Η αυλαία της σεζόν που μας πέρασε βρήκε τον Στέφαν Σβαμπ να είναι ένας από τους τρεις ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που βρέθηκαν στην πρώτη πεντάδα τόσο της λίστας των σκόρερ όσο και σε αυτή των ασίστ. Το σημείο αναφοράς για τον Αυστριακό είναι πως είναι ο μοναδικός μέσος της λίστας, και μάλιστα δεν πρόκειται για επιτελικό αλλά για εσωτερικό μέσο.
Οι επιδόσεις του έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε μια σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα για τον Δικέφαλο, ο οποίος κατάφερε να βρει το δρόμο του στο φινάλε και στη διαδικασία των πλέον κρίσιμων αναμετρήσεων, μέσω των οποίων έφτασε στον μίνιμουμ στόχο που είχε στο πρωτάθλημα, που ήταν η δεύτερη θέση, αλλά και στην κατάκτηση του κυπέλλου.
Το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να κατατεθεί, που σίγουρα έχει παίξει κάποιο ρόλο, έχει να κάνει με τη στιγμή της άφιξης του Σβαμπ στον ΠΑΟΚ. Ο Αυστριακός μέσος ήταν μια από τις πρώτες μεταγραφικές κινήσεις της περσινής σεζόν, καθώς πήρε μέρος στην προετοιμασία που είχε γίνει στο Πήλιο. Ο Δικέφαλος προχώρησε στην απόκτησή του από τη στιγμή που το συμβόλαιό του με την Ραπίντ Βιέννης ολοκληρωνόταν και είχε την ευκαιρία να τον εντάξει στο δυναμικό του από την πρώτη στιγμή.
Ο ΠΑΟΚ μέτρησε 53 επίσημους αγώνες την περασμένη σεζόν (26 για το πρωτάθλημα, 10 για τα πλέι οφ, 10 για την Ευρώπη και 7 για το κύπελλο) με τον Σβαμπ να έχει παρουσία στο 89% αυτών, ήτοι 48 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Η επιβεβαίωσης της προτίμησης τόσο του Αμπέλ Φερέιρα όσο και του Πάμπλο Γκαρσία στο πρόσωπό του τον έφερε στην κορυφή της λίστας ποδοσφαιριστών με τις περισσότερες συμμετοχές, μαζί με τον Κάρολ Σφιντέρσκι, και δεύτερο σε λεπτά συμμετοχής, με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς να είναι πρώτος μετρώντας 22 αγωνιστικά λεπτά περισσότερα.
ΟΙ ΠΑΡΤΕΝΕΡ ΤΟΥ
Το ξεκίνημα της σεζόν βρήκε τον Σβαμπ να «δένει» με τον Ομάρ Ελ Καντουρί. Οι δυο τους συνέθεσαν το δίδυμο πάνω στο οποίο «πάτησε» ο Δικέφαλος για να επιστρέψει στους ομίλους διαδυλλογικής διοργάνωσης, με τον Αμπέλ Φερέιρα να μην έχει στο ξεκίνημα, στη διάθεσή του, τον Ντόουγκλας Αουγκούστο, και να μη δίνει χρόνο συμμετοχής στον Χάρη Τσιγγάρα. Σβαμπ και Καντουρί μέτρησαν συνολικά 30 παιχνίδια στα οποία βρέθηκαν στην 11άδα είτε από το ξεκίνημα είτε στην πορεία ενός αγώνα. Ο Ντόουγκλας Αουγκούστο μπήκε στην εξίσωση στα τέλη Οκτωβρίου, λίγο πριν την αποχώρηση του Αμπέλ Φερέιρα, και έγραψε συνολικά 25 αγώνες μαζί με τον Σβαμπ, ενώ ο Τσιγγάρας μέτρησε 7 αναμετρήσεις με συμπαίκτη τον Αυστριακό. Οι τρεις τους ήταν εκείνοι που, σε μεγάλο βαθμό, σήκωσαν το βάρος της μεσαίας γραμμής, με τον Σβαμπ να ολοκληρώνει τη σεζόν με 9 γκολ και 9 ασίστ, αριθμοί που μόνο απαρατήρητοι δεν περνάνε.
ΤΟΝ ΕΠΙΑΣΕ Η… «ΚΑΤΑΡΑ»
Με την έλευσή του, ο Σβαμπ προστέθηκε στη λίστα των εκτελεστών πέναλτι. Μια… πονεμένη ιστορία για τον ΠΑΟΚ πέρυσι, με τον Αυστριακό να μην αποτελεί εξαίρεση και να χάνει πέναλτι για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, ευστοχώντας στα πέντε από τα έξι που εκτέλεσε. Μάλιστα μέχρι να αστοχήσει μετρούσε εννιά διαδοχικές εύστοχες εκτελέσεις την τελευταία πενταετία ενώ είχε άλλα δυο εύστοχα μετά το χαμένο με αντίπαλο τη Λαμία.
Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ ΣΕ ΚΟΜΒΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πολλές φορές, ο Στέφαν Σβαμπ ήταν εκείνος που καθόρισε, σε ένα βαθμό, το παιχνίδι του ΠΑΟΚ, από τη στιγμή που η μπάλα περνούσε σχεδόν πάντα από τα πόδια του όταν ο Δικέφαλος έχτιζε μια επίθεση. Ήταν από τους ποδοσφαιριστές που αν δεν βρισκόταν σε καλή μέρα, και αν ο αντίπαλος έβρισκε τρόπο να τον μπλοκάρει και να τον δυσκολέψει, ο ΠΑΟΚ καλούταν να ψάξει ένα «plan b» για να μπορέσει να μεταφέρει τη μπάλα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Στην στατιστική κάλυψη του πρωταθλήματος, υπάρχει ένα πίνακας που δείχνει τη σημασία του Στέφαν Σβαμπ στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ και αφορά τις πάσες προώθησης του παιχνιδιού, πάνω από τη μεσαία γραμμή. Ο Αυστριακός δεν ήταν απλά πρώτος από τους συμπαίκτες του, αλλά πρώτος στο πρωτάθλημα έχοντας καταγράψει 269 πάσες, 24 περισσότερες από τον δεύτερο της λίστας, Ροντρίγκο Γκάλο. Ένα άλλο σημείο αναφορά της σχετικής λίστας είναι πως ο δεύτερος παίκτης του ΠΑΟΚ σε αυτή βρίσκεται στην 11η θέση, και ανάμεσά τους μεσολαβούν τέσσερις παίκτες του Ολυμπιακού. Ο Ομάρ Ελ Καντουί βρέθηκε στην 11η θέση με 196 πάσες, και ανάμεσα σε Σβαμπ και Καντουρί βρέθηκαν οι Καμαρά (231), Φορτούνης (231), Μπουχαλάκης (220) και Εμβιλά (215). Και αυτή είναι μια στατιστική καταγραφή που είναι άξια αναφοράς και προβληματισμού ταυτόχρονα για τον ΠΑΟΚ.
Οι θέσεις και οι ρόλοι στη μεσαία γραμμή δεν άλλαζαν ανάλογα με το πόσοι ήταν οι κεντρικοί αμυντικοί, με τον ΠΑΟΚ να ξεκινά και να τελειώνει το πρωτάθλημα με τριάδα στα μετόπισθεν, και να παίζει με τετράδα στην άμυνα στο κυρίως μέρος της σεζόν, από τον Νοέμβριο μέχρι και τα μέσα Απριλίου.
Για να «διαβάσει» κανείς αυτά τα νούμερα, θα πρέπει να πάει στη σεζόν του πρωταθλήματος, στην οποία οι δυο πρώτο παίκτες του ΠΑΟΚ στη σχετική λίστα, είχαν βρεθεί στην 12η και την 18η θέση αντίστοιχα. Ήταν οι Βιεϊρίνια και Μπίσεσβαρ με 182 και 170 πάσες αντίστοιχα. «Και πέτυχε ο ΠΑΟΚ περισσότερα με αυτούς τους αριθμούς;» θα ρωτήσει κάποιος, σχεδόν αβίαστα. Και εκεί, ξεκινά η κουβέντα για τον βαθμό ευστοχία του ΠΑΟΚ και των αντιπάλων του στα παιχνίδια πρωταθλήματος των δυο σεζόν. Από τη μια, υπήρχε ο «κυνικός» ΠΑΟΚ του 2018-19, που παράλληλα απειλούταν ελάχιστα και από την άλλη ο φετινός ΠΑΟΚ που όχι μόνο δεν είχε το «εύκολο» γκολ, αλλά… έπιασε 13άρι αναφορικά με τις φορές που δέχθηκε γκολ στην πρώτη τελική του αντιπάλου σε όλες τις διοργανώσεις.
ΤΟ.. ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ!
Η σύγκριση του Στέφαν Σβαμπ με τους δυο προκατόχους του που είχαν βάλει τον πήχη ψηλά
Το καλοκαίρι του 2020, ο Στέφαν Σβαμπ κλήθηκε να γεμίσει τα παπούτσια του Γιόζιπ Μίσιτς, που είχε αναδειχθεί σε MVP της σεζόν στην οποία αγωνίστηκε από το ξεκίνημα μέχρι και λίγο πριν το τέλος της, όταν και τέθηκε νοκ άουτ λόγω της περιπέτειας υγείας που είχε.
Ο Κροάτης είχε βάλει ψηλά τον πήχη με τα 6 γκολ και κυρίως με τις 11 ασίστ που έγραψε, που ήταν και το σήμα κατατεθέν του. Ο Αυστριακός μέσος τελείωσε τη σεζόν με 9 γκολ και 9 ασίστ. Στην πενταετία στην οποία ο ΠΑΟΚ μέτρησε ένα πρωτάθλημα και τέσσερα κύπελλα, ο Στέφαν Σβαμπ, με βάση τους αριθμούς του, μπαίνει στην κορυφή των σκόρερ και στην δεύτερη θέση αναφορικά με τις ασίστ. Η καταγραφή των πεπραγμένων αφορά τους παίκτες που αγωνίστηκαν ως εσωτερικοί μέσοι, ως «8άρια» και όχι ως «10άρια». Τη σεζόν 2016-17, ο Εβγέν Σάχοφ, στην πρώτη του χρονιά στην Τούμπα μέτρησε 8 γκολ και δυο ασίστ. Τη σεζόν 2017-18 ο Ουκρανός έμεινε στον ίδιο αριθμό τερμάτων και αύξησε τις ασίστ του κατά μια, ενώ Μαουρίσιο και Καντουρί είχε συνολικά έξι γκολ και δυο ασίστ. Τη σεζόν 2018-19, οι Σάχοφ, Μαουρίσιο και Ολιβέιρα είχαν συνολικά 13 γκολ και πέντε ασίστ. Τη σεζόν 2019-20, οι Μίσιτς, Αουτγκούστο, Καντουρί και Μαουρίσιο είχε συνολικά εννιά γκολ και 13 ασίστ, με τις 11 να είναι του Κροάτη. Φέτος, ο Ομάρ Ελ Καντουρί είχε τρία γκολ και έξι ασίστ, έχοντας όμως, όπως και κάθε μια από τις τέσσερις σεζόν του στον ΠΑΟΚ, αγωνιστεί σε αρκετές θέσεις πλην αυτής του εσωτερικού μέσου καθώς χρησιμοποιήθηκε και στα άκρα, όταν ο Πάμπλο Γκαρσία «επιστράτευσε» σύστημα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς.