Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ενα ντέρμπι, πολλές ιστορίες

Δημοφιλή

Αμέτρητες ιστορίες κρύβουν τα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού. Και κάποιες από αυτές δεν είναι και τόσο μακρινές, αφού εκτυλίχθηκαν λίγα χρόνια πριν.

Ξεχωριστά ήταν τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι της 21ης Φεβρουαρίου 2010. Και είχε έναν μεγάλο πρωταγωνιστή, τον Πάμπλο Γκαρσία.

Απέμεναν οχτώ αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και η ομάδα του Φερνάντο Σάντος είχε την ευκαιρία, εφόσον νικούσε, να βρεθεί σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή. Το ενδιαφέρον των οπαδών για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν τεράστιο. Και καμία έκπληξη σε κανέναν δεν προκάλεσε το γεγονός ότι τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί τέσσερις ημέρες πριν το ματς. Το ντέρμπι κρίθηκε σε λιγότερο από ένα δεκάλεπτο. Με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 60΄ ο Γκαρσία άνοιξε το σκορ, στο 64΄ Σισέ ισοφάρισε σε 1-1 και στο 68΄ ο Μουσλίμοβιτς διαμόρφωσε το τελικό 2-1.

Το γκολ του Γκαρσία (σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα είχε ανανεώσει τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ μέχρι τον Ιούνιο του 2012) δεν ήταν ένα οποιοδήποτε γκολ. Πέντε ημέρες πριν το ντέρμπι, ο λατινοαμερικάνος χαφ είχε επιστρέψει από την Ουρουγουάη, όπου μετέβη για την κηδεία της μητέρας του. Και όταν σκόραρε με απευθείας εκτέλεση φάουλ από πολύ πλάγια θέση (λίγα μέτρα μακριά από το σημείο του κόρνερ), δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνηση του. Και το στιγμιότυπο με τον Μουσλίμοβιτς (η συμμετοχή του στο ματς ήταν αμφίβολη εξαιτίας ενός μικρού προβλήματος τραυματισμού) να σκουπίζει τα δάκρια από το πρόσωπο του Γκαρσία παραμένει ένα από τα πιο ιστορικά, που έχουν καταγραφεί σε ματς της Τούμπας.

Η ολοκλήρωση της 23ης αγωνιστικής είχε βρει τον ΠΑΟΚ στη 2η θέση (ισόβαθμος με τον Ολυμπιακό, που έφερε 1-1 με τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο) με 50 βαθμούς, δύο λιγότερους από τον Παναθηναϊκό.

ΚΑΙ ΑΠΩΝ, ΚΑΙ ΠΑΡΩΝ…

Ο Γκαρσία ήταν, κατά κάποιο τρόπο, πρωταγωνιστής και στο ματς της σεζόν 2012-13, κι ας ήταν εκτός αποστολής. Στην ουσία, είχε βρεθεί κι εκτός ομάδας.

Ηταν η περίοδος, που το σχοινί στις σχέσεις του Ουρουγουανού με τον Γιώργο Δώνη είχε τεντώσει τόσο πολύ, μέχρι που τελικά έσπασε.

«Υπάρχουν αρχές και κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί και αποδεκτοί απ’ όλους όσους συμμετέχουν στην οικογένεια του ΠΑΟΚ» επισημαίνονταν, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση (δύο ημέρες πριν το ντέρμπι) της ΠΑΕ αναφορικά με το θέμα του Γκαρσία, που έμενε εκτός αποστολής από το ματς με τον Παναθηναϊκό.

Το παιχνίδι της 17ης Μαρτίου 2013 ανέδειξε νικητές τους γηπεδούχους, που είχαν σκόρερ τους Καμαρά (58΄) και Βούκιτς (81΄). Αξιοποίησαν, έτσι, και το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι αγωνίζονταν από το 39΄ με δέκα παίκτες, μετά την αποβολή του Πάπε Σόου Χαμπίμπ. Η Τούμπα δεν είχε γεμίσει (19.856 εισιτήρια), έστω κι αν η ΠΑΕ είχε ορίσει φθηνές τιμές (εκείνη τη σεζόν ο μέσος όρος εισιτηρίων είχε κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τα διαρκείας ήταν μόλις 8.426).

Την ημέρα του αγώνα με τον Παναθηναϊκό είχε ανακοινωθεί και η επέκταση της συνεργασίας με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ο οποίος δεν είχε αγωνιστεί, μιας και είχε αποβληθεί στο ματς της προηγούμενης αγωνιστικής (εναντίον του Πλατανιά στα Χανιά). Και τρεις ημέρες μετά, ανακοινώνονταν από την ΠΑΕ η λύση του συμβολαίου συνεργασίας με τον Γκαρσία: «Ο ΠΑΟΚ δεν δύναται να εγγυηθεί σε κανέναν ποδοσφαιριστή μόνιμη θέση στην αρχική εντεκάδα, ακόμη κι αν πρόκειται για τον πλέον διακεκριμένο».

ΡΕΒΑΝΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ

Τα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού γίνονται κατά κανόνα σε γεμάτη Τούμπα,. Ο αγώνας, όμως, της σεζόν 2006-07 είχε αποτελέσει εξαίρεση (διατέθηκαν μόλις 8.795 εισιτήρια).

Τρεις ημέρες νωρίτερα οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί για το κύπελλο στο ΟΑΚΑ, όπου ο Παναθηναϊκός είχε πάρει την πρόκριση για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, νικώντας 3-1 στην παράταση. Χαρακτηριστικό του αγώνα της 3ης Φεβρουαρίου 2007 ήταν η παρθενική παρουσία στον πάγκο-σε εντός έδρας ματς πρωταθλήματος-του Γιώργου Παράσχου (τρίτος προπονητής στη σεζόν, αφού είχαν προηγηθεί οι Ντουμιτρέσκου και Βούκοτιτς). Ο Δικέφαλος έφυγε νικητής από το ντέρμπι με 2-1, χάρη στα γκολ των Γεωργιάδη (δεν είχε συμπληρώσει ούτε ένα μήνα από την ημέρα, που είχε επιστρέψει για να κλείσει την καριέρα του) και Μπαλάφα. Παραμονές του αγώνα με τους «πράσινους» είχε επιστρέψει, μετά από απουσία έξι και πλέον μηνών, στις προπονήσεις ο Χριστοδουλόπουλος, αφού νωρίτερα είχε ζητήσει συγνώμη από το φίλαθλο κόσμο και τους συμπαίκτες του για τη μέχρι τότε στάση του.

ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΜΕ ΤΗ… ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΓΚ

Δραματική εξέλιξη είχε το ματς της 6ης Οκτωβρίου 2013. Η ομάδα του Στέφενς προέρχονταν από την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Αλκμααρ (1-1) για το Γιουρόπα Λιγκ και έψαχνε συνέχεια στις επιτυχίες και στη Σούπερ Λιγκ. Στη γεμάτη Τούμπα (24.633 εισιτήρια) βρέθηκε από νωρίς πίσω στο σκορ, ισοφάρισε με τον Στοχ (με πέναλτι στο 27΄) και στις αρχές του β΄ ημιχρόνου έκανε την ανατροπή με τον Αθανασιάδη. Χρειάστηκε, ωστόσο, ν’ αστοχήσει ο Μπεργκ σ’ εκτέλεση πέναλτι στο 81΄ (ο Σουηδός έστειλε την μπάλα έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι του Χακόμπο), προκειμένου να διατηρηθεί το 2-1 μέχρι το τέλος.

Ο ΜΠΕΡΜΠΑΤΟΦ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΕΡΙ 

Εφόσον ο ΠΑΟΚ επικρατήσει του Παναθηναϊκού, θα συμπληρώσει για πρώτη φορά σερί πέντε νικών επί των «πράσινων» στην Τούμπα σε κανονική διάρκεια πρωταθλήματος.

Πριν το παιχνίδι της 25ης Οκτωβρίου 2015 η ομάδα του Ιγκόρ Τούντορ είχε ανεπιτυχή αποτελέσματα (εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό με 2-0, ισοπαλία με 3-3 στο Καυτανζόγλειο κατά του Ηρακλή, ισοπαλία χωρίς σκορ στην Τούμπα με την Κράσνονταρ για το Γιουρόπα Λιγκ), ωστόσο απέναντι στους «πράσινους» δεν συνάντησε προβλήματα. Και με τα τέρματα των Μπερμπάτοφ (πέναλτι), Ροντρίγκες και Βίτορ (όλα στο πρώτο μέρος) «καθάρισε» με 3-1.

Σχεδόν η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε και τη σεζόν που ακολούθησε, αφού το 3-0 της 9ης Απριλίου 2017 (Κυριακή των Βαΐων) είχε διαμορφωθεί ήδη από το πρώτο ημίχρονο, χάρη στα τέρματα των Ενρίκε (18΄), Λέοβατς (27΄) και Σάκχοφ (35΄).

Σε προσωπικό σόου του Πέλκα είχε μετατραπεί η προ διετίας αναμέτρηση των δύο ομάδων στην κατάμεστη Τούμπα (26.140 εισιτήρια). Με δύο εντυπωσιακά γκολ (8΄, 51΄) ο διεθνής μεσοεπιθετικός έβαλε τις πιο γερές βάσεις για την τελική επικράτηση της ομάδας του Λουτσέσκου. Το σκορ… ξέφυγε, αφού στο 68΄ ο Κουλούρης (πέναλτι και αποβολή του Ινσούα) και στο 77΄ ο Πρίγιοβιτς το ανέβασαν διαδοχικά στο 4-0.

Ημέρα Δευτέρα (29 Οκτωβρίου) είχε διεξαχθεί η αντίστοιχη περσινή αναμέτρηση. Ο ΠΑΟΚ προέρχονταν από την εντός έδρας ήττα από τη Βίντι με 2-0, αλλά κόντρα στον Παναθηναϊκό ήταν… άλλη ομάδα. Και με τα γκολ στο β΄ ημίχρονο των Πρίγιοβιτς και Λημνιού (σκόραρε λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του στο παιχνίδι ως αλλαγή) πήρε το τρίποντο.

Το προηγούμενο σερί τεσσάρων νικών καταγράφηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Περίπου 20 χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες συγκεντρώθηκαν στις εξέδρες του «Κλ. Βικελίδης» για να παρακολουθήσουν το ντέρμπι της σεζόν 1980-81. Ο Κούδας ήταν σε σπουδαία ημέρα και οδήγησε τον ΠΑΟΚ εκ του ασφαλούς στο 4-2. Ο ίδιος είχε σκοράρει δύο φορές (15΄, 61΄), ενώ γκολ είχαν πετύχει και οι Βασιλάκος (25΄) και Αλεξανδρίδης (78΄). Τις δύο σεζόν που ακολούθησαν, οι νίκες του ΠΑΟΚ με 2-0 είχαν έρθει στο β΄ μέρος των αγώνων (σκόρερ οι Ιωσηφίδης-Κωστίκος και Δαμανάκης-Τρίμχολντ αντίστοιχα). Πιο δύσκολη ήταν η επικράτηση με 1-0 (σκόρερ ο Γεωργόπουλος) στο ματς της σεζόν 1983-84.

ΜΕ ΓΚΟΛΚΙΠΕΡ ΤΟΝ… ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Το ντέρμπι της 20ης Σεπτεμβρίου 1998 έβρισκε τον ΠΑΟΚ σε μια μεταβατική κατάσταση, αφού μια εβδομάδα νωρίτερα έκλεινε η παρένθεση του Ολεγκ Μπλαχίν και στον πάγκο επέστρεφε ο Αγγελος Αναστασιάδης.

Οι γηπεδούχοι δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να επικρατήσουν με 2-0, χάρη στα γκολ των Κατσαμπή (18΄) και Φρατζέσκου (79΄). Στα τελευταία πέντε λεπτά την εστία του ΠΑΟΚ είχε υπερασπιστεί ο Αχιλλέας Ζαφειρίου! Τι είχε συμβεί; Ο Αργυρίου είχε δει την κόκκινη κάρτα του Μπίκα, ο Αναστασιάδης είχε ολοκληρώσει τις αλλαγές, κι έτσι ο Ζαφειρίου έβαλε τα γάντια του τερματοφύλακα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Η πρόκριση έφερε… τραπέζι στον ΠΑΟΚ!

Τραπέζι παρέθεσαν οι Αδερφοί Νικολαΐδη στην ομάδα Πόλο του ΠΑΟΚ Domus Ergo, μετά την μεγάλη πρόκριση στους ημιτελικούς Α1...

Στην ίδια κατηγορία