Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο δυναμικός Ινγκασον αύξησε τον ανταγωνισμό

Δημοφιλή

Η αλλαγή σκυτάλης στη κέντρο της άμυνας, ανάμεσα σε Βαρέλα και Ινγκασον, έφερε στο προσκήνιο τον 26χρονο που έβαλε νέα δεδομένα στα χέρια του Φερέιρα, ενόψει την επιστροφής του Αφρικανού στην αγωνιστική δράση. Μπορεί η αφορμή που δόθηκε για την αλλαγή στο κέντρο της άμυνας να ήταν λόγω τραυματισμού του Φερνάντο Βαρέλα, όμως ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, η προσαρμογή έπρεπε να είναι άμεση.

Ο Σβέριρ Ίνγκασον ετοιμαζόταν από το ξεκίνημα της χρονιάς, καθώς ήθελε να είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο, κάτι που είχε φανεί από την κίνησή του να ζητήσει να αποκλειστεί από την Εθνικη Ισλανδίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη και να προπονηθεί υπό τις οδηγίες του Αμπέλ Φερέιρα.

Με τον Αφρικανό να ετοιμάζεται για την επάνοδό του στην αγωνιστική δράση, ο Πορτογάλος τεχνικός των νταμπλούχων θα κληθεί να αποφασίσει για τον παρτενέρ του Χοσέ Κρέσπο στο κέντρο της άμυνας, με βάση τα αγωνιστικά κριτήρια που έχει στα χέρια του. Ο προπονητής των «ασπρόμαυρων» έχει στα χέρια του τα δεδομένα των δυο ποδοσφαιριστών στο διάστημα που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, με τα στοιχεία να σκιαγραφούν το προφίλ του καθένα εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου.

ΤΟ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Σε μια σύγκριση αναφορικά με την αγωνιστική παρουσία των Σβέριρ Ίνγκασον και Φερνάντο Βαρέλα στους αγώνες πρωταθλήματος, η πρώτη ανάγνωση δείχνει μια μικρή υπεροχή του Ισλανδού. Ο Ινγκασον δείχνει να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο παιχνίδι, με 75 δράσεις ανά 90λεπτο κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις 60 του Βαρέλα, με τον Ινγκασον να έχει ποσοστό επιτυχίας στο 77,5% και ο Βαρέλα να είναι στο 77,7%. Στις πάσες, ο Ινγκασον έχει μέσο όρο 53 με ποσοστό ευστοχίας στο 90,8% και ο Βαρέλα έχει μέσο όρο 45 με ποσοστό ευστοχίας στο 86,7%. Σε επίπεδο μονομαχιών, ο Ινγκασον έχει κατά μέσο όρο δυο περισσότερες έναντι του Βαρέλα (13,5 για τον  πρώτο, 11,6 για τον δεύτερο) με οριακά καλύτερο ποσοστό επιτυχίας (59,7% έναντι 58%).

ΚΟΨΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Δυο στατιστικές κατηγορίες που είναι σημαντικές για έναν κεντρικό αμυντικό είναι αυτές των κοψιμάτων και της ανάκτησης κατοχής της μπάλας, στις οποίες ο Ινγκασον έχει προβάδισμα. Ο Ισλαδός μετρά κατά μέσο όρο ανά 90λεπτο 5 κοψίματα και 7,5 ανακτήσεις κατοχής, ενώ ο Βαρέλα μετρά 3,8 κοψίματα και 7,11 ανακτήσεις κατοχής. Όλα αυτά πρόκειται να αριθμούς που λέμε μια δική τους «αλήθεια», που ούτε αμφισβητείται αλλά ούτε και μπορεί να σταθεί ως η μοναδική μονάδα μέτρησης στο δρόμο μιας απόφασης για έναν προπονητή.

ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Αυτό που ουσιαστικά έχει καταφέρει ο Σβέριρ Ινγκασον δεν είναι άλλο από τα δυσκολέψει την απόφαση του Αμπέλ Φερέιρα, καθώς από τη μια έρχεται σύντομα η μέρα που ο ένας εκ των δυο κεντρικών αμυντικών του επιστρέφει στην ενεργό δράση, και από την άλλη ο ποδοσφαιριστής που τον αντικατέστησε δεν του έδωσε αφορμές για να νιώσει πως του λείπει ο πρώτος.

H «ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ» ΣΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ

Φερνάντο Βαρέλα και Ινγκι Ινγκασον μετρούν συνολικά 5 τελικές προσπάθειες στο φετινό πρωτάθλημα, με τον Ινγκασον να έχει μια περισσότερη έναντι του Βαρέλα. Ο Ισλανδός προσπαθεί και σε αυτό το κομμάτι να «αντικαταστήσει» τον Αφρικανό, ειδικά στις στατικές φάσεις. Ο Ινγκασον δείχνει να πετυχαίνει καλύτερα πλασαρίσματα στη μεγάλη περιοχή, στις στατικές φάσεις του ΠΑΟΚ, ενώ πλην αυτού, είναι πολλές φορές που όχι απλά προωθείται με τη μπάλα αλλά μένει ψηλά για να σώσει ένα επιπλέον στήριγμα στη κυκλοφορία της μπάλας.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΙΝΓΚΑΣΟΝ ΕΙΧΕ ΓΚΟΛ

Τόσο ο Φερνάντο Βαρέλα όσο και ο Σβέριρ Ίνγκασον είχαν μετρήσει ένα σεβαστό αριθμό συμμετοχών μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, όταν και έγιναν συμπαίκτες. Μέχρι να φτάσει ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει τον Ισλανδό κεντρικό αμυντικό, εκείνος είχε μετρήσει συνολικά 230 συμμετοχές με 21 γκολ και 6 ασίστ. Συγκεκριμένα είχε 70 συμμετοχές με τη Λόκερεν (1 γκολ, 3 ασίστ), 60 συμμετοχές με την Μπρέινταρμπλικ (5 γκολ, 1 ασίστ), 49 συμμετοχές με τη Ροστόφ (5 γκολ, 1 ασίστ), 34 συμμετοχές με την Βίκινγκ (4 γκολ, 1 ασίστ) και 17 συμμετοχές με την Γρανάδα (1 γκολ). Ο αριθμός των τερμάτων του Ισλανδού αιτιολογεί και την συχνή προώθησή του στην αντίπαλη εστία.

ΟΙ «ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ» ΤΟΥ ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ

Καμία αλλαγή δεν είναι τόσο σύνθετη για μια ομάδα και έναν προπονητή όσο αυτή που αφορά τη θέση που απαιτεί διαφορετική φανέλα από την υπόλοιπη ομάδα.

Ο Αμπέλ Φερέιρα, προχώρησε στην αντικατάσταση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη με τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς, με τον Έλληνα κίπερ να επιστρέφει σε ρόλο δεύτερο τερματοφύλακα μετά από ένα διάστημα στο οποίο όχι απλά εδραιώθηκε, αλλά άφησε το στίγμα του σε μια ιστορική σεζόν για τον ΠΑΟΚ.

Η πορεία του Πασχαλάκη τη σεζόν 2018-19 δεν είναι απλά αξιοζήλευτη, αλλά θα μνημονεύεται. Ο Έλληνας γκολκίπερ έβαλε τόσο ψηλά τον πήχη, που το ξεκίνημα της χρονιάς τον βρήκε να δίνει αφορμές στον Αμπέλ Φερέιρα να τον αντικαταστήσει. Ολα αυτά τη στιγμή που πίσω του βρισκόταν ένας τερματοφύλακας που προέρχεται από μια τριετία με μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού απουσίες από την αρχή 11άδα της Ξάνθης.

Από τη μια, ο Φερέιρα είχε την πολυτέλεια να διαθέτει δυο από τους καλύτερους γκολκίπερ της τελευταίας διετίας στην Ελλάδα. Από την άλλη,  κλήθηκε να πάρει αποφάσεις που δεν είναι εύκολες, καθώς η αλλαγή κάτω από τα δοκάρια δεν είναι από αυτές που μπορούν να γίνουν για μια – δυο αγωνιστικές. Ο Ζίβκοβιτς πήρε γάντια βασικού και κλήθηκε από το πρώτο λεπτό να δικαιολογήσει την παρουσία του στο αρχική σχήμα.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΔΟΥΣ

Μια από τις βασικές διαφορές που έχουν Πασχαλάκης και Ζίβκοβιτς έχει να κάνει με την διαχείριση της «εναέριας κυκλοφορίας». Από τη μια υπάρχει η τάση του Πασχαλάκη να βγαίνει από την εστία του με στόχο να βρει τη μπάλα στον αέρα και να την απομακρύνει. Από την άλλη υπάρχει η τάση του Ζίβκοβιτς να βγαίνει με στόχο να μπλοκάρει τη μπάλα, ενώ υπάρχουν φορές που αποφασίζει να μείνει στην εστία του.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ

Στο κομμάτι της συμμετοχής τους στο παιχνίδι, ένα σημείο στο οποίο ο Ζίβκοβιτς έχει καταφέρει να δώσει το κάτι παραπάνω σε σχέση με τον Πασχαλάκη, έχει να κάνει με τις μακρινές του μεταβιβάσεις με τα πόδια. Ο Σέρβος δείχνει να έχει πλεονέκτημα σε αυτό το τομέα, κάτι που του δίνει την δυνατότητα να «βγάζει» πάσα +40 μέτρων, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στον ΠΑΟΚ μια γρήγορης επίθεσης. Η μέχρι τώρα εικόνα του Ζίβκοβιτς είναι τέτοια που δίνει στον Αμπέλ Φερέιρα το «δικαίωμα» να τον διατηρεί κάτω από την εστία, με τον ανταγωνισμό σε αυτή τη θέση να είναι μεγαλύτερος φέτος, καθώς Ζίβκοβιτς και Πασχαλάκης είχαν (ο μεν στην Ξάνθη, ο δε στον ΠΑΟΚ) δυο γεμάτες προηγούμενες σεζόν σε συμμετοχές με ουσία.

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ 

Μέσω της πλατφόρμας του Wyscout, υπάρχει η καταγραφή του τρόπου με τον οποίο μοιάζουν τη μπάλα οι Αλέξανδρος Πασχαλάκης και Ζίβκο Ζίβκοβιτς. Η καταγραφή για τον Πασχαλάκη αφορά τις αναμετρήσεις των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών (με Παναιτωλικό, Πανιώνιο, Ατρόμητο, Αρη), και για τον Ζίβκοβιτς αφορά τις αναμετρήσεις με ΑΕΚ, Αστέρα Τρίπολης, Λαμία, Παναθηναϊκό. Ο Ελληνας ψάχνει περισσότερο κοντινές επιλογές, ενώ ο Σέρβος δείχνει να εμπιστεύεται τα πόδια του αναζητώντας γεμίσματα, με τα περισσότερα να είναι πετυχημένα (με μπλε ένδειξη).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Σίγασαν τα… κανόνια του ΠΑΟΚ

Οι τέσσερις πρώτοι σκόρερ του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, έχουν να βρουν δίχτυα αρκετό καιρό. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου,...

Στην ίδια κατηγορία