Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Oταν μπήκε «λουκέτο» στην μπάλα!

Δημοφιλή

Η επιδημία του κορωνοϊού οδηγεί σε αναβολή όλων των δραστηριοτήτων στο χώρο του αθλητισμού και η FORZA θυμίζει ανάλογες περιπτώσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας

Χωρίς ποδόσφαιρο, μέχρι νεωτέρας, χωρίς αθλητισμό γενικότερα, θα κυλήσουν οι επόμενες εβδομάδες εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η τελευταία φορά που σε τέτοια ευρεία κλίμακα μπήκε λουκέτο ήταν πριν από 80 χρόνια, όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μπορεί την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου του 1940, στην Ελλάδα να παιζόταν ποδόσφαιρο (έγιναν αγώνες για το πρωτάθλημα των πόλεων, ενώ το πανελλήνιο πρωτάθλημα είχε ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου 1940 και γινόταν σε τρεις ομίλους, των Ενώσεων Αθήνας, Πειραιά και Μακεδονίας) ωστόσο κάθε αθλητική δραστηριότητα, όπως ήταν αναμενόμενο, σταμάτησε όταν οι σειρήνες του πολέμου ήχησαν και στη χώρα μας.

Με την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας διέκοψαν τα πρωταθλήματά τους. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές είχαν ντυθεί στο χακί και αρκετοί από αυτούς πολεμούσαν στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αντίστοιχα στις υπό κατοχή χώρες, ούτε σκέψη για ποδόσφαιρο.

ΚΑΤΟΧΗ – ΕΜΦΥΛΙΟΣ

Μέχρι την Γερμανική κατοχή τα περισσότερα γήπεδα στην Ελλάδα χρησιμοποιούνταν ως νοσοκομεία ή αποθήκες. Από το 1941 μέχρι και το 1945 οι περισσότερες ομάδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους και περιορίστηκαν στο να δίνουν φιλικά ματς με τις δυνάμεις των στρατευμάτων κατοχής. Έχουν μείνει στην ιστορία οι πολυθρύλητοι αγώνες του Παναθηναϊκού και του Άρη με επίλεκτη ομάδα των Γερμανικών SS στην περίοδο της κατοχής.

Με το τέλος της κατοχής οι ομάδες άρχισαν να εμφανίζονται δειλά-δειλά οι ομάδες στα γήπεδα, το πανελλήνιο πρωτάθλημα ξεκίνησε εκ νέου το 1945, εν τω μεταξύ από τον Μάρτιο του 1946 έως τον Οκτώβριο του 1949 μαινόταν στη χώρα ο εμφύλιος πόλεμος, κάπως έτσι δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ η διοργάνωση της σεζόν 1949-1950.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ – ΘΑΝΑΤΟΙ

Στις 29 Μαρτίου 2007 σκοτώνεται στην Παιανία από μαχαίρι, λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα βόλεϊ γυναικών Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για το Κύπελλο Ελλάδος, ο 25χρονος Μιχάλης Φιλόπουλος, κατά την διάρκεια επεισοδίων μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων σε προγραμματισμένο ραντεβού “θανάτου” για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Την επόμενη ημέρα, η πολιτεία θα αποφασίσει την αναβολή όλων των αγώνων των ομαδικών αθλημάτων για δύο εβδομάδες.

Το φθινόπωρο του 2014 έχουμε μια ακόμη αναβολή κάθε αγωνιστικής δράσης για μια εβδομάδα, καθώς στις 29 Σεπτεμβρίου φεύγει από τη ζωή ο άτυχος φίλαθλος του Εθνικού Πειραιώς, Κώστας Κατσούλης, ο οποίος είχε τραυματιστεί θανάσιμα στην αναμέτρηση Ηρόδοτος – Εθνικός.

Λίγες εβδομάδες νέα διακοπή και αναβολή, λόγω της επίθεσης που είχε δεχτεί ο διαιτητής Ζωγράφος, στις 14 Νοεμβρίου 2014, από… άγνωστους! Το βράδυ της ίδιας ημέρας αγωνίστηκε η Εθνική Ελλάδος γνωρίζοντας την ήττα – ντροπή από τα Νησιά Φερόε (0-1) με την ΕΠΟ και κυρίως τον πρόεδρο της Γιώργο Σαρρή να βρίσκονται στο «στόχαστρο» για τις επιλογές και τους λάθος χειρισμούς.

Το 2015, μετά από ένα επεισοδιακό ντέρμπι στη Λεωφόρο, ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, καθώς και μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση Δ.Σ. της Super League, ο Σταύρος Κοντονής αποφασίζει τη διακοπή του πρωταθλήματος για μία εβδομάδα. Έναν μήνα αργότερα χωρίς ποδόσφαιρο, η απόφαση ήταν πια όχι λουκέτο στο πρωτάθλημα, αλλά λουκέτο στα γήπεδα για δύο αγωνιστικές, λόγω επεισοδίων στον αγώνα Κυπέλλου ΑΕΚ – Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ.

«STOP» ΛOΓΩ ΣΦΥΡΙΧΤΡΑΣ

Τη σεζόν 2016-2017 το πρωτάθλημα… ξεκίνησε με… διακοπή. Για την ακρίβεια, οι πρώτες δύο αγωνιστικές αναβλήθηκαν, μέχρι τον καταρτισμό των πινάκων και τις ριζικές αλλαγές στην διαιτησία και το πρωτάθλημα αντί για Αύγουστο άρχισε Σεπτέμβριο. Ο υφυπουργός Σταύρος Κοντονής ανακοίνωσε την αναβολή κάθε δραστηριότητας μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Προτού γίνουν η 1η και η 2η αγωνιστική, που τελικά έγιναν τον… Ιανουάριο (!) είχε διακοπεί και η 11η αγωνιστική τον Νοέμβριο του 2016. Αφορούσε κάθε αθλητική δράση, με την απόφαση να λαμβάνεται μετά τον εμπρησμό στο σπίτι του αρχιδιαιτητή τότε, Γιώργου Μπίκα.

Την ανακοίνωση για επ’ αόριστον διακοπή στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο είχαμε το Μάρτιο του 2018 από τον υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη, μετά το «έγκλημα» του Κομίνη στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Οι ομάδες επέστρεψαν στα γήπεδα μετά από τρεις εβδομάδες, στις 31 Μαρτίου, αλλά ο Πρωταθλητής κρίθηκε στα δικαστήρια.

Τελευταίο κρούσμα που οδήγησε σε προσωρινή αναβολή του πρωταθλήματος ήταν η δολοφονική επίθεση και ο ξυλοδαρμός του διαιτητή Θανάση Τζήλου τον Δεκέμβριο του 2018. Τότε είχαν αναβληθεί οι αγώνες της 15ης αγωνιστικής, που τελικά έγιναν στις 13 Ιανουαρίου 2019.

ΗΜEΡΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝEIΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜOΣ

Ξημερώματα Σαββάτου, 17 Νοεμβρίου 1973, το τανκ γκρέμισε τη πύλη του Πολυτεχνείου στην Αθήνα και κηρύχτηκε Στρατιωτικός Νόμος. Για ποδόσφαιρο και γενικότερα για αθλητικές διοργανώσεις ούτε κουβέντα.

Τη Κυριακή 18 Νοεμβρίου ήταν προγραμματισμένη η 9η αγωνιστική της Α’ Εθνικής, το ματς που κυριαρχούσε στο πρόγραμμα ήταν αυτό ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Τα ματς φυσικά δεν έγιναν, ενώ αναβλήθηκε και το προγραμματισμένο φιλικό της Εθνικής κόντρα στην Ελβετία, που θα γινόταν στις 21 Νοεμβρίου.

Οι ομάδες πίεζαν τα ματς πρωταθλήματος να γίνουν κανονικά την Κυριακή 25 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση της Χούντας εμφανιζόταν επιφυλακτική. Βλέπετε απαγορευόντουσαν οι δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των τριών ατόμων. Κι οι ομάδες για να κάνουν προπόνηση είχαν βρει το κόλπο. Τις έκαναν κεκλεισμένων των θυρών!

Τη Κυριακή 25 Νοεμβρίου δεν έγιναν αγώνες. Όχι επειδή ήξερε η κυβέρνηση ότι θα ανατραπεί με νέο πραξικόπημα (ο Ιωαννίδης ανέτρεψε τους Παπαδόπουλο – Μαρκεζίνη), αλλά επειδή δεν θεωρούσε ώριμες τις συνθήκες για ανοιχτές εκδηλώσεις με πολύ κόσμο. Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου ο ΠΑΟΚ παίζει φιλικό (κεκλεισμένων των θυρών) με τον Μακεδονικό τον οποίο και νικά με 6-0, ενώ μια μέρα νωρίτερα η ΧΑΝΘ αντιμετώπισε στο Παλέ ντε Σπορ την Παρτιζάν για το κύπελλο Κόρατς.

Η 9η αγωνιστική γίνεται επιτέλους την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 1973, με τον ΠΑΟΚ σε μια χιονισμένη Τούμπα να διαλύει με 3-0 την ΑΕΚ.

ΣΕΙΣΜΟΣ – ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Δύο φυσικές καταστροφές, ο φονικός σεισμός στην Αθήνα το 1999 και οκτώ χρόνια αργότερα οι πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει σε ολόκληρη τη χώρα, είχαν ως αποτέλεσμα την προσωρινή αναβολή των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Το 1999 ο σεισμός κράτησε για δύο εβδομάδες κλειστά τα γήπεδα, ενώ στις 25 Αυγούστου 2007 αναβλήθηκε η πρεμιέρα του Πρωταθλήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Το FORZA ONLINE απεργεί!

Το FORZA ONLINE συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΕΣΗΕΜΘ. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η ΕΣΗΕΜ-Θ, σε συντονισμό με την ΠΟΕΣΥ...

Στην ίδια κατηγορία