Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Να, ποιοι είναι!

Δημοφιλή

Μετά το «χάρτινο πρωτάθλημα» του 2018 η ΑΕΚ θέλει ένα ακόμα στα χαρτιά!

Το φετινό πρωτάθλημα είναι ελκυστικό, αλλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο όποιος υποστηρίζει ότι τα έχει… δει όλα είναι θέμα χρόνου να διαψευστεί από τα γεγονότα! Η FORZA ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων και θυμίζει τα πρωταθλήματα και τα κύπελλα που κρίθηκαν στις δικαστικές αίθουσες και όχι στα γήπεδα.

Ποτέ δεν ήταν ειδυλλιακή η κατάσταση στην εγχώρια ποδοσφαιρική σκηνή. Οι νοσταλγοί των αλλοτινών «ρομαντικών» εποχών είτε έχουν κενά μνήμης είτε είναι ανιστόρητοι είτε επιλέγουν να κρατούν ως φυλακτό αναμνήσεων μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Η ΑΕΚ, τώρα, μετά χαράς θέλει να πάρει στα χαρτιά το παιχνίδι της με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, όπως ακριβώς συνέβη και το 2018 όταν ο ΠΑΟΚ  κραύγαζε για το «χάρτινο πρωτάθλημα», αλλά ελάχιστοι στάθηκαν δίπλα του, με την αμφισβήτηση, την καχυποψία και το παρασκήνιο να παραμένουν τα συστατικά που διαχρονικά νοθεύουν την παραδοχή και την αναγνώριση του εκάστοτε νικητή. Εξω από τις γραμμές γίνεται το… έλα να δεις και ο κατήφορος δεν έχει όρια. Η κυβέρνηση είναι απλός θεατής και κάνει μόνο επικοινωνιακές κινήσεις.

«Φέρτε πίσω τις Κυριακές μας» ήταν το σύνθημα των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων προ εξαετίας όταν με μπροστάρη τον Ιβάν Σαββίδη μπήκαν οι βάσεις και δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις για να επιστρέψει το ταλαιπωρημένο και διεφθαρμένο ελληνικό ποδόσφαιρο στην κανονικότητα. Τότε, ξηλώθηκε ένα σύστημα που είχε τον απόλυτο έλεγχο του παρασκηνίου γι’ αυτό μέσα στην τελευταία εξαετία ο τίτλος κατακτήθηκε από την ΑΕΚ (στα χαρτιά), τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, ενώ φέτος βλέπουμε τέσσερις ομάδες (ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό) να είναι στη μάχη του τίτλου.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

Στις 25 Φεβρουαρίου 2018, ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού, που δεν παίχτηκε ποτέ και θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως το «ντέρμπι της ταμειακής μηχανής» έμελλε να κρίνει πρακτικά υπέρ της ΑΕΚ και σίγουρα εις βάρος του ΠΑΟΚ το μισό πρωτάθλημα εκείνης της ταραχώδους σεζόν. Το άλλο μισό θα κρινόταν δύο Κυριακές αργότερα, από τον… Κομίνη.

Η νίκη επί του παραπαίοντος Ολυμπιακού, που ήταν έτοιμος να ξαναφέρει τον Τάκη Λεμονή μετά από τις απανωτές γκέλες του Γκαρσία, θα ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα, καθώς το μόνο εμπόδιο που θα απέμενε για τους «ασπρόμαυρους» ήταν το ντέρμπι με την ΑΕΚ δύο εβδομάδες αργότερα. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει εντός έδρας από την Ένωση μερικές εβδομάδες πριν, και σε συνδυασμό με την πρωτόδικη τιμωρία για είσοδο οπαδών του στον αγωνιστικό χώρο, ήταν ουσιαστικά εκτός διεκδίκησης του τίτλου. Η ΑΕΚ βρισκόταν στη δεύτερη θέση με  50 βαθμούς και ρεκόρ 15-5-2 κα ο ΠΑΟΚ απολάμβανε τη μοναξιά της κορυφής με 52 βαθμούς και ρεκόρ 16-4-2, έχοντας καλύψει με ένα σερί 10 νικών (σε συνδυασμό με τις γκέλες των υπολοίπων) το εφιαλτικό ξεκίνημα της χρονιάς.

Στιγμές πριν τη σέντρα, ένα από τα εκατοντάδες χαρτάκια που έριξαν οι οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο για τη δημιουργία ατμόσφαιρας, πετυχαίνει τον Όσκαρ Γκαρσία, ο οποίος πέφτει αμέσως στο έδαφος δείχνοντας ότι έχει χτυπηθεί στο κεφάλι. Ήταν η αρχή ενός εφιάλτη για τον ΠΑΟΚ που έβλεπε την αγωνία για έναν αγώνα – σταθμό για την ιστορία του συλλόγου και το όνειρο κατάκτησης ενός πρωταθλήματος να γκρεμίζονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ο Σάββας Θεοδωρίδης, σαν έτοιμος από καιρό, ενημερώνει τον διαιτητή Αρετόπουλο ότι παίρνει την ομάδα και φεύγει και οι παίχτες του Ολυμπιακού αποσύρονται στα αποδυτήρια, από όπου δεν θα ξαναβγούν ποτέ. Ο Βιεϊρίνια μένει να απορεί με την αποχώρηση των αντιπάλων του και η φράση «τιναφτορε» που εκστομίζει μπροστά στην κάμερα θα γίνει η απόλυτη ποδοσφαιρική ατάκα της χρονιάς.

ΤΟ ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟΥ 2018

Ο ΠΑΟΚ χάνει στις δικαστικές αίθουσες το ντέρμπι που δεν έγινε ποτέ με τον Ολυμπιακό (0-3), αλλά παρότι θα στραβοπατήσει στην Τρίπολη χάνοντας από τον Αστέρα (3-2), ξέρει ότι με νίκη επί της ΑΕΚ έχει το πάνω χέρι για την κατάκτηση του τίτλου. Στις 11 Μαρτίου υποδέχεται την Ένωση και στο 89’ ο Βαρέλα σκοράρει με κεφαλιά. Σέντρα δείχνουν ο διαιτητής Κομίνης και ο βοηθός Ποντίκης μέχρι να πάρουν πίσω την απόφασή τους και να γίνει ο κακός χαμός!

Στην ΑΕΚ που όπως και άλλοι κάπου, κάποτε, φώναζαν πως οι αγώνες πρέπει να κρίνονται στα γήπεδα όταν είδαν πως μένοντας στα αποδυτήρια μπορούν να βγουν όχι απλά κερδισμένοι αλλά… πρωταθλητές, δεν ξαναπάτησαν στο χορτάρι της Τούμπας για να τελειώσει το ματς. Έστω και με… 0-0 αν ο Κομίνης επέμενε στην ακύρωση ενός γκολ, που ακόμα και σήμερα ουδείς μπορεί να πει αν ήταν ή δεν ήταν οφσάιντ. Και μην πει κανείς ότι η ΑΕΚ τρομοκρατήθηκε και δεν βγήκε στο γήπεδο γιατί τους διέψευσε μέχρι και ο ίδιος τους ο προπονητής, Μανόλο Χιμένεθ, με τις πρόσφατες δηλώσεις του στην Ισπανία.

Τελικά εκείνο το ματς κρίθηκε στις δικαστικές αίθουσες υπέρ της Ένωσης με σκορ 0-3 και η ΑΕΚ πήρε ένα πρωτάθλημα που αγωνιστικά, βάσει βαθμολογίας θα έπρεπε να είχε πάρει ο ΠΑΟΚ. Κι αυτή είναι η μία και μόνη αλήθεια.

ΟΤΑΝ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΗΡΕ «ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΒΑΛΝΕΡ»

Ο Ρομάν Βάλνερ είναι ένας ποδοσφαιριστής που πέρασε και δεν ακούμπησε από το ελληνικό ποδόσφαιρο, παρ’ όλα αυτά το όνομά του είναι αναγνωρίσιμο και συνοδεύεται με τις αντιδράσεις που γεννά η οργή ή με τη χαιρεκακία του ανθρώπου που χρησιμοποιεί το «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια».

Την σεζόν 2007-08 η ΑΕΚ είχε καταφέρει να τερματίσει στην 1η θέση, ωστόσο ο  Ολυμπιακός ήταν αυτός που στο τέλος πανηγύρισε έναν ανέλπιστο τίτλο. Στα χαρτιά! Οι οπαδοί της ‘Ενωσης το αποκαλούν «το πρωτάθλημα του Βάλνερ», οι δε «ερυθρόλευκοι» οπαδοί, υποστηρίζουν πως η συμμετοχή του Αυστριακού ήταν ενάντια στους κανονισμούς. Γιατί νομικά, η συμμετοχή του Βάλνερ στο ματς Απόλλων Καλαμαριάς – Ολυμπιακός 1-0, ήταν παράνομη.

Το πρωτοβάθμιο όργανο της Σούπερ Λίγκας αρχικά αποφάσισε την επανάληψη του ματς, ωστόσο η δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ είχε άλλη γνώμη καταδικάζοντας τον Απόλλωνα για αντικανονική συμμετοχή του Βάλνερ κατακυρώνοντας στα χαρτιά τον αγώνα με 3-0 υπέρ του Ολυμπιακού. Η τελική βαθμολογία της σεζόν 2007/08, εντός αγωνιστικών χώρων, είχε ως εξής: 1η η ΑΕΚ με 68 β., 2ος ο Ολυμπιακός με 67 β. και 3ος ο Παναθηναϊκός με 66 β..

ΤΑ… ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΤΣΙΓΚΟΦ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΕΛ

Η υπόθεση Τσίγκοφ της σεζόν 1987-88 χώρισε την Ελλάδα στα δύο όταν φίλαθλοι της Λάρισας με αυτοκίνητα, μηχανάκια και τρακτέρ απέκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και τις γραμμές του τρένου. Ο αθλητικός δικαστής είχε τιμωρήσει την πρωτοπόρο ΑΕΛ με  αφαίρεση τεσσάρων βαθμών, λόγω του ότι ο Γκεόργκι Τσίγκοφ βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ μετά από έναν αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Η πολιτική και αθλητική ηγεσία κάτω από την πίεση των γεγονότων, προχώρησαν στην τροποποίηση του άρθρο 32 του ΚΑΠ και εναρμονίστηκε με την ισχύουσα τότε νομοθεσία της UEFA, με την οποία η ομάδα δεν φέρει ευθύνη και δεν τιμωρείται σε περίπτωση που ποδοσφαιριστής της βρεθεί ντοπαρισμένος. Για την ιστορία αν η ποινή είχε διατηρηθεί, η ΑΕΚ θα είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα αφού τερμάτισε δεύτερη µε 40 βαθμούς έναντι 43 των «βυσσινί».

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΩΝ… ΚΟΥΜΠΑΡΩΝ

Την σεζόν 2020-21 ο ΠΑΟΚ απώλεσε τις όποιες πιθανότητες είχε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα με την πρωτόδικη απόφαση που έλαβε το πρωτοβάθμιο μονομελές πειθαρχικό όργανο της λίγκας για την υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη, μετά την εισήγηση της περίφημης «επιτροπής των κουμπάρων» του υφυπουργού αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Από τον «Δικέφαλο» αφαιρέθηκαν εφτά βαθμοί την ώρα που ήταν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Το βάρος στις πλάτες των ποδοσφαιριστών του έγινε ασήκωτο και ουσιαστικά χάρισαν το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό.

ΚΥΠΕΛΛΑ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!

Στη δεκαετία του 1960, δύο διοργανώσεις Κυπέλλου κρίθηκαν στα χαρτιά. Κατά σύμπτωση, μάλιστα, υπέρ της ΑΕΚ. Το πρώτο ήρθε το 1964 όταν στον ημιτελικό Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός  σημειώθηκαν ακραία σκηνικά βανδαλισμού με την ΕΠΟ να μην ορίζει επαναληπτικό και την ΑΕΚ, που είχε κερδίσει 3-1 τον Πιερικό στον άλλο ημιτελικό, να αναγνωρίζεται από την ομοσπονδία ως κυπελλούχος για την περίοδο 1963-64. Δύο χρόνια αργότερα έμελλε η ΑΕΚ να κερδίσει εκ νέου Κύπελλο στα χαρτιά. Άνευ ημιτελικού και άνευ τελικού! Αρχικά η Καβάλα δεν κατέβηκε στον ημιτελικό διαμαρτυρόμενη για τον μη διεξαγωγή του, βάση νόμου, στο γήπεδο της, ενώ ούτε ο Ολυμπιακός κατέβηκε στον τελικό!

 


Τελευταία νέα

Δολοφονία Λυγγερίδη: Συνεχίζονται οι απολογίες, δύο οι προφυλακιστέοι

Περίπου 15 από τους 31 κατηγορούμενους οπαδούς που οδηγήθηκαν το πρωί στα δικαστήρια, έχουν ήδη ολοκληρώσει τις απολογίες τους...

Στην ίδια κατηγορία