Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ντεσπόντοφ: Ο νέος… Στόιτσκοφ είναι στον ΠΑΟΚ!

Δημοφιλή

Mία συζήτηση που έκανε ο Κίριλ Ντεσπόντοφ με έναν θείο του, όταν ήταν ακόμα παιδί και σκέφτονταν να σταματήσει το ποδόσφαιρο, στα πρώτα του βήματα στο Λόβετς, στάθηκε η αφορμή να αλλάξει κοσμοθεωρία.

«Κάποια στιγμή όταν ήμουν στις ακαδημίες της Λίτεξ ήθελα να τα παρατήσω. Ο θείος μου ήταν που με απέτρεψε από μία τέτοια απόφαση. Μου είπε κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ: ‘Αν θέλεις να πλένεις αυτοκίνητα στην Κρέσνα σταμάτα. Αν θέλεις να κάνεις κάτι διαφορετικό στη ζωή σου, μείνε και προσπάθησε’».

Στο δεξί χέρι του υπάρχει ένα τατουάζ που γράφει στα αγγλικά: «Ποτέ δεν εγκατέλειψα», έκφραση που τον χαρακτηρίζει. Το πρωί του αρέσει να πίνει ένα εσπρεσάκι, είναι λάτρης της μουσικής, άλλωστε παίζει κιόλας, ενώ είναι «φαν» της Ρεάλ Μαδρίτης. Μεγάλωσε μεν, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, στην εποχή των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι (στο σχετικό «δίλημμα» η προσωπική του πλάστιγγα γέρνει υπέρ του Πορτογάλου), όμως ο Ιβελίν Ποπόφ που έπαιζε στη Λίτεξ όταν ο νέος άσος του ΠΑΟΚ βρίσκονταν στους «μικρούς» της αποτελούσε το «αστέρι» της και ο πιτσιρικάς μάθαινε πράγματα από εκείνον.

Το 2016 υπέγραψε στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας και τον Μάρτιο του 2018 ντεμπουτάρισε με το εθνόσημο κόντρα στη Βοσνία. Παίζοντας στην Εθνική υλοποίησε και ένα μεγάλο του όνειρο αφού έγινε, επιτέλους, συμπαίκτης με το είδωλό του.

Παράλληλα «μεγάλο σχολείο» αποτέλεσαν και οι κινήσεις του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, όταν τον έβλεπε από την τηλεόραση να αγωνίζεται στα γήπεδα της Premier League. «Ο Μπερμπάτοφ είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής, παρακολουθώ  τους αγώνες του. Μαθαίνω από τον Μπερμπάτοφ κι από άλλους επιτιθετικούς. Συνεχώς μαθαίνω», είχε πει για τον συμπατριώτη του, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ο μοναδικός Βούλγαρος ποδοσφαιριστής που είχε αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ.

«ΧΡΩΣΤΑΩ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΣΤΟΪΤΣΚΟΦ»

Ο Κίριλ γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1996 στην Κρέσνα. Αποτελεί «προϊόν εκμάθησης» του τεράστιου Χρίστο Στόιτσκοφ, τον οποίο συνάντησε για πρώτη φορά στις ακαδημίες της Λίτεξ όταν ο «θρύλος» του ποδοσφαίρου της Βουλγαρίας βρίσκονταν εκείνο το διάστημα στον πάγκο των «μεγάλων». Στο «Gradski stadion» πήγε το 2008 προερχόμενος από την Πιρίν και αφού νωρίτερα δοκιμάστηκε για μερικές ημέρες. Δεν ήταν ακόμα 16 χρονών, όταν κλήθηκε στην εθνική Βουλγαρίας U19. Έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 15 ετών και 7 μηνών και έγνε ο δεύτερος μεταξύ των νεότερων πρωτοεμφανιζόμενων στην ιστορία της εθνικής.

Στις 12 Μαΐου 2012, ο Στόιτσκοφ τον έβαλε σε επίσημο ματς της Λίτεξ στη θέση του βετεράνου Σβέτοσλαβ Τοντόροφ στη νίκη με 5-0 επί της Καλιάρκα. Και ο πιτσιρικάς των 15 ετών και 183 ημερών πρωτοεμφανίστηκε στο προσκήνιο.

«Ο Χρίστο Στόιτσκοφ είναι ένα πολύ σημαντικό άτομο για μένα. Μου έδωσε την ευκαιρία. Με εμπιστεύτηκε και έκανα το ντεμπούτο μου στην πρώτη ομάδα όταν ήμουν μόλις 15 ετών και 6 μηνών. Πολύ λίγοι προπονητές θα έπαιρναν μια τόσο τολμηρή απόφαση», λέει. Ο θρύλος του βουλγαρικού ποδοσφαίρου είχε δει τον Ντεσπόντοφ στον τελικό ενός τουρνουά ακαδημιών. Σημείωσε δύο γκολ. «Αγόρι μου, αύριο στις 11 η ώρα θα έρθεις στην προπόνηση με τους μεγάλους, από αύριο θα γίνεις άντρας!», ήταν τα λόγια που άκουσε από τον Στόιτσκοφ, ενώ δεν ξεχνάει τι του είχε πει λίγο πριν το ντεμπούτο του: «Ήμουν πολύ ανήσυχος. Με έστειλε να κάνω ζέσταμα και γύρω στο 70ο λεπτό με κάλεσε δίπλα του: “Άκουσε ,ε, μπαίνεις μέσα και επικεντρώνεσε στο παιχνίδι χωρίς να ανησυχείς για τίποτα. Στα 20 λεπτά που έπαιξα μου φώναζε μόνο “Μπράβο, όλα καλά!”. Αυτό μου έδωσε φτερά στα πόδια».

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΣΗΜΑΔΕΨΕ

Ο Κίριλ θυμάται ένα περίεργο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον πρώην επιθετικό της Μπαρτσελόνα. Ήταν την εποχή που η Λίτεξ είχε έρθει ουκ ολίγες φορές στη χώρα μας για φιλικά παιχνίδια. «Είμαστε στην Ελλάδα και όλη η ομάδα πήγε για φαγητό σε μια πιτσαρία. Εκεί είδα κάτι για πρώτη φορά στη ζωή μου. Η μαγείρισσα στην πιτσαρία μόλις είδε τον Στοίτσκοφ, βγήκε έξω και έπεσε κάτω για να φιλήσει τα πόδια του! Εκείνος την τράβηξε για να σηκωθεί και της φώναζε “όχι, όχι”, την ίδια στιγμή που η γυναίκα επέμενε να φιλήσει τα πόδια του!».

Τις σεζόν 2011/12 και 2012/13 μέτρησε αθροιστικά 10 συμμετοχές με τους «μεγάλους» της Λίτεξ, όμως το καλοκαίρι του 2013, όταν και μπήκε στα 18 του, μπήκε για τα καλά στην αγωνιστική της εξίσωση. Εκείνο το καλοκαίρι αντιμετώπισε τον Άρη σε φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας και άρχισε να δείχνεί ότι ποδοσφαιρικά δεν ήταν παιδί, αλλά παίκτης πρώτης γραμμής, ενώ με την πάροδο του χρόνου το Λόβετς έμοιαζε «μικρό» ώστε να «χωρέσει» το ανατέλλων αστέρι του βουλγαρικού ποδοσφαίρου.

Υπό αυτές τις συνθήκες φτάσαμε στις αρχές του 2019, όταν και ύστερα από «δύσκολες» διαπραγματεύσεις μπήκε στο αεροπλάνο και μετέβη στη Σαρδηνία. Η ΤΣΣΚΑ είπε το «ναι» στην πρόταση της Κάλιαρι που ανέρχονταν περίπου στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ και αυτόματα η μετακίνηση του Ντεσπόντοφ έγινε η ακριβότερη που αφορά Βούλγαρο ποδοσφαιριστή από ομάδα του εσωτερικού για το εξωτερικό.

Στη Serie A όμως δεν «κόλλησε», μερικούς μήνες μετά παραχωρήθηκε δανεικός στην Στουρμ Γκράτς της Αυστρίας όπου και έκανε πολύ καλή σεζόν και το καλοκαίρι του 2021 έφτασε η ώρα του επαναπατρισμού.

ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΤΙΤΛΩΝ

Τα τελευταία χρόνια η Λουντογκόρετς έχει αναγορευτεί στην κραταιά «δύναμη» του εγχώριου ποδοσφαίρου της και τον απέκτησε αρχικά ως δανεικό με οψιόν αγοράς, την οποία και ενεργοποίησε λίγο αργότερα  (περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ).

Στις τρεις περιόδου που έμεινε στο «Huvepharma Arena» μετατράπηκε σε συλλέκτη τίτλων και αναγορεύτηκε στον απόλυτο πρωταγωνιστή, παίζοντας για αρκετό διάστημα υπό τις οδηγίες του νυν τεχνικού του ΟΦΗ, Βάλντας Νταμπράουσκας.

Έπειτα από ένα ντέρμπι με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, στο οποίο οι αντίπαλοι οπαδοί του πέταγαν αντικείμενα, σε μία απόπειρα να τον αποπροσανατολίσουν, τόνισε για τον 26χρονο: «Είναι πολύ δυνατός χαρακτήρας. Πρέπει να έχεις πολύ δυνατό χαρακτήρα για να ανταπεξέλθεις σε μία τέτοια κατάσταση». Οι δυο τους οδήγησαν την Λουντογκόρετς στην πρόκριση επί του Ολυμπιακού στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Δεν είναι τυχαίο πως τρεις σεζόν βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής, ενώ πλέον φέρει  (και) το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Εθνική του.

ΣΤΑ 16 ΤΟΝ ΗΘΕΛΕ Η ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Το όνομα του Κίριλ Ντεσπόντοφ γρήγορα έγινε ευρέως γνωστό στην ποδοσφαιρική πιάτσα, άπαντες μιλούσαν για το αγόρι από την Κρέσνα, που εξελισσόταν στα χέρια του Χρίστο Στόιτσκοφ. «Όντως, υπήρχε ενδιαφέρον από τη Λάτσιο, τη Σάλκε, τη Γιουβέντους και τη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά για διάφορους λόγους δεν έγινε ποτέ η μεταγραφή», θυμάται.

Μιλάμε για ένα παιδί 16 ετών, που αναστάτωσε τα ΜΜΕ της χώρας όταν ο πατέρας του αποκάλυψε ότι η Σίτι ήθελε να τον δοκιμάσει, αλλά η Λίτεξ ζήτησε 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και ο Στόιτσκοφ έβαλε «φρένο» λέγοντας ότι δεν είχε έρθει η ώρα για ένα τόσο μεγάλο άλμα.

Τελικά πήρε μεταγραφή για την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, όπου εκ νέου ο κόσμος «σαγηνεύτηκε» από εκείνον, μετά από το γκολ στο «ντέρμπι αιωνίων» που σημείωσε στις 29 Απριλίου 2017 εναντίον της Λέφσκι Σόφιας. Το συναίσθημα, όμως, αυτό άλλαξε όταν αποφάσισε να αποχωρήσει για την «μισητή» αντίπαλο, Λουντογκόρετς.

 


Τελευταία νέα

Φωτιά στο Μάτι: Ποινές φυλάκισης για τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο επέβαλλε -για την προ έξι χρόνων φονική φωτιά στο Μάτι-ποινές φυλάκισης για τέσσερα πρώην στελέχη της...

Στην ίδια κατηγορία