Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το ταμείο μιας σεζόν με τραγική κατάληξη: Πολλοί χαμένοι, λίγοι κερδισμένοι

Δημοφιλή

«Όταν είχαμε ένα στόχο μπροστά και ερχόταν η πίεση, καταρρέαμε…». Σε δέκα μόλις λέξεις ο Ραζβάν Λουτσέσκου περιέγραψε ολόκληρη την σεζόν 2022-23 και «έγραψε» τον επίλογο μιας αποτυχημένης χρονιάς.

Κακά τα ψέματα, ο ΠΑΟΚ απέτυχε σ’ όλα! Αν και υπήρξαν πολλά πράγματα μέσα στον ποδοσφαιρικό οργανισμό του συλλόγου, που προοδεύσαν και εξελίχθηκαν, ίσως και πιο γρήγορα του αναμενομένου, ο πρόωρος αποκλεισμός στην Ευρώπη, η… κατρακύλα στην 4η θέση και η απώλεια του Κυπέλλου, συνιστούν μια παταγώδη αποτυχία.

Το μικρό rotation κατά τη διάρκεια της σεζόν, εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών του καλοκαιριού, έφερε μεγάλη επιβάρυνση σε κομβικούς παίκτες που ίσως να έπρεπε να είχαν προστατευτεί περισσότερο. Όπως πέρσι, έτσι και φέτος, η ομάδα «έσκασε» στο τέλος και το σερί αρνητικών αποτελεσμάτων στο φινάλε είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στον ΠΑΟΚ της τελευταίας διετίας, που πρέπει να προβληματίσει τους υπεύθυνους.

Στα χέρια του Λουτσέσκου ο «Δικέφαλος» έγινε μια ομάδα που έπαψε να βγάζει ποδοσφαιρική και ψυχολογική σιγουριά, αντίθετα έμοιαζε με σύνολο που έβγαζε ένα τεράστιο αγωνιστικό άγχος και ένα ψυχολογικό «δεν μπορώ». Ο Λουτσέσκου θέλησε να βάλει τις βάσεις για του χρόνου, κυρίως, να εκπαιδεύσει τους ποδοσφαιριστές του σ’ ένα συγκεκριμένο μοντέλο και τρόπο παιγνιδιού.

Σε μεγάλο βαθμό η ομάδα είχε αρχή-μέση-τέλος, έπαιξε κανονικό ποδόσφαιρο, πολλές φορές ωραίο στο μάτι, ωστόσο την ίδια ώρα ήταν οφθαλμοφανές ότι το ρόστερ είχε τεράστιες αδυναμίες. Το ρόστερ της σεζόν 2022-23 έχει αξιολογηθεί προ καιρού, στην Τούμπα δεν περίμεναν να φτάσουμε τέλη Μαΐου για να παρθούν αποφάσεις, ωστόσο όπως επισημαίνεται στον τελικό αναδείχθηκαν και πάλι γνωστές ελλείψεις και αδυναμίες.

Ο ΠΑΟΚ από την αρχή της σεζόν ισχυριζόταν πως είναι μία μεταβατική χρονιά και θέλει να χτίσει κορμό. Υπήρξαν πορείες που έδωσαν την ψευδαίσθηση πως κάτι καλό μπορεί να συμβεί, αλλά εν τέλει συνέβη αυτό που περίμενε το κομμάτι των ρεαλιστών. Το περασμένο καλοκαίρι οι «ασπρόμαυροι» λειτούργησαν υπό το πρίσμα της δημιουργίας μιας νέας ομάδας, με χαμηλό μ.ο. ηλικίας και παίκτες με μεταπωλητική αξία. Τώρα, πλέον, η λογική θα είναι η «ένεση προσωπικότητας και ποιότητας» για να μπολιάσουν δίπλα σε όλους όσοι απέδειξαν ότι μπορούν να σταθούν στο υψηλό επίπεδο και αντέχουν να κάνουν το βήμα παραπάνω, καθώς μέσα στη χρονιά διαπλάθονταν νεαροί παίκτες για το υψηλό επίπεδο και ωθήθηκαν προς αυτό, όπως οι Γιάννης Κωνσταντέλιας, Κώστας Κουλιεράκης και Ντομινίκ Κοτάρσκι.

Ήταν θετικό το πρόσημο της απόκτησης του Κροάτη τερματοφύλακα, όπως επίσης και η μεταγραφή του Κάλεντ Νάρεϊ. Εκεί δεν μπορείς να πεις ότι έγινε λάθος επιλογή. Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε 2,2 εκατ. ευρώ για να έχει έναν 23χρονο ταλαντούχο και εξελίξιμο τερματοφύλακα κάτω από τα δοκάρια του, πήρε πράγματα από τον Γερμανό μεσοεπιθετικό των 8 γκολ και 11 ασίστ γι’ αυτό και τον πλήγωσε η απουσία του από τον τελικό του Βόλου.

Στους κερδισμένους της χρονιάς σίγουρα θα πρέπει να συμπεριληφθεί Ίνγκι Ίνγκασον και κυρίως ο Ντάγκλας Αουγκούστο. Αν και δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν, ο Βραζιλιάνος χαφ μετατράπηκε σε βαρόμετρο της απόδοσης των «ασπρόμαυρων» δικαιώνοντας την απόφαση του Ιβάν Σαββίδη να του δώσει ένα (νέο) συμβόλαιο με επταψήφιο νούμερο αποδοχών.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΤΟΝ… ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ένα πέμπτο κύπελλο την τελευταία επταετία δεν θα ήταν απλώς ένα καταπραϋντικό για την αποτυχία σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει και ώθηση για την επόμενη σεζόν.

Ένα από τα κεφαλαιώδη πράγματα στο επιχειρηματικό χώρο είναι τα λεφτά, η ρευστότητα, τα έσοδα. Όλα αυτά στα φέρνει η Ευρώπη, πριν από μερικές εβδομάδες έγινε γνωστό ότι το κλαμπ έβαλε στο ταμείο της σχεδόν 10 εκατ. ευρώ από την πορεία της μέχρι τους «8» του Κόνφερενς Λιγκ την σεζόν 2021-22.

Τα προηγούμενα χρόνια ο αποκλεισμός από την Σλόβαν Μπρατισλάβας και από την Κράσνονταρ άλλαξαν όλη την ιστορία του ΠΑΟΚ, διέλυσαν πολύ πιο βίαια την ομάδα που είχε στηθεί. Το ίδιο μπορεί να πεις κανείς ότι ισχύει και με τον αποκλεισμό από την Λέφσκι. Εκτροχιασμός. Ο «Δικέφαλος» ματώνει αγωνιστικά και οικονομικά για να μπορεί να εξισορροπήσει την κατάσταση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο υπάρχουν αποτυχημένες πορείες στην Ευρώπη, o σύλλογος και ο ιδιοκτήτης του, θα πρέπει να πάρουν πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Η ποιότητα πληρώνεται, σε πολλές περιπτώσεις ακριβά, χωρίς έσοδα, δεν μπορείς να ξοδέψεις, ειδικά όταν πρέπει να καλύψεις τα επαναλαμβανόμενα ανοίγματα, όσες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ανοίγουν και καλύπτονται από τον Ιβάν Σαββίδη.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Ο ΠΑΟΚ πορεύτηκε μια ακόμη χρονιά με πολλά… βαρίδια, όπως τα συμβόλαια που τώρα θέλει να ξεφορτωθεί, στο ρόστερ του. Με ποδοσφαιριστές που πρόσφεραν πολύ λιγότερα από ότι έδειχναν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους, με τη διοίκηση να πληρώνει ακριβά ουκ ολίγα πανάκριβα συμβόλαια, αντιστρόφως ανάλογα της προσφοράς στο γήπεδο.

Οι «ασπρόμαυροι» πλήρωσαν πάνω από 1.000.000 ευρώ τον βασικό επιθετικό τους (Ολιβέιρα) που έφτασε με το ζόρι τα 9 γκολ και το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν το πέρασε παρέα με τους φυσιοθεραπευτές της ομάδας. Αντίστοιχη, μη πούμε χειρότερη, η κατάσταση με τον Ομάρ Ελ Καντουρί, που είχε ένα συμβόλαιο 750.000 ευρώ, ο Κούρτιτς τραυματίστηκε στο γόνατο και δεν έπαιξε από τον Οκτώβριο και μετά, κόστισε 1.200.000 ευρώ, ο Φιλίπε Σοάρες με μόλις 6 συμμετοχών ως βασικός είχε συμβόλαιο άνω των 500.000, ενώ για την αγορά του δαπανήθηκαν σχεδόν 3.000.000 ευρώ, και φυσικά υπήρχε και η περίπτωση του Τόμας Μουργκ, ο οποίος μέτρησε όλα κι όλα 50 αγωνιστικά λεπτά. Γι’ αυτά πληρώθηκε με περισσότερα από 400.000 ευρώ!

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός και πολλές από τις αποφάσεις, που πάρθηκαν σε συνεργασία προπονητή – διοίκησης, αποδείχθηκαν λανθασμένες. Ο Λουτσέσκου με τα κολλήματα του έχει ευθύνη για την παραμονή των Μπίσεσβαρ, Ελ Καντουρί, όπως επίσης και για την επιμονή που έδειξε στο πρόσωπο του Ολιβέιρα, με αποτέλεσμα το περασμένο καλοκαίρι να αναζητείται ο Κούτσιας στις παραλίες της Χαλκιδικής και να φέρνει άρον-άρον, γιατί στο μεταξύ είχε πουληθεί ο Τσόλακ στους Ρέιντζερς, τον Μπράντον δίχως να το ψάξουν και πολύ.

Και να ήταν μόνο αυτό. Ο Ζοσέ Μπότο έφερε τον Νίκολας Κουαλιάτα ως το επόμενο δεκάρι του ΠΑΟΚ, αλλά ο Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός, για τον οποίο το κλαμπ πλήρωσε κοντά στα 2.000.000 ευρώ, κατέληξε να φύγει δανεικός στην Κουϊάμπα. Ήρθαν παίκτες (Νέσμπεργκ, Κάργας, Ρικάρντο) που θα είχαν περιφερειακό – βοηθητικό ρόλο, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις και στο τέλος ο προπονητής ξέμεινε από επιλογές.


Τελευταία νέα

Σε τρομερή κατάσταση ο Πέλκας: Έδωσε ξανά ασίστ

Ο Πέλκας είχε ξανά ασίστ για τον Πιάτεκ που άνοιξε το σκορ με τρομερό σουτ. Σε τρομερή κατάσταση δείχνει να...

Στην ίδια κατηγορία