Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μια μεγάλη ποδοσφαιρική αδικία

Δημοφιλή

Ο πρώτος τελικός κυπέλλου, που έδωσε ο ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό στάδιο, ήταν το 1983 με αντίπαλο την ΑΕΚ.

Tρεις ημέρες πριν τον τελικό της 29ης Ιουνίου 1983 ο ΠΑΟΚ αγωνίζονταν στην Αθήνα με τον Παναθηναϊκό (ήττα με 2-0 στο φινάλε του πρωταθλήματος), ωστόσο προτιμήθηκε η αποστολή να επιστρέψει στη βάση της και ν’ αναχωρήσει ξανά για την πρωτεύουσα την παραμονή του τελικού. Η ομάδα του Χάιντς Χέερ είχε τερματίσει 4η στο πρωτάθλημα με 42 βαθμούς, έναντι 45 της ΑΕΚ (είχε ισοβαθμήσει στη 2η θέση με τη Λάρισα). Στα μεταξύ τους παιχνίδια, όμως, είχε το πάνω χέρι. Στο ματς της Τούμπας είχε διαλύσει την Ένωση με 5-0 (χατ τρικ ο Δημόπουλος), ενώ στο ματς του β΄ γύρου, ανήμερα της Πρωτομαγιάς στην Κόρινθο, είχε επικρατήσει εύκολα με 3-1 (δύο γκολ ο Βασιλάκος).

Εξι διαιτητές είχαν μπει στην κληρωτίδα, προκειμένου να αναδειχτεί ο «άρχοντας» του αγώνα. Μοναδικός Θεσσαλονικιός υποψήφιος ήταν ο Αντώνης Βασάρας, ο οποίος τελικά ήταν κι ο τυχερός. Επόπτες ήταν οι Γερμανάκος (Αθηνών) και Κουκουλάκης (Ηρακλείου), ενώ οι Φακής (Αθηνών), Γιαννακουδάκης (Πειραιά) και Αργυρίου (Ρόδου) αρκέστηκαν σε ρόλο θεατή.

Στον τελικό ο ΠΑΟΚ είχε τις ευκαιρίες (τις περισσότερες με τον Κούδα), αλλά τα γκολ τα πετύχαινε η ΑΕΚ (Μαύρος 27΄, Βλάχος 80΄). Καθοριστική ήταν και η φάση στο 39΄, όταν ο δεύτερος επόπτης Κουκουλάκης ακύρωσε εσφαλμένα γκολ του Δημόπουλου ως οφσάιντ. Αλλά κι ο Γερμανάκος είχε λανθασμένες υποδείξεις οφ-σάιντ σε βάρος του ΠΑΟΚ στη διάρκεια του ματς.

Ο αγώνας ήταν ιδιαίτερος για τον Γιώργο Κούδα, που είχε αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. «Το τελικό σκορ ήταν το χειρότερο χτύπημα για μένα. Είναι οριστική η απόφαση μου να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Θα παραμείνω στον ΠΑΟΚ για να εργαστώ από άλλο πόστο» δήλωνε μετά τη λήξη του ματς. Τις ημέρες που ακολούθησαν, πάντως, αναθεώρησε και συνέχισε για μια ακόμη σεζόν την ποδοσφαιρική του δράση. Απαρηγόρητος ήταν κι ο προπονητής του ΠΑΟΚ Χάιντς Χέερ. «Εχω δει 25 τελικούς κυπέλλων σε Γερμανία και Αγγλία, αλλά ποτέ δεν θυμάμαι μια τόσο άδικη έκβαση του σκορ» σχολίαζε ο Γερμανός τεχνικός, ο οποίος, φεύγοντας από το Δικέφαλο, συνέχισε στον Ολυμπιακό.

Για την ομάδα του Χέερ είχαν αγωνιστεί οι Φούρτουλα, Σκαρταδος, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης (75’ Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας και Κωστίκος. Για τους νικητές έπαιξαν οι Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65’ Τζιράκης), Μπαλλής, Δίντσικος (78’ Ράντονιτς), Αρδίζογλου, Κώττης, Βλάχος και Μαύρος.

*Η αρχική απόφαση ήταν να δοθούν από 30 χιλιάδες εισιτήρια σε κάθε φιναλίστ για τις ανάγκες των οπαδών τους. Υπολογίζεται ότι στις εξέδρες του ΟΑΚΑ βρέθηκαν περίπου δέκα χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες (η θέση τους ήταν στο πάνω διάζωμα, στο ύψος της εξέδρας των επισήμων). Η μετακίνηση τους από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα έγινε με δεκάδες πούλμαν (αναχώρηση από το Λευκό Πύργο), αλλά και αμαξοστοιχία από 14 βαγόνια τρένου.

*Κατάμεστο ήταν το Ολυμπιακό στάδιο. Η τελική εκκαθάριση έδειξε 74.500 εισιτήρια, ενώ οι εισπράξεις έφθασαν τα 15 εκ. δρχ. (κόστιζαν 180 και 330 δρχ.). Το παιχνίδι είχε μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ 2, ενώ ο κάθε φιναλίστ είχε απαιτήσει από την ΕΡΤ το ποσό των 2,5 εκ. δρχ. ως αποζημίωση.

ΖΗΜΙΕΣ ΠΕΝΤΕ ΕΚ. ΔΡΑΧΜΩΝ

Ο αγώνας είχε σημαδευτεί και από μεγάλης έκτασης επεισόδια, που άρχισαν μετά το 39΄, όταν ακυρώθηκε ως οφσάιντ το γκολ του Δημόπουλου. Συνολικά οι ταραξίες είχαν σπάσει περίπου 500 καθίσματα, ενώ οι ζημιές στο νεότευκτο ΟΑΚΑ έφθαναν τα 5 εκ. δραχμές. Οι συμπλοκές, πάντως, μεταξύ των αντίπαλων οπαδών είχαν αρχίσει σε δρόμους της Αθήνας ήδη από το προηγούμενο βράδυ. «Η πολιτεία δεν πρόκειται να παραχωρήσει το στάδιο ξανά στο μέλλον για αγώνες ποδοσφαίρου» δήλωνε ο τότε γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης (η απειλή του έμεινε στα λόγια). Τις ημέρες που ακολούθησαν επιδόθηκε σε πόλεμο δηλώσεων με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γιώργο Παντελάκη. Η ποινή του ΠΑΟΚ για τα επεισόδια; Δύο αγωνιστικές ποινής της έδρας και πρόστιμο 800 χιλ. δρχ. Στην αρχή της σεζόν που ακολούθησε, ο ΠΑΟΚ εξέτισε την τιμωρία του στις Σέρρες, νικώντας τόσο την ΑΕΚ (1-0), όσο και τον Ολυμπιακό (4-0), τη 2η και 3η αγωνιστική αντίστοιχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Η… γκολάρα Μπράντον στην προπόνηση (video)

Με μοναδικό απόντα τον Ουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ ο ΠΑΟΚ εισέρχεται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του με ΑΕΚ για...

Στην ίδια κατηγορία