Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Δίαιτα ή γυμναστική;

Δημοφιλή

Μεγάλη συζήτηση το συγκεκριμένο ερώτημα. Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο αριθμός που βλέπουμε στη ζυγαριά αντικατοπτρίζει το ισοζύγιο ανάμεσα στην ενέργεια που λαμβάνουμε μέσω της τροφής και την ενέργεια που καταναλώνουμε μέσω της σωματικής δραστηριότητας. Με άλλα λόγια, εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος υπάρχουν δύο επιλογές: είτε να αρχίσουμε να λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες, είτε να καίμε περισσότερες, κάνοντας γυμναστική. Τι από τα δύο όμως μπορεί να εξασφαλίσει τα πιο άμεσα αποτελέσματα;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αδυνάτισμα είναι, κατά κανόνα, 75% θέμα διατροφής και 25% θέμα άσκησης. Τα αποτελέσματα από 700 και πλέον σχετικές μελέτες έδειξαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε στο σώμα μας άμεσα αποτελέσματα είναι να τρώμε έξυπνα.

Κατά μέσο όρο, όσοι για τις ανάγκες αυτών των ερευνών έκαναν δίαιτα χωρίς να γυμνάζονται για 15 εβδομάδες έχασαν γύρω στα 12 κιλά ο καθένας. Αντίστοιχα, όσοι ξεκίνησαν να κάνουν γυμναστική χωρίς να αλλάξουν το διατροφικό τους πρόγραμμα έχασαν περίπου τα μισά κιλά (λιγότερα από 6) σε διάστημα 21 εβδομάδων. Είναι, λοιπόν, πιο εύκολο να μειώσεις τις θερμίδες που παίρνεις παρά αυτές που καις.

Ωστόσο, μολονότι είναι σαφές ότι μόνο με τη δίαιτα μπορείς να χάσεις βάρος, είναι λάθος να παραγνωρίζεις τον παράγοντα “άσκηση”. Χωρίς γυμναστική, μόνο ένα μικρό μέρος από τα κιλά που χάνεις είναι λίπος -τα υπόλοιπα αφορούν μυϊκό ιστό, ακόμα και την πυκνότητα των οστών σου. Όταν όμως γυμνάζεσαι χάνεις κυρίως λίπος και κατά συνέπεια πόντους από εκεί που θέλεις, όπως η κοιλιά, η περιφέρεια και τα ψωμάκια. Και μπορεί το νούμερο στη ζυγαριά να μην είναι εξίσου εντυπωσιακό (το λίπος ζυγίζει λιγότερο από το μυϊκό ιστό), βλέπεις τη διαφορά τόσο στον καθρέφτη όσο και στα ρούχα σου που εφαρμόζουν καλύτερα.

Κατά συνέπεια, η απάντηση στην ερώτηση που θέσαμε στον τίτλο αυτού του άρθρου θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τη δίαιτα όσο και τη γυμναστική που είναι απαραίτητη και για να διατηρήσεις μακροπρόθεσμα το βάρος σου. Αν και πρέπει να θυμάσαι ότι εάν η διατροφή σου απέχει πολύ από αυτή που θεωρείται “σωστή”, είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξεις το σώμα σου κάνοντας μόνο γυμναστική.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ;

Το είδος της γυμναστικής που θα σου προσφέρει τα πιο άμεσα αποτελέσματα είναι αυτό συνδυάζει ασκήσεις, που αξιοποιούν το βάρος του σώματός σου (καθίσματα, προβολές, έλξεις, κάμψεις, άλματα,  σανίδες, κ.α.) με αεροβικές που, εκτός από την καύση θερμίδων, εξασφαλίζουν καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και αντιμετώπιση του στρες. Γενικά οι ασκήσεις που κάνεις με το βάρος του σώματος σου είναι κατά κύριο λόγο πιο δύσκολες και απαιτούν περισσότερη προσπάθεια η εκτέλεση τους με αποτέλεσμα να χρειάζονται και περισσότερη ενέργεια (καύσεις).

Αλλά και αν είσαι από τα άτομα που προτιμάς να κάνεις τα βάρη σου σε συνδυασμό με αερόβιο στον διάδρομο, πάλι σωστά θα πράξεις διότι αυξάνοντας μύες στο σώμα σου, αυξάνεις και τον μεταβολισμό σου. Πράγμα που σημαίνει ότι καις περισσότερο.

«Το μήνυμα σαφές: Τα δύο (δίαιτα και γυμναστική) είναι πιο καλά από το ένα (μόνο δίαιτα ή μόνο γυμναστική), αλλά όταν αυτά τα δύο συνδυαστούν με το τρίτο (αύξηση σωματικών δραστηριοτήτων), τα αποτελέσματα μεγιστοποιούνται και η επίτευξή τους είναι απλώς θέμα επιμονής, υπομονής και χρόνου…»

*Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να με βρείτε ερώτηση μπορείτε να με βρείτε στο Instagram με όνομα χρήστη ntia_fitness και στο Facebook με όνομα χρήστη Ντία Τζιώτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Το παρασκήνιο του φινάλε στην Ολλανδία (videos)

Ιδιαίτερα γεμάτη ημέρα ήταν η χθεσινή (13.07) για τον ΠΑΟΚ στην Ολλανδία με φόντο το βασικό σκέλος της προετοιμασίας...

Στην ίδια κατηγορία