Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ανάλυση: Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ της σεζόν 2023-24

Δημοφιλή

Τι καλοκαίρι κι αυτό για τον ΠΑΟΚ; Αγωνιστικά, μεταγραφικά και όχι μόνο. Είναι δεδομένο ότι όσα έγιναν σε αυτή την περίοδο του 2023 θα τα θυμόμαστε για χρόνια. Όπως βέβαια θα θυμόμαστε και τις εντυπωσιακές μεταγραφικές κινήσεις του Δικεφάλου.

Από το Μάϊο ο Γιώργος Σαββίδης μιλούσε για 6-7 μεταγραφές πρώτου πλάνου. Κάπου εκεί Μάκης Γκαγκάτσης και Κυριάκος Κυριάκος αναφέρθηκαν σε ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ. Κι εκεί που τα λόγια και οι υποσχέσεις στην Ελλάδα δεν λαμβάνονται και πολύ σοβαρά υπόψη, να που οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ και κυρίως η ιδιοκτησία, υλοποίησαν το πλάνο και τη βασική επιθυμία του Ράζβαν Λουτσέσκου. Τώρα τον Σεπτέμβριο που γυρίζουμε πίσω το χρόνο και είμαστε σε θέση να κάνουμε απολογισμό, διαπιστώνουμε ότι τελικά υπήρξε ταύτιση λόγων και πράξεων, γεγονός σπάνιο για την Ελλάδα του 2023 σε κάθε τομέα.

Αλήθεια είναι ότι υπήρχαν δυσκολίες. Κανείς δεν αρνείται ότι έγιναν και πωλήσεις για να έρθουν στην πορεία ποιοτικοί και ακριβοί παίκτες. Εννοείται ότι ο ΠΑΟΚ πήρε ρίσκο με την ευρωπαϊκή του πορεία που εξελίσσονταν μαζί με τις μεταγραφικές κινήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αγώνες όπου η ομάδα παρατάσσονταν με ελλείψεις. Ποιος θα τα αρνηθεί όλα αυτά; Στο τέλος όμως κάνουμε απολογισμό και βλέπουμε ότι η ομάδα του Λουτσέσκου δείχνει να διαθέτει πιο πολλούς εν δυνάμει βασικούς, μεγάλωσε την προσωπικότητά της και έχει -θεωρητικά-  πιο ποιοτική ομάδα για να διεκδικήσει μεγάλους στόχους σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση αποκτήθηκαν παίκτες με πιο ακριβά συμβόλαια, με πολλές παραστάσεις υψηλού επιπέδου, με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που ήθελε να προσθέσει ο προπονητής που είχε και πολύ σημαντικό λόγο σε όλη τη λειτουργία. Ένας προπονητής που πέρασε αγωνίες αλλά δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι στο τέλος ο Ιβάν Σαββίδης πήρε πολλές πρώτες επιλογές από τις λίστες που τσέκαρε και έδινε προς αυτόν.

Για να αναλύσουμε τα δεδομένα λίγο περισσότερο…

ΗΡΘΑΝ-ΕΦΥΓΑΝ

Από την ομάδα του ΠΑΟΚ αυτό το καλοκαίρι αποχώρησαν με διάφορες διαδικασίες οι: Μπίσεσβαρ, Ελ Καντουρί, Κούρτιτς, Ολιβέιρα, Ίνγκασον,  Νάρει, Ντόουγκλας Αουγκούστο,Τσαούσης, Κάργας και Ντάντας. Δέκα παίκτες που είτε τελείωσε το συμβόλαιό τους, είτε παραχωρήθηκαν με μεταγραφή, είτε δόθηκαν δανεικοί.

Στην ομάδα του ΠΑΟΚ ήρθαν και έχουν ενσωματωθεί σε αυτή την περίοδο: Ντεσπόντοφ, Μάρκος Αντόνιο, Οζντόεφ, Κεντζιόρα, Εκόνγκ, Μεϊτέ, Σαμάτα, Μπάμπα, ενώ επέστρεψε από δανεισμό ο Χάρης Τσιγγάρας και φυσικά ο Γιώργος Βρακάς.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Κατά πρώτο λόγο παρατηρείται μία σχετική ισορροπία αφού και οι προσθήκες και οι αποχωρήσεις φθάνουν στο 30% του συνολικού ρόστερ. Ανάλογη ισορροπία (αν έχει αγωνιστική σημασία βεβαίως) υπάρχει σε αγορές-πωλήσεις. Ο ΠΑΟΚ «πούλησε» Ίνγκασον, Ντόουγκλας, Νάρεϊ και έχει αγοράσει τον Εκόνγκ, τον Ντεσπόντοφ, ενώ παρόμοια ήταν η διαδικασία με τον Οζντόεφ και την Καραμγκιουρούκ.

Όποιος παρατηρήσει προσεκτικά τις ηλικίες όλων αυτών των παικτών, διαπιστώνει ότι αποχώρησαν και ήρθαν εφτά πιο μεγάλοι παίκτες κοντά στα 30, ενώ έφυγαν ή αποκτήθηκαν τρεις πιο νεαροί. (Ίσως στις προσθήκες η αναλογία να είναι 6-4 αλλά και πάλι… μικρή είναι η διαφορά).

Σε κάθε περίπτωση αποχώρησαν αρκετοί παίκτες που αντικειμενικά δεν είχαν τον πολύ μεγάλο ρόλο στην ομάδα, ενώ αποκτήθηκαν ποδοσφαιριστές οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αναμένεται (θεωρητικά μέχρι να δούμε αποδείξεις στο γήπεδο)_ ότι θα είναι πρωταγωνιστές και μέλη του απολύτως βασικού κορμού.

ΑΝΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΗ

Ας χωρίσουμε τις γραμμές του ΠΑΟΚ σε άμυνα, χαφ άξονα, μεσοεπιθετικοί και επιθετικοί για να δούμε από αυτή την πλευρά τι ακριβώς συνέβη:

Από τους ασπρόμαυρους αποχώρησαν με διάφορες συνθήκες: Τρεις αμυντικοί, τρεις μεσοαμυντικοί στα χαφ του άξονα, τρεις μεσοεπιθετικοί και ένας φορ.

Ο ΠΑΟΚ απέκτησε και ενσωμάτωσε: Τρεις αμυντικούς, τέσσερα χαφ στον άξονα, δύο μεσοεπιθετικούς (Ντεσπόντοφ και Βρακά) και έναν φορ. Να ένα ζήτημα με τους… υπεράριθμους χαφ στον άξονα και τους λιγότερους μεσοεπιθετικούς κάτι το οποίο συζητιέται και θα συζητιέται μέχρι να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση ο Ράζβαν Λουτσέσκου.

Ας δούμε και ας συγκρίνουμε ανά γραμμή (και λίγο πιο αναλυτικά) τι είχε και τι έχει ο ΠΑΟΚ:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Είχε και εξακολουθεί να έχει Κοτάρσκι, Ζίβκοβιτς και Ταλιχμανίδη.

ΣΤΟΠΕΡ: Είχε: Ίνγκασον, Κουλιεράκη, Μιχαηλίδη, Νάσμπεργκ, Κάργα και τώρα διαθέτει: Εκόνγκ, Κουλιεράκη, Μιχαηλίδη, Νάσμπεργκ, Κεντζιόρα που φυσικά έχει σύνθετο ρόλο.

ΠΛΑΓΙΑ ΜΠΑΚ: Είχε πέρσι: Ράφα Σοάρες, Τσαούση, Βιεϊρίνια, Σάστρε, Λύρατζη και φέτος θα έχει: Μπάμπα, Ράφα Σοάρες, Βιεϊρίνια, Λύρατζη, Σάστερ.

ΧΑΦ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ: Εκεί έπαιζαν μέχρι την άνοιξη: Ντόουγκλας, Ντάντας, Κούρτιτς, Φιλίπε και Σβααμπ. Φέτος ο ΠΑΟΚ σε αυτές τις θέσεις έχει: Τσιγγάρας, Σβααμπ, Μάρκος Αντόνιο, Μεϊτέ, Οζντόεφ, Φιλίπε Σοάρες.

ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μέχρι το τέλος της περασμένης σεζόν εκεί αγωνίζονταν: Κωνσταντέλιας, Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ, Αντρέ Ρικάρντο, Ζίβκοβιτς, Νάρεϊ, Μούργκ, Τάισον.

Φέτος και μετά τις αλλαγές έχουμε: Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας, Τάϊσον, Μουργκ, Αντρέ Ρικάρντο, Βρακάς και Ντεσπόντοφ.

ΦΟΡ: Ο ΠΑΟΚ πέρσι είχε Ολιβέιρα και Μπράντον Τόμας, ενώ στο τέλος ανέβασε χρόνο και ο Τζίμας. Φέτος η τριάδα αποτελείται από: Σαμάτα, Μπράντον Τόμας και Τζίμα.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Προβλέψεις για το αν ο ΠΑΟΚ θα κάνει και θα παρουσιάσει στα γήπεδα καλύτερη ομάδα ΔΕΝ μπορούν να γίνουν. Είναι λάθος να πιστεύεις ότι επειδή απέκτησες πιο ακριβούς και φαινομενικά πιο χρήσιμους παίκτες-πρωταγωνιστές, είναι αυτονόητη και η πιο δυνατή ομάδα. Η δουλειά, η χημεία, η διαχείριση, η νοοτροπία και η σύνθεση των νέων χαρακτηριστικών σε πολλά περισσότερα παιχνίδια θα δείξει που θα φθάσει ο ΠΑΟΚ που βεβαίως έχει τον ίδιο προπονητή.

Μέχρι τότε ας εντοπίσουμε μερικά σημεία κλειδιά της νέας κατάστασης σε σχέση με την περασμένη:

Στο τέρμα η παραμονή και η αγωνιστική ωρίμανση Κοτάρσκι είναι πολύ πιθανό να τον οδηγήσει σε πολύ καλύτερες εμφανίσεις, ανεβάζοντας όλη την ομάδα.

Στα στόπερ είναι ξεκάθαρο πώς ο Εκόνγκ θα έχει ρόλο-βαρόμετρο. Πόσο γρήγορα άραγε θα φθάσει σε προσφορά τον Ίνγκασον;

Στα πλάγια μπακ η αριστερή πλευρά ίσως και να είναι η καλύτερη στη χώρα, ειδικά αν σκεφτούμε ότι κι εκεί παίζει και ο Βιεϊρίνια. Δεξιά είναι πολλοί και οι παίκτες αλλά και τα ερωτηματικά για τη διαχείρισή τους.

«Πες μου τα χαφ σου να σου τι ομάδα έχεις…» λένε και ο ΠΑΟΚ με αυτούς τους ποδοσφαιριστές στο δίδυμο δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρει καλή χημεία. Μόνο το… πόσος χρόνος απαιτείται είναι το ζητούμενο.

Μεσοεπιθετικά τίθεται ένα αριθμητικό ζήτημα με ποιοτικές προεκτάσεις, αφού πέμπτος είναι ο Μουργκ και μετά οι Βρακάς-Αντρέ Ρικάρντο. Εννοείται ότι πολλά βλέμματα θα στραφούν στον Ντεσπόντοφ και πόσα γρήγορα ή πόσο καλά θα βοηθήσει την ομάδα στην υπόθεση γκολ.

Το ίδιο και στον φορ. Η μεταγραφή Σαμάτα έχει τεράστια σημασία, όπως και τα νούμερά του.

Άρα: Η δουλειά. Η συνοχή με τη χημεία και τη διαχείριση όλου του υλικού που αποτελούν υποχρεώσεις του Λουτσέσκου. Και από εκεί και πέρα οι πολύ κομβικές μεταγραφές: Εκόνγκ, Ντεσπόντοφ, Σαμάτα, μαζί εννοείται με την ποδοσφαιρική ωρίμανση και άνοδο των εξαιρετικών νεαρών που ανέβασε και πλέον καθιερώνει ο ΠΑΟΚ από τις ακαδημίες του.


Τελευταία νέα

Και τώρα… Παναθηναϊκός

Με τον Κέβιν Πόρτερ Τζούνορ να βρίσκεται σε τρελά «κέφια» αγγίζοντας το τριπλ-νταμπλ και την αύξηση των απολαβών του,...

Στην ίδια κατηγορία