Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Καλά, πώς πούλησε τον Ποντένσε για 30… μύρια;

Δημοφιλή

Ο κόσμος αναρωτιέται και με το δίκιο του. Πως έφτασε ο Ολυμπιακός να πουλάει τον Ντανιέλ Ποντένσε για 30 εκατομμύρια ευρώ; Είναι αυτά τα λεφτά αληθινά; Είναι τόσο καλός ο Πορτογάλος για να κοστίζει τόσο; Και εν πάσει περιπτώσει γιατί οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν φέρνουν προτάσεις με τόσα χρήματα;

Τα μετράς και ζαλίζεσαι. Δεν είναι στραγάλια είναι εκατομμύρια από ευρώ, διάολε! Είναι η πιο ακριβή πώληση ποδοσφαιριστή από ελληνική ομάδα, για να καταλάβει κανείς το μέγεθος φέρνει πίσω όσα λεφτά κοστίζει μισθολογικά όλος ο φετινός ΠΑΟΚ! Ρε τον Ολυμπιακό έκανε την τύχη του με την πώληση του Ντανιέλ Ποντένσε!

Αν προσθέσει κανείς σε αυτή την 30άρα που έρχεται με έμβασμα από την Αγγλία, άλλο ένα 40άρι που έρχεται από την φετινή ευρωπαϊκή του πορεία, τότε κανονικά οι ερυθρόλευκοι θα έπρεπε να κάνουν πλάκα στο ελληνικό πρωτάθλημα, δεν θα έπρεπε να βλέπουν κανέναν. Τότε, γιατί ο Δικέφαλος είναι κολλημένος σαν βδέλλα πίσω του και περιμένει ένα του λάθος για να περάσει και πάλι μπροστά;

Ας τα πάρουμε ένα – ένα. Ο Ολυμπιακός την φήμη του ως selling club την έχτισε σιγά-σιγά. Όχι απλά με τις πωλήσεις που έκανε, όσο με την πορεία όσων έφυγαν από αυτόν στο εξωτερικό.

Ο Τουρέ έπαιξε. Ο Μιραλάς έπαιξε. Ο Μήτρογλου έπαιξε. Ο Μανωλάς έπαιξε. Ο Μιλιβόγεβιτς έπαιξε. Ο Σιόβας έπαιξε. Ο Σάμαρης έπαιξε. Ο Μαζουακού έπαιξε. Ο Χολέμπας έπαιξε. Υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις (Ρέτσος, Ρομπέρτο, Καστίγιο) που επιβεβαιώνουν τον κανόνα που θέλει τον Ολυμπιακό να έχει περάσει στην αγορά την βεβαιότητα ότι δεν πουλάει σκαρταδούρα.

Η τακτική των ερυθρόλευκων να μην βάζουν ρήτρες, αλλά να τζογάρουν και να διαπραγματεύονται στο όριο, εκκινώντας σχεδόν πάντα από μη ρεαλιστικά νούμερα, έβαζε πάντα σκαλοπάτι για την επόμενη πώληση. Τα 15 που έδωσε η Φούλαμ για τον Κώστα Μήτρογλου λειτούργησαν ως βάση, ως αρχική τιμή για όλους τους άλλους που ακολούθησαν. Η αγορά σχεδόν πάντα λειτουργεί έτσι, συγκρίνοντας.

Τα κάνει όλα αυτά ο Ολυμπιακός μόνος του; Σαφώς και όχι. Το πέρασμα του σε αυτά τα νούμερα ήταν επιστέγασμα της σχέσης του με μεγλοπαίκτες που ρυθμίζουν την αγορά. Άλλοτε ο Φάλι Ραμαντάνι, άλλοτε ο Μίνο Ράιολα και τώρα ο χρυσοδάκτυλος Ζόρζε Μέντες. Όλοι αυτοί συμφωνούν από πριν στο μερίδιο επί του ποσού της μεταγραφής που θα καρπωθούν, όταν φέρουν την πρόταση.

Για κάθε Ποντένσε για τον οποίο ο Ολυμπιακός θα έχει τον πρώτο λόγο θα πρέπει να φορτωθεί και μερικούς Φιγκέιρας, Μιράντα που πρέπει να βολευτούν κάπου. Πάντα έτσι γινόταν, πάντα έτσι γίνεται.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μία σημαντική παράμετρος. Διότι ο Ζόρζε Μέντες δεν είναι απλώς ένας σημαντικός ατζέντης στην αγορά. Είναι ένας άνθρωπος που δημιουργεί την αγορά!

Ας αφήσουμε στην άκρη το διάσημο πελατολόγιο του και ας εστιάσουμε σε κάτι άλλο. Τον απόλυτο έλεγχο που έχει κατά καιρούς σε ομάδες που βρίσκονται στην σφαίρα επιρροής του (Βαλένθια, Μονακό, Λα Κορούνια, Γουλβς), είτε επειδή… φυτεύει εκεί προπονητές, είτε επειδή τους βρίσκει ιδιοκτήτες.

Λίγο πριν η κινέζικη εταιρία Fosun αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Γουλβς, μέσω μιας θυγατρικής της (Foyo) είχε αγοράσει μέρος των μετοχών της Gestifute της εταιρίας παικτών που εκπροσωπεί ο Ζόρζε Μέντες! Δεν είναι τυχαίο που οι λύκοι έχουν αυτή τη στιγμή 8 Πορτογάλους στο ρόστερ τους και πάνε να τους κάνουν 10 με την απόκτηση του Ντανιέλ Ποντένσε και του Νέλσον Ολιβέιρα της ΑΕΚ.

Για να το πούμε πιο απλά. Σε αυτή την συνηθισμένη κυκλική ροή χρήματος, η Γουλβς που έχει άμεση σχέση με τον Μέντες, αγοράζει πελάτες του Μέντες, από ομάδες της σφαίρας επιρροής του Μέντες, δίνοντας την προμήθεια στον Μέντες, ενώ για να καλύψει το κενό που δημιουργείται, η ομάδα που πούλησε παίκτη του Μέντες θα πάρει τον αντικαταστάτη από το γραφείο του Μέντες! Τα νούμερα μικρή σημασία έχουν. Όσο πιο μεγάλα, τόσο μεγαλύτερη η διαφήμιση για τους παίκτες του Μέντες!

Η σωστή ερώτηση λοιπόν δεν είναι πόσα χρήματα θα κοστίσει η μεταγραφή του Ντάνιελ Ποντένσε στην Γουλβς, αλλά πόσα από αυτά τα λεφτά θα καταλήξουν στα ταμεία του Ολυμπιακού και πόσα στην τσέπη του χρυσοδάκτυλου agent.

Το παιχνίδι είναι ελεύθερο. Όποιος θέλει συμμετέχει. Προς το παρόν ο ΠΑΟΚ αρνείται να μπει σε τέτοιες διαδικασίες, η λογική του είναι να βγάλει τους ατζέντηδες έξω από το δικό του αλισβερίσι. Όπως σε κάθε επιλογή στην ζωή, κάπου κερδίζεις, κάπου χάνεις…

ΤΙ ΤΟΝ ΚΟΦΤΕΙ ΤΟΝ ΠΑΟΚ;

Γιατί τόση κουβέντα για τον Ποντένσε; Μα, η αποχώρηση του από τον Ολυμπιακό έχει άμεση σχέση και με τον ΠΑΟΚ. Σίγουρα, η πώληση του θα φέρει ακόμα περισσότερα λεφτά στα ταμεία του Ολυμπιακού, που θα μπορεί με μεγάλη άνεση να κινηθεί μεταγραφικά, χωρίς τον παραμικρό βραχνά με το FFP. Ένα λεπτάκι όμως. Ο Πορτογάλος δεν ήταν ένας απλός παίκτης του ρόστερ. Τα χαρακτηριστικά του δεν τα βρίσκεις εύκολα.

Στις τρεις φορές που έπαιξε απέναντι στον ΠΑΟΚ, ο Ποντένσε ήταν ο μοναδικός που προκάλεσε χάος στην άμυνα του Δικεφάλου. Ο μοναδικός για τον οποίο δεν βρέθηκε αντίδοτο. Η αριθμητική ανισορροπία που δημιουργούσε με την ικανότητα του στην ντρίμπλα, έφερε τεράστια προβλήματα στις δύο τελευταίες επισκέψεις του ΠΑΟΚ στο «Καραϊσκάκης», ενώ ο Πορτογάλος σκόραρε και στην Τούμπα. Δίχως αυτόν, ο Ολυμπιακός γίνεται πιο προβλέψιμος, με λιγότερη φαντασία και λιγότερη… ποικιλία.

Όποιος κι αν έρθει στην θέση του θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής, τέτοιο πακέτο (έστω και με σημαντική αδυναμία στην τελική ενέργεια) είναι δύσκολο να βρεθεί στην αγορά και όταν βρίσκεται είναι συνήθως πανάκριβο.

Σε ότι αφορά την μεγάλη εικόνα, το μέλλον, την εταιρική του λειτουργία η πώληση Ποντένσε είναι μία ευλογία για τον Ολυμπιακό. Βραχυπρόθεσμα, τώρα, φέτος, η αποχώρηση του Πορτογάλου αφαιρεί από τον βασικό ανταγωνιστή του ΠΑΟΚ ένα σημαντικό όπλο, σε μία καίρια θέση, που δύσκολα αντικαθίσταται. Μία λεπτομέρεια που μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στο που θα καταλήξουν οι δύο φετινοί εγχώριοι τίτλοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Σίγασαν τα… κανόνια του ΠΑΟΚ

Οι τέσσερις πρώτοι σκόρερ του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, έχουν να βρουν δίχτυα αρκετό καιρό. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου,...

Στην ίδια κατηγορία