Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αυτός είναι ο Λουτσέσκου

Δημοφιλή

Όταν ο Λουτσέσκου αρχίζει το mind games και «επικαλείται» το παρελθόν, να είστε βέβαιοι ότι ετοιμάζεται να πάει σε μάχες. Εντός και εκτός των γραμμών. Και το κυριότερο, δεν κάνει πίσω!

Το κοινό έχει αισθητήριο. Και κριτήριο. Στην Τούμπα το κοινό έχει οξύτατο αισθητήριο και αντίστοιχο κριτήριο. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ μοιάζει φυσικό ότι, εάν με κάποιον μπορούν να ταυτιστούν, αυτός είναι ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Σε ποσοστά σαν εκείνα που συναντάς μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και έχουν περάσει στην ιστορία ως «ποσοστά Τσαουσέσκου»!

Ο Λουτσέσκου είναι το ποδόσφαιρο. Έρχεται από το ποδόσφαιρο, δουλεύει για το ποδόσφαιρο, ζει το ποδόσφαιρο. Όπως το ζουν κι αυτοί στα τσιμέντα της Τούμπας. Ο Ρουμάνος υπερασπίζει (και διδάσκει) αξίες, αρχές, λογική. Πράγματα, αδιανόητα στο «περιβάλλον της Αθήνας». Γι’ αυτό και δεν προκαλεί έκπληξη η ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχεται, όσο επιμένει να ορθώνει το ανάστημά του απέναντι σ’ ένα ολοκληρωτικό σύστημα κρατώντας ψηλά το λάβαρο της αντίστασης.

Ο ΠΑΟΚ, με τον Λουτσέσκου, πήρε (έπειτα από 34 χρόνια) το πρωτάθλημα. Αήττητο. Για την ακρίβεια, στην πρώτη θητεία του Ρουμάνου πήρε δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα. Ο 54χρονος, πια, προπονητής την παρέλαβε καλή ομάδα και την παρέδωσε (το 2019) ομάδα κορυφής. Όταν μετά από δύο χρόνια την ξανάπιασε στα χέρια του ήταν η ώρα των μεγάλων αλλαγών και των δύσκολων αποφάσεων. Δεν έκανε πίσω. Βγήκε μπροστά. Στήριξε το πλάνο της ανανέωσης και πλέον μας παρουσιάζει μια ομάδα που ελάχιστοι της έδιναν τύχη, μετά τον αποκλεισμό από τη Λέφσκι και την κακή εικόνα της το πρώτο διάστημα της φετινής σεζόν.

Στα μάτια των φίλων του ΠΑΟΚ ο «Στρατηγός», μοιάζει σαν ένας υπουργός εξωτερικής πολιτικής, όποτε τον βλέπεις να αρχίζει τα συνηθισμένα ψυχολογικά τρικ στα οποία κάποτε διέπρεπαν ο Φέργκιουσον με τον Βενγκέρ και τον Μουρίνιο, νιώθει καλά. Πιστεύει στην ομάδα του. Τρελαίνει τους αντιπάλους.

Ο Λουτσέσκου δεν ήταν, ούτε πρόκειται να γίνει, ένας συμβατικός προπονητής. Δε φοβάται να τσαλακωθεί, ούτε έχει ανάγκη από δημόσιες σχέσεις, βγαίνει μπροστά και λέει αυτά που πιστεύει, γνωρίζοντας πως τα λόγια του τρελαίνουν τους αντιπάλους, που δεν είχαν συνηθίσει σε τέτοιους είδους επικοινωνιακά παιγνίδια. Από το 2018 και μετά την «κλοπή» του πρωταθλήματος, που κατέκτησε πάνω στο χορτάρι, ο Ραζβάν έχει βγει στην επίθεση και δεν λέει να κάνει πίσω.

Γιατί σπρώχνει την κουβέντα περί κλεμμένων τίτλων και εύνοιας της Αθήνας, την τεντώνει ως τα πιο ακραία όρια ή, καμιά φορά, και πέρα απ’ αυτά; Ποδόσφαιρο με δραματικές «δημόσιες σχέσεις», δεν υπάρχει για τον Ρουμάνο τεχνικό, που όταν αρχίζει τα ««παιχνίδια του μυαλού» σημαίνει ότι αρχίζει να νιώθει καλά, ευχαριστιέται ό,τι παρουσιάζει με την ομάδα του, μα συγχρόνως ευχαριστιέται γνωρίζοντας πως μ’ όσα λέει εκμαιεύει την αντιπάθεια γι’ αυτό που (υποτίθεται πως) είναι. Γιατί το κάνει;

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αυτός είναι. Ζει στα όρια, φτάνει στα άκρα, δεν είναι απλώς ένας συγκρουσιακός τύπος, που ζει απ’ την κόντρα, αναπνέει κόντρα, τη βρίσκει με την κόντρα. Αλλά πάλι κάποιες φορές δεν φτάνει. Δεν αρκεί για να το ερμηνεύει απολύτως. Οχι, ο Λουτσέσκου δεν είναι έρμαιο των παρορμήσεών του. Ξέρει πολύ καλά, απ’ την αρχή έως το τέλος, τι κάνει. Και το κάνει πάντα όταν ο ΠΑΟΚ είναι σε ανοδική πορεία. Ποτέ όταν είναι στα κάτω του. Δεν ψάχνει αποκούμπι, ούτε δικαιολογίες.

Οι άνθρωποι που αντιδρούν σ’ αυτά που λέει ο Λουτσέσκου υποστηρίζοντας πως «κουράζει με τις γραφικότητες», είναι οι ίδιοι που παίζουν το παιχνίδι του. Ασχολούνται με ότι λέει, πιάνονται απ’ αυτά που λέει. Κοινώς, γεμίζουν τα δίχτυα του. Γιατί δεν γίνεται να τον αποκαλείς γραφικό, αλλά να ασχολείσαι μαζί του. Συνήθως, με τους γραφικούς, δεν ασχολείσαι, δεν αναπαράγεις τα όσα λένε ή κάνουν. Ο Ρουμάνος σέρνει έναν χορό για τον οποίο όλοι λένε «κοίτα να δεις, πάλι τα ίδια κάνει» και οι ίδιοι… χορεύουν.

Ο ίδιος επιμένει να λέει πως δεν είναι τρελός, όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν, ούτε όσα λέει απέχουν από την πραγματικότητα, κάτι που επισήμανε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης, που παραχώρησε ανήμερα των γενεθλίων του στη ραδιοφωνική εκπομπή «Final Whistle» («Τελευταίο σφύριγμα») στο Sport Total FM της Ρουμανίας. «Ξέρουν ότι μιλάω με γεγονότα, ότι λέω την αλήθεια» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Ρουμάνος προπονητής του ΠΑΟΚ και πρόσθεσε: «Από την Αθήνα μου κάνουν προσωπικές επιθέσεις και αυτό επιβεβαιώνει ότι αυτά που λέω είναι σωστά. Εγώ μιλάω με γεγονότα, μας έκλεψαν το πρωτάθλημα το 2018 και το Κύπελλο το 2022. Στον τελικό έγιναν διαιτητικά λάθη και αυτά υποστηρίχθηκαν από το VAR. Έτσι χάσαμε το Κύπελλο. Πάντα υπήρχε αυτό απέναντι στον ΠΑΟΚ». Αυτός είναι ο Ραζβάν Λουτσέσκου.


Τελευταία νέα

Ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά (video)

Ο ισραηλινός στρατός και η λιβανική Χεζμπολά συνέχιζαν να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ενώ...

Στην ίδια κατηγορία