Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Οι Ισραηλινοί ξανάρχονται: Μακάμπι Τελ Αβίβ, Μπεϊτάρ, Μπνέι Γιεχούντα, Μακάμπι Χάιφα

Δημοφιλή

Mετά από 23 χρόνια η Μπεϊτάρ επιστρέφει στην Τούμπα, την οποία έχουν επισκεφτεί άλλες τρεις ομάδες από το Ισραήλ, η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Μπνέι Γιεχούντα κι η Μακάμπι Χάιφα.

Η κλήρωση του πρώτου γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της σεζόν 2000-01 είχε φέρει αντίπαλο την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Το πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων στο γήπεδο της Τούμπας είχε οριστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου 2000 και μέχρι τότε δεν είχε αρχίσει ακόμη το πρωτάθλημα.

Τρεις ημέρες αργότερα, στην πρεμιέρα, ο Δικέφαλος θα έφερνε 0-0 στην Καλαμάτα με την τοπική ομάδα, δεν έλειπαν, ωστόσο, τα επίσημα παιχνίδια από τα πόδια των παικτών του Ντούσαν Μπάγεβιτς, μια και είχαν προλάβει να δώσουν επτά (!) αγώνες για το κύπελλο (η πρώτη φάση της διοργάνωσης διεξάγονταν σε ομίλους).

Οι σχεδόν 20 χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες, που συγκεντρώθηκαν στην Τούμπα, είδαν την Μπεϊτάρ ν’ ανοίγει το σκορ στο 39΄ με τον Χάμερ, αλλά τα γκολ των Καμπς (44΄), Κοέν (49΄-αυτογκόλ) και Ναλιτζή (55΄)… αποκατέστησαν την τάξη.

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Μπράντιτς (69΄ Κατσαμπής), Αμπονσά, Ουντέζε, Εγκωμίτης (34΄ Σπάσιτς), Τετράτζε, Καμπς, Ναλιτζής, Οκκάς (81΄ Καφές).

Μπεϊτάρ: Κοέν, Σάβιτς, Κοέν (81΄ Σιβίλια), Χαλφόν, Στογιανόφσκι, Αμπούκσις, Ρόσο, Ταλέσνικοφ, Χαμάρ (64΄ Κανόν), Σάντορ, Μιζράχι.

ΤΟ ΜΑΤΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ

Στις 30 Ιουλίου 2004 γίνονταν γνωστό ότι ο ΠΑΟΚ επρόκειτο ν΄ αντιμετωπίσει στον τρίτο (και τελευταίο) προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ το νικητή του ζευγαριού Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ελσίνκι, ενώ πέντε ημέρες αργότερα οριστικοποιούνταν ότι ο Δικέφαλος θα έπαιζε κόντρα στους Ισραηλινούς.

Για το παιχνίδι της 10ης Αυγούστου είχαν κυκλοφορήσει 26 χιλιάδες εισιτήρια, παραδόξως όμως δεν είχαν εξαντληθεί (είχαν διατεθεί τα 20.655). Παρουσία και του Οτο Ρεχάγκελ, που σχεδόν ένα μήνα πριν είχε οδηγήσει την εθνική μας ομάδα στην κατάκτηση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στα γήπεδα της Πορτογαλίας, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 1-2. Το σοκ μεγάλωσε ακόμη περισσότερο μια ημέρα μετά, όταν έγινε γνωστή η αντικανονική συμμετοχή του Λουκά (ήταν τιμωρημένος με κάρτες), με αποτέλεσμα να χαθεί το παιχνίδι στα χαρτιά με 0-3 και να υποβάλλει παραίτηση ο Διονύσης Γιαννόπουλος, υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος (είχε γίνει αποδεκτή από τη διοίκηση, την ίδια στιγμή που οι ποδοσφαιριστές με ανακοίνωση τους ζητούσαν την επιστροφή του).

ΠΑΟΚ: Ατματσίδης, Φουτσίνι, Καραδήμος, Βόκολος, Ουντέζε, Κούτσης (66΄ Λουκά), Εγκωμίτης, Μαλαδένης (56΄ Σκαρμούτσος), Χάγκαν (46΄ Σπάσιτς), Γιασεμή, Σαλπιγγίδης.

Μακάμπι: Στράουμπερ, Στρόολ, Σίαμ, Ρέις, Μεσίκα, Λ. Κοέν, Μπάντσι, Μιχάιλοφ, Τ. Κοέν, Τζιοβανίνι, Αντο (78΄ Μόουσα).

ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΕ

Η Μπνέι Γιεχούντα ήταν ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ στην τρίτη προκριματική φάση του Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν 2012-13. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη είχε κάνει άλμα πρόκρισης από το πρώτο παιχνίδι στο Τελ Αβίβ (0-2) και, έστω κι αν οι Ισραηλινοί είχαν προηγηθεί με 1-0 στο ημίχρονο του αγώνα ρεβάνς (9 Αυγούστου 2012), κανείς δεν είχε πιστέψει ότι ο Δικέφαλος θα μπορούσε να κινδυνέψει από την αδύναμη Μπνέι Γιεχούντα. Η επιβεβαίωση ήρθε στο β΄ μέρος του αγώνα της Τούμπας (από το 50΄ οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν με παίκτη λιγότερο εξαιτίας της αποβολής του Μενάσε με δεύτερη κίτρινη κάρτα), διάστημα στο οποίο οι γηπεδούχοι είχαν παραβιάσει τέσσερις φορές την αντίπαλη εστία (Αθανασιάδης 47΄, 52΄, Ρομπέρ 79΄ και Πέλκας 90΄).

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Ετό, Κατσικάς (37′ λ. τρ. Ιντζίδης), Κουμαλό, Λίνο, Φωτάκης (46′ Κάτσε), Λάζαρ, Ρομπέρ, Γεωργιάδης, Σαλπιγγίδης (72′ Πέλκας), Αθανασιάδης.

Μπνέι Γεχούντα: Εγενούγκμπα, Αζούζ, Γκαλ, Χαντάντ, Εντρί, Ιβασκεβίτσιους, Αμπού Ζαϊντ, Μαρίνκοβιτς, Μενάσε, Γκαλβάν (56′ Ναούμ), Ντλοβού.

Εκείνες τις ημέρες βρίσκονταν σε εξέλιξη κι οι διαπραγματεύσεις του ΑΣ ΠΑΟΚ με την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας. Και την επομένη της ρεβάνς με τους Ισραηλινούς (10 Αυγούστου 2012) ο Σαββίδης κατέβαλλε το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ και έγινε κάτοχος του 51% των μετοχών.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΚΟΥΣ

Κοντεύει να συμπληρωθεί μια ολόκληρη δεκαετία, από την τελευταία φορά, που ομάδα από το Ισραήλ φιλοξενήθηκε στην Τούμπα. Εκείνη ήταν η Μακάμπι Χάιφα, την οποία είχε υποδεχτεί ο ΠΑΟΚ στις 24 Οκτωβρίου 2013 για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

Το παιχνίδι ήταν κρίσιμο βαθμολογικά για το Δικέφαλο, αφού του δίνονταν η ευκαιρία-κατακτώντας το τρίποντο-να κάνει σημαντικό βήμα για την κατάκτηση μιας από τις δύο πρώτες θέσεις (μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές ήταν ισόβαθμος με την Αλκμααρ στην κορυφή με τέσσερις βαθμούς έναντι ενός της Μακάμπι και της Σαχτέρ Καραγκάντι).

«Να έχουμε υπομονή και να επιβάλουμε το δικό μας τρόπο παιχνιδιού» έλεγε πριν το παιχνίδι ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Χουμπ Στέφενς. Και τα λόγια του Ολλανδού προπονητή είχαν αποδειχθεί προφητικά…

Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να χάνει στο 21΄ με 0-2 στην Τούμπα από τη Μακάμπι Χάιφα (σκόρερ του δεύτερου γκολ ήταν ο Γκολάσα, ο οποίος, το καλοκαίρι που ακολούθησε, είχε αποκτηθεί από το Δικέφαλο), αλλά πριν τη λήξη του α΄ μέρους είχε ισοφαρίσει με τους Βιτόρ (35΄) και Νίνη (39΄), παρά τα δύο (!) χαμένα πέναλτι του Στοχ και το δοκάρι του Νίνη. Και στο 66΄ ο Σαλπιγγίδης διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

ΠΑΟΚ: Χακόμπο, Κίτσιου, Λίνο, Κατσουράνης, Βίτορ, Τζιόλης, Λάζαρ, Νίνης (60′ Λούκας), Στοχ (87′ Λόρενς), Σαλπιγγίδης (78′ Βούκιτς), Αθανασιάδης.

Μακάμπι Χάιφα: Σαράνοφ, Τουάθα, Μεσούμαρ (73′ Αζουλάι), Πιλιάβσκι, Μπόκολι, Τσότσαλιτς, Γκολάσα, Γιαντλίν (69′ Κατάν), Εζρά, Εντλόβου (46′ Αμπουχατίρα), Ράγιος.

 


Τελευταία νέα

Τη γλύτωσε για Λαμία ο ΠΑΟΚ

Η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας είχε καλέσει σε απολογία τον ΠΑΟΚ, με αφορμή τον πρόσφατο εκτός έδρας αγώνα...

Στην ίδια κατηγορία