Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο «κάπτεν» για πάντα εδώ!

Δημοφιλή

Όταν, το 1987, ο Μισέλ Πλατινί κλήθηκε να εξηγήσει για ποιον λόγο αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο σε ηλικία 32 ετών, είπε ότι «προτιμώ να με ρωτούν γιατί σταμάτησα, παρά γιατί συνεχίζω…». Μετά από 35 χρόνια ο Αντρέ Βιεϊρίνια έχει πολλές απαντήσεις στο γιατί δεν σταμάτησε και ακόμη περισσότερες στο γιατί συνεχίζει. Και θα συνεχίζει, τουλάχιστον, μέχρι το… κοντέρ να γράψει 36 στα 37!

Τόσο θα είναι ο γεννημένος στις 24 Ιανουαρίου του 1986 Αντελίνο, το τρίτο από τα επτά παιδιά της οικογένειας του Ζοάο Φρέιτας και της Μαρία Βιέιρα, στο φινάλε της σεζόν 2021-22 όταν και θα ολοκληρώνεται το (νέο) συμβόλαιο του με τον ΠΑΟΚ. Άλλωστε, η εικόνα του μέχρι τώρα στο χορτάρι είναι άκρως ενθαρρυντική και με τίποτα δεν μαρτυρά την ηλικία του. Το καλοκαίρι μπορεί η ανανέωση του συμβολαίου του να πέρασε από… χίλια μύρια κύματα, ωστόσο ο «κάπτεν» του ΠΑΟΚ είναι εδώ! Αποδεικνύει στην πράξη, ότι τους «γέρους» ποδοσφαιριστές όχι μόνο δεν τους… σκοτώνουν, αλλά πολλές φορές οι ομάδες τους δίνουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Ιβάν Σαββίδης το αντιλήφθηκε, δεν χρειάστηκε «μεσάζοντες» ούτε έκανε δεύτερες και τρίτες σκέψεις όταν κάλεσε (για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα) τον Πορτογάλο αρχηγό της ομάδας. «Θέλω να είσαι στην ομάδα και του χρόνου», του είπε ο ισχυρός άνδρας της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, λαμβάνοντας τη θετική απάντηση του Βιεϊρίνια. Ήταν κοινή επιθυμία, εξάλλου επανειλημμένως ο Αντρέ έχει εκφράσει την επιθυμία του να κλείσει την ποδοσφαιρική καριέρα του με τη φανέλα του «Δικεφάλου».

«ΘΑ ΕΙΜΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ…»

Το γνώριζε καλά ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, τη φανέλα του οποίου πρωτοφόρεσε το καλοκαίρι του 2008 και μετά την παρένθεση των 5,5 ετών στην Μπουντεσλίγκα έγινε «ένα» με το σώμα του μέχρι σήμερα.

«Υπέγραψα ένα χρόνο γιατί η ομάδα κι εγώ, αυτό θεωρήσαμε ότι είναι το καλύτερο. Δε θέλω να βάζω στόχο σε χρόνια. Καλά είμαι, πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω την ομάδα. Αν δε μπορέσω, θα είμαι ο πρώτος που θα πάω στον Ιβάν Σαββίδη και θα του πω ότι τον ευχαριστώ για όλα και η καριέρα μου τελειώνει. Φυσικά και θέλω να μείνω στην οικογένεια του ΠΑΟΚ».

Τα λόγια του «κάπτεν» πριν από τρεις εβδομάδες, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή οπαδών του ΠΑΟΚ, έμοιαζαν με προάγγελο της αποδοχής και κυρίως της ανανέωσης της εμπιστοσύνης που υπάρχει προς το πρόσωπο του. Σε αντίθεση με ότι είχε συμβεί πριν από μερικούς μήνες, αυτή τη φορά, η απευθείας επικοινωνία των δύο ανδρών έφερε πολύ πιο γρήγορα, δίχως αντιπαραθέσεις και «πήγαινε-έλα», την προφορική συμφωνία για την επέκταση του μονοετούς συμβολαίου, που ο 35χρονος, πλέον, ποδοσφαιριστής υπέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ

Επιβεβαιώθηκε ταυτόχρονα ο ισχυρός ρόλος του Ιβάν Σαββίδη στην καθημερινότητα της ομάδας. Μπορεί, λόγω κορονοϊού, να βρίσκεται καθηλωμένος στο Ροστόφ, ωστόσο παρακολουθεί την πορεία της ομάδας, γνωρίζει τα πάντα, ασχολείται επισταμένως με τα θέματα της, κάπως έτσι του ήταν πολύ εύκολο να αποφασίσει και να ζητήσει από τον Βιεϊρίνια την παραμονής του για ακόμη ένα χρόνο.

Αυτό που απομένει είναι η προφορική συμφωνία να υλοποιηθεί γραπτώς με τις υπογραφές στο νέο συμβόλαιο, που θα κρατήσει τον Πορτογάλο αρχηγό στον ιστό της Τούμπας, τουλάχιστον, μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Και βλέπουμε… Γιατί, ο ίδιος πιστεύει, παρά τις δύο σοβαρές εγχειρήσεις στα γόνατα, ότι μπορεί να παίζει σε υψηλό επίπεδο ακόμα και μετά τα 36 του χρόνια.

ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΠΑΟΚ!

Από την ημέρα της επιστροφής του (22 Οκτωβρίου) πέρασε ένας μήνας, λόγω της περιπέτειας με τον κορονοϊό, για να μπει ο Βιεϊρίνια στο γήπεδο. Έκτοτε έχει  καταγράψει 13 συμμετοχές και 3 γκολ. Το σημαντικότερο; Απέδειξε πόσο σημαντικός και απαραίτητος είναι για τον «ασπρόμαυρο» οργανισμό. Μπορεί να ακουστεί λίγο υπερβολικό, αλλά αυτή την εποχή ο Αντρέ είναι (μέσα στο γήπεδο) όλος ο ΠΑΟΚ. Η αρχή του, η μέση του, το τέλος του. Στα 35 του, αφού τόσα χρόνια δείχνει, πλέον, το… κοντέρ της ζωής, ο «κάπτεν» του «Δικεφάλου» είναι παντού.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΣΑΝ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ…

Στον ΠΑΟΚ του Γκαρσία η παρουσία του αποδεικνύεται κομβική και σε πολλές περιπτώσεις καθοριστική για την πορεία της ομάδας.

Ο Ουρουγουανός τεχνικός, που έπαιξε ποδόσφαιρο έχοντας πατήσει για τα καλά τα 36 του χρόνια, δε δίστασε να χαρακτηρίσει ως μεγάλο παράδειγμα για εκείνον τον Πορτογάλο άσο, «ο οποίος μπορεί να είναι στα 35, αλλά για μένα αξίζει να παίζει γιατί δείχνει ότι είναι έτοιμος για κάθε παιχνίδι».

Η διαχείριση του Βιεϊρίνια ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τον Γκαρσία, που ας μην κρυβόμαστε δεν έχει την εμπειρία ανάλογων καταστάσεων με προσωπικότητες όπως ο Αντρέ. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες διαχειριζόταν και όριζε τις τύχες 16αρηδων και 17αρηδων αμούστακων παιδιών, όχι παικτών με τους οποίους συνυπήρξε στα ίδια αποδυτήρια. Οι δυο τους ήταν βασικοί πυλώνες της ομάδας που δημιούργησε το 2008 η διοίκηση Ζαγοράκη, αμφότεροι υπήρξαν πολύτιμα εργαλεία στα χέρια του Φερνάντο Σάντος και των όποιων προπονητών (Δερμιτζάκης, Χάβος, Μπόλονι) ακολούθησαν.

Συνυπήρξαν για 3,5 χρόνια στα αποδυτήρια της Τούμπας, κι όπως έχει παραδεχθεί ο Βιεϊρίνια, η προσωπικότητα του Ουρουγουανού, σε συνδυασμό με την παρουσία των Κονσεϊσάο, Κοντρέρας, Λίνο, Ίβιτς, Τσιρίλο, Μπιζέρα, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για να «μεγαλώσει» πολύ γρήγορα το «παιδί από την Πόρτο». Εντός γηπέδου συνεργάστηκαν σε σχεδόν 100 παιχνίδια με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, υπάρχουν μάλιστα αρκετές στιγμές, την περίοδο 2008-2012, όπου η δημιουργία (του Γκαρσία) κατέληξε (από τον Βιεϊρίνια) σε γκολ.

ΟΙ… ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟΙ

Η λίστα με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με τη φανέλα του ΠΑΟΚ περιλαμβάνει παίκτες-θρύλους, ένας άλλος «capitano» του «Δικεφάλου», ο εμβληματικός αρχηγός, Γιώργος Κούδας, έπαιζε μέχρι τα 37 του.

Η πρωτιά ανήκει στον Κώστα Χαλκιά, με τον Θεσσαλό γκολκίπερ να αγωνίζεται 60 λεπτά εναντίον της ΑΕΚ στα πλέι οφ της σεζόν 2011-12 και το… κοντέρ στις 16 Μαΐου του 2012 να δείχνει 37 ετών, 11 μηνών και 17 ημερών. Ακολουθούν οι: Γιώργος Κούδας (37χρ. 3μ. 4ημ.), Λίνο Άλβες (36χρ. 10μ. 15ημ.), Πάμπλο Γκαρσία (36χρ. 5μ. 19ημ.), Αρίστος Φουντουκίδης (36χρ. 3μ. 13ημ.), Γιώργος Γεωργιάδης (36χρ. 1μ. 5ημ.), Ηλίας Ατματζίδης (35χρ. 7μ. 15ημ.), Θόδωρος Ζαγοράκης (35χρ. 6μ. 17ημ.), Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ (35χρ. 4μ. 1ημ.), Μπρούνο Τσιρίλο (35χρ. 1μ. 25ημ.). Βλάνταν Ίβιτς (35χρ. 0μ. 9ημ.    ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Η πρόκριση έφερε… τραπέζι στον ΠΑΟΚ!

Τραπέζι παρέθεσαν οι Αδερφοί Νικολαΐδη στην ομάδα Πόλο του ΠΑΟΚ Domus Ergo, μετά την μεγάλη πρόκριση στους ημιτελικούς Α1...

Στην ίδια κατηγορία