Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Οι πρωταγωνιστές των κυπέλλων του ΠΑΟΚ: Από τον Κούδα μέχρι τον Κρμέντσικ

Δημοφιλή

Καθένα από τα οχτώ κύπελλα, που έχει κατακτήσει ο ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, φέρουν την υπογραφή ενός μεγάλου πρωταγωνιστή.

Πρώτος και καλύτερος ο Γιώργος Κούδας, ο οποίος είχε μετατρέψει σε προσωπική υπόθεση τον τελικό της 5ης Ιουλίου 1972 εναντίον του Παναθηναϊκού στο «Καραϊσκάκης». Ο «Μεγαλέξανδρος» ήταν ο εκτελεστής των «πράσινων», αφού είχε πετύχει και τα δύο γκολ της νίκης με 2-1 (2΄ και 88΄).

Μετά την επιστροφή την επόμενη ημέρα του τελικού στη Θεσσαλονίκη, μετέβη στο Λονδίνο, όπου υποβλήθηκε σε προγραμματισμένη από το προηγούμενο χρονικό διάστημα χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις που ένιωθε στην ωμοπλάτη.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν του τελικού της 16ης Ιουνίου 1974 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, ο προπονητής του ΠΑΟΚ Λες Σάνον είχε έρθει σε επικοινωνία με τους ανθρώπους της Νιούκαστλ (είχε επίσης φθάσει στον τελικό κυπέλλου της Αγγλίας εκείνης της χρονιάς), επέλεξε μια από τις ειδικές εμφανίσεις και τις έφερε στην Ελλάδα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τους παίκτες του. Οι εμφανίσεις αποδείχθηκαν… γούρικες, μια κι ο ΠΑΟΚ επικράτησε στα πέναλτι με 4-3 (2-2 ο κανονικός αγώνας κι η παράταση).

Καλύτερος παίκτης του τελικού, που είχε διεξαχθεί στις 12 Μαΐου 2001 στη Ν. Φιλαδέλφεια με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, ήταν ο Γιώτης Εγκωμίτης. Ο Κύπριος χαφ, δεν ήταν μόνο ο σκόρερ του ενός από τα τέσσερα γκολ στη νίκη της ομάδας του με 4-2, αλλά κι ο ηγέτης της ομάδας του Μπάγεβιτς, οδηγώντας τον ΠΑΟΚ στο πρώτο κύπελλο μετά από 27 χρόνια.

Ο τελικός του 2003 εναντίον του Άρη διεξήχθη στην Τούμπα. Και για τους παίκτες του Δικεφάλου ήταν… αδύνατο να μη νικήσουν. Ο αγώνας κρίθηκε με γκολ του Γεωργιάδη στο 25΄ μετά από πάσα του Δημήτρη Μάρκου. Οι «κίτρινοι» προσπάθησαν να απαντήσουν προς το τέλος, αλλά πέρα από το δοκάρι του Μόρις, δεν έκαναν ευκαιρία.

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ είχε αναδειχθεί ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής του τελικού, που είχε διεξαχθεί στις 6 Μαΐου 2017 στο Πανθεσσαλικό στάδιο με αντίπαλο την ΑΕΚ. Από την άλλη, ο Στέφανος Αθανασιάδης δεν είχε χρησιμοποιηθεί ούτε λεπτό στο παιχνίδι, δεν ήταν καν μεταξύ των αρχηγών της ομάδας, αλλά όταν ήρθε η ώρα της απονομής, οι συμπαίκτες του «έδειξαν» αυτόν ως τον παίκτη, που έπρεπε να σηκώσει πρώτος από όλους το τρόπαιο στον ουρανό του Βόλου. Το τελικό 2-1, όμως, που σήμαινε και την επιστροφή του ΠΑΟΚ στις κατακτήσεις κυπέλλων μετά από δεκατέσσερα χρόνια, είχε διαμορφωθεί από τον Ενρίκε, που είχε αποτελέσει τη «χρυσή» αλλαγή του Βλάνταν Ιβιτς.

Ο τελικός της 12ης Μαΐου 2018 στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο την ΑΕΚ έφερε την υπογραφή του Αντρέ Βιεϊρίνια, ο οποίος είχε ανοίξει το δρόμο για την τελική επικράτηση στο 65΄ της αναμέτρησης με άπιαστη εκτέλεση φάουλ.

Ο αγώνας της 11ης Μαΐου 2019 -ξανά στο ΟΑΚΑ, ξανά κόντρα στην ΑΕΚ-είχε κριθεί με το γκολ του Άκπομ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου. «Από τη στιγμή που πίστευα ότι ο Πέλκας θα μου περάσει τη μπάλα μπροστά, έπρεπε κάτι να σκεφτώ. Είναι κάτι που κάνω και στο… FIFA» είχε δηλώσει ο πολυτιμότερος του τελικού.

Ακόμη πιο γλυκιά ήταν η νίκη με 2-1 στον προ δύο χρόνων τελικό με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, αφού είχε διαμορφωθεί με το γκολ του Κρμέντσικ στο 90΄.


Τελευταία νέα

Χριστός Ανέστη!

Καλή Ανάσταση! Το άγιο Φως της Ανάστασης, ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας. Η συντακτική ομάδα της FORZA.

Στην ίδια κατηγορία