Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δίαιτα ή άσκηση για απώλεια βάρους;

Δημοφιλή

Κι όμως, είναι μια ερώτηση που μου κάνετε συχνά. Να ξεκινήσετε πρώτα με άσκηση, πρώτα με δίαιτα, μόνο το ένα από τα δύο, ή να κάνετε και τα δύο μαζί; Και τι γίνεται όταν ξεκινάτε με ένα από τα δύο μόνο για απώλεια βάρους;

Αν κάνεις μόνο δίαιτα;

Στην περίπτωση που κάποιος κάνει μόνο δίαιτα για να χάσει βάρος, εφόσον οι θερμίδες που προσλαμβάνει είναι λιγότερες από αυτές που καίει, δηλαδή εφόσον έχει ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, θα χάσει βάρος. Επειδή όμως δεν θα κάνει γυμναστική εκτός από λίπος θα χάσει και μυϊκή μάζα, και επειδή η μυϊκή μάζα είναι ο πιο ενεργά μεταβολικός ιστός του σώματος, θα μειωθεί σταδιακά ο μεταβολισμός του με αποτέλεσμα μετά από λίγο καιρό να μην χάνει άλλο βάρος και θα είναι εύκολο να πάρει ξανά το βάρος που θα έχει χάσει.

Αν κάνεις μόνο άσκηση;

Στην περίπτωση που κάνει μόνο γυμναστική, θα χάσει βάρος μόνο αν οι θερμίδες που παίρνει από τις τροφές είναι λιγότερες από την ενέργεια που καταναλώνει με την άσκηση και με τις δραστηριότητες που κάνει στην καθημερινότητά του. Αν όμως λαμβάνει αρκετή ενέργεια δεν θα χάσει βάρος, παρότι γυμνάζεται.

Συνδυασμό και των δυο;

Το ιδανικό, λοιπόν, είναι να τα συνδυάσουμε γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να χάσουμε λίπος, να διατηρήσουμε ή και να αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζα, επομένως να διατηρήσουμε το μεταβολισμό μας σε καλά επίπεδα και να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την απώλεια του βάρους. Όταν ξεκινάμε μία προσπάθεια απώλειας βάρους το καλύτερο είναι να συνδυάζουμε από την αρχή την γυμναστική με την δίαιτα.

Ποιες συνήθειες εμποδίζουν την απώλεια βάρους;

* Λάθος άσκηση . Κάνεις μόνο αερόβιο και όχι ασκήσεις στα βάρη ή με ιμάντες εκγύμνασης, ή και το αντίθετο, κάνεις μόνο ασκήσεις στα βάρη και δεν κάνεις αερόβια άσκηση. Άλλος λόγος είναι αν ακολουθείται για καιρό το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα εδώ και καιρό.

* Δεν τρώτε λιπαρά. Τα λιπαρά γεύματα είναι πλούσια σε θερμίδες, όταν όμως πρόκειται για καλά λιπαρά, η απώλεια βάρους γίνεται εύκολη υπόθεση. Υγιεινά λιπαρά περιέχουν τροφές όπως οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και το πλήρες γιαούρτι.

* Δεν μετράτε θερμίδες. Πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν την ποσότητα των θερμίδων που παίρνουν από τα γεύματα, θεωρώντας ότι τις καίνε μέσω της άσκησης. Κάποια σνακ ειδικά, περιέχουν πολλές θερμίδες και καθυστερούν την απώλεια βάρους. Δώστε λοιπόν μεγαλύτερο βάρος στην ποσότητα αλλά και στο είδος των θερμίδων, ειδικά σε αυτές που παίρνετε από το απόγευμα και μετά.

* Θέλετε γρήγορες λύσεις. Το μαγικό ραβδί δυστυχώς για κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει. Οι γρήγορες δίαιτες «πείνας» που υπόσχονται θαύματα, ο οργανισμός και ο μεταβολισμός μας αποσυντονίζονται με αποτέλεσμα να καταρρέουν όλες μας οι προσπάθειες για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Αντίθετα, ένα με δυο (το πολύ, ανάλογα το βάρος του σώματος σου) κιλά την εβδομάδα είναι πιο εύκολο να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου.

* Δεν υπάρχει μια δίαιτα για όλους. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός άρα και μία δίαιτα που μπορεί όντως να λειτουργεί για κάποιον φίλο μας, πιθανότατα είναι άχρηστη για τον δικό μας οργανισμό. Τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας για την επιλογή της ιδανικής δίαιτας είναι το ιστορικό της οικογένειάς μας, ο μεταβολισμός μας, τα επίπεδα άσκησης που έχουμε, η ηλικία μας, το φύλο και κυρίως οι γευστικές μας προτιμήσεις.

* Η δίαιτα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Αν θέλουμε να χάσουμε κιλά και να τα διατηρήσουμε, πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά, όχι μόνο μέχρι να δούμε τον επιθυμητό αριθμό στη ζυγαριά, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Και αυτό επειδή μόλις σταματήσουμε τη δίαιτα, τα κιλά που με τόσο ιδρώτα και κόπο χάσαμε θα βρουν εύφορο έδαφος για να επιστρέψουν αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως πριν ξεκινήσουμε την όλη προσπάθεια.

Για να έχουμε απόλυτη επιτυχία πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής, να κάνουμε πλέον υγιεινές διατροφικές επιλογές και να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα άσκησης σχεδόν καθημερινά ώστε να μας γίνει συνήθεια. Όλα δηλαδή είναι θέμα μυαλού.

Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να με βρείτε στο Instagram με όνομα χρήστη ntia_fitness και στο Facebook με όνομα χρήστη Ντία Τζιώτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Οι συμβουλές του Αμπέλ σε παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης

Αναμφίβολα ο Έντρικ Φιλίπε που επί του παρόντος αγωνίζεται στην Παλμέιρας του Αμπέλ Φερέιρα υπό καθεστώς δανεισμού συνιστά έναν...

Στην ίδια κατηγορία