Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Παλιοί «λογαριασμοί» από το μακρινό 1981

Δημοφιλή

Το αυριανό παιχνίδι μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης «ξυπνά» μνήμες από τις προ 42 χρόνων αναμετρήσεις των δύο ομάδων.

Η κλήρωση του α΄ γύρου του κυπέλλου κυπελλούχων της σεζόν 1981-82  είχε γίνει στις 7 Ιουλίου 1981 στη Ζυρίχη και είχε αναδείξει αντίπαλο του Δικεφάλου τη γερμανική ομάδα.

«Για εμάς είναι μειονέκτημα το γεγονός ότι η γερμανική ομάδα θ΄ αρχίσει να παίζει από Αύγουστο, άρα θα είναι πιο έτοιμη στα μεταξύ μας παιχνίδια» είχε σχολιάσει ο Γιώργος Παντελάκης, πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ο Δικέφαλος συμμετείχε στη διοργάνωση ως φιναλίστ στον τελικό κυπέλλου της προηγούμενης σεζόν (ήττα με 3-1 από τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας), η δε Αϊντραχτ ως κυπελλούχος Γερμανίας (στον τελικό της προηγούμενης σεζόν είχε επικρατήσει 3-1 της Καϊζεσλάουτερν). Τα παιχνίδια με την Αϊντραχτ ήταν σημαντικά για τον ΠΑΟΚ, από την άποψη ότι ο Δικέφαλος επέστρεφε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από απουσία δύο σεζόν.

«ΓΚΕΛΑ» ΜΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Τρεις ημέρες πριν το ματς της 16ης Σεπτεμβρίου 1981 στη Φρανκφούρτη, ο ΠΑΟΚ έφερνε ένα απογοητευτικό 0-0 με την Καστοριά στο γήπεδο της Τούμπας. «Αν ήμουν επηρεασμένος από την ισοπαλία με την Καστοριά, θα έπρεπε να στείλουμε τέλεξ στην Αϊντραχτ ότι δεν θα κατεβούμε να παίξουμε. Οι αντίπαλοί μας είναι σπουδαίοι, αλλά εμείς με το παιχνίδι μας θα τους αναγκάσουμε να μην παίξουν σπουδαία» δήλωνε με αυτοπεποίθηση ο Χάιντς Χέερ, προπονητής του ΠΑΟΚ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε σε αίθουσα του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, λίγη ώρα μετά την εκεί άφιξη της αποστολής.

«ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΕΤΟΙΑ ΓΚΙΝΙΑ»

Ο αγώνας στο Βαλντστάντιον δεν είχε αρχίσει καλά για τον ΠΑΟΚ, αφού από το 12΄ βρέθηκε πίσω στο σκορ από το γκολ του Πετσάι (έντονες υπήρξαν οι διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων για οφσάιντ). Οι παίκτες του Δικεφάλου, πάντως, δεν επηρεάστηκαν, βγήκαν στην επίθεση, αλλά παρά τις ευκαιρίες των Κούδα, Κωστίκου, Γεωργόπουλου και Τριανταφυλλίδη, δεν μπόρεσαν να σκοράρουν. Αντίθετα, οι γηπεδούχοι διπλασίασαν τα τέρματά τους στο 78΄ (πέντε λεπτά νωρίτερα ο ίδιος παίκτης είχε δοκάρι), διαμορφώνοντας το τελικό 2-0.

«Ημασταν πάλι αναποτελεσματικοί στην επίθεση» παραπονιόταν στις δηλώσεις του ο Χέερ, που συμπλήρωνε: «Τα δύο γκολ τα δεχθήκαμε γιατί είχα πει στον Σίγγα να προσέχει μόνο τον προσωπικό του αντίπαλο και όλο το βάρος της άμυνας έπεσε στον Αποστολίδη, που δεν άντεξε και τα 90 λεπτά. Πάντως, αν στη ρεβάνς παίξουμε όπως σήμερα, τότε θα έχουμε πολλές πιθανότητες πρόκρισης». Από την πλευρά του, ο προπονητής της Αϊντραχτ, Λόταρ Μπούχμαν είχε ξεχωρίσει σε απόδοση από τους παίκτες του ΠΑΟΚ τον Τάκη Παντέλη, ο οποίος είχε κάνει την πρώτη ευρωπαϊκή εμφάνιση στην καριέρα του.

«Παίζω μπάλα τόσα πολλά χρόνια, αλλά πρώτη φορά είδα τέτοια γκίνια. Λίγη τύχη να΄ χαμε μόνο» σχολίαζε ο Κούδας μετά το παιχνίδι.

Αϊντραχτ: Παλ, Σίντατ, Πετσάι, Κέρμπελ, Νοϊμπέργκερ, Μπόρχερς, Ναχτβάι, Νίκελ (88΄ Τραπ), Φαλκένμαγιερ, Λεβ (57΄ Αντες), Τσα.

ΠΑΟΚ: Παντέλης, Γούναρης, Θ. Αποστολίδης, Σίγγας, Ιωσηφίδης, Δαμανάκης, Γεωργόπουλος, Κούδας, Αλαβάντας, Κωστίκος, Τριανταφυλλίδης.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ

Ο Δικέφαλος έπαιξε χωρίς καμία αλλαγή. Στο β΄ μέρος είχε σηκωθεί για προθέρμανση ο Γκουερίνο, αλλά ο Χέερ, βλέποντας την ομάδα του να τα πηγαίνει καλά, αποφάσισε να μην κάνει καμία παρέμβαση στο παιχνίδι. Οι υπόλοιποι παίκτες, που συμπλήρωναν την 16άδα ήταν οι Φούρτουλα, Δημόπουλος, Σάλαμον και Τσουρέλας.

*Αρχηγός της αποστολής, που αναχώρησε για τη Γερμανία την προπαραμονή του αγώνα και κατέλυσε σε ξενοδοχείο 42 χιλιόμετρα έξω από τη Φρανκφούρτη, ήταν ο Παντελάκης. Παρόντες επίσης και οι Μαμιδάκης (αντιπρόεδρος), Ζελομοσίδης (γενικός γραμματέας), Πετρίδης και Εγγλέζος.

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ… ΑΡΗ

*Ευχητήρια τηλεγραφήματα για καλή επιτυχία είχαν φθάσει παραμονές του αγώνα στην αποστολή του ΠΑΟΚ από τον Σταύρο Σαράφη, τη Θύρα 4, αλλά και την ΠΑΕ Αρης (άλλες εποχές, άλλα έθιμα…).

*Το πριμ πρόκρισης για τους παίκτες της Αϊντραχτ είχε καθοριστεί στα 75 χιλιάδες μάρκα και το αντίστοιχο για τους παίκτες του ΠΑΟΚ στις 50 χιλιάδες δραχμές.

Ο ΜΠΟΥΜ-ΚΟΥΝ ΤΣΑ ΚΙ Ο ΓΙΟΑΚΙΜ ΛΕΒ

Ατραξιόν της Αϊντραχτ ήταν ο Κορεάτης επιθετικός Μπουμ-Κουν Τσα. Ο καλύτερος Ασιάτης παίκτης του περασμένου αιώνα έπαιξε στην ομάδα της Φρανκφούρτης για τέσσερα χρόνια, μεταπηδώντας αργότερα στην Μπάγερν Λεβερκούζεν.

Αντίπαλος του ΠΑΟΚ στο ματς στη Φρανκφούρτη ήταν κι ο Γιοακίμ Λεβ, που πολλά χρόνια μετά (το 2006) ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής Γερμανίας, οδηγώντας την στην κατάκτηση του Μουντιάλ του 2014 (παρέμεινε στον πάγκο της Γερμανίας μέχρι το 2021). Ο Λεβ έπαιξε μόνο μια χρόνια στην Αϊντραχτ (είχε αποκτηθεί από τη Στουτγκάρδη), επιστρέφοντας αμέσως μετά στη Φράιμπουργκ, ομάδα στην οποία είχε αρχίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα.

*Ο Ναχτβάι τέθηκε αντίπαλος του ΠΑΟΚ και δύο χρόνια αργότερα, στα παιχνίδια της Μπάγερν Μονάχου με το Δικέφαλο.

*Ένας χάλκινος δίσκος με το δικέφαλο αετό και ένα επιτραπέζιο με σήμα του ΠΑΟΚ ήταν τα δώρα του Γιώργου Παντελάκη στον ομόλογό του της Αϊντραχτ στο γεύμα των επισήμων των δύο ομάδων, που δόθηκε το μεσημέρι του αγώνα.

ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΕΠΑΙΖΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ

Ο αγώνας στη Φρανκφούρτη μεταξύ της Αϊντραχτ και του ΠΑΟΚ είχε ώρα έναρξης στις 21.00 και στην Ελλάδα είχε μεταδοθεί μόνο ραδιοφωνικά. Τα εισιτήρια κόστιζαν από 18 μέχρι 30 μάρκα, ενώ οι θεατές ήταν περίπου 25 χιλιάδες.

Από αυτούς, οι δέκα χιλιάδες ήταν Ελληνες κάτοικοι της Φρανκφούρτης κι άλλων γερμανικών πόλεων. Παρούσα στο παιχνίδι, που είχε διεξαχθεί υπό βροχή, ήταν κι η χήρα του Γκιούλα Λόραντ, που είχε διανύσει 300 χιλιόμετρα για να βρεθεί στη Φρανκφούρτη.

*Με ότο-στοπ (!) από την Καβάλα είχε ταξιδέψει φίλαθλος του ΠΑΟΚ στη Φρανκφούρτη για να παρακολουθήσει από κοντά την ομάδα του.

*Το γήπεδο της Φρανκφούρτης (φωτογραφία από ματς γερμανικού πρωταθλήματος), εκείνη την εποχή, ήταν το μοναδικό (εξαιρουμένου του Ολυμπιακού σταδίου του Μονάχου), που διέθετε θερμαινόμενο σύστημα, το οποίο δεν επέτρεπε να πιάσει το χιόνι στον αγωνιστικό χώρο.

*Πρόβλημα με τις φανέλες, που θα φορούσαν οι δύο ομάδες, προέκυψε πριν το παιχνίδι. Η Αϊντραχτ ήθελε να αγωνιστεί με λευκές εμφανίσεις, μια κι οι κόκκινες φανέλες, με τις οποίες αγωνίζονταν στο εγχώριο πρωτάθλημα, είχαν τυπωμένες το χορηγό (δεν επιτρέπονταν διαφημίσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις). Κι ο ΠΑΟΚ, όμως, έπαιζε εκείνη τη σεζόν με άσπρες φανέλες, ενώ η δεύτερη εμφάνιση ήταν ολόμαυρη, την οποία δεν θα επέτρεπε ο διαιτητής. Τελικά, οι γηπεδούχοι παρουσιάστηκαν στο παιχνίδι με κόκκινες φανέλες.

Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΤΣ

Υποτιμητικά για τον ΠΑΟΚ ήταν τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου πριν το παιχνίδι. «Ο ΠΑΟΚ είναι το ορεκτικό για την Αϊντραχτ, που θα της ανοίξει την όρεξη για το δεύτερο γύρο της διοργάνωσης» γράφονταν χαρακτηριστικά. Την επομένη του αγώνα, πάντως, προχωρούσε σε αναδίπλωση. «Απογοήτευση αντί για κυνήγι των γκολ» και «σαν η Αϊντραχτ να έπαιζε εκτός έδρας» τόνιζαν τα δημοσιεύματα. Παράλληλα, εκφράζονταν ο φόβος τους μήπως η Αϊντραχτ πάθαινε τη ζημιά, που είχε υποστεί ένα χρόνο νωρίτερα, όταν δηλαδή για το γ΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ είχε νικήσει 4-2 τη Σοσό και στη ρεβάνς της Γαλλίας είχε χάσει με 2-0, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό.

*Μετά το παιχνίδι στη Φρανκφούρτη ο Αλκέτας Παναγούλιας είχε καλέσει έξι παίκτες του ΠΑΟΚ στην εθνική ομάδα για το φιλικό παιχνίδι της εθνικής ομάδας εναντίον της Σουηδίας στο γήπεδο Χαριλάου. Εκείνοι ήταν οι Παντελάκης, Ιωσηφίδης, Γούναρης, Δαμανάκης, Κωστίκος και Κούδας.


Τελευταία νέα

Η ηχητική στην γκολάρα της ανατροπής! (video)

Σε ένα ακόμα παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στα σχοινιά, αλλά δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει και δικαιώθηκε. Με ένα...

Στην ίδια κατηγορία