Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το παράσημο του Κοτάρσκι

Δημοφιλή

Κανείς άλλος τερματοφύλακας στην Ευρώπη γεννημένος από το 2000 και μετά δεν έχει διψήφιο αριθμό παιχνιδιών με μηδέν παθητικό φέτος. Ο Κοτάρσκι έχει ήδη… 15!

Δουλειά του δεν είναι να κάνει ζογκλερικά, όπως ο Γιάννης Κωνσταντέλιας. Ούτε να… καταπίνει τους αντιπάλους του με ωμή δύναμη, όπως ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης.

Δουλειά του είναι να χαλάει τα σχέδια των αντιπάλων και να διορθώνει τα λάθη όλων των υπόλοιπων συμπαικτών του. Δουλειά του είναι να κάνει το δύσκολο να φαίνεται εύκολο. Όχι το αντίθετο.

Απέναντι στην ΑΕΚ έκανε ένα ακόμα αλάνθαστο παιχνίδι. Ήταν υποδειγματικός στο παιχνίδι του με τα πόδια. Έπαιξε υπέροχα σαν λίμπερο, όποτε χρειάστηκε, βγαίνοντας έγκαιρα και έγκυρα μακριά από την εστία του, με άριστο διάβασμα των φάσεων. Ήταν εντυπωσιακός πάνω στην γραμμή του, με σημαντικές επεμβάσεις σε κάθε φάση που χρειάστηκε. Ενέπνεε σιγουριά σε κάθε του έξοδο.

Σε ένα πολύ απαιτητικό παιχνίδι, απέναντι στην πιο παραγωγική επίθεση της Super League, o Ντόμινικ Κοτάρσκι έκανε ένα υποδειγματικό παιχνίδι, κράτησε για μία ακόμα φορά το μηδέν και έδειξε ότι οι μεγάλες ομάδες ξεκινούν πάντα από ένα μεγάλο νούμερο ένα. Και ο Κροάτης, είναι τέτοιο.

ΩΡΙΜΟΣ

Αποτελεί μία από τις καλύτερες μεταγραφικές κινήσεις των τελευταίων ετών για τον ΠΑΟΚ. Όχι, μόνο γιατί έκανε απόσβεση των χρημάτων που επενδύθηκαν πάνω του, αλλά γιατί πριν καν τελειώσει η πρώτη του σεζόν, μπαίνει στην συζήτηση για τους καλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία του συλλόγου! Υπάρχει όμως κάτι πολύ πιο σημαντικό από τις φετινές του εμφανίσεις. Το γεγονός ότι σπάνια βλέπει κανείς τέτοια ωριμότητα από έναν τερματοφύλακα τέτοιας ηλικίας.

Πολύ σπάνια οι ομάδες εμπιστεύονται γάντια βασικού σε πιτσιρικάδες. Είναι μία θέση που απαιτεί πνευματική ωρίμανση, η καλύτερη ηλικία ενός τερματοφύλακα είναι κοντά στα 30.

Αυτό που κάνει φέτος ο Κοτάρσκι είναι εξαιρετικά σπάνιο. Έχει αγωνιστεί ήδη σε 27 επίσημα παιχνίδια, έχει δεχθεί μόλις 17 γκολ και έχει κρατήσει μηδέν παθητικό σε 15 παιχνίδια. Εξαιρετικά νούμερα για τερματοφύλακα οποιασδήποτε ηλικίας, πόσω μάλλον ενός 23χρονου.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ!

Η FORZA κάθισε και έψαξε εξονυχιστικά όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για να δει πόσοι διχίλιαροι (τερματοφύλακες γεννημένοι από το 2000 και μετά) έχουν φανέλα βασικού στις ομάδες τους στα πιο σημαντικά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Αυτοί που έχουν πάνω από 20 παιχνίδια είναι μετρημένοι, μόλις 7 τον αριθμό!

Ο Γεωργιανός Μαμαρντασβίλι στην Βαλένθια, ο Γάλλος Μελιέ στην Λιντς, ο Ιρλανδός Μπαζούνου στην Σαουθάμπτον, ο Βέλγος Βάντερβουρτ στην Γκενκ, ο Γάλλος Σεβαλιέ στην Λιλ, ο Δανός Κρίστενσεν στην Χέρτα Βερολίνου και ο Βραζιλιάνος Λουίς Ζούνιορ στην Φαμαλικάο.

Από όλους αυτούς, μόνο ένας, ο Βέλγος Βάντερβοορτ έχει δεχθεί λιγότερα γκολ από τις συμμετοχές του και βρίσκεται σε ανάλογο επίπεδο απόδοσης με τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ.

Και για να καταλάβει κανείς για τι μεγέθη μιλάμε, από την άνοιξη του 2022 η Λειψία έχει καπαρώσει τον 21χρονο Βέλγο τερματοφύλακα έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ και τον έχει αφήσει στην Γκενκ για να «ψηθεί» κι άλλο.

Ο Μελιέ είναι τερματοφύλακας που στο νησί κοστολογείται με 40+ εκατομμύρια λίρες και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι είναι παίκτες που η αξία τους αποτιμάται σε διψήφιο αριθμό εκατομμυρίω.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΒΕΣΗ

Οι καλοί νεαροί τερματοφύλακες στην Ευρώπη είναι ελάχιστοι. Γι’ αυτό και ξεχωρίζουν σαν την μύγα μες το γάλα. Γι’ αυτό και κοστολογούνται πολύ ακριβά. Είναι η φύση της θέσης τέτοια που πληρώνεται αδρά. Τα 2 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε ο ΠΑΟΚ στην Γκόριτσα μοιάζουν σήμερα μία εκπληκτική επένδυση, με δεδομένο ότι ο Κροάτης θεωρείται βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα περάσει την πόρτα και της Εθνικής Ανδρών της χώρας του, κάτι που θα απογειώσει ακόμα περισσότερο την χρηματιστηριακή του αξία.

Μαζί με τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα της Φαμαλικάο Λουίς Ζούνιορ, τον Γάλλο Λούκας Σεβαλιέ (Λιλ) και τον Γεωργιανό της Βαλένθια, Μαμαρντασβίλι είναι αυτοί με την μεγαλύτερη εξέλιξη μέσα στην σεζόν. Αυτοί που προόδευσαν πιο πολύ. Τα ονόματα τους είναι δεδομένο ότι θα ακουστούν και το προσεχές καλοκαίρι.

Με ποσοστό εύστοχων μεταβιβάσεων που αγγίζουν το 90% και ποσοστά επεμβάσεων που φτάνουν το 80%, ο Κοτάρσκι μοιάζει στα 23 του ένα πλήρες πακέτο. Με αυτόν κάτω από την εστία του, ο ΠΑΟΚ αισθάνεται ήρεμος. Ασφαλής…


Τελευταία νέα

Προετοιμασίας συνέχεια ενόψει ΑΕΚ

Μετά την ισοπαλία στη Λαμία, ο ΠΑΟΚ καλείται να συνέλθει άμεσα και να βγάλει αντίδραση, για να μην γκρεμίσει...

Στην ίδια κατηγορία