Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ξανά Ευρωπαίος το Φεβρουάριο μετά από πέντε χρόνια

Δημοφιλή

Στην παρθενική συμμετοχή του στη –νεοσύστατη-διοργάνωση του Κόνφερενς Λιγκ ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσει απέναντι στη Μίντιλαντ την πρόκρισή του στους «16» της διοργάνωσης, εκεί όπου ήδη έχουν περάσει η Αλκμααρ, η Βασιλεία, η Κοπεγχάγη, η Φέγενορντ, η Γάνδη, η Λασκ, η Ρεν κι η Ρόμα.

Στην προηγούμενη δεκαετία ο Δικέφαλος είχε περάσει τέσσερις φορές από τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ στους «32», χωρίς σε καμία απ’ αυτές να κάνει το επόμενο βήμα για να μπορέσει να συνεχίσει στην Ευρώπη και την άνοιξη.

Στις 22Φεβρουαρίου 2011 η ομάδα του Μάκη Χάβου έδινε στη Μόσχα τον αγώνα ρεβάνς με την ΤΣΣΚΑ, η οποία είχε περάσει με νίκη 1-0 από την Τούμπα χάρη στο γκολ του Νέτσιντ (στο πρώτο μισό της σεζόν 2013-14 έπαιξε στον ΠΑΟΚ ως δανεικός από τη ρωσική ομάδα). Η αποστολή είχε ταξιδεύσει στη Μόσχα δύο ημέρες πριν το παιχνίδι, προκειμένου τα μέλη της να προσαρμοστούν στη βαρυχειμωνιά της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο αγώνας ρεβάνς είχε διεξαχθεί νωρίς το απόγευμα, αλλά ο υδράργυρος είχε κατρακυλήσει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το έργο των φιλοξενούμενων. Κι όμως, ο ΠΑΟΚ έκανε συγκλονιστική εμφάνιση στο Λουζνίκι, χάνοντας την πρόκριση στις λεπτομέρειες. Είχε δοκάρι στο 36΄ με τον Μουσλίμοβιτς, στο 67΄ ο Βόσνιος άνοιξε το σκορ, στο 75΄ ο Σαλπιγγίδης έχασε κλασική ευκαιρία για να κάνει το 2-0 και στο 80΄ διαμορφώθηκε το τελικό 1-1, αφού ο Ιγκνάσεβιτς πρόλαβε τους παίκτες του ΠΑΟΚ μετά την απόκρουση του Κρέσιτς στο πέναλτι του Βάγκνερ Λοβ. Σ’ εκείνο το παιχνίδι ο Κροάτης γκολκίπερ έκανε ίσως την καλύτερη εμφάνιση με τη φανέλα του Δικεφάλου.

«Κάναμε μία σπουδαία προσπάθεια, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω του υπερβολικού κρύου και του σκληρού γηπέδου. Είμαι υπερήφανος για τους παίκτες, αλλά και τους οπαδούς της ομάδας στην κερκίδα. Είμαι πολύ στεναχωρημένος για τον τρόπο που αποκλειστήκαμε» είχε δηλώσει ο Χάβος, συμπληρώνοντας: «Ολοι ξέρετε ποια ομάδα έκανε τις πιο κλασικές φάσεις και στις δύο αναμετρήσεις και άξιζε περισσότερα γκολ. Ήμουν σίγουρος ότι θα κάναμε καλύτερη εμφάνιση εκτός έδρας και πίστευα στην πρόκριση. Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε μέσα στο γήπεδο, πιέζαμε, κλέβαμε μπάλες».

Ασφαλώς ο Βιεϊρίνια θυμάται καλά εκείνο το παιχνίδι. «Από την αρχή μπήκαμε για να σκοράρουμε, αυτή ήταν η τακτική που είχαμε στο μυαλό μας. Ο ΠΑΟΚ ήταν ανώτερος από την ΤΣΣΚΑ, όμως, έτσι είναι το ποδόσφαιρο, άλλος χάνει της ευκαιρίες και άλλος βάζει τα γκολ» είχε δηλώσει μετά το ματς.

Από την άλλη, ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας Λεονίντ Σλούτσκι είχε πει: «Δεν το περιμέναμε έτσι το ματς. Αγχώθηκα. Τα δώσαμε όλα για να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Κάναμε πολλά λάθη, ενώ ο ΠΑΟΚ έχασε πολλές ευκαιρίες». Στον επόμενο γύρο η ΤΣΣΚΑ αποκλείστηκε με δύο ήττες από την Πόρτο (0-1, 1-2), η οποία κατέκτησε τελικά το κύπελλο, νικώντας 1-0 την Μπράγκα στον τελικό του Δουβλίνου.

Με την επιστροφή της αποστολής στη Θεσσαλονίκη είχε σημειωθεί αποχή των παικτών από την προπόνηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. «Μαζί θα βρούμε τη λύση» ήταν το μήνυμα-απάντηση του προέδρου της ΠΑΕ, Θόδωρου Ζαγοράκη. Πάντως, την Κυριακή που ακολούθησε, μετά από κακή εμφάνιση ο ΠΑΟΚ έχασε στην Τούμπα (11542 εισιτήρια) από την Καβάλα με 2-0.

ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΓΚΟΛ ΟΦΣΑΙΝΤ

Το Φεβρουάριο του 2014 ο ΠΑΟΚ είχε βρει μπροστά του το υψηλό εμπόδιο της Μπενφίκα.

Ο φίλαθλος κόσμος του Δικεφάλου είχε σπεύσει να εξαντλήσει τα εισιτήρια για τον πρώτο αγώνα εναντίον της φημισμένης πορτογαλικής ομάδας στο γήπεδο της Τούμπας, παρά το γεγονός ότι η ομάδα του Χουμπ Στέφενς δεν βρίσκονταν σε «καλό φεγγάρι», μετρώντας δύο σερί εκτός έδρας ήττες στο πρωτάθλημα με 2-1 τόσο από τον Παναθηναϊκό, όσο και από τον Αστέρα Τρίπολης. Μάλιστα, μετά τον αγώνα με τους «πράσινους», οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν βρεθεί στην προπόνηση, ζητώντας εξηγήσεις για τις κακές εμφανίσεις και την αδυναμία της ομάδας τους να εξασφαλίσει θετικά αποτελέσματα στα παιχνίδια της μακριά από τη Θεσσαλονίκη.

Παρουσία του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί ο ΠΑΟΚ γνώρισε την ήττα με 1-0 με το γκολ του Λίμα στο 59΄, το οποίο κακώς κατακυρώθηκε, αφού ο σκόρερ ήταν σε θέση οφ-σάιντ (διαιτητής του αγώνα ήταν ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σταρκ).

Μια εβδομάδα αργότερα, η αποστολή του Δικεφάλου ταξίδεψε στη Λισαβώνα απόντος του Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Ο ΠΑΟΚ το πάλεψε όσο μπορούσε, δέχθηκε ωστόσο και τα τρία τέρματα της ήττας του στο τελευταίο εικοσάλεπτο, διάστημα στο οποίο έμεινε με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής με κόκκινη κάρτα του Κώστα Κατσουράνη (την τριετία 2006-2009 φορούσε τη φανέλα της Μπενφίκα).

Μετά τη ρεβάνς της Πορτογαλίας, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 2-0 στο Παγκρήτιο του Εργοτέλη, αλλά στο τελευταίο 20λεπτο δέχθηκε δύο γκολ, παραχωρώντας ισοπαλία με 2-2. Τέσσερις ώρες περίπου μετά τη λήξη του αγώνα, η ΠΑΕ ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας με τον Στέφενς (τον διαδέχθηκε μέχρι το τέλος της σεζόν ο Γιώργος Γεωργιάδης).

ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ

Πέντε χρόνια πριν, το εμπόδιο της Σάλκε αποδείχτηκε αξεπέραστο. Η Τούμπα ήταν κατάμεστη στο πρώτο παιχνίδι της 16ης Φεβρουαρίου 2017, αλλά η γερμανική ομάδα ήταν ανώτερη και «καθάρισε» την υπόθεση της πρόκρισης, νικώντας με 3-0. Ο Δικέφαλος, πάντως, αποχαιρέτησε με ψηλά το κεφάλι τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις. Στη ρεβάνς του Γκελζενκίρχεν έφερε 1-1, ισοφαρίζοντας το σκορ στο 25΄ της αναμέτρησης με το αυτογκόλ του Νάσταζιτς. Η Σάλκε έφθασε μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από τον Άγιαξ, μετέπειτα φιναλίστ.

Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΦΡΙΟΥΛΙ

Η σεζόν 2011-12 ήταν η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΠΑΟΚ, που έφθανε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, έχοντας ν’ αντιμετωπίσει την Ουντινέζε. Στην τελευταία υποχρέωσή του –πριν ταξιδέψει στην Ιταλία-για το πρωτάθλημα ο Δικέφαλος είχε νικήσει στο Ηράκλειο τον ΟΦΗ με 2-0, ωστόσο είχε την απώλεια του Ιβιτς (έπρεπε να μείνει τρεις εβδομάδες εκτός δράσης λόγω τραυματισμού).

Ο αγώνας της 16ης Φεβρουαρίου 2012 στο Φρίουλι, με διαιτητή τον Ισπανό Μαγένκο, ήταν ισορροπημένος, έστω κι αν τη μεγαλύτερη ευκαιρία την είχαν οι γηπεδούχοι με το δοκάρι του Αμπντί.

Σ’ εκείνο το παιχνίδι είχε καταγραφεί μια από τις πολυπληθέστερες παρουσίες ΠΑΟΚτσήδων σε εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι, αφού, στο ένα από τα δύο πέταλα του γηπέδου του Φρίουλι βρίσκονταν έξι χιλιάδες φίλοι του Δικεφάλου, που είχαν κλέψει την παράσταση.

Τι είχε δηλώσει ο Λάζλο Μπόλονι μετά το ματς; «Παλέψαμε σκληρά, ήμασταν καλοί στην τακτική. Το 0-0 δεν μας δίνει πλεονέκτημα στην Τούμπα. Στην έδρα μας θα μπορέσουμε να παίξουμε σε ένα άλλο επίπεδο, με περισσότερη κατοχή της μπάλας. Οταν δεν έχεις κατοχή της μπάλας, δεν έχεις κινητικότητα στο χώρο του κέντρου. Οι Γκαρσία, Λάζαρ και Φωτάκης μπορούσαν να κρατήσουν τη μπάλα περισσότερο. Ο ΠΑΟΚ είναι ένα βήμα από το να κάνει την καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία της ιστορίας του. Δεν κάναμε φανταστικό παιχνίδι, αλλά ας μη λέμε άσχημα πράγματα. Παίζει η 3η ομάδα της Ελλάδος με την 3η-4η της Ιταλίας. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι το 0-0. Η ισοπαλία είναι καλό αποτέλεσμα, αλλά το 0-0 όχι».

Στη ρεβάνς της Τούμπας η Ουντινέζε νίκησε 3-0, παίρνοντας δίκαια την πρόκριση. Ετσι οι Ιταλοί έπαιρναν τη ρεβάνς από τον ΠΑΟΚ για τον αποκλεισμό, που είχαν γνωρίζει στο δεύτερο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ έντεκα χρόνια πριν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Το FORZA ONLINE απεργεί!

Το FORZA ONLINE συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΕΣΗΕΜΘ. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η ΕΣΗΕΜ-Θ, σε συντονισμό με την ΠΟΕΣΥ...

Στην ίδια κατηγορία