Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Το 7ο ραντεβού των δύο Δικεφάλων σε τελικό κυπέλλου

Δημοφιλή

Για 7η φορά πρόκειται να τεθούν αντίπαλοι ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ σε τελικό κυπέλλου. Η Ενωση κατέκτησε το τρόπαιο το 1939, το 1978 και το 1983, ενώ ο ΠΑΟΚ «απάντησε» με τρεις σερί κατακτήσεις: το 2017 (2-1 στο Πανθεσσαλικό στάδιο), το 2018 (2-0 στο Ολυμπιακό στάδιο) και το 2019 (1-0, ξανά στο ΟΑΚΑ).

Η πρώτη φορά, που αναμετρήθηκαν σε τελικό στις 28 Μαΐου 1939, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι «ασπρόμαυροι» άνοιξαν το σκορ με τον Ιωαννίδη, αλλά το τέλος του αγώνα βρήκε νικήτρια την ΑΕΚ με 2-1. Για τον ΠΑΟΚ είχαν παίξει οι Σωτηριάδης, Αρβανίτης, Βατίκης, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Κοντόπουλος, Βασιλειάδης, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης και Γεωργίου και για τους νικητές οι Ρίμπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας , Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος και Μανέττας.

Το επόμενο ραντεβού τους άργησε 39 χρόνια. Στις 4 Ιουνίου 1978 στο Καραϊσκάκη οι δύο καλύτερες ομάδες εκείνης της αγωνιστικής περιόδου διεκδίκησαν το τρόπαιο. Λίγες ημέρες πριν τον τελικό, στις 14 Μαΐου 1978, η ΑΕΚ είχε φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα, επικρατώντας 2-0 με σκόρερ τους Μπάγεβιτς και Μαύρο. Και στον τελικό του Καραϊσκάκη, επαναλήφθηκε ουσιαστικά το ίδιο σκηνικό: 2-0 η ΑΕΚ με τα γκολ των Μπάγεβιτς (55΄) και Μαύρου (80΄). Για τους ηττημένους έπαιξαν οι Φούρτουλα, Γούναρης (77΄ Δαμανάκης), Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Γκουερίνο, Σαράφης, Κωστίκος (79΄ Αλαβάντας), Κούδας και Ορφανός. Για την ομάδα του Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι αγωνίστηκαν οι Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Βιέρα, Τάσος (46’ Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου (85’ Τόσκας) και Μαύρος.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Ο πρώτος τελικός μεταξύ των δύο Δικεφάλων στο ΟΑΚΑ είχε διεξαχθεί στις 29 Ιουνίου 1983. Ο ΠΑΟΚ είχε τις ευκαιρίες (τις περισσότερες με τον Κούδα), αλλά τα γκολ τα πετύχαινε η ΑΕΚ (Μαύρος 27΄, Βλάχος 80΄). Καθοριστική ήταν και η φάση στο 39΄, όταν ο δεύτερος επόπτης Κουκουλάκης ακύρωσε εσφαλμένα γκολ του Δημόπουλου ως οφσάιντ. Αλλά κι ο Γερμανάκος είχε λανθασμένες υποδείξεις οφ-σάιντ σε βάρος του ΠΑΟΚ στη διάρκεια του ματς. Για την ομάδα του Χέερ είχαν αγωνιστεί οι Φούρτουλα, Σκαρταδος, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης (75’ Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας και Κωστίκος. Για τους νικητές έπαιξαν οι Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65’ Τζιράκης), Μπαλλής, Δίντσικος (78’ Ράντονιτς), Αρδίζογλου, Κώττης, Βλάχος και Μαύρος.

ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Ο τελικός της 6ης Μαΐου 2017 στο Πανθεσσαλικό, με διαιτητή τον Κομίνη, σημαδεύτηκε από τα μεγάλης έκτασης επεισόδια μεταξύ των αντίπαλων οπαδών πριν την έναρξη του αγώνα. Ο Μπίσεσβαρ στο 24΄ έβαλε σε θέση οδηγού την ομάδα του Ιβιτς, δύο λεπτά αργότερα ήρθε η ισοφάριση από τον Χριστοδουλόπουλο και στο 82΄ διαμόρφωσε το 2-1. Για τους νικητές είχαν παίξει οι Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ (86′ Μαλεζάς), Σάχοφ, Μπίσεσβαρ (90′ Κίτσιου), Κάμπος (73′ Ενρίκε), Πρίγιοβιτς και για τους ηττημένους οι Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σίμοες (83′ Αλμέιδα), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος (86′ Βάργκας) , Μάνταλος, Ροντριγκες (68′ Γαλανόπουλος) και Αραούχο.

ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ

Ενα χρόνο αργότερα (Σάββατο 12 Μαΐου 2018) απλώς άλλαξε το σκηνικό του θριάμβου για τον ΠΑΟΚ, μια και ο τελικός διεξήχθη στο ΟΑΚΑ. Στο 25΄ ο Μπάρκας απέκρουσε το πέναλτι του Πρίγιοβιτς, αλλά με τα γκολ των Βιεϊρίνια (65΄) και Πέλκα (90΄) ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-0. Για τους θριαμβευτές είχαν παίξει οι Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (81′ Μαλεζάς), Κάνιας, Μαουρίσιο, Κάμπος (51′ Μακ), Μπίσεσβαρ (75′ Σάκχοφ), Πέλκας, Πρίγιοβιτς και για τους ηττημένους οι Μπάρκας, Μπακάκης, Χουλτ (53′ Γκάλο), Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας (73′ Γιακουμάκης), Μάνταλος (67′ Χριστοδουλόπουλος), Λιβάγια, Αραούχο.

Η νίκη επί της ΑΕΚ στον τελικό κυπέλλου της 11ης Μαΐου 2019 δεν σήμαινε μόνο την κατάκτηση ενός ακόμη κυπέλλου, αλλά σήμαινε και την κατάκτηση του πρώτου νταμπλ στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Το παιχνίδι είχε κριθεί με το γκολ του Άκπομ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου. Για την ομάδα του Λουτσέσκου είχαν παίξει οι Πασχάλακης, Γιαννούλης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Κάνιας, Σάχοφ, Μπίσεσβαρ (93′ Ίνγκασον), Ζαμπά (65′ Λημνιός), Πέλκας (80′ Ολιβέιρα) και Άκπομ και για εκείνη του Μανόλο Χιμένεθ οι Μπάρκας, Χουλτ, Μπακάκης (80′ Γαλανόπουλος), Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Σιμόες, Κρίστισιτς (76′ Μπογέ), Μάνταλος, Μπακασέτας (71′ Γκάλο), Λιβάγια και Πόνσε.


Τελευταία νέα

Νέες «ανάσες» στον ΠΑΟΚ

Υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης βρίσκεται το αγωνιστικό τμήμα του ΠΑΟΚ λόγω... Πάσχα δεδομένου πως ο Ράζβαν Λουτσέσκου με τους...

Στην ίδια κατηγορία