Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μαξιμίλιαν Σνάουτσνερ: Λάμψη στο… μάξιμουμ

Δημοφιλή

Η…παραγωγή παικτών υψηλού επιπέδου από την ακαδημία του ΠΑΟΚ καλά κρατεί. Τελευταίος που συστήθηκε στο ευρύ κοινό είναι ο Μαξιμίλιαν Σνάουτσερ, ο οποίος διακρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες με την εθνική Πολωνίας στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων στην Ουγγαρία.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη (τότε ο πατέρας του αγωνίζονταν στον Ηρακλή) με κουλτούρα ελληνική, ο 17χρονος ποδοσφαιριστής πληρούσε όλες τις τυπικές προϋποθέσεις να αγωνιστεί με τις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας μας. Μάλιστα, «έπεσε» κι η σχετική πρόταση, αλλά ο ίδιος προτίμησε να αντιπροσωπεύει τα εθνικά χρώματα της χώρας καταγωγής των γονιών του (ο πατέρας του είχε αγωνιστεί, πριν είκοσι χρόνια, σε δύο ματς με την εθνική ανδρών της Πολωνίας). Η αρχή έγινε το Μάρτιο της προηγούμενης χρονιάς, όταν έπαιξε με την Κ-16 της Πολωνίας σε φιλικό ματς στο Ισραήλ. Εκτοτε, δεν λείπει από τις κλήσεις της Πολωνίας, κι ούτε θα μπορούσε να λείψει από την πρόσφατη τελική φάση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος παίδων στα γήπεδα της Ουγγαρίας. Στο πρώτο παιχνίδι της φάσης των ομίλων κόντρα στην Ιρλανδία δεν αγωνίστηκε, αφού ήταν τιμωρημένος με κάρτες, ήταν όμως βασικός -και σκόρερ-στο 5-3 επί της Ουγγαρίας. Στο τελευταίο ματς των ομίλων -με εξασφαλισμένη την πρόκριση στον προημιτελικό γύρο-έπαιξε αλλαγή στο β΄ μέρος στο 3-0 επί της Ουαλίας. Για τη φάση των «οχτώ» επιλέχθηκε στην αρχική ενδεκάδα κόντρα στη Σερβία (νίκη πρόκριση με 3-2), ενώ στον ημιτελικό με τη Γερμανία (ήττα με 5-3 και αποκλεισμός από τον τελικό) χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή στο τελευταίο 20λεπτο της αναμέτρησης.

Η πορεία της εθνικής παίδων της χώρας του ενθουσίασε τους Πολωνούς φιλάθλους, που είδαν μια ομάδα να πιέζει ψηλά, να παίζει ανοιχτά και πολύ επιθετικά (με σύστημα 3-1-4-2). Εφθασε, έτσι, να έχει την καλύτερη επίθεση (μαζί με τη Γερμανία) με δεκαέξι γκολ, αλλά και τη χειρότερη άμυνα της διοργάνωσης (δεκατέσσερα γκολ παθητικό). Σε κάθε περίπτωση, με την παρουσία της στα ημιτελικά του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, η Πολωνία κέρδισε το εισιτήριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο (αρχικά ήταν να φιλοξενηθεί στο Περού, αλλά η ΦΙΦΑ θα ορίσει νέα έδρα).

Φέτος ο 17χρονος Σνάουτσνερ τελειώνει τη δεύτερη τάξη του Λυκείου σε σχολείο στην περιοχή της Περαίας, όντας μαθητής του 18,5 και με κλίση στα μαθηματικά.

ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Από πολύ μικρός εντάχθηκε στις υποδομές του ΠΑΟΚ. Στην αρχή πειραματίστηκε με διάφορες θέσεις μέσα στο γήπεδο (αριστερό μπακ, στόπερ, ακόμη και εξτρέμ), αλλά από τα δεκατρία χρόνια του και μετά καταστάλαξε στη θέση, στην οποία διακρίνεται σήμερα, αυτή του αμυντικού χαφ. Αυτοί που τον έχουν παρακολουθήσει σε αρκετά παιχνίδια λένε ότι αυτή είναι κι η θέση που του ταιριάζει. Να είναι, δηλαδή, ο παίκτης, που θα συνδέει -στον άξονα-την αμυντική με την επιθετική γραμμή, χάρη και στην καλή τεχνική του κατάρτιση.

Βάσει της ηλικίας του, θα έπρεπε να αγωνίζεται φέτος με την Κ-17 (θα παίξει σήμερα στον τελικό με τον Ολυμπιακό). Αντ’ αυτού, αποτέλεσε βασικό στέλεχος της Κ-19, με την οποία έπαιξε στα 24 από τα 26 ματς πρωταθλήματος (κατέγραψε στο ενεργητικό του και δύο ασίστ), όντας στο αρχικό σχήμα ενδεκάδας στα δεκαεννέα από αυτά (σ’ άλλα πέντε ήρθε από τον πάγκο). Κατά κανόνα, λοιπόν, φέτος αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα νέων με αντιπάλους, που ήταν κατά δύο χρόνια μεγαλύτεροί του, όμως, αυτή η διαφορά ηλικίας δεν φαίνονταν μέσα στο γήπεδο.

Οσο για την επόμενη σεζόν; Το πιθανότερο είναι να παραμείνει στο ρόστερ της Κ-19, αρχίζοντας, όμως, να παίρνει σταδιακά και χρόνο συμμετοχής με τον ΠΑΟΚ Β΄ και να αποκτά τις πρώτες του εμπειρίες σε επίπεδο ανδρών και στη Σούπερ Λιγκ 2.

Εξάλλου, τον περασμένο Δεκέμβριο υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του με τον ΠΑΟΚ, που έχει τριετή διάρκεια.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΛΕΟΝ

Ο μικρότερος γιος του Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, ο Λέον, έπαιξε φέτος με την Κ-14 του ΠΑΟΚ. Αυτός αγωνίζεται στη θέση του πατέρα του, δηλαδή ως δεξί μπακ, ωστόσο το ύψος του (έχει φθάσει τον πατέρα του και… συνεχίζει να ψηλώνει) του δίνει τη δυνατότητα να παίζει κι ως δεξί στόπερ. Η νέα χρονιά θα τον βρει στην Κ-15 του Δικεφάλου, συμμετέχοντας στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ.


Τελευταία νέα

Στην Μπαρτσελόνα βλέπουν τον Γιαμάλ ως τον νέο ηγέτη

Να… ανταμείψει το πιο ελπιδοφόρο πρότζεκτ της με έναν εκ των πλέον συμβολικών τρόπων φέρεται να σκέφτεται η Μπαρτσελόνα....

Στην ίδια κατηγορία