Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ετοιμοι οι ΠΑΟΚτσήδες για μια ακόμη ευρωπαϊκή «παράσταση»

Δημοφιλή

Μια ακόμη ευρωπαϊκή «παράσταση» ετοιμάζονται να δώσουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, που θα βρεθούν το βράδυ της Πέμπτης στο πλευρό της ομάδας τους κόντρα στην Αϊντραχτ.

Η FORZA θυμίζει τις πόλεις της γηραιάς ηπείρου, που έχουν κατά καιρούς υποδεχθεί το μεγαλύτερο όγκο ΠΑΟΚτσήδων.

Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ ακολουθούν την ομάδα τους ανά την Ευρώπη από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, που έδωσε ο Δικέφαλος εκτός ελληνικών συνόρων. Ποιο ήταν αυτό; Τη σεζόν 1965-66 αντιμετώπισε στον πρώτο γύρο του κυπέλλου Εκθέσεων την αυστριακή Βίνερ. Και στη ρεβάνς στο Πράτερ της Βιέννης υπήρχε ασπρόμαυρο χρώμα στις κερκίδες.

Στο ματς της 20ης Οκτωβρίου 1976 στο Κίεβο, εκτός από την υπέρ-ομάδα του Βαλερί Λομπανόφσκι, οι ασπρόμαυροι είχαν να αντιμετωπίσουν και το ψύχος της ουκρανικής πόλης (μείον επτά βαθμοί Κελσίου). Στο στάδιο της Ντιναμό είχαν βρεθεί σχεδόν 40 χιλιάδες φίλαθλοι θεατές, μεταξύ αυτών και χίλιοι οπαδοί του ΠΑΟΚ.

Το 1997 στο Χάιμπουρι (κατά κύριο λόγο), το 2011 στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν και το 2018 στο Στάμφορντ Μπριτζ, στα παιχνίδια εναντίον της Άρσεναλ (1-1), της Τότεναμ (1-2) και της Τσέλσι (4-0) αντίστοιχα, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ είχαν βρεθεί μαζικά στην πόλη του Λονδίκου και ανάγκασαν με τις εκδηλώσεις τους ν’ ασχοληθούν μαζί τους ακόμη και αγγλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο αγώνας ρεβάνς εναντίον της Γκρασχόπερς το 2002 μνημονεύεται, πέρα από την πρόκριση του ΠΑΟΚ στις καθυστερήσεις, και για την πολυπληθή παρουσία των φιλάθλων του. Περίπου έξι χιλιάδες Έλληνες είχαν μετατρέψει την αντίπαλη έδρα σε μια μικρή Τούμπα, κάνοντας τον προπονητή της ελβετικής ομάδας Μαρσέλ Κόλερ να δηλώσει: «Ζηλεύω τον κόσμο του ΠΑΟΚ». Οι φίλαθλοι των γηπεδούχων αποτελούσαν τη μειοψηφία των θεατών εκείνης της αναμέτρησης, κάτι που πολύ σπάνια συναντά κανείς, ειδικά σε παιχνίδια ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Όσον αφορά το νότο, οι ΠΑΟΚτσήδες ταξίδεψαν μέχρι το Ισραήλ, δύο φορές στο Τελ Αβίβ (για τα ματς με Μακάμπι και Μπνέι Γιεχούντα) και μία στην Ιερουσαλήμ (για τον αγώνα ρεβάνς με την Μπεϊτάρ). Στο παιχνίδι ρεβάνς, πάντως, εναντίον της Μακάμπι τον Αύγουστο του 2004 ελάχιστοι ήταν οι ΠΑΟΚτσήδες, που μπήκαν στη διαδικασία του ταξιδιού, μετά τα όσα είχαν συμβεί στον πρώτο αγώνα της Τούμπας και την- καταδικαστική για την υπόθεση της πρόκρισης- τιμωρία της ομάδας τους για αντικανονική συμμετοχή του Λιάσου Λουκά.

H ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ξεχωριστή θέση στo μακρύ κατάλογο των ευρωπαϊκών εξορμήσεων του φίλαθλου κόσμου του Δικεφάλου κατέχει η εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Αυγούστου 2010. Η ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκη έδινε τη ρεβάνς κόντρα στη Φενερμπαχτσέ για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ και 2.500 ΠΑΟΚτσήδες ταξίδεψαν στην Πόλη, όπου βρίσκονται οι ρίζες του ασπρόμαυρου συλλόγου. Αμέσως μετά την κλήρωση, οι διοικήσεις των δύο ομάδων είχαν συμφωνήσει για ανταλλαγή εισιτηρίων και η διοίκηση του Θοδωρή Ζαγοράκη χρειάστηκε να κάνει μαραθώνιες συζητήσεις με τη συντονιστική των οπαδών, προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις, τόσο στην Τούμπα, όσο και στο «Σουκρού Σαράτσογλου».

Όχι μία και δύο, αλλά τρεις φορές η κλήρωση των ευρωπαϊκών κυπέλλων οδήγησε τον ΠΑΟΚ στο Όσλο (την πρώτη φορά κόντρα στη Λιν και τις δύο επόμενες με αντίπαλο τη Βαλερένγκα). Πάντως, η πρωτεύουσα της Νορβηγίας δεν αποτελεί τον πιο μακρινό (προς το βορρά) προορισμό των οπαδών του Δικεφάλου, μια που το 2017 βρέθηκαν στην πόλη Έστερσουντ της Σουηδίας.

«ΚΑΤΑΛΗΨΗ» ΣΤΟ ΦΡΙΟΥΛΙ

Μια από τις πολυπληθέστερες παρουσίες ΠΑΟΚτσήδων σε εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι καταγράφηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2012. Η ομάδα του  Μπόλονι έδινε στην Ιταλία το πρώτο παιχνίδι με την Ουντινέζε για τη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ και στο ένα από τα δύο πέταλα του γηπέδου του Φρίουλι βρίσκονταν έξι χιλιάδες φίλοι του Δικεφάλου.

*Στις 12 Δεκεμβρίου 2002 η ομάδα του Αναστασιάδη έδινε τον αγώνα ρεβάνς με τη Σλάβια Πράγας για το γ΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η πρωτεύουσα της Τσεχίας είχε ντυθεί στα λευκά, αλλά εκείνο το γεγονός καθόλου δεν είχε πτοήσει τους ΠΑΟΚτσήδες να δώσουν βροντερό «παρών» στο γήπεδο της τσέχικης ομάδας.

Ίσως ακόμη πιο αντίξοες να ήταν οι καιρικές συνθήκες, που συνάντησαν οι οπαδοί του Δικεφάλου στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, στον προ δώδεκα χρόνων αγώνα ρεβάνς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Το παιχνίδι είχε διεξαχθεί νωρίς το απόγευμα, αλλά ο υδράργυρος είχε κατρακυλήσει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΝΣ ΑΡΕΝΑ

Η Γερμανία αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, προνομιακό πεδίο για τους ΠΑΟΚτσήδες, αφού μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας με καταγωγή από τη βόρεια Ελλάδα διαμένουν στη μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Συνεπώς, καμία έκπληξη δεν προκάλεσε η πολυπληθής παρουσία τους στα παιχνίδια εναντίον της Σάλκε στη Βέλτινς Αρένα, τόσο τον Αύγουστο του 2013 για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, όσο και τρεισήμισι χρόνια αργότερα για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Το ίδιο και στο Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ του Ντόρτμουντ για το ματς με την Μπορούσια το Δεκέμβριο του 2015 για τη φάση ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

*Τριάντα χιλιάδες ήταν οι θεατές του αγώνα ρεβάνς στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου, μεταξύ της Μπάγερν και του ΠΑΟΚ (2 Νοεμβρίου 1983). Μεταξύ αυτών και οχτώ χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες, μετανάστες στην πλειοψηφία τους στη βαυαρική πόλη, οι οποίοι έζησαν από κοντά εκείνο το συγκλονιστικό παιχνίδι, που κρίθηκε στα πέναλτι υπέρ των Βαυαρών.

Η…ΓΝΩΡΙΜΗ «ΓΙΟΧΑΝ ΚΡΟΙΦ ΑΡΕΝΑ»

Τρεις φορές στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας ο ΠΑΟΚ τέθηκε αντίπαλος του Αγιαξ σε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ και, φυσικά, ισάριθμες φορές, οι οπαδοί του Δικεφάλου φώναξαν βροντερά «παρών» στις εξέδρες της «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα».

*Πριν από εννέα χρόνια η αποστολή του ΠΑΟΚ υποχρεώθηκε-βάσει της κλήρωσης στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ- στο πιο μακρινό ταξίδι στην ιστορία της. Η ομάδα του Χουμπ Στέφενς έφθασε μέχρι το Καζακστάν για ν’ αντιμετωπίσει τη Σαχτέρ Καραγκάντι. Αλλά ακόμη και σ’ εκείνη τη χώρα ταξίδεψαν φίλαθλοι του Δικεφάλου, προκειμένου να σταθούν στο πλευρό των «ασπρόμαυρων». Μάλιστα, έξι απ’ αυτούς έφθασαν οδικώς στην Αστάνα, καταγράφοντας έξι χιλιάδες χιλιόμετρα. Και για να τους τιμήσει, ο Ιβάν Σαββίδης παρακολούθησε μαζί τους από την εξέδρα το παιχνίδι με την τοπική ομάδα.

*Η Λισαβώνα αποτελεί τον πιο μακρινό προορισμό προς τα δυτικά. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν επισκεφθεί την πορτογαλική πρωτεύουσα τρεις φορές, όσες δηλαδή ήταν και οι εκεί αναμετρήσεις με την Μπενφίκα.

 

 


Τελευταία νέα

Κωνσταντέλιας: «Σήμερα το… ευχαριστήθηκα!»

Πολυτιμότερος παίκτης του ντέρμπι με την ΑΕΚ αναδείχθηκε ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, σκόρερ δύο τερμάτων της ομάδας του. «Είχαμε χαρακτήρα. Από...

Στην ίδια κατηγορία