Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Νέα Τούμπα της…υπομονής

Δημοφιλή

Εχουν περάσει δυόμισι χρόνια (και πλέον) από τότε που άρχισαν να «τρέχουν» οι διαδικασίες για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, αλλά θα απαιτηθεί τουλάχιστον ακόμη ένας χρόνος μέχρι η έκταση στην Τούμπα ν’ αρχίσει να μετατρέπεται σ’ εργοτάξιο.

Στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας και των –γενικώς-αργών ρυθμών, που επιβραδύνθηκαν ακόμη περισσότερο από την προπερασμένη άνοιξε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάει ακόμη πιο πίσω, αν στον ΠΑΟΚ δεν σταματούσαν να προσπαθούν και να πιέζουν προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης των κυβερνητικών στελεχών και όλων των εμπλεκομένων φορέων. Η Νέα Τούμπα συνιστά μια τεράστια πρόκληση για το σύλλογο, κάτι που δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυσης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σχετική μνεία έγινε από τον Ιβάν Σαββίδη (πρόκειται ν΄ αναλάβει τη χρηματοδότηση του όλου έργου) στην πρόσφατη δήλωσή του για την επιστροφή του Ραζβάν Λουτσέσκου στη θέση της τεχνικής ηγεσίας.

Σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεται σήμερα η υπόθεση του καινούριου γηπέδου; Την ερχόμενη Πέμπτη πρόκειται να κατατεθεί για την τελική έγκρισή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης το ειδικό χωρικό σχέδιο για τη Νέα Τούμπα (για το θέμα είχαν συνάντηση στην αρχή της εβδομάδας ο πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ Θανάσης Κατσαρής κι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρουσία και του Θανάση Καπετανάκη, γενικού γραμματέα του ερασιτέχνη).

Στη συνέχεια ο φάκελος θα επιστρέψει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις τελικές υπογραφές και την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Τι θα απομένει; Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και η επικύρωσή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέχρι το τέλος της χρονιάς του 2021. Ας σημειωθεί ότι το Προεδρικό Διάταγμα (απρόσβλητο από παντού, από τη στιγμή της επικύρωσής του και από το ΣτΕ) έχει ισχύ πέντε ετών, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι εντός της πενταετίας από την ημέρα έκδοσης της απόφασης, ο ΠΑΟΚ έχει δικαίωμα να προχωρήσει στο γκρέμισμα του υπάρχοντος γηπέδου και φυσικά της ανέγερσης του καινούργιου.

Μέχρι, βέβαια, να πιάσουν δουλειά οι εργάτες και τα μηχανήματα, θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση των οικοδομικών αδειών (θα χρειαστεί διάστημα περίπου δύο μηνών) για την κατεδάφιση του υφιστάμενου γηπέδου και την κατασκευή του αντίστοιχου νέου.

ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ο ΠΑΟΚ θα παραμείνει στην Τούμπα και την ερχόμενη σεζόν (για τυπικούς λόγους έχει δηλώσει το Καυτανζόγλειο ως δεύτερη έδρα για την ερχόμενη περίοδο, όπως σταθερά κάνει όλα τα τελευταία χρόνια), με την ελπίδα ότι αυτή θα είναι και η τελευταία. Κι αυτό γιατί η-ευοίωνη-προοπτική είναι, τέτοια εποχή μετά από ένα χρόνο, να είναι όλα έτοιμα για ν’ αρχίσει το γκρέμισμα του γηπέδου.

Οσο για το πότε θα είναι έτοιμη η νέα Τούμπα; Οι ειδικοί λένε ότι ένα διάστημα τριών χρόνων-από την ημέρα έναρξης της κατασκευής- είναι αρκετό για την παράδοση του έργου. Συνεπώς, αν δεν προκύψουν νέες καθυστερήσεις (η πιθανότητα να υπάρξουν αρχαιολογικά ευρήματα κατά τη διάρκεια των ανασκαφών είναι μεν μικρή, αλλά υπαρκτή), είναι ρεαλιστικό το σενάριο να μπει ο ΠΑΟΚ στο νέο υπερσύγχρονο σπίτι του το καλοκαίρι του 2025, παραμονές δηλαδή της έναρξης της σεζόν 2025-26. Ετσι κι αλλιώς, ο στόχος είναι το νέο γήπεδο να είναι έτοιμο προς χρήση μέσα στη χρονιά του 2026, όταν και ο ΠΑΟΚ θα γιορτάζει τον ένα αιώνα ζωής του.

Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Από τη στιγμή που θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, στον ΠΑΟΚ θα «τρέξουν» την τεχνική μελέτη του νέου γηπέδου. Βέβαια, για ένα τόσο σημαντικό έργο, που θα αλλάξει ριζικά και θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή, αλλά και την πόλη της Θεσσαλονίκης συνολικά, απαιτείται διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών μέχρι να ετοιμαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος γίνεται για ένα άρτιο και λειτουργικό γήπεδο με πολλές συνοδές χρήσεις (εστιατόρια, χώρους αναψυχής, πάρκινγκ, μουσείο κλπ). Η συνολική επένδυση υπολογίζεται στα 140 εκ. ευρώ και θα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας στο στάδιο της κατασκευής και άλλες επτά χιλιάδες την επομένη της λειτουργίας του γηπέδου.

Οσο για τη χωρητικότητα του νέου γηπέδου; Αυτή θα προκύψει με ακρίβεια μέσω της αρχιτεκτονικής μελέτης. Σύμφωνα, πάντως, με κάποιες αρχικές εκτιμήσεις, θα είναι μεταξύ 32 και 35 χιλιάδων θέσεων.

ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

Για την ερχόμενη Πέμπτη προγραμματίζεται η ψήφιση στη Βουλή του νέου αθλητικού νόμου. Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα για ΠΑΕ και ΚΑΕ να δαπανούν για έργα βελτίωσης σε δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις και να συμψηφίζουν αυτά τα έξοδα με το μίσθωμα. Μια από αυτές τις περιπτώσεις αφορά τον ΠΑΟΚ και το Καυτανζόγλειο στάδιο, το οποίο η ομάδα του Δικεφάλου πρόκειται να χρησιμοποιεί για τους εντός έδρας αγώνες της στο χρονικό διάστημα, που θα κατασκευάζεται το καινούριο γήπεδο στην Τούμπα.

Όπως είναι γνωστό, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια σειρά από έργα αναβάθμισης του Καυτανζογλείου (οι σχετικές εργασίες δεν θα διαρκέσουν λιγότερο από τέσσερις μήνες), έτσι ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια τους. Η σχετική δαπάνη υπολογίζεται σχεδόν στο ένα εκ. ευρώ, ποσό που θ’ αφαιρεθεί από το κόστος ενοικίου, το ακριβές ύψος του οποίου μένει να οριστικοποιηθεί στις συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης του σταδίου και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Το γκολ και οι καλύτερες φάσεις της πρόκρισης του ΠΑΟΚ (video)

Ο ΠΑΟΚ Morris τα κατάφερε και με γκολ της Βάσιας Γιαννακά στο 117ο λεπτό, επικράτησε του Παναθηναϊκού με 1-0...

Στην ίδια κατηγορία