Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ο ΠΑΟΚ έχει μάθει να μένει όρθιος στα μεγάλα εκτός έδρας ευρωπαϊκά ραντεβού

Δημοφιλή

Ο Δικέφαλος καλείται να επιβεβαιώσει στη Φρανκφούρτη τη καλή του… φήμη, που έχει αποκτήσει, αγωνιζόμενος μακριά από την Τούμπα απέναντι σε «δυνατά» ονόματα.

Νίκες κόντρα σε Ντόρτμουντ, Μπενφίκα, Τότεναμ και Φιορεντίνα, καθώς και ισοπαλίες απέναντι σε Λιόν, Αγιαξ, Σάλκε, Σεβίλλη, Αρσεναλ, Φενερμπαχτσέ και Μπάγερν Μονάχου είναι κάποια από τα θετικά αποτελέσματα, που έχει αποσπάσει ο ΠΑΟΚ μακριά από τη Θεσσαλονίκη στην πολύχρονη ευρωπαϊκή του διαδρομή. Σ΄ αυτήν την αλυσίδα, θα επιδιώξει-την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου- να προσθέσει ακόμη έναν κρίκο, αυτόν της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης…

Πριν… μισό αιώνα (σεζόν 1973-74), ο ΠΑΟΚ στάθηκε όρθιος στο Ζερλάν αποσπώντας ισοπαλία με 3-3 από τη Λιόν, κάτοχο του κυπέλλου Γαλλίας (σκόρερ των φιλοξενούμενων οι Ασλανίδης 44′, Τερζανίδης 50′ , Σαράφης 81′).

Δέκα χρόνια μετά (σεζόν 1983-84), ο ΠΑΟΚ άγγιξε το «θαύμα» στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου απέναντι στην Μπάγερν. Όπως το πρώτο ματς της Τούμπας, έτσι κι η ρεβάνς στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας έληξε χωρίς τέρματα (κανονικός αγώνας και παράταση), μέχρι που οι Γερμανοί πήραν την πρόκριση με 9-8 στα πέναλτι.

Την περίοδο 1990-91 ο ΠΑΟΚ βρέθηκε ν’ αντιμετωπίζει τη Σεβίλλη στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν». Ο αγώνας δεν είχε πολλές ευκαιρίες και το 0-0 είχε έρθει μάλλον φυσιολογικά.

Την αμέσως επόμενη σεζόν (1991-92) ο ΠΑΟΚ έπρεπε να πάρει αποτέλεσμα στην έδρα της Μαλίν μετά το 1-1 του αγώνα της Τούμπας. Και το κατάφερε στο 85΄ της ρεβάνς, όταν ο Λεοντιάδης έκανε το γύρισμα από τα αριστερά, η άμυνα της Μαλίν δεν απομάκρυνε σωστά κι ο Μπορμπόκης με σουτ έδωσε τη νίκη-πρόκριση στην ομάδα του.

Η επανεμφάνιση του ΠΑΟΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τη σεζόν 1997-98 συνδυάστηκε με τη σπουδαία πρόκριση επί της Αρσεναλ.  Στη ρεβάνς του Χάιμπουρι ο Μπέργκαμπ ισοφάρισε από νωρίς (22΄) το σκορ του πρώτου αγώνα της Τούμπας, αλλά, τρία λεπτά πριν το φινάλε, ο Βρύζας είχε διαμορφώσει το τελικό 1-1.

Η ρεβάνς της Λισαβώνας κόντρα στην Μπενφίκα τη σεζόν 1999-2000 έμοιαζε χαμένη υπόθεση για τον ΠΑΟΚ (είχε χάσει 2-1 στο πρώτο ματς). Κι όμως, μέχρι τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου είχε καταφέρει να ισοφαρίσει το σκορ της Τούμπας, χάρη σε εκτελέσεις φάουλ των Μαραγκού και Σάμπρι. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου από πλευράς ΠΑΟΚ ο μοναδικός που βρήκε στόχο ήταν ο Μπάντοβιτς. Οι γηπεδούχοι δεν λάθεψαν και με 4-1 πέρασαν στην επόμενη φάση. Δεκαεννέα χρόνια μετά, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να χάνει στη λήξη του α΄ μέρους με 1-0 (με πέναλτι) από την Μπενφίκα, αλλά απέσπασε1-1 στη Λισαβόνα χάρη στο γκολ του Ουάρντα στο 76΄.

Τη σεζόν 2010-11 έφυγε από τη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» κόντρα στον Αγιαξ με 1-1, χάρη στο γκολ του Ίβιτς στο 72΄. Εξι χρόνια μετά, στο ίδιο γήπεδο ο Κάμπος άνοιξε το σκορ στο 27΄, με τους Ολλανδούς να ισοφαρίζουν στο β΄ μέρος.

Στη ρεβάνς της σεζόν 2010-11 με τη Φενερμπαχτσέ, το ματς στην παράταση, αλλά η πρόκριση κρίθηκε στο στο 102΄, όταν ο Μουσλίμοβιτς διαμόρφωσε το 1-1. Την ίδια σεζόν, «χρυσάφι» ήταν το διπλό στο Ζάγκρεμπ επί της Ντιναμό, αφού το γκολ του Σαλπιγγίδη έστειλε τον ΠΑΟΚ στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, όπου κληρώθηκε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στη ρεβάνς του Λουζνίκι ο Μουσλίμοβιτς άνοιξε το σκορ στο 67΄ και στο 80΄ διαμορφώθηκε το τελικό 1-1, αφού ο Ιγκνάσεβιτς πρόλαβε τους παίκτες του ΠΑΟΚ μετά την απόκρουση του Κρέσιτς στο πέναλτι του Βάγκνερ Λοβ.

Ένα χρόνο μετά, ο Δικέφαλος πανηγύρισε τη νίκη με 2-1 επί της Τότεναμ (ονειρεμένο υπήρξε το πρώτο τέταρτο του αγώνα για τον Δικέφαλο, που προηγήθηκε με τα γκολ των Σαλπιγγίδη και Αθανασιάδη).

Την περίοδο 2013-14 έφυγε από το Γκελζενκίρχεν με 1-1 απέναντι στη Σάλκε χάρη στο γκολ του Στοχ στο 73΄. Τρία χρόνια μετά, έμεινε αήττητος στο ίδιο γήπεδο (ισοφάρισε στο 25΄ με αυτογκόλ του Νάσταζιτς).

Τη σεζόν 2014-15, στο ματς με τη Φιορεντίνα, άνοιξε το σκορ στο 81΄ με τον Μάρτενς, αλλά δέχτηκε το γκολ της ισοφάρισης στο 88΄. Δύο χρόνια μετά, απέναντι ξανά στους «βιόλα», πανηγύρισε την πρώτη του νίκη επί ιταλικού εδάφους Ο Δικέφαλος προηγήθηκε με τους Σάχοφ (5΄) και Κάμπος (26΄), οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν και στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ροντρίγκεζ χάρισε το τρίποντο (φωτ.).

AΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΣΤΦΑΛΕΝ

Το ματς της 10ης Δεκεμβρίου 2015 στο Βεστφάλεν απέναντι στην Μπορούσια Ντόρτμουντ ήταν για την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, ο ΠΑΟΚ δεν είχε ελπίδες πρόκρισης, παρ’ όλα αυτά πήρε σημαντική νίκη γοήτρου με 1-0, που ήταν και η πρώτη επί γερμανικού εδάφους. Χρειάστηκε, βέβαια, και τη βοήθεια της τύχης, καθώς οι Γερμανοί είδαν τρεις φορές την μπάλα να σταματάει στα δοκάρια του Γλύκου. Το μοναδικό γκολ σημειώθηκε στο 34′, όταν ο Μυστακίδης βρήκε τον Μακ, αυτός πέρασε τον Βάιντενφελερ και από πλάγια έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τους «ασπρόμαυρους»  να πανηγυρίζουν με τους πάνω από 4.000 φίλους τους που βρέθηκαν στον Βεστφάλεν.


Τελευταία νέα

Ο Νιόπλιας και ο Άρης

Ζουν κι αναπνέουν στον Άρη για τον τελικό του Κυπέλλου. Το μεγάλο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό εμπεριέχει ιστορικό χαρακτήρα...

Στην ίδια κατηγορία