Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«El Loco», σ’ ευχαριστούμε!

Δημοφιλή

Σε ηλικία 36 ετών, ο Λέο Μάτος κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια μετά από μια μεγάλη καριέρα σε Βραζιλία, Ουκρανία και Ελλάδα. Ένας παίκτης που έγραψε την δική του ιστορία με την φανέλα του ΠΑΟΚ.

Με απόσταση ολίγων ωρών, ο Λέο Μάτος είδε τον Τάισον Μπαρσέλος Φρέντα να προσγειώνεται στη Θεσσαλονίκη κι έμαθε ότι ο συμπατριώτης του ετοιμάζεται να υπογράψει στον ΠΑΟΚ.

Ο Μάτος κι ο Τάισον είναι ίδια ηλικία (γεννημένοι, στα τέλη της δεκαετίας του ’80), ίδια πατρίδα, ίδιες καταβολές και αφετηρίες, ίδια ικανότητα στο να κάνουν πράγματα με την μπάλα, ίδια εξέλιξη στα πρώτα τους, ίδια κατάληξη (ΠΑΟΚ, μετά τα 30 τους).

Ο Μάτος, φεύγοντας απ’ τον ΠΑΟΚ, πήρε μαζί του (πρωτίστως) εκτίμηση και μπόλικο συναίσθημα. Αγάπη. Δάκρυ. Παραδοχή. Αναγνώριση. Θα ‘ναι η αυτόματη απάντηση, το όνομά του, όταν τα παιδιά μας (ή και τα εγγόνια μας), σε μισό αιώνα, θα συζητούν ποιος ήταν ο μεγαλύτερος δεξιός μπακ που έπαιξε ποτέ με την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Ο  Βραζιλιάνος που στα 36 του ανακοίνωσε την αποχώρηση από την ενεργό δράση, όπως και να το κάνουμε, είναι εκ των κορυφαίων ξένων που έχουν περάσει από τούτη τη χώρα. Κατόρθωσε και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην Τούμπα, μετά από μια γεμάτη κι άκρως πετυχημένη παρουσία τεσσάρων και πλέον ετών.

Ο Λέο Μάτος αποτέλεσε κορυφαίο μέλος της ομάδας του νταμπλ και των τριών σερί κυπέλλων, για πολλούς ένα από τα καλύτερα δεξιά μπακ στην ιστορία του «Δικεφάλου», με 168 συμμετοχές και 26 γκολ, όγδοος στη λίστα των ξένων που φόρεσαν την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Ήταν παρών σ’ όλες τις μεγάλες στιγμές της τριετίας 2016-2019, συνδέθηκε, μετά από ένα γκολ στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο, με τις ψυχές των ΠΑΟΚτσήδων και έκλεισε την πόρτα της Τούμπας στα τέλη Οκτωβρίου του 2020. Ένα πρόβλημα υγείας του πατέρα του, τον οδήγησε πίσω στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αν και η καρδιά του έμεινε για πάντα στη Θεσσαλονίκη.

«Καλή τύχη φίλε. Είσαι ένας πραγματικός νικητής. Οι πόρτες μας θα είναι πάντα ανοιχτές για εσένα. Θα μας λείψεις πάρα πολύ. H οικογένεια έρχεται πάντα πρώτη. Μια φορά ΠΑΟΚ για πάντα ΠΑΟΚ», ανέφερε στο μήνυμά του ο γιος του ιδιοκτήτη της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, Γιώργης Σαββίδης, αφού είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Ιβάν Σαββίδη με τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή, όπου έπεσαν και οι «τίτλοι τέλους».

Εκείνη την περίοδο υπήρξαν ουκ ολίγα «επεισόδια» στο σήριαλ της παραμονής του. Κάποια στιγμή φάνηκε «φως στο τούνελ», με την πλευρά του «Δικεφάλου» να κάνει στροφή 180 μοιρών, σ’ ότι είχε να κάνει με την αγωνιστική παρουσία και τη διαχείριση του. Από την στιγμή που ο Βραζιλιάνος αμυντικός είχε ενεργό συμβόλαιο, συμμετείχε κανονικά στις προπονήσεις με την ομάδα, τότε, θα μπορούσε να υπολογίζεται από τον Αμπέλ Φερέιρα. Φευ… Επί της ουσίας τις επόμενες είκοσι ημέρες δεν άλλαξε τίποτα για να οδηγηθούμε στο οριστικό διαζύγιο.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΕΡΗΣ ΦΟΥΡΝΙΑΣ

Ο Λέο Μάτος αποτέλεσε την πρώτη μεταγραφή με την υπογραφή του Λούμπος Μίχελ, που τον έφερε κρυφά στη Θεσσαλονίκη και τον συμφώνησε τον Μάιο του 2016. Λίγο πριν υπογράψει είχε αρνηθεί αντίστοιχη πρόταση της ΑΕΚ και μαζί με τους Κρέσπο, Μπίσεσβαρ, Βαρέλα, Σάκχοφ ήταν οι πρώτες σημαντικές προσθήκες για τη δημιουργία της τρομερής και φοβερής ομάδας, που την επόμενη τριετία θα κατακτούσε τα πάντα στην Ελλάδα.

ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ

Ο ΠΑΟΚ τον απέκτησε ως ελεύθερο από την Ντνίπρο, όπου βρέθηκε το καλοκαίρι του 2014 κι εκεί έκανε τη… μεγάλη αλλαγή στη θέση που αγωνίστηκε και στην οποία έκανε καριέρα τα τελευταία χρόνια.

Με εμπειρίες και από τη μεσαία γραμμή, του έγινε ξεκάθαρο πως η ανάγκη της νέας του ομάδας ήταν μεγαλύτερη στο αριστερό άκρο της άμυνας κι εκεί έπαιξε μέχρι να έρθει στην Ελλάδα και να γίνει το κρουφαίο δεξί μπακ στην 96χρονη ιστορία του «Δικεφάλου».

ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Ο Λέο Μάτος κρέμασε, οριστικά και αμετάκλητα, τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του! Από τα γήπεδα βρέθηκε στα γραφεία συνεχίζοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον οργανισμό της Βάσκο, αυτή τη φορά ως διοικητικό στέλεχος.

«Ήρθε η ώρα να πω αντίο, ευχαριστώ ποδόσφαιρο που μου έδωσες τόσα πολλά, που μου έδωσες το προνόμιο να δω τον κόσμο, να ζω σε υπέροχα μέρη και να γνωρίσω απίστευτους ανθρώπους που με βοήθησαν σε αυτά τα 20 χρόνια καριέρας ως επαγγελματίας αθλητής. Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα, υπερέβαλα ορισμένες στιγμές, χαμογέλασα, έκλαψα… Κοιτάζω πίσω και δεν μετανιώνω για τίποτα. Είμαι σίγουρος ότι γύρισα όλες τις πέτρες για να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου», έγραψε ο Μάτος στον επίλογο του.


Τελευταία νέα

Σίγασαν τα… κανόνια του ΠΑΟΚ

Οι τέσσερις πρώτοι σκόρερ του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, έχουν να βρουν δίχτυα αρκετό καιρό. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου,...

Στην ίδια κατηγορία