Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο αναφορικά με το γκολ που πέτυχε η Ιαπωνία χθες (1/12) στην αναμέτρηση κόντρα στην Ισπανία. Αυτό το γκολ στοίχισε την πρόκριση της Γερμανίας στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τα περισσότερα πλάνα, που έρχονται από το Κατάρ να δείχνουν τη μπάλα να περνάει άουτ. Πώς μπορεί όμως να μέτρησε αυτό το γκολ;
Ο επόπτης γραμμών Σούρου Φατσοάνε έδειξε αμέσως ότι η μπάλα είναι έξω πριν γίνει η σέντρα του Μιτόμα, ο οποίος βρίσκει τον Τανάκα και σκοράρει ένα ιστορικό τέρμα. Το γκολ ελέγχθηκε μέσω VAR για να διαπιστωθεί αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή και είναι άουτ, ωστόσο ελέγχθηκε αποκλειστικά μέσω του οφθαλμικού ελέγχου στην αίθουσα VAR, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της FIFA και όχι με κάποια τεχνολογία. Αυτό συνέβη διότι το σύστημα τεχνολογίας της γραμμής τέρματος ισχύει μόνο για τα μέτρα, που βρίσκονται ανάμεσα από τα δοκάρια.
Η IFAB, η «νομοθέτρια» του παιχνιδιού, ορίζει ότι η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού όταν «έχει περάσει εξ ολοκλήρου τη γραμμή τέρματος ή τη γραμμή τέρματος στο έδαφος ή στον αέρα». Ο διαιτητής Βίκτορ Μιγκέλ ντε Φρέιτας Γκόμες κλήθηκε να εξετάσει τη φάση στο VAR, πριν πάρει την οριστική του απόφαση και αφού άκουσε το ακουστικό του, κατακύρωσε το γκολ. Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφερθεί πως η FIFA δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη κάποια εικόνα, η οποία να δείχνει τη μπάλα σε σχέση με τη γραμμή του πλαγίου, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι όντως παρέμεινε εντός αγωνιστικού χώρου.
For all those saying Japan’s goal was out… pic.twitter.com/oqDildOvGI
— Erfan / عرفان (@Eri1806) December 1, 2022
شوف الفيديو pic.twitter.com/EqGacuCKt7
— Abdullah (@hhrrddff) December 1, 2022
Got no doubt that VAR have seen the conclusive angle / evidence that we haven’t but why would FIFA not allow the host broadcaster to show Var footage . In the PL we see it as it happens and have access to the pictures. Makes no sense and doesn’t help with transparency.
— Gary Neville (@GNev2) December 1, 2022