Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Καλοί, κακοί και… πολύπλοκοι αντίπαλοι στην αυριανή κλήρωση

Δημοφιλή

Οι Κινέζοι λένε πως ακόμα και το μεγαλύτερο ταξίδι ξεκινάει με ένα μικρό βηματάκι. Έτσι και η διαδρομή του ΠΑΟΚ στο Conference League της σεζόν 2023-24 θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Τετάρτης, από το πρώτο βήμα: την κλήρωση για τον δεύτερο προκριματικό του Europa Conference League.

Εκεί, ο Δικέφαλος θα μάθει αν θα παίξει με κάποιον νικητή ζευγαριού ή με κάποια ομάδα, που όπως κι εκείνος, θα ξεκινήσει την πορεία του από τον δεύτερο προκριματικό γύρο.

Η αλήθεια είναι πως ο ΠΑΟΚ πήγε από το ζενίθ στο ναδίρ με αστραπιαία ταχύτητα. Από τα 16 ευρωπαϊκά παιχνίδια και την πορεία ως τους «8» της τρίτης τη τάξει διοργάνωσης της ΟΥΕΦΑ την σεζόν 2021-22, στα μόλις δύο πέρσι.

Από τους προημιτελικούς με την Μαρσέιγ την άνοιξη του 2022, στον οδυνηρό αποκλεισμό από την Λέφσκι Σόφιας μόλις τέσσερις μήνες αργότερα! Από το άσπρο στο απόλυτο μαύρο!

ΙΣΧΥΡΟΣ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Αυτή τη φορά, τα περιθώρια λάθους είναι οδυνηρά. Ο ΠΑΟΚ παίζει πολύ περισσότερα από μία απλή ευρωπαϊκή πορεία αυτό το καλοκαίρι, παίζει την ύπαρξη του -τουλάχιστον με την μορφή που υφίσταται σήμερα.

Η πρόκριση φέτος στους ομίλους του Conference League δεν είναι απλώς στόχος. Είναι υποχρέωση. Όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους.

Για να χαρίσει στον κόσμο του επιπλέον ευρωπαϊκές βραδιές, για το γόητρο, το πρεστίζ, την ιστορία του. Για να αυξήσει την χρηματιστηριακή αξία των παικτών του. Ακόμα και για το συλλογικό ranking του.

Ο ΠΑΟΚ με ομαδικό συντελεστή πενταετίας 25.000 βαθμών, θα είναι στο γκρουπ των ισχυρών μέχρι και την κλήρωση των πλέι-οφ αν βρεθεί εκεί. Αυτό το θεωρητικό πλεονέκτημα μπορεί να το διατηρήσει, μόνο όσο μπαίνει σε ομίλους, αφού οι βαθμοί των καλοκαιρινών προκριματικών προστίθενται μόνο στην βαθμολογία χωρών και όχι σε αυτή των συλλόγων, όπου παίζουν ρόλο μόνο οι βαθμοί από την φάση των ομίλων και μετά!

Ένα από τα βασικά προπονητικά ρητά λέει ότι απαγορεύεται να κοιτάς το μεθεπόμενο βήμα, πριν το επόμενο. Επομένως, δεν έχει νόημα να κοιτάμε πολύ πιο μακριά από τον πρώτο αντίπαλο, που θα προκύψει το μεσημέρι της Τετάρτης.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Στην κλήρωση που θα γίνει στην Νιόν, ο ΠΑΟΚ θα μπει στην γυάλα με τους ισχυρούς, έχοντας την 7η μεγαλύτερη συλλογική βαθμολογία. Στην κλήρωση θα μπουν συνολικά 90 ομάδες, οι οποίες πριν την τελική κλήρωση θα χωριστούν σε 9 γκρουπ που θα έχει έκαστο 10 συλλόγους, με τον διαχωρισμό να γίνεται και με γεωγραφικά κριτήρια (γειτνίαση), ώστε να αποφεύγονται τα πολύ μεγάλα ταξίδια, κάτι που πέρσι έφερε την Λέφσκι Σόφιας στον δρόμο του ΠΑΟΚ.

Επειδή λοιπόν η κλήρωση για τον 2ο προκριματικό του Conference League θα γίνει πριν από τους αγώνες του 1ου προκριματικού,

Οι 45 πιθανοί αντίπαλοι είναι οι εξής: Ζευγάρι που θα περιέχει την Τομπόλ Κοστανάι (Καζακστάν), Πέτροκουμπ (Μολδαβία), Ζευγάρι που θα περιέχει την Β36 Τόρσχαβν (Φαρόε), Ντρίτα (Κόσοβο), Ζευγάρι που θα περιέχει την Αραράτ (Αρμενία), Βοϊβοντίνα (Σερβία), Άδανα Ντεμίρσπορ (Τουρκία), Λουκέρνη (Ελβετία), Ζευγάρι που θα περιέχει την Γκζίρα (Μάλτα), Ζευγάρι που θα περιέχει την Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία), Βόρσκλα Πολτάβα (Ουκρανία), Μποέμιανς (Τσεχία), Άαρχους (Δανία), Ζευγάρι που θα περιέχει την Ντινάμο Μινσκ (Λευκορωσία), Ζευγάρι που θα περιέχει την Κόναχ Κέι (Ουαλία), Ζευγάρι που θα περιέχει την Μλσάμι (Μολδαβία), Ζευγάρι που θα περιέχει την HB Τόρσαβν (Φερόε), Εουρόπα (Γιβραλτάρ), Ζευγάρι που θα περιέχει την Ντομζάλε (Σλοβενία), Ζευγάρι που θα περιέχει την Σάντα Κολόμα (Ανδόρα), Ζευγάρι που θα περιέχει την Προγκρές (Λουξεμβούργο), Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ), Χάμαρμπι (Σουηδία), Κάλμαρ (Σουηδία), Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία), Ζευγάρι που θα περιέχει την Ντινάμο Μπατούμι (Γεωργία), Ζευγάρι που θα περιέχει την Ίντερ ντ’ Εσκαλάντ (Ανδόρα), Ζευγάρι που θα περιέχει την Κρουσέιντερς (Βόρεια Ιρλανδία), Ζαλγκίρις (Λιθουανία), Πογκόν (Πολωνία), Ζααλαεγκερσέγκι (Ουγγαρία), Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία), Σέπσι (Ρουμανία), Ζευγάρι που θα περιέχει την Πάιντε (Εσθονία), Γκαμπάλα (Αζερμπαϊτζάν), Μπόρατς Μπάνια Λούκα (Βοσνία), ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία), Σαμπάχ (Αζερμπαϊτζάν), Ορντάμπασι (Καζακστάν), Ακτόμπε (Καζακστάν), Τσέλιε (Σλοβενία), Άουντα (Λετονία), Ντιφερντάνζ (Λουξεμβούργο), Τορπέντο Ζόντινο (Λευκορωσία).

Αντίπαλοι για όλα τα γούστα και με πολύ διαφορετικό δείκτη δυσκολίας…

ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ‘ΧΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑ…

Φέτος το Conference League, ο τελικός του οποίου κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στο νεόκτιστο γήπεδο της ΑΕΚ, είναι δεδομένο ότι θα είναι ισχυρότερο από ποτέ.

Χωρίς να υπολογίζονται οι ομάδες που θα «υποβιβαστούν» στην πορεία από Champions και Europa League, η διοργάνωση έχει ήδη πολύ ισχυρά ονόματα, που θα μπουν στα προκριματικά από την φάση των πλέι-οφ.

Εκεί υπάρχει ο κολοσσός που λέγεται Γιουβέντους, αλλά και η Αίντραχτ Φρανκφούρτης που το 2022 έπαιξε τελικό Europa League.

Στην διοργάνωση θα παίξουν φέτος πολύ παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως η Μπριζ, η Ντινάμο Κιέβου, η Φενέρμπαχτσέ, η Λιλ και Άλκμααρ, ενώ αν συμβεί το εφικτό σενάριο φτάσουν ως τα πλέι-οφ οι ομάδες με το μεγαλύτερο ranking (ανάμεσα τους και ο ΠΑΟΚ), τότε οι ανίσχυροι δεν θα είναι και τόσοι… ανίσχυροι, αφού με τα σημερινά δεδομένα το γκρουπ των αδύναμων θα έχει ομάδες όπως η Άστον Βίλα, η Οσασούνα, η Μπεσίκτας, σύλλογοι που ονειρεύονται όχι μία απλή παρουσία στους ομίλους, αλλά και μία πορεία ως το τέλος! Τα πράγματα φέτος θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολα για όλους, το επίπεδο είναι πιο ψηλό από ποτέ.

Ο ΠΑΟΚ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΕΝΑ ΒΑΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός του ποδοσφαίρου για να καταλάβεις ότι κάποιες ομάδες καλό θα ήταν να αποφευχθούν από τόσο νωρίς. Δεν χρειάζεται να είσαι χρόνια στα γήπεδα για να αντιληφθείς ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα ήθελε να βρεθεί με τίποτα στο δρόμο του η πολύ πλούσια Άδανα Ντεμίρσπορ από την Τουρκία, η Λουκέρνη που διεκδίκησε στα ίσα την δεύτερη θέση φέτος στο πρωτάθλημα της Ελβετίας και η παραδοσιακή δύναμη του σερβικού ποδοσφαίρου που ακούει στο όνομα Βοϊβοντίνα.

Οι κληρώσεις με ομάδες από το Ισραήλ (φέτος υπάρχει ως πιθανός αντίπαλος η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ) έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά πολύπλοκες για τις ελληνικές ομάδες, ειδικά εν μέσω καλοκαιριού, ενώ καλό θα ήταν ο Δικέφαλος να αποφύγει και ομάδες από την Σκανδιναβία όπως οι σουηδικές Χάμαρμπι, Κάλμαρ και η δανική Άαρχους, οι οποίες θα βρίσκονται σε κανονικό αγωνιστικό ρυθμό, αφού τα πρωταθλήματα τους θα έχουν ξεκινήσει.

Ως πιθανός αντίπαλος βρίσκεται ξανά η Λέφσκι Σόφιας που ξυπνά οδυνηρές αναμνήσεις από τα περσινά ραντεβού, ανάλογης δυναμικότητας είναι και η ΤΣΣΚΑ Σόφιας που φέτος πήγε να πάρει το πρωτάθλημα μετά από 12 χρόνια από την Λουντογκόρετς.

Πονηρή θα ήταν μία κλήρωση με την πολωνική Πογκόν, η οποία παραδοσιακά ρίχνει καλά λεφτά στην ποδοσφαιρική αγορά, ενώ αξιόλογη ευρωπαϊκή ιστορία έχει και η ουγγρική Ντέμπρετσεν, που έχει κι αυτή ως στόχο την πρόκριση στους ομίλους;

Τι απομένει; Ο ΠΑΟΚ θα επιθυμούσε το πρώτο του ευρωπαϊκό βήμα να είναι εξαιρετικά βατό, απέναντι σε έναν αντίπαλο από μη προηγμένη χώρα, αφού μην ξεχνάμε θα βρίσκεται ακόμα σε φάση προετοιμασίας, όταν θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις για τον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League (27 Ιουλίου / 3 Αυγούστου).

Μία κλήρωση με κάποιο εκπρόσωπο από χώρες όπως το Γιβραλτάρ, η Ανδόρα, η Ουαλία, η Μολδαβία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία θα ήταν ένα καλό νέο για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου που θα ήθελε συνάμα να αποφύγει για αρχή κι ένα πολύπλοκο ταξίδι σε κάποιον ζόρικο προορισμό όπως το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μολδαβία, όπου μπορεί να συναντήσει εχθρικές έδρες, φανατικό κοινό και δύσκολες συνθήκες.

 


Τελευταία νέα

O «τελειωμένος» Εκόνγκ, η δυσκολία για Σαμάτα

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να έκλεισε όλα τα θέματα ανανεώσεων στη διάρκεια της σεζόν, όμως έχουν προκύψει πάρα πολλά που...

Στην ίδια κατηγορία