Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο Σάστρε ανήκει στις εξαιρέσεις του κανόνα

Δημοφιλή

Ο αμυντικός από τη Μαγιόρκα, που μονιμοποιείται στην Τούμπα, οι άλλες-λίγες-περιπτώσεις δανεικών, που έπεισαν για την αξία τους κι οι αντίστοιχες πολλές σε αριθμό με τους απλούς περαστικούς…

Ο Ζόαν Σάστρε δεν χρειάστηκε και πολύ καιρό για να πείσει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ για τη χρησιμότητα παραμονής του στο ρόστερ και μετά τον Ιούνιο, οπότε και τερματίζεται η περίοδος του δανεισμού του από τη Μαγιόρκα.

O 25χρονος Ισπανός μπακ προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στο νέο του περιβάλλον και με τις εμφανίσεις και τη συνολική παρουσία του… διευκόλυνε τον Ζοσέ Μπότο και τον Ραζβάν Λουτσέσκου στην απόφασή τους να τον κρατήσουν στην Τούμπα και τα επόμενα χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι λίγοι ποδοσφαιριστές κατά το παρελθόν, που εντάχθηκαν στο ρόστερ του ΠΑΟΚ με την… ετικέτα του δανεικού, έπεισαν τους ανθρώπους του Δικεφάλου για τις ικανότητές τους και τη προοπτική να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε βάθος χρόνου. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι ποδοσφαιριστές αυτής της… κατηγορίας παρέμειναν στην Τούμπα για λίγους μόνο μήνες, συνεχίζοντας σ’ άλλα μέρη την καριέρα τους.

Μια αναδρομή στην τελευταία 15ετία πείθει για του λόγου το αληθές.

ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής, που είχε έρθει ως δανεικός και στη συνέχεια εξασφάλισε συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ, ήταν ο Ματίας Βερόν. Ο Αργεντινός χαφ προέρχονταν από αγωνιστική απραξία με τη Σιένα στο πρώτο μισό της σεζόν 2007-08, ωστόσο, από τη στιγμή που εντάχθηκε στην ομάδα του Δικεφάλου καθιερώθηκε στη βασική ενδεκάδα. Και πριν καλά συμπληρωθεί ένας μήνας παρουσίας του στην Τούμπα, στο Δικέφαλο είχαν πειστεί για την αναγκαιότητα της μονιμοποίησης του στο ρόστερ. Και στην επίτευξη της οριστικής συμφωνίας στις 26 Ιουνίου 2008 με τη Σιένα είχε συμβάλει κι ο Βερόν, που από νωρίς είχε εκφράσει την επιθυμία παραμονής του. Ο Αργεντινός πρόσφερε 35 συμμετοχές τη σεζόν που ακολούθησε (2008-2009), αλλά με την έναρξη της περιόδου 2009-10 τέθηκε στο περιθώριο.

«ΧΡΥΣΗ» ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟ

Η συμφωνία της 12ης Ιουνίου 2008 με την Πόρτο για το δανεισμό του Αντρέ Βιεϊρίνια είχε περάσει στα «ψιλά» των Μέσων Ενημέρωσης. Πολύ γρήγορα, όμως, έγινε αντιληπτή η σπουδαιότητα της απόκτησης του νεαρού Πορτογάλου, που ξεχώρισε με το «καλημέρα».

Ο Βιεϊρίνια είχε κάθε λόγο να επιθυμεί την παραμονή του στον ΠΑΟΚ, διαπιστώνοντας ότι στην Τούμπα θα είχε τα περιθώρια να εξελίξει το ταλέντο του. Οι συζητήσεις με την Πόρτο κράτησαν επί μακρό χρονικό διάστημα και η υπόθεση παρέμενε ανοιχτή, ακόμη κι όταν το βασικό στάδιο προετοιμασίας του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2009 βρίσκονταν σε εξέλιξη. Τελικά, στις 14 Ιουλίου 2009 ο Βιεϊρίνια παρουσιάζονταν στην Ολλανδία, αφού προηγουμένως είχε επέλθει η οριστική συμφωνία με την Πόρτο, χάνοντας απλώς τα ματς με τη Βαλερένγκα για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο ΑΤΥΧΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΑΝΤΟΝΙΟ

Ιδιαίτερη αποδείχτηκε η περίπτωση του Μάρκος Αντόνιο, που είχε παραχωρηθεί (στις 11 Ιουλίου 2008) δανεικός από την Οσέρ. Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός ήταν βασικός στην ομάδα του Φερνάντο Σάντος, καταγράφοντας την τελευταία του συμμετοχή με τον ΠΑΟΚ στον πρώτο προημιτελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό (1-0) στις 4 Φεβρουαρίου 2009. Ένα σοβαρό θέμα υγείας ανάγκασε τον Μάρκος Αντόνιο να αποχωρήσει πρόωρα από τη Θεσσαλονίκη στις αρχές Απριλίου του 2009 και να μείνει μακριά από την ενεργό δράση για σχεδόν ένα χρόνο.

ΔΕΝ ΤΟΝ ΧΑΡΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΟΛΥ

Ο Ολιβιέ Σορλέν ήταν «ανενεργός» με τη Ρεν στο πρώτο μισό της σεζόν 2008-09, κι έτσι αποφάσισε, λίγο πριν κλείσει τα 30 του χρόνια, να δεχτεί το Δεκέμβριο του 2008 την πρόταση του ΠΑΟΚ και να αγωνιστεί για πρώτη φορά στη μέχρι τότε καριέρα του μακριά από τη Γαλλία. Δεν είχε περάσει πολύς καιρός από την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη, όταν στο Δικέφαλο άρχισαν συζητήσεις με τη Ρεν για τη μονιμοποίηση του έμπειρου χαφ στην Τούμπα, κάτι που οριστικοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου 2009, όταν κι ο Σορλέν υπέγραψε διετές συμβόλαιο με το Δικέφαλο. Ένα χρόνο αργότερα, όμως, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την ιστορική πρόκριση επί της Φενερμπαχτσέ, ζήτησε να το λύσει (όπως κι έγινε), επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους.

ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ…

O κανόνας, πάντως, θέλει τους παίκτες, που έρχονται ως δανεικοί, ν’ αποδεικνύονται και…περαστικοί από την Τούμπα. Τέτοιες περιπτώσεις ήταν του Σέρβου στόπερ Γκόραν Γκάβρανσιτς από την Ντιναμό Κιέβου και του Μολδαβού φορ Βιορέλ Φρούνζα από την Κλουζ τον Ιανουάριο του 2008, του Πορτογάλου (με καταγωγή από τη Γουϊνέα) επιθετικού Εντίνιο από τη Μάλαγα δύο χρόνια αργότερα, του Κεντροαφρικανού επιθετικού Φρεντερίκ Νιμανί από τη Μονακό τον Ιανουάριο του 2012, του Αμπντούλ Καμαρά, επιθετικού από τη Γουϊνέα (δανεικός από τη Σοσό) ένα χρόνο μετά, όπως και του Ολλανδού (με καταγωγή από το Μαρόκο) Ντάνι Χούσεν από τον Αγιαξ τον Ιανουάριο του 2014 (την τελευταία πενταετία αγωνίζεται στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ). Ξεχωριστή ήταν η περίπτωση του Σέκου Ολίσε, που έφθασε στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2013 με την προοπτική να αγωνιστεί για έξι μήνες ως δανεικός από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τελικά, ο Λιβεριανός μεσοεπιθετικός (γεννημένος στη Νιγηρία και μεγαλωμένος στη Δανία) παρέμεινε στην Τούμπα για ενάμισι χρόνο. Για μια 4ετία δήλωνε άνεργος, αλλά πλέον παίζει στη Λισκρ, ομάδα της Λιβερίας.

Θέλετε κι άλλα παραδείγματα;

Την τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2009 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό ο Μπράις Μουν. Ο Σάντος αναζητούσε μια εναλλακτική για το δεξί άκρο της άμυνας (βασικός ήταν ο Σνάουτσνερ) και την ύστατη στιγμή επελέγη η λύση του Νοτιοαφρικανού. Ο Μουν παρέμεινε μια σεζόν στον ΠΑΟΚ χωρίς να βγάλει ούτε ένα ολόκληρο 90λεπτο, όντας βασικός μόλις σε ένα ματς πρωταθλήματος (ΠΑΟΚ-Καβάλα 1-0). Σύντομο ήταν το πέρασμα του Σωτήρη Νίνη από το Δικέφαλο, με τον οποίο συμφώνησε στις 31 Αυγούστου 2013 (δανεικός από την Πάρμα).

Στις 31 Αυγούστου 2016 αποκτήθηκε, με τη μορφή του δανεισμού από τη Γιουβέντους, ο Μάμε Τιάμ. Ο Σενεγαλέζος επιθετικός δεν έπεισε τον Βλάνταν Ιβιτς και το Δεκέμβριο που ακολούθησε, αποχώρησε από τη Θεσσαλονίκη. Στο φινάλε της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2017 είχε ανακοινωθεί ο δανεισμός του Κάρλος Ζαμπράνο από τη Ρούμπιν Καζάν (ο Περουβιανός στόπερ δεν άντεξε στον ΠΑΟΚ για περισσότερους από τέσσερις μήνες), ενώ ένα χρόνο μετά είχε αφιχθεί στην Τούμπα-δανεικός από την Γκενκ- ο Νίκος Καρέλης.

AΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΕΣΑΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ

Δεν σημαίνει ότι όλοι οι δανεικοί παίκτες, που δεν μονιμοποιήθηκαν στην Τούμπα, δεν έκαναν αισθητή την παρουσία τους και δεν διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους. Αλλά, πώς θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ να κρατήσει το καλοκαίρι του 2019 τον Σέρτζιο Ολιβέιρα, τον οποίο είχε παραχωρήσει η Πόρτο για λίγους μήνες; Οσο για τον Γιόζιπ Μίσιτς της Σπόρτιγκ Λισαβώνας, φορώντας την ασπρόμαυρη φανέλα είχε «βγάλει μάτια» με την απόδοσή του, ωστόσο η γνωστή περιπέτεια υγείας του αποτέλεσε την αιτία για τη μη μονιμοποίηση του στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γκόρντον Σίλντενφελντ είχε αποκτηθεί τον Ιανουάριο του 2013 από την Ντιναμό Μόσχας και αμέσως έγινε βασικός, ενώ το ίδιο είχε συμβεί, ένα χρόνο αργότερα, και με τον Χουάν Ινσαουράλδε, ο οποίος είχε παραχωρηθεί από τη Σπαρτάκ Μόσχας.

Η συμφωνία με την Μπριζ για τον Κρμέντσικ είχε επικυρωθεί και τυπικά ήδη από τις 4 Ιανουαρίου 2021, η δε αντίστοιχη με την Τσέλσι για τον Μπάμπα επιτεύχθηκε στις 30 του μηνός. Εκείνες οι συμφωνίες, που έφεραν την υπογραφή του Ολαφ Ρέμπε, ήταν επικερδείς για τον ΠΑΟΚ. Ο Μπάμπα κόστισε στο Δικέφαλο 180 χιλ. ευρώ, ενώ ο Κρμέντσικ 300 χιλ. ευρώ. Ο Γκανέζος πρόλαβε να καταγράψει δεκαεφτά συμμετοχές, με ένα γκολ και μία ασίστ, ενώ ο Τσέχος μέτρησε εννέα γκολ, δύο ασίστ και δύο κερδισμένα πέναλτι σε 28 παρουσίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Σίγασαν τα… κανόνια του ΠΑΟΚ

Οι τέσσερις πρώτοι σκόρερ του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, έχουν να βρουν δίχτυα αρκετό καιρό. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου,...

Στην ίδια κατηγορία