Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Πρωταθλητής» στις αφαιρέσεις!

Δημοφιλή

Ο ΠΑΟΚ είναι στο… πέναλτι μισό αιώνα και βάλε! Από το 1963 μέχρι σήμερα οι «ασπρόμαυροι» έχουν δει να τους έχουν αφαιρεθεί 30 βαθμοί.

Από τους BIG-4 ο «Δικέφαλος» είναι η ομάδα με τις περισσότερες τιμωρίες και απώλειες κερδισμένων βαθμών μέσα στο γήπεδο, η μοναδική ομάδα στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου που κατέκτησε αήττητο πρωτάθλημα ξεκινώντας με μείον δύο βαθμούς.

Στη «σούμα» των 30 χαμένων βαθμών συνυπολογίζονται και αφαιρέσεις από τη βαθμολογία των πλέι οφ, όσο κι αν ορισμένοι κόπτονται για το αντίθετο, ασφαλώς και επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξή τους.

Οι άλλοι δύο του Big-4 έχουν σαφώς λιγότερους χαμένους βαθμούς. Η ΑΕΚ είναι στους -19β και φυσικά δεν προκαλεί έκπληξη ότι ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με τους λιγότερους χαμένους πόντους. Σε 60 χρόνια του έχουν αφαιρεθεί μόλις 5 βαθμοί.

ΟΙ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ»

Για 58 ολόκληρα χρόνια οι Πειραιώτες είχαν τιμωρηθεί μόλις μια φορά με αφαίρεση βαθμών! Ήταν την περίοδο 1990-91, όταν ο αγώνας με τον Αθηναϊκό (2-2) στο Καραϊσκάκη διεκόπη στο 88’. Τότε, οι οπαδοί του είχαν εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο και χτύπησαν τον διαιτητή Ναούμ, ενώ πήραν στο κυνήγι και τους δύο σκόρερ του Αθηναϊκού, Τζαλακώστα και Δημόπουλο.

Ηταν το περιβόητο παιχνίδι, όπου ο Αργύρης Σαλιαρέλης, αποκάλεσε τους οπαδούς της ομάδας του «επιστήμονες», φράση που πέρασε στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και μνημονεύεται ακόμη και σήμερα. Έπρεπε να φτάσουμε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ τον Φεβρουάριο του 2018, όταν τα επεισόδια με την εισβολή των οπαδών τους στον αγωνιστικό χώρο οδήγησε στην αφαίρεση 3 βαθμών.

ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΑΠΟ… ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ!

Η Α’ Εθνική μετρούσε μόλις τέσσερα χρόνια ζωής, όταν ο ΠΑΟΚ έγινε η πρώτη ομάδα που αποφάσισε να αποχωρήσει από το γήπεδο. Τιμωρήθηκε με δύο μηδενισμούς, που στην συνέχεια ανακλήθηκαν και στο τέλος έμεινε το -1, που ήταν και η πρώτη αφαίρεση βαθμών.

Όλα έγιναν στο ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, στις 27 Νοεμβρίου του 1963, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν στο 27’ με τον Βασιλείου, αλλά τρία λεπτά αργότερα ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε σε 1-1 με τον Ραπτόπουλο. Όλοι είδαν πρώτα τον ποδοσφαιριστή του «Δικεφάλου» να στέλνει με δυνατό σουτ την μπάλα στα δίχτυα και τον Σημαντήρη να σταματάει την πορεία της, ενώ είχε περάσει τη γραμμή, στέλνοντάς την σε κόρνερ! Οσοι ήταν στο γήπεδο είδαν το γκολ ή τουλάχιστον το πέναλτι του αμυντικού του Ολυμπιακού, εκτός από έναν. Από τον Βούλγαρο διαιτητή, Ρουμέντσεφ, που υπέδειξε… άουτ! Ούτε, καν κόρνερ…

Έξαλλοι οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ αποφάσισαν να  αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο και μία μέρα αργότερα με απόφαση της ΕΠΟ να μηδενιστούν σε δύο αγώνες. Ο Ρουμέντσεφ «αποτελείωσε» τη νοημοσύνη όλων όσων ήταν στο γήπεδο εκείνο το απόγευμα, γράφοντας στο «φύλλο αγώνα», ότι ο αμυντικός του Ολυμπιακού απέκρουσε την μπάλα με το στήθος, άποψη που καταρρίφτηκε λίγες μέρες αργότερα, όταν προβλήθηκε το φιλμάκι από τα «Επίκαιρα».

* Το πρωτάθλημα της σεζόν 1986-87 «σημαδεύτηκε» από την απεργία των ΠΑΕ τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε, ενώ είχε ξεκινήσει με την ΑΕΚ να είναι στο -3 λόγω της γνωστής υπόθεσης δωροδοκίας Χρυσοβιτσιάνου στον αγώνα Πανσερραϊκός – ΑΕΚ.

* Η κόντρα πολιτείας-ΠΑΕ, με αφορμή το ποσοστό των ομάδων επί των εισπράξεων-εσόδων του ΠΡΟ-ΠΟ, έφερε τη μεγάλη απεργία στο τέλος της σεζόν. Οι περισσότερες ομάδες δεν αγωνίστηκαν στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές και τιμωρήθηκαν με αφαίρεση 6 βαθμών. Ανάμεσα στις ομάδες ήταν κι ο ΠΑΟΚ, που έχασε το εισιτήριο για το ΟΥΕΦΑ. Οι μόνες που κατέβηκαν να παίξουν ήταν οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ και Πανιώνιος, οι οποίες και κατέλαβαν τις τέσσερις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

* Η αποχώρηση των παικτών του ΠΑΟΚ από το ΟΑΚΑ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1990, έφερε την αφαίρεση τριών βαθμών.

ΟΤΑΝ Ο ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΗΞΑΝ

Τη σεζόν 1995-96 το ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Τούμπα διεκόπη στο 71ο λεπτό εξαιτίας επεισοδίων οπαδών του ΠΑΟΚ στις θύρες 5-6 και δυνάμεων της αστυνομίας, με την Ενωση να προηγείται στο σκορ με 3-1.

Οι οπαδοί εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο, το παιχνίδι διακόπηκε και τα επεισόδια έφεραν το «τέλος» του Βουλινού από την προεδρία, αλλά και μια βαριά καμπάνα. Ο «Δικέφαλος» τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών, ενώ έδωσε και πέντε παιχνίδια ως γηπεδούχος μακριά από το γήπεδο του και μετά βίας τερμάτισαν στην 14η θέση (τη χειρότερη στην ιστορία τους) της βαθμολογίας.

ΕΤΣΙ ΧΑΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΙΑ

Στον δεύτερο ημιτελικό κυπέλλου, της σεζόν 2013-14,  απέναντι στον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με μείον τρεις βαθμούς. Ο διαιτητής Μάνταλος έγραψε στο «φύλλο αγώνα» ότι υπήρξε επίθεση σε βάρος δύο «ερυθρόλευκων» ποδοσφαιριστών, του Γιάννη Μανιάτη και του Νέλσον Βαλντέζ.

Όμως, οι τρεις βαθμοί δεν αφαιρέθηκαν από τη βαθμολογία της κανονικής περιόδου, αλλά από τον πίνακα των πλέι οφ! Ο ΠΑΟΚ έφτασε μέχρι το CAS -εκεί όπου ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Παναθηναϊκός που ήθελε την πρωτιά στα πλέι οφ, εμφανίστηκαν με εφημερίδα ερυθρόλευκων αποχρώσεων στα χέρια- χωρίς όμως να δικαιωθεί, καθώς το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης δήλωσε αναρμόδιο.

ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟΥ ΜΑΚ

Η εισβολή των οπαδών, που οδήγησε στη διακοπή του πρώτου ημιτελικού με αντίπαλο πάλι τον Ολυμπιακό, τον Μάρτιο του 2016, στοίχισε ακριβά στον ΠΑΟΚ (συνολικά του αφαιρέθηκαν έξι βαθμοί), με τον Ιβάν Σαββίδη, το ίδιο βράδυ των οργίων από τον διαιτητή Ανδρέα Παππά, να δηλώνει ξεκάθαρα «μου κήρυξαν τον πόλεμο, μπαίνω σε αυτόν τον πόλεμο»!

Για εκείνο το ματς ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με ποινή  αφαίρεσης τριών βαθμών (η Τούμπα έκλεισε για τρία ματς), ενώ υπήρξε και η αφαίρεση τριών βαθμών από το πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου, όταν με απόφαση του Σαββίδη δεν κατέβηκε να παίξει στο Καραϊσκάκη και στον δεύτερο ημιτελικό.

ΤΟ… ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΟ

Συνολικά από 30 ομάδες έχουν αφαιρεθεί 343 βαθμοί στα 60 χρόνια «ζωής» της Α’ Εθνικής. Ρεκόρ παραμένουν οι 13 βαθμοί που είχαν αφαιρεθεί το Μάρτιο του 1970 από τη νεοφώτιστη Παναχαϊκή που κρίθηκε «ένοχη» για δωροδοκία παικτών του Άρη και οι 10 βαθμοί από τη Βέροια την σεζόν 1977-78. Από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει στους -29 βαθμούς. Οι «πράσινοι» τιμωρήθηκαν μέσα σε μια διετία για τη μη εξασφάλιση της άδειας συμμετοχής στο πρωτάθλημα της σεζόν 2018-19, αλλά και για οφειλές προς ποδοσφαιριστές και επεισόδια των οπαδών τους με αφαίρεση 19 βαθμών.

Ο «ΗΘΟΠΟΙΟΣ» ΚΑΙ Ο ΚΟΜΙΝΗΣ

Ο ΠΑΟΚ «πλήρωσε» ακριβά το κύπελλο που κατέκτησε το Μάιο του 2017 στο Βόλο. Τα επεισόδια πριν από την έναρξη του τελικού στο Πανθεσσαλικό έφεραν μια βαρύτατη τιμωρία.

Οι «ασπρόμαυροι», σε αντίθεση με την ΑΕΚ, τιμωρήθηκαν με αφαίρεση έξι βαθμών από τη βαθμολογία των πλέι οφ της σεζόν, ποινή επτά αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 282.500 ευρώ.

Την σεζόν 2017-18 όπου το πρωτάθλημα κλάπηκε από τον ΠΑΟΚ είχαμε την παράσταση του «ηθοποιού» Οσκαρ Γκαρθία στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και τα όργια του Γιώργου Κομίνη στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Στην πρώτη περίπτωση, όπου ο Ισπανός τεχνικός των «ερυθρόλευκων» σωριάστηκε στο έδαφος και πέρασε κολλάρο για ένα ρολό χαρτί, η αναμέτρηση δεν ξεκίνησε ποτέ και κατοχυρώθηκε με 3-0 στους φιλοξενούμενους.

Δύο εβδομάδες αργότερα (11/3/2018) ο Κομίνης «εγκληματεί» και ακυρώνει το πεντακάθαρο γκολ του Φερνάντο Βαρέλα στο 89ο λεπτό του ντέρμπι-τίτλου με την ΑΕΚ. Οι… τρομοκρατημένοι παίκτες και παράγοντές της, από την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, βρήκαν την ευκαιρία να κερδίσουν το πρωτάθλημα στα χαρτιά κι αυτό είναι κάτι που θα τους ακολουθεί μια ζωή.

Η ΕΠΟ τιμώρησε με αποκλεισμό από τους αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια τον διοικητικό ηγέτη του ΠΑΟΚ, ενώ από την ομάδα αφαιρέθηκαν 3 βαθμοί από εκείνο το πρωτάθλημα και άλλοι 2 από αυτό της επόμενης σεζόν. Κι όμως, ο τίτλος ήρθε πανάξια και δίχως ήττα στη Θεσσαλονίκη, παρά τους μείον δύο βαθμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Μπορείς και εσύ να κερδίσεις φανέλα Κουλιεράκη!

To FORZA Group TV προσφέρει σε έναν τυχερό μια φανέλα του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη! Τα βήματα για να κερδίσετε τη φανέλα...

Στην ίδια κατηγορία