Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Πρόκριση στον καύσωνα της Χαλκίδας

Δημοφιλή

Η ρεβάνς του ημιτελικού κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ τη σεζόν 1980-81 έγινε σαν σήμερα πριν 42 χρόνια στην πρωτεύουσα της Εύβοιας, στη σκιά του αιφνίδιου θανάτου του Γκιούλα Λόραντ.

Ο ΠΑΟΚ είχε το πλεονέκτημα ότι ο αγώνας ρεβάνς δεν θα διεξάγονταν στη φυσική έδρας της Ενωσης (είχε τιμωρηθεί με δύο αγωνιστικές για τον επεισοδιακό αγώνα κυπέλλου με τον Αρη), αλλά στο γήπεδο της Χαλκίδας.

Η αφόρητη ζέστη, που επικρατούσε στη Χαλκίδα το απόγευμα της 10ης Ιουνίου 1981, δεν εμπόδισε συνολικά 13 χιλιάδες φιλάθλους να κατακλύσουν τις κερκίδες. Από αυτούς, οι δύο χιλιάδες ήταν οπαδοί του ΠΑΟΚ, που είχαν εκδράμει κατά κύριο λόγο από τη Θεσσαλονίκη

Ο πρώτος ημιτελικός κυπέλλου κατά της ΑΕΚ είχε διεξαχθεί μόλις τρεις ημέρες μετά το ματς πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, στο οποίο ο Λόραντ είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

Εκείνη την εποχή οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν έρθει σε ρήξη με τον Παντελάκη, ο οποίος τους αρνούνταν τα φθηνά εισιτήρια. Παραμονή, όμως, του αγώνα με την ΑΕΚ με ανακοίνωση τους καλούσαν τον κόσμο να γεμίσει την Τούμπα. Όπως κι έγινε. «Ζεις, ζεις και μας καθοδηγείς» ήταν η ιαχή, που δονούσε την ατμόσφαιρα το βράδυ της 3ης Ιουνίου 1981. Οι γηπεδούχοι είχαν επικρατήσει 1-0, χάρη στην εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Κωστίκου, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα δεν τους διασφάλιζε την πρόκριση στον τελικό.

Εκείνη τη σεζόν η ΑΕΚ είχε την πιο παραγωγική επίθεση του πρωταθλήματος (63 γκολ), κόντρα στον ΠΑΟΚ, όμως, της έλειπε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, πρώτος της σκόρερ με 12 γκολ. Είχε, βέβαια, στις τάξεις της τον Μαύρο, ο οποίος στο 8΄ του αγώνα ρεβάνς είδε τον Μανόλη Βαρδάκα να του ακυρώνει γκολ. «Είχα σφυρίξει φάουλ στον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ πριν το γκολ» έλεγε με κατηγορηματικό τρόπο ο Κοζανίτης διαιτητής μετά το ματς. Τα πάντα, ουσιαστικά, για την υπόθεση της πρόκρισης κρίθηκαν έξι λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, όταν ο Δαμανάκης άνοιξε το σκορ. Λίγα λεπτά αργότερα, οι οπαδοί της ΑΕΚ το πήραν απόφαση και άρχισαν να αποχωρούν από το γήπεδο. Οι φιλοξενούμενοι ήταν κυρίαρχοι, πετυχαίνοντας και δεύτερο γκολ στο 81΄ με το Γεωργόπουλο (επτά λεπτά νωρίτερα ο Κωστίκος είχε δοκάρι). Και αν ο Οικονομόπουλος δεν ήταν σε καλή ημέρα, το σκορ θα… ξέφευγε περισσότερο.

Η πρόκριση στον τελικό σήμανε αυτομάτως για τον ΠΑΟΚ τη συμμετοχή του στο κύπελλο κυπελλούχων της επόμενης σεζόν, αφού στον τελικό θ’ αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό (είχε εξασφαλίσει τον τίτλο του πρωταθλητή). Ο ΠΑΟΚ, πάντως, θα έβγαινε έτσι κι αλλιώς στην Ευρώπη (κύπελλο ΟΥΕΦΑ) ως η 4η ομάδα της τελικής βαθμολογίας.

Για τους νικητές (παρουσιάστηκαν με μαύρα περιβραχιόνια) είχαν αγωνιστεί οι Φίλης (65΄ Φορτούλα), Γούναρης, Σάλαμον, Ιωσηφίδης, Σίγγας, Δαμανάκης, Κερμανίδης, Γεωργόπουλος, Γκουερίνο, Κούδας (66΄ Τριανταφυλλίδης) και Κωστίκος.

Για τους τυπικά γηπεδούχους είχαν παίξει οι Οικονομόπουλος, Μουσούρης, Παπραπραστανίτης, Μανωλάς, Νικολάου, Ρήγας, Κώττης, Θώδης (46’ Ελευθεράκης), Γκέσιος, Αρδίζογλου (61’ Παπαδόπουλος) και Μαύρος.


Τελευταία νέα

Τα παιχνίδια του Οζέγκοβιτς με ΠΑΟΚ

Μπορεί σερβικά δημοσιεύματα να ανέφεραν πως ο ΠΑΟΚ είναι σε επαφές με τον με τον επιθετικό της Κηφισιάς, Όγκνιεν...

Στην ίδια κατηγορία