Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Οι μεταγραφές της… άνοιξης!

Δημοφιλή

Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι οι δύο κατεξοχήν μήνες των πρώιμων μεταγραφικών σεναρίων. Ενίοτε αποδεικνύονται και μήνες πρώιμων μεταγραφών για τον ΠΑΟΚ όταν το παζάρι ξεκινάει σχετικά νωρίς.

Ο ΠΑΟΚ ενόψει της φετινής καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου οφείλει να πάει κόντρα στο ρεύμα και να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος εις βάρος του σχεδιασμού της νέας σεζόν, που αναμένεται να είναι αρκετά πιο επιβαρυμένη με αγώνες σε διπλό (Ελλάδα-Ευρώπη) ταμπλό.

Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2016

Στην πράξη αυτό που πρέπει να κάνουν οι «ασπρόμαυροι» είναι να θυμηθούν τι είχε συμβεί τέτοια εποχή την άνοιξη του 2016 όταν μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία της ομάδας που τα επόμενα χρόνια σάρωσε τους τίτλους και έφερε χαμόγελα στην Τούμπα.

Ήταν Μάρτιος του 2016 όταν ο Λούμπος Μίχελ ανέλαβε διπλά καθήκοντα προέδρου και αθλητικού διευθυντή. Συμφώνησε πολύ γρήγορα με τους Λέο Μάτος και Εβγέν Σάκχοφ. Μάλιστα ο Βραζιλιάνος μπακ είχε έρθει τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη και επί τρεις μέρες κυκλοφορούσε με γυαλιά ηλίου σαν κατάσκοπος, με τον Σλοβάκο να τον κρύβει στο σπίτι του!

Από τη δεξαμενή της Ουκρανίας ο «Δικέφαλος» επιχείρησε να πάρει τον Ντάριο Σρνα, τον οποίο επίσης έφερε στη Θεσσαλονίκη, ενώ μετά το φιάσκο με τον Βραζιλιάνο Ματέους, ενεργοποίησε την προφορική συμφωνία που είχε από τον Μάρτιο με τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ.

ΚΑΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ… ΠΡΩΤΟΥΣ

Όταν η κουβέντα πηγαίνει σε μεταγραφές που έκλεισαν νωρίς όλοι θυμούνται πολύ εύκολα και γρήγορα τις περιπτώσεις των Εγκωμίτη – Οκκά, πάντως τον δρόμο, είχε ανοίξει την άνοιξη του 1999 ο Στέφανος Βοσκαρίδης (από τον Απόλλωνα Λεμεσού), ο οποίος, όμως, δεν μπόρεσε να καθιερωθεί στην Τούμπα.

Η υπηρεσιακή διοίκηση του Νίκου Βεζυρτζή μπορεί να μην γνώριζε αν θα συνέχιζε και μετά τον Ιούνιο του 2006, όταν έληγε ο διορισμός της από το Πρωτοδικείο, ωστόσο είχε φροντίσει να φέρει από τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη ένα δίδυμο Βραζιλιάνων, τον 28χρονο στόπερ Άλαν και τον 23χρονο μέσο Μπαΐάνο, που ουδείς θυμάται ότι φόρεσαν την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Το καλοκαίρι του 2017 ο Μίχελ «τρέχει» να κλείσει με τριετές συμβόλαιο τον Ντόριαν Λεβέκ, ο οποίος δεν έπαιξε ποτέ ουσιαστικά στην ομάδα και η συνεργασία του ΠΑΟΚ με τον Γάλλο αριστερό μπακ λύθηκε στα δικαστήρια. Κάπως ανάλογη ήταν και η τύχη της συνεργασίας με τον Εβγέν Χατσερίντι. Η ιδιοκτησία συμφώνησε μαζί του πολλούς μήνες πριν έρθει στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο ο Ουκρανός στόπερ, με ελληνικές ρίζες, ποτέ δεν κατάφερε να αμφισβητήσει το δίδυμο Βαρέλα-Κρέσπο και αποχώρησε.

Η πρώτη μεταγραφή του 2020 ήταν του Ροντρίγκο Σοάρες, που δεν μπόρεσε να… ανατρέψει το κακό προηγούμενο, των Λεβέκ και Χατσερίντι, πριν από δύο χρόνια έκλεισε νωρίς-νωρίς ο Λούκας Τέιλορ και πέρσι τον Απρίλιο είχε γίνει γνωστή η συμφωνία του ΠΑΟΚ με τον Νίκολας Κουαλιάτα, που επίσης δεν στέριωσε στην Τούμπα.

ΟΤΑΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑΝ… ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 οι μεταγραφές που είχαν κλείσει νωρίς ήταν μετρημένες, σε σχέση με τα σενάρια που κυκλοφορούσαν. Τον Μάιο του 2006, ο ΠΑΟΚ (του Γιάννη Γούμενου) ξεκινούσε τον σχεδιασμό ενόψει του πρώτου πρωταθλήματος της Σούπερ λίγκας ψάχνοντας… επενδυτές!

Το θερμόμετρο είχε ανέβει και τα μόνα ονόματα που ακούγονταν δεν αφορούσαν παίκτες που ενδιέφεραν τη διοίκηση, αλλά υποψήφιοι επενδυτές! Μεταξύ των τελευταίων ήταν οι Παύλος Ψωμιάδης (πρώην ΑΣΠΙΣ) και ο Ιβάν Σαββίδης, ενώ είχε γίνει προσπάθεια προσέγγισης του ζεύγους Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.

Την επόμενη χρονιά, η μεταγραφική… κίνηση ήταν πιο περιορισμένη, στις μέρες του Μαΐου. Πριν αναλάβει πρόεδρος ο Θοδωρής Ζαγοράκης, φιγουράριζαν τα ονόματα των Πάουλο Κόστα, Μανώλη Ψωμά, Βλάνταν Ίβιτς, Μπρούνο Τσιρίλο και του Μίρο Σνάουτσνερ. Μόνο ο τελευταίος έγινε το ίδιο καλοκαίρι παίκτης του ΠΑΟΚ.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΖΑΓΟΡΑΚΗ ΕΙΧΕ… ΕΦΕΣΗ ΣΤΙΣ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Τέτοιες ημέρες το 2008 Σάντος και Βρύζας πραγματοποιούσαν ένα μεταγραφικό ταξίδι στην Πορτογαλία, όπου είχαν επαφές με τον πρόεδρο της Πόρτο, Πίντο Ντα Κόστα.

Οι Πορτογαλικές εφημερίδες και ο Τύπος στην Ελλάδα έγραφαν διάφορα ονόματα (Ζοάο Πάολο, Αντρέ Κάστρο Περέιρα, Μπρούνο Μοράες, Μάριο Μπολάτι), το μόνο που δεν εντόπισαν ήταν αυτό του Αντρέ Βιεϊρίνια! Ο νεαρός, τότε, διεθνής Πορτογάλος επιθετικός αγωνιζόταν δανεικός στη Λεϊσόες και το δίδυμο Σάντος – Βρύζα είχε εισηγηθεί στον Ζαγοράκη την απόκτηση του έστω και με τη μορφή δανεισμού.

ΤΑ ΣΑΡΩΣΕ ΟΛΑ ΤΟ 2009

Εκείνο το διάστημα ο ΠΑΟΚ ανακοίνωνε τη συμφωνία με τον Κώστα Χαλκιά παίρνοντας και την έγκριση του Άρη, ενώ ξεκινούσε νέο κύκλο επαφών με την Πόρτο για το δανεισμό τριών παικτών, των Ζοάο Πάουλο, Κάζμιερτσακ και Βιεϊρίνια. Τελικά εκτός του Χαλκιά και του Αναστασάκου, αυτός που ήρθε νωρίς στην Τούμπα ήταν ο Βλάνταν Ίβιτς.

Την Άνοιξη του 2009 η διοίκηση Ζαγοράκη αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική, αφού πριν τελειώσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις έχει ήδη ανακοινώσεις τις αποκτήσεις των Κουτσιανικούλη και Αμπουμπακαρί, ενώ ακολούθησαν οι ανακοινώσεις για τους Παπάζογλου, Φωτάκη, Φιλομένο και Κρέσιτς. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός είχε ολοκληρωθεί από τα μέσα Μαίου και απέμενε το «ΟΚ» της Σανταντέρ για την απόκτηση του Βίκτορ Βιτόλο τον οποίο είχε κλείσει, επίσης, πολλούς μήνες πριν. Πάνω – κάτω το ίδιο διάστημα έτρεξαν οι συζητήσεις με την Πόρτο για την απόκτηση με κανονική μεταγραφή του Αντρέ Βιεϊρίνια.

Τα πρώτα σενάρια περί επιστροφής του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στην Τούμπα είχαν κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2009, ωστόσο όλα έγιναν την άνοιξη του 2010. Το σίριαλ δεν κράτησε πολύ, επίσημα ανακοινώθηκε στα μέσα Ιουνίου, ωστόσο ήταν κοινό μυστικό ότι η μεταγραφή είχε «κλειδώσει» πολύ νωρίτερα ακόμη και τις ημέρες που «κυνηγούσε» στόχους με τον Παναθηναϊκό. Ο «Σάλπι» δεν ανανέωνε με τους «πράσινους» και σε όλους από πολύ νωρίς είχε προκληθεί η βεβαιότητα ότι θα επέστρεφε στον ΠΑΟΚ.

ΟΤΑΝ ΟΚΚΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΩΜΙΤΗΣ ΥΠΕΓΡΑΦΑΝ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Απέμεναν επτά αγωνιστικές για την ολοκλήρωση της σεζόν 1999-2000 και ο ΠΑΟΚ δεν είχε καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσει την έξοδό του έστω και στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Παρ’ όλα αυτά, είχε ήδη μπει σ’ εφαρμογή  από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς ο προγραμματισμός για την αγωνιστική περίοδο, που θ’ ακολουθούσε. Ο Βόσνιος προπονητής ήταν αυτός που είχε υποδείξει στον Γιώργο Μπατατούδη την απόκτηση από την Ανόρθωση των Οκκά και Εγκωμίτη. Οι δύο Κύπριοι ποδοσφαιριστές στις 19 Απριλίου 2000 ταξίδεψαν στην Αθήνα και υπέγραψαν στα γραφεία της εταιρία ΕΡΓΑΣ του Γιώργου Μπατατούδη, παρουσία και του αείμνηστου Πέτρου Καλαφάτη.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΝΩΡΙΣ…

Η εποχή του Ιβάν Σαββίδη, είναι αλήθεια, δεν έχει πολλές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που έκλεισαν σχετικά νωρίς. Αιτία; Οι πολλές «ανορθογραφίες» στο θέμα του αθλητικού διευθυντή και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού.

Επί των ημερών του Γκέρμαν Τσιστιακόφ ήρθαν συνολικά 23 ποδοσφαιριστές εκ των οποίων οι 17 στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο του 2013, που άρχισε να τρέχει τον Ιούνιο, μετά και την έλευση του Χουμπ Στέφενς στον πάγκο της ομάδας.

Με τον ΠΑΟΚ να αγωνίζεται στα πλέι οφ την άνοιξη του 2015 έκανε την εμφάνισή του στην Τούμπα ο Φρανκ Άρνεσεν. Ο Δανός αθλητικός διευθυντής «έτρεξε» τις μεταγραφές σε ένα πολύ περίεργο και θολό τοπίο το καλοκαίρι που στη χώρα μας μάθαμε τα capital controls.

Ένα χρόνο αργότερα ο «Δικέφαλος» κλείνει τέτοια εποχή τους Χαρίση και Κοροβέση από τον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ την άνοιξη του 2017 έπρεπε να λύσει πρώτα το θέμα του προπονητή, μετά την αποχώρηση του Βλάνταν Ίβιτς. Πάντως, είχε συμφωνήσει με τον Ατρόμητο λίγους μήνες νωρίτερα για τη μεταγραφή του Δημήτρη Λημνιού.

Η μεταγραφή του Εβγέν Χατσερίντι ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2018 και την άνοιξη του 2019 ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ είχε συμφωνήσει για την απόκτηση του Ζίβκο Ζίβκοβιτς από την Ξάνθη και τη μεταγραφή του Μίροσλαβ Στοχ από τη Σλάβια Πράγας.

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ ιδιοκτησίας και Λουτσέσκου οδηγώντας στην αποχώρηση του Ρουμάνου τεχνικού, ενώ τα χρόνια του κορονοϊού δεν έγινε σχεδόν καμία κίνηση τέτοια εποχή.


Τελευταία νέα

Η στιγμή της ισοφάρισης του ΠΑΟΚ… από μέσα (video)

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιάννη Κωνσταντέλια, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να... λυγίσει την ΑΕΚ στο γήπεδο της Τούμπας, όπου και...

Στην ίδια κατηγορία