονο, λειτουργικό γήπεδο δεν σε αλλάζει από μόνο του επίπεδο. Αποτελεί όμως προϋπόθεση για να μην σε προσπεράσει η εποχή σου. Για να μην περάσει το τρένο της ανάπτυξης και σε αφήσει μόνο την αποβάθρα. Από τις τοπ-100 της Ευρώπης, πάνω οι μισές έχουν χτίσει γήπεδα τον αιώνια που διανύουμε, όλες οι υπόλοιπες φρόντισαν (ή φροντίζουν) να ανακατασκευάσουν τα ήδη υπάρχοντα. Όποιος δεν προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής, απλώς μένει πίσω. Το γήπεδο θα γεμίσει την καθημερινότητα του ΠΑΟΚ, θα δημιουργήσει νέες ελπίδες, θα αναπροσαρμόσει το όραμα, θα γεμίσει με ανυπομονησία τον κόσμο. Θα δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας και θα βοηθήσει να ξεπεραστούν γρήγορα οι στραβές και η παραδοσιακή εσωστρέφεια που προκαλούν. Με μία φράση; Θα ανανεώσει ολόκληρο το οικοσύστημα του ΠΑΟΚ.

Οι τίτλοι είναι κάτι σημαντικό, ειδικά για τον ΠΑΟΚ που δεν είχε δα και πάρα πολλούς στην τροπαιοθήκη του. Η Νέα Τούμπα όμως είναι κάτι συγκλονιστικά μεγάλο για το είναι του συλλόγου. Είναι η εγγύηση της επόμενης ημέρας. Θα είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη, η ισόβια κληρονομιά του Ιβάν Σαββίδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Σίγασαν τα… κανόνια του ΠΑΟΚ

Οι τέσσερις πρώτοι σκόρερ του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, έχουν να βρουν δίχτυα αρκετό καιρό. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου,...

Στην ίδια κατηγορία