Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι «φύλακες άγγελοι» του «Στρατηγού»!

Δημοφιλή

Όσοι έχουν πρόσβαση «πίσω από τις κουΐντες» γνωρίζουν το πόσο εκτιμά ο Ραβζάν Λουτσέσκου τον Κριστιάνο Μπάτσι και ολόκληρο το τιμ του. Όλοι μαζί αναλύουν και σχεδιάζουν τα πάντα…

Ο Κριστιάνο Μπάτσι, μετά την αποχώρηση του Ντιέγκο Λόνγκο από το τιμ Λουτσέσκου, έγινε το «δεξί χέρι» του Ρουμάνου προπονητή. Θα μπορούσε να ξαναγίνει «πρώτος», επιστρέφοντας στην Πορτογαλία και τη Φαμαλικάο όπου τον πρότεινε ο Μάριο Μπράνκο, ωστόσο παρέμεινε πιστός στον άνθρωπο που πριν από τέσσερα χρόνια του άνοιξε το δρόμο για μια διεθνή καριέρα.

Όταν ο Λουτσέσκου ανέλαβε τον ΠΑΟΚ για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2017, τηλεφώνησε αμέσως στον Κριστιάνο, ο οποίος τότε προπονούσε την Ολιανένσε, προκειμένου να συνεργαστούν μαζί στο τιμ που «έχτιζε» ο 52χρονος τεχνικός από την εποχή που εργαζόταν στη Ρουμανία και την Ξάνθη. Ήρθε στην Ελλάδα ως δεύτερος βοηθός, πίσω από τον Λόνγκο, αναλαμβάνοντας όλες τις κομπίνες για τις στατικές φάσεις. Έκτοτε, οι δυο τους συνέχισαν να κατακτούν τίτλους δίπλα ο ένας στον άλλον.

«Μπορεί να μείνει στο γήπεδο μέχρι και τριάντα ώρες συνεχόμενες, έχει εξαιρετική θέληση, παραμένει ταπεινός, ένας τελειομανής άνθρωπος, που είναι πάντα έτοιμος να δεχθεί καινούργια πράγματα», είχε πει ο Ιταλός προπονητής στους συμπατριώτες του σκιαγραφώντας το προφίλ του Ρουμάνου τεχνικού.

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ έχει τυφλή εμπιστοσύνη στον Μπάτσι, που στο δεύτερο πέρασμα του από την Τούμπα είναι υπεύθυνος για ολόκληρο το προπονητικό πρόγραμμα της ομάδας και εστιάζει περισσότερο στο αμυντικό κομμάτι και τις στημένες μπάλες. Στο Άπελντοορν όταν ο Λουτσέσκου δούλευε με το ένα γκρουπ παικτών στο γήπεδο, ο Ιταλός προπονητής είχε υπό την επίβλεψή του ένα άλλο γκρουπ ποδοσφαιριστών και δούλευε μαζί τους.

ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΟΙ… ΚΟΜΠΙΝΕΣ

Το τιμ Λουτσέσκου έχει δοκιμαστεί με την πάροδο του χρόνου, οι ρόλοι των συνεργατών ήταν πάντα ευδιάκριτοι, με τον 52χρονο προπονητή να δίνει απόλυτη ελευθερία κινήσεων, έχοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητες αλλά και στο αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Όταν πρωτοήρθε στην Τούμπα ο Κριστιάνο Μπάτσι ήθελε να δείξει πράγματα. Στην αρχή ήταν αγχωμένος. Ο Λουτσέσκου το είδε, του μίλησε και όλα πήραν το δρόμο τους.

Ο Ιταλός προπονητής λατρεύει το ΝΒΑ, παρακολουθεί ανελλιπώς αγώνες του και… ξεπατικώνει κομπίνες των ασίσταντ κόουτς. Όλοι θυμούνται την έξοχη συνεργασία των παικτών του ΠΑΟΚ στον δεύτερο αγώνα με την Μπενφίκα, που ξεκίνησε από μια εκτέλεση φάουλ και έφερε το γκολ του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Πολλές επιτυχημένες κομπίνες είχε να επιδείξει και στην Αλ Χιλάλ, με ποιο γνωστή ένα γκολ του Νοτιοκορεάτη αμυντικού, Γιανγκ Χιούν, στον τελικό του «Κυπέλλου του Βασιλιά», που οδήγησε την ομάδα του Ριάντ στο «τρεμπλ».

Μαζί με τον Λουτσέσκου επέστρεψαν στους «ασπρόμαυρους» και οι στατικές φάσεις, που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αποτελούν το «Άλφα και το Ωμέγα», απόδειξη για όλους όσοι ήμασταν στην Ολλανδία αποτέλεσε το πρώτο γκολ του Νέλσον Ολιβέιρα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ στο φιλικό παιχνίδι με τη Σαρλερουά. Το γκολ του Πορτογάλου μπορεί να «φάνηκε» εύκολο από την τηλεόραση, βγαίνοντας  πρώτος και μόνος στη μπάλα, μετά την εκτέλεση του Μουργκ, και με πλασέ στην κίνηση να σκοράρει. Το ζήτημα ήταν η δουλειά που είχε γίνει την προηγούμενη μέρα στην προπόνηση για να βρει τον «διάδρομο» ο σκόρερ.

Ο Μπάτσι είχε δουλέψει με τον έναν κεντρικό αμυντικό (Μιχαηλίδη) να κάνει στο ύψος του πέναλτι το πρώτο σκριν, τον Ολιβέιρα να ελευθερώνεται με χαρακτηριστική ευκολία, τον κεντρικό χαφ (Τσιγγάρας) να δημιουργεί με δεύτερο σκριν επιπλέον χώρο στην αντίπαλη περιοχή και τον Πορτογάλο να σκοράρει με χαρακτηριστική ευκολία.

ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΙΜ

Ο Παντελής Κωνσταντινίδης επέστρεψε κι αυτός στην Τούμπα, ωστόσο άφησε στην άκρη το κοστούμι και φόρεσε τη φόρμα με την οποία θα τον βλέπουμε δίπλα στον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο «Σβούρας» στην Ολλανδία δούλεψε κι αυτός στις προπονήσεις μαζί με τους παίκτες, άλλωστε τα νέα καθήκοντα του είναι πρώτα μέσα στο γήπεδο ως δεύτερος βοηθός του Ρουμάνου προπονητή και ακολούθως στη μελέτη των αντιπάλων.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

‘Ένα από τα νέα πρόσωπα που συναντήσαμε στην προετοιμασίας ήταν ο προπονητής τερματοφυλάκων, Νούνο Μορέιρα. Ο Λουτσέσκου τον πήρε δίπλα του στην Αλ Χιλάλ και έκτοτε ο πρώην «κίπερ» των Μπενφίκα, Σουόνσι και Ομόνοιας τον ακολουθεί παντού. Δούλεψε μαζί με τους τερματοφύλακες και όπως είπε ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς «θέλει να βάλει τα δικά του στοιχεία στην προπόνηση, ακολουθώντας φυσικά τις οδηγίες του προπονητή».

Σημαντική ήταν η δουλειά των δύο αναλυτών της ομάδας. Ο Κυριάκος Τσιτιρίδης και ο Γιάννης Τσανικλίδης κατέγραψαν τα πάντα μέσω των GPS και των drones, ενώ ο Βασίλης Καναράς και ο Ανέστης Ασλανίδης ήταν επιφορτισμένοι για την αποκατάσταση των τραυματιών.

ΈΝΑΣ ΜΕΤΡ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Μετά από μια καριέρα ως ποδοσφαιριστής, στην οποία πραγματοποίησε πάνω από 100 εμφανίσεις στη Serie B, ο Τζιανπαόλο Καστορίνα ανέλαβε προπονητής στις ακαδημίες της Βίρτους Εντέλα, όπου διαδέχθηκε τον Κριστιάνο Μπάτσι ενώ από εκεί έχει περάσει κι ο Ματέο Σπαταφόρα.

Ο Καστορίνα είναι κανονικός προπονητής, με δίπλωμα UEFA Pro, έφτασε μέχρι τους πάγκους της Serie B, αλλά στο τιμ Λουτσέσκου έχει αναλάβει, κυρίως, το κομμάτι της ατομικής βελτίωσης, κυρίως των νεαρών ποδοσφαιριστών, άλλωστε, από τα χέρια του έχει περάσει και έχει αναδειχθεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ιταλικού ποδοσφαίρου, ο 22χρονος μεσοεπιθετικός της Ρόμα, Νικολό Τζανιόλο.

Στην Ολλανδία το πρόγραμμα ατομικής βελτίωσης έγινε κυκλικά για όλους τους παίκτες προκειμένου να βελτιώσουν τις όποιες αδυναμίες τους και την τακτική τους συμπεριφορά. Ο Καστορίνα εστίασε και δούλεψε με το «νέο αίμα» της ομάδας. Οι «μικροί του ΠΑΟΚ μπορεί να έχουν το ταλέντο και την ποιότητα, όμως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης σε ατομικό επίπεδο.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης δούλεψε με τον Καστορίνα πάνω στις αδυναμίες που έχει με το δεξί πόδι, ο Γιώργος Κούτσιας θέλησε να βελτιώσει την υποδοχή της μπάλας με πλάτη, το ξεμαρκάρισμα μετά την πρώτη πάσα, ο Χρήστος Τζόλης, δούλεψε πάνω στα τελειώματα των φάσεων, τον τρόπο που πρέπει να τοποθετεί το σώμα του και στο πως πρέπει να κινείται πάνω στο χορτάρι, με ή χωρίς την μπάλα, ενώ πολλές ώρες ατομικής δουλειάς έγιναν με τον Γιάννη Κωνσταντέλια.

Στο τιμ παραμένει φυσικά ο Γιώργος Τσονάκας (προπονητής αποκατάστασης που είναι δίπλα στον Λουτσέσκου από τα χρόνια της Ξάνθης), με έντονη παρουσία σε αρκετά κομμάτια της προπόνησης,  και ο γυμναστής Ματέο Σπαταφόρα, που ήρθε στον ΠΑΟΚ το 2017 κι έκτοτε είναι μόνιμο μέλος του επιτελείου του Ρουμάνου τεχνικού.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Τακτική ενόψει ΑΕΚ

Με μοναδικό απόντα τον Ουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ ο ΠΑΟΚ εισέρχεται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του με ΑΕΚ για...

Στην ίδια κατηγορία