Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η απεργία, οι εκβιασμοί και η πρεμιέρα

Δημοφιλή

Ξεχωριστή ήταν η πρεμιέρα της σεζόν 1980-81, η διεξαγωγή της οποίας παρέμενε αμφίβολη, μια και οι ποδοσφαιριστές είχαν εξαγγείλει απεργία, προβάλλοντας μια σειρά αιτημάτων τους προς την πολιτεία.

Η πρώτη αγωνιστική είχε οριστεί για την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 1980 (το τελευταίο φιλικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα στην Πάτρα, όπου έχασε 3-1 από την Παναχαϊκή). Οι ποδοσφαιριστές, μέσω του ΠΣΑΠ, που ήταν το συνδικαλιστικό τους όργανο (ένα χρόνο νωρίτερα είχε καθιερωθεί και επισήμως στη χώρα μας ο επαγγελματισμός στο ποδόσφαιρο), ήδη από τις αρχές του προηγούμενου μήνα προειδοποιούσαν με απεργιακή κινητοποίηση, όχι μόνο για την Α΄, αλλά και για τη Β΄ εθνική κατηγορία, εφόσον η κυβέρνηση δεν ικανοποιούσα τα αιτήματα τους. Ποια ήταν αυτά; Η γενίκευση του δικαιώματος της πενταετίας, η σύσταση ειδικού ασφαλιστικού φορέα για τους παίκτες της Α΄ κατηγορίας, όπως και η ασφάλιση στο ΙΚΑ των παικτών της Β΄ κατηγορίας. Ζητούσαν επίσης την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που τους επέτρεπε να προσφεύγουν στα πολιτικά δικαστήρια, όπως και φορολογικές ελαφρύνσεις από την πολιτεία, υποστηρίζοντας ότι η εφορία τους παρακρατεί το 60% του ετήσιου εισοδήματός τους.

Την Παρασκευή 29 Αυγούστου 1980 αντιπροσωπεία του ΠΣΑΠ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Κώστα Παπαναστασίου (στο κέντρο της φωτογραφίας, έχοντας στα αριστερά του τον Αχιλλέα Καραμανλή, υφυπουργό Προεδρίας, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού), παρουσία και του προέδρου του Παναθηναϊκού, Γιώργου Βαρδινογιάννη με την ιδιότητα του επίτιμου προέδρου του ΠΣΑΠ…

Διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ικανοποιούσε μέρος, έστω, των αιτημάτων του, ο ΠΣΑΠ αποφάσισε (Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 1980) να προχωρήσει σε απεργία διαρκείας. Ο Παπαναστασίου υποστήριζε ότι η ΓΓΑ είχε εξαντλήσει κάθε όριο ενδιαφέροντος για την επίλυση των προβλημάτων των ποδοσφαιριστών, τους οποίους θεωρούσε αποκλειστικά υπεύθυνους απέναντι στις ΠΑΕ και στους φιλάθλους. Την ίδια ώρα, η ΕΠΑΕ ανακοίνωνε ότι το πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής θ’ άρχιζε έτσι κι αλλιώς με τη συμμετοχή ερασιτεχνών παικτών, ενώ η ΕΠΟ απειλούσε με κυρώσεις τις ομάδες της Β΄ Εθνικής, που δεν θα κατέβαιναν στα παιχνίδια της πρεμιέρας. Πάντως, ομάδες, όπως ο ΟΦΗ και η Κόρινθος δήλωναν την αδυναμία τους ν’ αγωνιστούν, αφού δεν διέθεταν καν ερασιτεχνικές ομάδες. Άλλες ΠΑΕ ασκούσαν πίεση σε παίκτες να «σπάσουν» την απεργία, φοβούμενοι τις οικονομικές συνέπειες από τη μη διεξαγωγή των αγώνων. Ο ΠΣΑΠ, από την άλλη, καλούσε και τους ξένους παίκτες να συμπαρασταθούν στον απεργιακό αγώνα του.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ «ΕΣΠΑΣΕ» ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Οι πρώτοι, πάντως, που «έσπασαν» την απεργία ήταν στον Ολυμπιακό. «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, πιστή πάντα στις αρχές της, θα υπακούσει στους νόμους της πολιτείας και στα κελεύσματα των αθλητικών αρχών και θα κατέβει στον αγώνα της Κυριακής με αμιγή ομάδα επαγγελματιών» τονίζονταν σε σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά από συνάντηση του προέδρου Σταύρου Νταϊαφά με παίκτες της ομάδας του. Άλλες ομάδες, όπως η ΑΕΚ και ο Απόλλων Αθηνών σημείωναν ότι θα χρησιμοποιούσαν εκείνους τους παίκτες, που υπηρετούσαν είτε στα σώματα ασφαλείας, είτε τη στρατιωτική τους θητεία. Ακόμη, ο Παναθηναϊκός θα ταξίδευε στα Γιάννενα με… δύο ομάδες, και με την επαγγελματική και με την ερασιτεχνική, προκειμένου να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο, ενώ κι ο Εθνικός θα έκλεινε στο ξενοδοχείο το σύνολο των παικτών του…

Τελικά, την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 1980 ο ΠΣΑΠ ανέστειλε την κινητοποίηση του, καταγγέλλοντας εκβιασμούς, που είχαν υποστεί μέλη του για να μην απεργήσουν. Σε ανακοίνωση του σημείωνε ακόμη ότι πιθανή χρησιμοποίηση ερασιτεχνών παικτών θα νόθευε τα πρωταθλήματα.

Στην πρεμιέρα ο ΠΑΟΚ έπαιξε στην Καστοριά με πολλές απουσίες (έλειψαν οι ανέτοιμοι, λόγω τραυματισμών, Κούδας, Δαμανάκης, Κωστίκος, Γεωργόπουλος, Βασιλάκος, Δημόπουλος, Αποστολίδης) και έφερε 1-1 με την τοπική ομάδα (39΄ Τσιρώνης-47΄ Αναστασιάδης). Στα υπόλοιπα παιχνίδια της πρώτης αγωνιστικής: Πανσερραϊκός-Ολυμπιακός 1-3, ΑΕΚ-Καβάλα 5-1, Αρης-Κόρινθος 3-0, ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός 2-1, Δόξα Δράμας-Πανιώνιος 3-3, Απόλλων Αθ. –Ατρόμητος 2-1, Εθνικός-Παναχαϊκή 2-0 και Λάρισα-ΟΦΗ 1-0.

Προηγούμενο άρθροThe Master Of Tactics
Επόμενο άρθροΚυνηγάει τ’ όνειρό του

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Η πρόκριση έφερε… τραπέζι στον ΠΑΟΚ!

Τραπέζι παρέθεσαν οι Αδερφοί Νικολαΐδη στην ομάδα Πόλο του ΠΑΟΚ Domus Ergo, μετά την μεγάλη πρόκριση στους ημιτελικούς Α1...

Στην ίδια κατηγορία