Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κονσταντίν: «Ο Λουτσέσκου είναι από τους καλύτερους Ρουμάνους προπονητές διαχρονικά»

Δημοφιλή

Από τα νέα πρόσωπα στο φετινό ΠΑΟΚ είναι ο βοηθός του Ράζβαν Λουτσέσκου, Νικολάε Κονσταντίν, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη σε μέσο της Ρουμανίας. Ο Κονσταντίν ανέλυσε τις μέχρι τώρα εντυπώσεις του από τη θητεία του στο Δικέφαλο, κι όχι μόνο.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για το αν κάνει ένα βήμα πίσω στην καριέρα του:

«Καθόλου. Ένα μεγάλο μπροστά. Είχα την ευκαιρία να είμαι με έναν από τους καλύτερους προπονητές που είχε ποτέ η Ρουμανία και δεν έχω παρά να κερδίσω από αυτή την εμπειρία. Από όλες τις απόψεις».

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που κάνατε στην Πετρολούλ και αυτού που κάνετε στον ΠΑΟΚ;

«Εκεί έπρεπε να κάνω πολλά πράγματα σχεδόν μόνος μου, και εδώ είμαι μέρος ενός συνόλου, καλά εδραιωμένου συστήματος, όπου έχω ξεκάθαρο κύριο καθήκον και δευτερεύοντα. Το επιτελείο του Ραζβάν μετρά έναν προπονητή με τους τερματοφύλακες, δύο γυμναστές, συν δύο άλλοι που βοηθούν επίσης, δύο αναλυτές βίντεο, δύο άντρες που ακολουθούν τους αντιπάλους, ένας διατροφολόγος, δύο γιατροί, τρεις ή τέσσερις φυσιοθεραπευτές. Είμαστε μια μεγάλη και καλά οργανωμένη ομάδα. Το επίπεδο οργάνωσης είναι μέγιστο εδώ».

Ήταν μια μεγάλη αλλαγή για εσάς;

«Ειλικρινά ναι. Με τον καιρό, συνειδητοποίησα ότι η μόνη ομοιότητα μεταξύ αυτού που υπάρχει εδώ και αυτού στη Ρουμανία, είναι ότι το ποδόσφαιρο παίζεται πάντα 11 με 11. Διαφορετικά, ο πραγματικός επαγγελματισμός είναι διαφορετικός , όχι αυτό που εγώ, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, νόμιζα ότι ασκούσα στο σπίτι. Είμαστε πολύ μακριά από αυτό που πρέπει να γίνει, αλλά δεν φταίνε απαραίτητα οι προπονητές μας».

Με ποια έννοια;

«Καταρχήν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Ένας προπονητής μπορεί να κριθεί αντικειμενικά όταν έχει τρεις βασικές προϋποθέσεις στη διάθεσή του: βάση προπόνησης, μισθό και ισορροπημένη ομάδα. Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτά τα τρία πράγματα σημαίνει συμβιβασμό που τελικά θα γυρίσει μπούμερανγκ. Άλλο που σχεδόν όλοι οι προπονητές στη Ρουμανία, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, το κάναμε, περισσότερο με την ψυχή, αλλά επειδή δεν είχαμε λύσεις. Και που όλοι πληρώνουμε κάποια στιγμή.

Για το αν τον εξέπληξε η πρόταση του Λουτσέσκου:

«Πρώτα από όλα με τίμησε. Για μένα, το να είμαι ξανά με τον Ράζβαν Λουτσέσκου είναι το πιο σημαντικό σχολείο που μπορώ να κάνω. Και όχι μόνο δεν πληρώνω, αλλά παίρνω και χρήματα γι’ αυτό. Ελπίζω να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα γίνεται και να μείνω δίπλα του όσο περισσότερο γίνεται».

Για το αν θα σταματήσει να ψάχνει ομάδα ως πρώτος προπονητής:

«Δεν ξέρεις τι σου φέρνει η ζωή, αλλά ο κύριος στόχος μου αυτή τη στιγμή είναι αυτό που είπα. Τέλος πάντων, δεν υπήρξα ποτέ περήφανος τύπος, έχω κάνει και δουλειές χαμηλού επιπέδου, ήμουν και διευθυντής και δεύτερος, ο βαθμός μου δεν έχει πέσει σε καμία θέση και νομίζω ότι τουλάχιστον έχω αφήσει καλά δείγματα, όπου κι αν ήμουν».

Πέρα από το επαγγελματικό, τι σας εντυπωσίασε περισσότερο στον ΠΑΟΚ;

«Οι οπαδοί. Είναι κάτι αδιανόητο. Στο ματς με την Άιντραχτ, στο πλαίσιο της Conference League, πριν το ματς, ο προπονητής μετά βίας μπορούσε να κινηθεί προς το γήπεδο, λόγω του κόσμου που είχε γεμίσει τον δρόμο. Ήμουν στο παράθυρο και όταν περάσαμε από ένα βενζινάδικο, ένα αγόρι που γέμιζε άφησε την αντλία στο ντεπόζιτο του αυτοκινήτου και έτρεξε προς το μέρος μας. Σου προκαλεί εντύπωση, συνειδητοποιείς πώς νιώθουν οι παίκτες σε τέτοιες στιγμές. Και εδώ είναι ποδοσφαιριστές που ήταν σε Μίλαν, Μπενφίκα, Πόρτο, Ντιναμό Κιέβου, Λάτσιο. Είναι κάτι θεαματικό και σούπερ κίνητρο. Ο ΠΑΟΚ είναι ένας από τους συλλόγους που αναγνωρίζονται παγκοσμίως για τον φανατισμό των οπαδών του».

Είπατε ότι μέσα στο τεχνικό επιτελείο ο καθένας έχει το δικό του καθήκον. Ποιο είναι δικό σου;

«Οργάνωση στημένων, αμυντικών και επιθετικών φάσεων. Αυτή είναι η βασική μου ευθύνη, αλλά και εγώ, όπως και οι άλλοι συνάδελφοι, εμπλέκομαι σε ό,τι μας ζητηθεί. Είχα αμφιβολίες στην αρχή, αλλά είχα την τύχη να μπω σε μια τεχνική ομάδα όπου όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν. Αυτό είναι φυσιολογικό, ο κύριος στόχος είναι η νίκη. Αν κερδίσουμε, είναι καλό για μένα, είναι καλό για τον Ραζβάν, είναι καλό για τους παίκτες, τη διοίκηση, τους οπαδούς, όλους. Γι’ αυτό παίζουμε, για να κερδίσουμε. Δεν συμφωνώ με αυτή την ιδέα, ότι παίξαμε καλά αλλά χάσαμε. Συμβαίνουν βέβαια και τέτοιες περιπτώσεις, αλλά διαμορφώνεται άλλη νοοτροπία με τη νίκη».

Νιώθεις ανακούφιση από την πίεση του βοηθού προπονητή;

«Είναι σαφές ότι η κύρια πίεση είναι στους ώμους του Ράζβαν, αλλά η πίεση είναι επίσης σε εμένα και στο υπόλοιπο προσωπικό. Μη νομίζετε ότι αν κάτι πάει στραβά χτυπάω τον εαυτό μου στην πλάτη με συμπόνια. Και ούτε αυτό θα το ήθελα. Προτιμώ μια κλωτσιά στον κ@@ο για να κάνω ένα βήμα μπροστά. Ο Λουτσέσκου είναι ένας εξαιρετικά οργανωμένος τύπος. Μαζί του, αν κάτι πρέπει να συμβεί τη στιγμή x στη θέση y στο γήπεδο, τότε και εκεί πρέπει να συμβεί. Όχι στο x συν δέκα δευτερόλεπτα και στο y συν ένα μέτρο. Έχω πίεση και εδώ, δεν υπάρχει πραγματικός επαγγελματισμός χωρίς πίεση».

Πώς είναι το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα σε σχέση με το δικό μας;

«Καθαρά υψηλότερο. Μην ανησυχείτε, η League 1 (σ.σ. πρωτάθλημα Ρουμανίας) είναι χρόνια μακριά. Παίζουν δυνατά, οι ομάδες είναι σκληρές, πολλοί ξένοι και καλοί παίκτες. Δεν έχω να κάνω σύγκριση με τη Ρουμανία. Οι παίκτες δεν νοιάζονται για τους μισθούς, υπάρχουν αρκετές μεγάλες διαφορές».

Δεν σου είναι δύσκολο στον ΠΑΟΚ να παίζεις κάθε τρεις μέρες;

«Είναι δύσκολο, αλλά είναι όμορφο. Έχουμε ήδη παίξει 17 παιχνίδια αυτή τη σεζόν σε τρεις μήνες και έχουμε χάσει μόνο ένα. Έπαιξα δύο φορές με ομάδα από το Ισραήλ και την Κροατία και Σκωτία, αλλά και στην Φινλανδία ενώ πήγαμε και στην Αθήνα. Ήταν απαιτητικά ταξίδια, αλλά σε άριστες συνθήκες. Δεν είναι εύκολο, αλλά δίνει κίνητρο για όλους. Τι θα μπορούσες να θέλεις περισσότερο από το να έχεις αγώνες με δυνατούς αντιπάλους και γεμάτες κερκίδες; Να παίζεις και να κερδίζεις, τις περισσότερες φορές. Είναι πραγματικά υπέροχο, νιώθεις τεράστια ικανοποίηση, σημαίνει ότι κάνεις καλά τη δουλειά σου και ταυτόχρονα είσαι πάντα εν κινήσει».

 

 


Τελευταία νέα

Κάλεσμα των Συνδέσμων για την καθοριστική μάχη της γυναικείας ομάδας χάντμπολ

Με ανακοίνωσή τους οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ απευθύνουν κάλεσμα στο φίλαθλο κόσμο της ομάδας να παραβρεθεί αύριο στη...

Στην ίδια κατηγορία