Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Διαζύγιο ΠΑΟΚ-Μπότο: Ολο το (πλούσιο) παρασκήνιο

Δημοφιλή

Το διαζύγιο ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ζοσέ Μπότο μοιάζει να είναι πολύ λογικό με βάση τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν. Η FORZA έχει όλο το παρασκήνιο της υπόθεσης…

Από το 2012 μέχρι και σήμερα έχουν περάσει από την καρέκλα του αθλητικού-τεχνικού διευθυντή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ οκτώ διαφορετικά στελέχη. Σε κάποιες περιπτώσεις το διάστημα παραμονής ήταν μικρό (βλέπε: Τσιστιακόφ, Γεωργιάδης), σε κάποιες άλλες η επιρροή της οικογένειας Σαββίδη ήταν πολύ μεγάλη (Βρύζας, Μίχελ, Μπράνκο, Ρέμπε), ενώ σ’ αυτή του Φρανκ Άρνεσεν δόθηκε πλήρη ελευθερία κινήσεων. Και ο Ζοσέ Μπότο;

ΠΑΟΚ και Μπότο παίρνουν «διαζύγιο» στην πιο λογική απόφαση, με τον πιο παράλογο τρόπο. Από τη μία οι «ασπρόμαυροι», εδώ και καιρό, γνώριζαν πως δεν υπάρχει μέλλον με τον Πορτογάλο αθλητικό διευθυντή, από την άλλη φρόντισαν να το κάνουν στην «καρδιά» της μεταγραφικής περιόδου! Δεν το λες και σωστό το τάιμινγκ.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με την επιστροφή της ομάδας στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ξεκίνησε η διαδικασία λύσης της συνεργασίας. Το… μήνυμα είχε φτάσει στα αφτιά του Πορτογάλου αθλητικού διευθυντή στο διάστημα της προετοιμασίας στην Ολλανδία από τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που έγινε παρουσία του προπονητή και των διοικητικών στελεχών της ΠΑΕ. Εκεί καταγράφηκε εκ νέου μια έντονη δυσφορία από πλευράς ιδιοκτησίας για κάποιους χειρισμούς σε συγκεκριμένες μεταγραφικές υποθέσεις και διαρροές προς τον Τύπο. Ο τρόπος, μάλιστα, με τον οποίο ο Μπότο εκφράστηκε για το κλαμπ σε τρίτους ήταν το λιγότερο προσβλητικός για την ιστορία και το προφίλ του.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Η παρουσία του Πορτογάλου στην προετοιμασία αποδείχθηκε «διακοσμητική», παρά ουσιαστική, από την πρώτη ημέρα στο Τέχελεν αντιλήφθηκε και ο ίδιος ότι μετρούσε αντίστροφα από τον ΠΑΟΚ. Η απουσία του για τρεις ημέρες από το προπονητικό κέντρο δεν πέρασε απαρατήρητη, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, η εξήγηση που είχε δοθεί ήταν πως «βρισκόταν στο Ντίσελντορφ», που όντως είχε μεταβεί, «για μεταγραφικές υποθέσεις και κάποια προσωπικά ζητήματα».

Η συνάντηση στο Hyatt Regency, με τους δύο εκπροσώπους του Κάλεντ Νάρεϊ, προκειμένου να μιλήσουν για το νέο συμβόλαιο που θέλει ο Γερμανός ποδοσφαιριστής, ίσως, να ήταν η τελευταία που έκανε το απόγευμα της 9ης Ιουλίου με την ιδιότητα του αθλητικού διευθυντή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αν, φυσικά, κουβέντιασαν γι’ αυτό το θέμα και όχι για κάτι άλλο…

Η σχέση του ΠΑΟΚ με τον Ζοσέ Μπότο είχε αρχίσει και είχε τελειώσει πολλές φορές το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Όποτε υπήρχε κρίση και παράλληλα η κουβέντα με τον Ιβάν Σαββίδη, προκαλούσε ένταση στον ψυχισμό του Πορτογάλου, ζούσαμε το ίδιο επαναλαμβανόμενο, κουραστικό, μοτίβο.

Μία δύο ημέρες μετά, υπήρχε ένα δημοσίευμα στις αγαπημένες ιταλικές (και όχι μόνο…) ιστοσελίδες σχετικά με «έντονο ενδιαφέρον» της Νάπολι, της Φλαμένγκο, της… Λίβερπουλ για τον 57χρονο Πορτογάλο παράγοντα, ο οποίος αν μη τι άλλο γνωρίζει και παίζει πολύ καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι.

Η τελευταία διαρροή την περασμένη Τρίτη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη διοίκηση και ο βασικός λόγος που πάρθηκε τώρα αυτή η απόφαση. Τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν αρνητική τροπή, από τον Ιανουάριο. Τότε που οι εισηγήσεις Μπότο δεν εισακουστήκαν σε μεταγραφές, αλλά και πωλήσεις! Ο ΠΑΟΚ έκανε δύο μεταγραφές τον περασμένο χειμώνα, η μία του Τάισον έγινε απευθείας από την ιδιοκτησία, μέσω του γνωστού ατζέντη Βαντίμ Σαμπλί, η άλλη του Κεντζιόρα έγινε από τον Ραζβάν Λουτσέσκου, μέσω του πατέρα του, Μιρτσέα, που είναι προπονητής στην Ντιναμό Κιέβου.

Από τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Πορτογάλο αθλητικό διευθυντή, άρχισε να μειώνεται κάπως ο ρόλος του στην ομάδα, για να φτάσουμε στο καλοκαίρι. Που ουσιαστικά δεν είχε και μεγάλη συμμετοχή στις μεταγραφές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Οι περισσότερες προτάσεις του, όπως πχ. αυτή του Μεϊτέ της Μπενφίκα ή του Γκονσάλο Βιγιάρ της Ρόμα, εκ των πραγμάτων ήταν ανέφικτες να υλοποιηθούν, καλά – καλά δεν μπόρεσε να πετύχει μια συμφωνία με την Μπενφίκα για την παραμονή του Τιάγκο Ντάντας, ο οποίος θα συνεχίσει ως δανεικός στην Άλκμααρ.

ΤΑ ΛΑΘΗ, ΠΟΥ «ΧΡΕΩΘΗΚΕ» Ο ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΣ

Το πιο μεγάλο λάθος του Ζοσέ Μπότο ήταν ότι από τους πρώτους μήνες, τον χειμώνα του 2022, μπήκε πολύ ορμητικά στην καθημερινότητα του ΠΑΟΚ, χωρίς να αναλύσει τα δεδομένα και να αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες του κλαμπ και των ανθρώπων του.

Με το… καλημέρα έκοψε κάθε επαφή με το τμήμα των Ελλήνων σκάουτερ της ΠΑΕ και από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να δουλέψει μόνος του,  ακυρώνοντας όλους τους υπόλοιπους. Ενδεχομένως, να ένιωσε πανίσχυρος υπογράφοντας ένα τόσο δυνατό συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, που εκτός από τρελές μηνιαίες απολαβές τον έκανε να νιώσει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στο κομμάτι του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Το τμήμα scouting που υπήρχε και τα μέλη του είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα που χτίστηκε και έφτασε στην κατάκτηση του νταμπλ «ακυρώθηκε» από τον ίδιο τον  Μπότο, ο οποίος φρόντισε από το πρώτο διάστημα της παρουσίας του να το βάλει στο περιθώριο, προχωρώντας στη στελέχωση του με δικούς του ανθρώπους, οι οποίοι δεν συνεχίζουν, πλέον, στον ΠΑΟΚ.

ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Πάμε και στο κομμάτι των μεταγραφών όπου μέχρι και… δημοψήφισμα στήθηκε για το αν είναι πετυχημένος ή όχι ο Πορτογάλος στον συγκεκριμένο κομμάτι. Μέσα στο 2022 οι «ασπρόμαυροι» ξόδεψαν κοντά στα 11 εκατομμύρια ευρώ για παίκτες, στις δύο μεταγραφικές περιόδους, όπου ο Ζοσέ Μπότο είχε τον πρώτο λόγο.

Ο Πορτογάλος εισηγήθηκε στον Σαββίδη να δοθούν τρία εκατομμύρια ευρώ στη Μορεϊρένσε για τον Φιλίπε Σοάρες. Έναν ποδοσφαιριστή που από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στη Θεσσαλονίκη έδειξε ότι δε διαθέτει τα στοιχεία για να γίνει ηγέτης στη μεσαία γραμμή.

Το περασμένο καλοκαίρι πρότεινε να δοθούν χρήματα (1.800.000 Ευρώ) στους Γουόντερερς για την απόκτηση του Νίκο Κουαλιάτα, Οι Ουρουγουανοί μόνο που δεν… φωταγώγησαν το Μοντεβιδέο όταν άκουσαν την πρόταση του ΠΑΟΚ, με τον Μπότο να αδιαφορεί για το γεγονός ότι στην ομάδα υπήρχε προς αξιοποίηση το πρότζεκτ «Γιάννης  Κωνσταντέλιας».

Ο «Δικέφαλος» έδωσε κοντά στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ για τους Κοτάρσκι (2.000.000 €), Νάρεϊ (1.500.000 €), Σάστρε (400.000 €), Κάργα (280.000 €) και στην ομάδα ήρθαν ως ελεύθεροι οι Ιβάν Νάσμπεργκ, Ράφα Σοάρες, Μπράντον Τόμας και Αντρέ Ρικάρντο. Ο Κροάτης τερματοφύλακας και ο Γερμανός μεσοεπιθετικός είναι τα μοναδικά «παράσημα» του Πορτογάλου.

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Το τέλος του Μπότο εν μέσω μεταγραφικής περιόδου, δεν αλλάζει κάτι στην καθημερινότητα του ΠΑΟΚ, αφού ο Πορτογάλος ούτως ή άλλως δεν είχε ρόλο τους τελευταίους μήνες.

Τα μεταγραφικά, πλέον, θα δρομολογούνται εσωτερικά, με τον Ράζβαν Λουτσέσκου να έχει άποψη για τους παίκτες και τις τελικές επιλογές, με τις καθοριστικές διαπραγματεύσεις να γίνονται από τη διοίκηση.

Προς το παρόν ο ΠΑΟΚ θα πορευτεί έτσι και στην πορεία θα αποφασιστεί από την ιδιοκτησία αν θα επιλεγεί ένας ξένος τεχνικός διευθυντής ή η δουλειά θα γίνεται από το υπάρχον προσωπικό.

Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι αυτός που δίνει το τελικό ΟΚ για να γίνει οτιδήποτε στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ετσι λειτουργεί, έτσι θέλει να διοικεί το «μαγαζί», με εκείνον να εξετάζει τα πάντα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Ο ιδιοκτήτης της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, δεν εμπιστεύεται εύκολα άτομα, κι αν δεν κερδίσεις την εμπιστοσύνη του δεν μπορείς να σταθείς στην ομάδα. Ο Ζοσέ Μπότο έχασε την εμπιστοσύνη του Σαββίδη και κάπου εκεί άρχισε να μετράει αντίστροφα…

 


Τελευταία νέα

Χαμηλότερη τιμή για την Alfa Romeo Tonale

Η Alfa Romeo Tonale στην έκδοση Sprint έχει πλέον εισαγωγική τιμή €39.500, με πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού και μηδενική χρέωση...

Στην ίδια κατηγορία