Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κοίταξε στα μάτια το «θηρίο»

Δημοφιλή

Υψηλή προσκεκλημένη στο ματς της Τούμπας στις 19 Οκτωβρίου 1983 για τη δεύτερη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ήταν η Μπάγερν Μονάχου. Η γερμανική ομάδα είχε φθάσει στη Θεσσαλονίκη με όλα της τα αστέρια, εξαιρουμένου του τραυματία Ντίτερ Χένες. Φυσικά, ξεχώριζε η μορφή του Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, αρχηγού της βαυαρικής ομάδας, ο οποίος διένυε τη δέκατη και τελευταία σεζόν του στην Μπάγερν (το καλοκαίρι που ακολούθησε, μετακόμισε στο Μιλάνο και την Ιντερ). Διάσημοι παίκτες εκείνη την εποχή ήταν και οι Πφαφ, Αουγκεντάλερ και Λέρμπι. Στη Θεσσαλονίκη είχαν καταφθάσει και συνολικά 20 Γερμανοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ. Στην υποδοχή της γερμανικής ομάδας στο αεροδρόμιο είχαν βρεθεί, από πλευράς ΠΑΕ, οι Ζελομοσίδης και Βιολιτζής, ενώ το «παρών» είχε δώσει κι ο Βέστερμπρουγκ, πρόξενος της Δ. Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

«Όταν σκέφτεσαι κάτι ευχάριστο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτό να συμβεί. Η κλήρωση θα ήταν πιο δύσκολη για εμάς, αν υποχρεωνόμασταν σε ένα δύσκολο ταξίδι, παραδείγματος χάρη κάπου στη Ρωσία ή στη Σκωτία» σχολίασε ο Παλ Τσερνάι (φωτογραφία), προπονητής του ΠΑΟΚ, το αποτέλεσμα της κλήρωσης. Κι όταν ρωτήθηκε για τις πιθανότητες πρόκρισης, που έδινε στην ομάδα του, απάντησε: «Η πιστή μπορεί να μετακινήσει και βουνά».

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και οι αντιδράσεις των ανθρώπων της Μπάγερν στο άκουσμα της κλήρωσης. «Στον αγώνα του Μονάχου θα βρεθούν πολλοί, που θέλουν να δείξουν στον Τσερνάι τα λάθη που έκανε, στο διάστημα που ήταν προπονητής στην Μπάγερν» είχε πει ο πρόεδρος της βαυαρικής ομάδας Βίλι Χόφμαν. Και από κοντά ο προπονητής Ούντο Λάτεκ: «Υπάρχουν παίκτες της ομάδας μου, που θέλουν να δείξουν στον Τσερνάι πόσο καλοί παίκτες είναι…».

«Εδώ και τώρα, Τσερνάι ήρθε η ώρα» ήταν το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα από τους δύο πυρήνες της κερκίδας, ένας στη θύρα 4 και ένας ακόμη στη θύρα 8, που παρείχαν …στερεοφωνική υποστήριξη στους γηπεδούχους. Πριν τον αγώνα με ανακοίνωση της η ΠΑΕ καλούσε τον κόσμο να προσέξει τη συμπεριφορά του γιατί «η ομάδα μας είναι τετράκις υπότροπη και κινδυνεύει με τιμωρία της έδρας της και πρόστιμο 500 χιλιάδων δραχμών». Στις εξέδρες είχε βρεθεί και ένας πολύ περιορισμένος αριθμός Γερμανών οπαδών.

Στο παιχνίδι χάθηκαν λίγες μόνο ευκαιρίες εκατέρωθεν (ο Δημόπουλος είχε την μεγαλύτερη ευκαιρία για γκολ) και το τελικό 0-0 ήρθε φυσιολογικά. Την αναμέτρηση διαιτήτευσε ο Ιταλός Μινικούτσι.

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Δαμανάκης, Ψαρράς, Αλαβάντας, Μπανιώτης, Σκαρτάδος, Γεωργόπουλος, Αλεξανδρίδης, Κούδας, Κωστίκος, Δημόπουλος.

Μπάγιερν: Πφαφ, Ντρέμλερ, Ντιρμπέργκερ, Μπαϊερλότζερ, Αουγκεντάλερ, Λέρμπι, Φούγκλερ, Κράους, Μ. Ρουμενίγκε, Μάτι, Κ. Χ. Ρουμενίγκε.

«ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ…» 

Με υποτιμητικά σχόλια αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ ο Τύπος της Γερμανίας την επομένη του αγώνα στο αγώνα της Τούμπας. Χαρακτηριστικά, ανέφεραν την ελληνική ομάδα ως έναν ακίνδυνο για την Μπάγερν αντίπαλο, φθάνοντας στο σημείο να προβλέψουν και την απόλυση του Τσερνάι, σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ αποκλείονταν από την Μπάγερν.

*Ο αγώνας ήταν απογευματινός (17.00) και είχε μεταδοθεί από την ΕΡΤ 2. Συνολικά είχαν κυκλοφορήσει 39.400 εισιτήρια και από αυτά είχαν διατεθεί τα 33 χιλιάδες (οι εισπράξεις έφθασαν τα 12 εκ. δρχ.).

Την παραμονή του αγώνα, περίπου χίλιοι φίλαθλοι βρέθηκαν στην Τούμπα για να παρακολουθήσουν την προπόνηση της Μπάγερν, αγνοώντας τη σχετική απαγόρευση.

*Φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη στο τέλος της σεζόν 1983-84, ο Τσερνάι ανέλαβε την Μπενφίκα. Και μια χρόνια αργότερα επέστρεψε στη Γερμανία, αναλαμβάνοντας την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

«Μόνο αν ο διάβολος είναι πολύ εναντίον μας, δεν θα νικήσουμε στη ρεβάνς» είχε …προφητέψει ο προπονητής της Μπάγερν Ούντο Λάτεκ, μετά τη λήξη του πρώτου αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

Οι Γερμανοί παρέμεναν υπερόπτες και, φυσικά, δεν μπορούσαν να φανταστούν τις τους περίμενε στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις στον ΠΑΟΚ, μετά το 0-0 της Τούμπας; «Και οι δύο ομάδες μπορούσαν να πάρουν τη νίκη. Είχαμε ευκαιρίες, όχι πολλές, αλλά έφταναν για να πετύχουμε ένα τέρμα» τόνιζε ο Τσερνάι, που συμπλήρωνε: «Μπορεί να χάσουμε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, αυτό όμως που μετράει, και έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι να μπορέσει η ομάδα να συνεχίσει τον ίδιο δρόμο! Φυσικά στο Μόναχο, ο σκοπός μας είναι να κερδίσουμε».

Στη ρεβάνς η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι, όπου οι Γερμανοί επικράτησαν με 9-8. Πρωταγωνιστές δεν ήταν μόνο οι παίκτες και οι δύο τερματοφύλακες, αλλά κι ο διαιτητής Άλαν Ρόμπινσον. Ο Αγγλος έδωσε όχι μία, αλλά δύο επαναλήψεις στο πέναλτι του Αουγκεντάλερ, κι αφού νωρίτερα ο Φούρτουλα είχε κάνει ισάριθμες αποκρούσεις («ο καθένας έχει δικαίωμα για τρεις προσπάθειες» ειρωνεύτηκε ο Αουγκεντάλερ μετά το ματς). Ο Ρόμπινσον είχε, πάντως, εμμονή με τις επαναλήψεις, αφού και οι Βασιλάκος και Αλαβάντας σκόραραν με τη δεύτερη προσπάθεια. Ο Δαμανάκης ήταν ο τελευταίος εκτελεστής για τον ΠΑΟΚ και αν ευστοχούσε (νωρίτερα ο Φούρτουλα είχε πιάσει το πέναλτι του Χένες), θα έδινε την πρόκριση στην ομάδα του. Ο Βέλγος γκολκίπερ Ζαν-Μαρί Πφαφ, όμως, είχε άλλη γνώμη. Και ήταν ο Πφαφ που διαμόρφωσε το τελικό 9-8, αφού προηγουμένως είχε αποκρούσει το πέναλτι του 20χρονου Μαλιούφα.

ΑΠΟ ΦΙΛΟΣ, ΕΧΘΡΟΣ

Ο Παλ Τσερνάι είχε ζήσει μεγάλες στιγμές στον πάγκο της Μπάγερν: πρωταθλητής Γερμανίας για δύο σερί σεζόν (1979-80, 1980-81) και κυπελλούχος (1981-82), καθώς και φιναλίστ στο κύπελλο πρωταθλητριών, χάνοντας στον τελικό του 1982 από την Άστον Βίλα στο Ρότερνταμ με 1-0. Το διαζύγιο πάντως του Τσερνάι με την Μπάγερν δεν ήταν φιλικό. Κι ο Τσερνάι είχε έναν παραπάνω λόγο να επιστρέψει στο Μόναχο, όχι για να βγάλει απλώς την υποχρέωση της ρεβάνς, αλλά για να πάρει και την προσωπική του ρεβάνς.

Ο ΡΟΥΜΕΝΙΓΚΕ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΑΪ

Κορυφαίος σε απόδοση παίκτης του ΠΑΟΚ στην αναμέτρηση της Τούμπας με την Μπάγερν ήταν ο Νίκος Αλαβάντας. «Ο Τσερνάι μου είχε αναθέσει ένα ελεύθερο ρόλο στην άμυνα, ωστόσο, το μυαλό και η προσοχή μου ήταν στον Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε» θυμάται χαρακτηριστικά ο βετεράνος διεθνής αμυντικός, και συνεχίζει: «Είχα ακούσει πολλά για την αξία και την κλάση του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή και περίμενα να τον αντιμετωπίσω μέσα στο γήπεδο. Θυμόμουν από παλαιότερα και τα λόγια του Γκιούλα Λόραντ στις προπονήσεις, όταν μας έλεγε να κάνουμε το «σπριντ Ρουμενίγκε», θέλοντας να μας δείξει το πόσο ταχύς ήταν ο παίκτης της Μπάγερν. Εμένα, πάντως, δεν με είχε εκπλήξει με την ταχύτητα του. Ναι, μεν, είχε πολύ μεγάλο διασκελισμό, αλλά μέχρι εκεί.

Γεγονός είναι ότι ο Τσερνάι, ως πρώην προπονητής της Μπάγερν, γνώριζε απ’ έξω και ανακατωτά όλες τις λεπτομέρειες γύρω από κάθε παίκτη της γερμανικής ομάδας. Kαι, φυσικά, πριν το παιχνίδι της Τούμπας, μας είχε εξηγήσει τις ικανότητες, αλλά και τις αδυναμίες τους. Ο Τσερνάι αισθάνονταν σιγουριά για την πρόκριση. Τόσο, ώστε μετά την πρόκριση μας επί της Λοκομοτίβ Πλόβντιβ, είχε εκφράσει την ευχή να κληρωθούμε με την Μπάγερν. Οι παίκτες απορήσαμε με αυτά που έλεγε, αλλά ο Τσερνάι, ξέροντας καλά τους Γερμανούς, ήξερε ότι δεν θα μπορούσαν να αποφύγουν την παγίδα του τεχνητού οφσάιντ, όπως ακριβώς συνέβη. Αλλά, σε τελική ανάλυση, αυτός έφταιξε για τον αποκλεισμό! Γιατί το λέω αυτό; Το είδε εγωιστικά, ήθελε να αποκλείσει την Μπάγερν με τους δικούς του όρους. Στη ρεβάνς, μπορούσε πριν τα πέναλτι να περάσει αλλαγή τον Τρίμχολντ, αλλά διάλεξε τον 17χρονο Μαλιούφα. Ακόμη και ο Φούρτουλα, που είχε πιάσει τα πέναλτι των Χένες και Αουγκεντάλερ, ξέροντας το πως εκτελούσαν, του ζήτησε να του πει τον τρόπο, με τον οποίο εκτελούν πέναλτι και οι άλλοι Γερμανοί. «Εσύ όλα τα ξέρεις, πάνε στην εστία σου» του απάντησε ο Τσερνάι. Όταν, βέβαια, ένας παίκτης, όπως ο Αουγκεντάλερ, επιχειρεί για τρίτη φορά πέναλτι, είναι λογικό τελικά να ευστοχήσει».

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Το άγχος της ΕΠΟ για την UEFA και τον τελικό

Ο τελικός που έχει οριστεί για τις 18 Μαΐου θ’ αλλάξει ημερομηνία έπειτα από την απόφαση της Super League...

Στην ίδια κατηγορία