Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Χαρές, «δράματα» και αγωνία στο φινάλε των ομίλων

Δημοφιλή

Στο ματς με την Ελσίνκι δεν διακυβεύεται για τον ΠΑΟΚ η πρόκριση, ούτε καν η πρωτιά στον όμιλο, την οποία έχει εξασφαλίσει, μόνο που άλλες χρονιές υπήρχε αγωνία στο τέλος της φάσης των ομίλων.

Τι έχουν (κυρίως) να θυμούνται οι «ασπρόμαυροι» από παιχνίδια για την τελευταία αγωνιστική αυτής της φάσης;

Ο αγώνας της 15ης Δεκεμβρίου 2010 στο Ζάγκρεμπ μεταξύ της Ντιναμό και του ΠΑΟΚ θα έκρινε την ομάδα, που θ’ ακολουθούσε τη Βιγιαρεάλ στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ.

Η ομάδα του Μάκη Χάβου είχε συγκεντρώσει οχτώ βαθμούς έναντι επτά των Κροατών, συνεπώς θα έπαιρνε την πρόκριση ακόμη και με ισοπαλία. Δεν αρκέστηκε, όμως, σ’ αυτήν, αλλά με το γκολ του Σαλπιγγίδη εξασφάλισε και τη νίκη, παγώνοντας τους 35 χιλιάδες οπαδούς των γηπεδούχων.

 ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΜΕ ΡΟΥΜΠΙΝ ΚΑΖΑΝ ΚΑΙ ΑΛΚΜΑΑΡ

To ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ στον αγώνα της 15ης Δεκεμβρίου 2011 απέναντι στη Ρουμπίν Καζάν δεν ήταν η πρόκριση (εκείνη είχε ήδη εξασφαλιστεί μετά τη νίκη επί της Τότεναμ στο Λονδίνο), αλλά η πρωτιά στον όμιλο. Μάλιστα, οι παίκτες του Λάζλο Μπόλονι, αγωνιζόμενοι μπροστά σε δεκαέξι χιλιάδες φιλάθλους τους, τερμάτισαν πρώτοι, παρά το ότι ο αγώνας με τους Ρώσους είχε ολοκληρωθεί ισόπαλος με 1-1. Το σκορ άνοιξε ο Βιεϊρίνια με πέναλτι στο 16΄ (αποβολή του αντίπαλου τερματοφύλακα) και στο 48΄ οι φιλοξενούμενοι (προκρίθηκαν ως δεύτεροι) έφθασαν στην ισοφάριση με τον Βαλντέζ.

Δύο χρόνια μετά (12 Δεκεμβρίου 2013) ΠΑΟΚ και Αλκμααρ διεκδικούσαν στην Τούμπα, παρουσία δώδεκα χιλιάδων φιλάθλων, την πρώτη θέση του ομίλου. Η ομάδα του Χουμπ Στέφενς βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ, ισοφαρίζοντας ισάριθμες φορές (37΄ Λούκας με πέναλτι-φωτ., 90΄+4΄ Πόζογλου). Ο Δικέφαλος κατετάγη δεύτερος, αν και ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με τους φιλοξενούμενους, μια και το ματς στην Ολλανδία είχε λήξει 1-1.

Όταν οι παίκτες του Ιγκόρ Τούντορ ταξίδευσαν στο Ντόρτμουντ για το παιχνίδι της 10ης Δεκεμβρίου 2015 εναντίον της Μπορούσια, είχαν ήδη αποκλειστεί από τη συνέχεια του Γιουρόπα Λιγκ, μια και είχαν συγκεντρώσει μόλις τέσσερις βαθμούς από ισάριθμες ισοπαλίες (συν μια ήττα). Ακόμη κι έτσι, πάντως, η νίκη του ΠΑΟΚ χάρη στο γκολ του Μακ στο 34΄, που ήταν κι η πρώτη του επί γερμανικού εδάφους, δεν ήταν καθόλου αμελητέα.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΚΟΥ

Τελικός με τα όλα του ήταν για τον ΠΑΟΚ ο αγώνας της 8ης Δεκεμβρίου 2016 απέναντι στη Σλόβαν Λίμπερετς. Η ομάδα του Βλάνταν Ιβιτς είχε μπει για τα καλά ξανά στο παιχνίδι της πρόκρισης μετά την εκτός έδρας νίκη επί της Φιορεντίνα, ωστόσο δεν της αρκούσε απλώς να νικήσει τους Τσέχους για τη δεύτερη θέση, αφού την ίδια ώρα ήλπιζε να μην κερδίσει η Καραμπάχ στην έδρα της τη Φιορεντίνα. Ο Δικέφαλος έκανε το χρέος του με τα γκολ με τα γκολ του Ροντρίγκεζ στο 29΄ και του Πέλκα στο 67΄, φθάνοντας στο 2-0. Οι δεκατρείς χιλιάδες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ πανηγύρισαν στο τέλος την πρόκριση, μια και είχαν γίνει γνωστά τα καλά νέα από το Μπακού και τη νίκη των Ιταλών με 2-1.

Το παιχνίδι της 10ης Δεκεμβρίου 2020 με τη Γρανάδα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον για τον ΠΑΟΚ, μια κι η εκτός έδρας ήττα-μια εβδομάδα νωρίτερα- από την Ομόνοια με 2-1 είχε στοιχίσει τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του Γιουρόπα Λιγκ. Τελικά, η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία είχε αποχαιρετήσει εκείνη τη σεζόν την Ευρώπη με εντός έδρας ισοπαλία χωρίς γκολ απέναντι στην ισπανική ομάδα.

Δύο χρόνια πριν (9 Δεκεμβρίου 2021), ο ΠΑΟΚ είχε πάρει και τυπικά την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κόνφερενς Λιγκ νικώντας την άσημη Λίνκολν με 2-0 με τα γκολ που σημείωσαν οι Ζίβκοβιτς (17΄) και Σβαμπ (55΄). Ο Δικέφαλος τερμάτισε 2ος στον όμιλο του με 11 βαθμούς, πίσω από την Κοπεγχάγη (15 β.) και μπροστά από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας (8 β. ).

*Τη σεζόν 2005-06, όταν οι όμιλοι δεν είχαν ακριβώς τη μορφή, που έχουν σήμερα, ο ΠΑΟΚ συμμετείχε σε όμιλο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με τις Ραπίντ, Σαχτάρ, Στουτγκάρδη και Ρεν. Ο αγώνας της 14ης Δεκεμβρίου 2005 με τους Γάλλους δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον, μια κι οι δύο ομάδες είχαν ήδη αποκλειστεί. Στην άδεια Τούμπα (1.012 εισιτήρια) ο Δικέφαλος είχε πάρει νίκη γοήτρου με 5-1, με σκόρερ τους Γιασεμάκη (δύο), Χριστοδουλόπουλο, Σαλπιγγίδη (πέναλτι) και Ροσά (αυτογκόλ).

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΟΝ «ΤΕΛΙΚΟ»

Ο αγώνας της 11ης Δεκεμβρίου 2014 στο γήπεδο της Τούμπας εναντίον της Γκινγκάμπ είχε το χαρακτήρα «τελικού» για τη δεύτερη θέση. Η Φιορεντίνα είχε ήδη προκριθεί ως πρώτη του ομίλου, η Ντιναμό Μινσκ τερμάτιζε τελευταία και απέμεναν ο ΠΑΟΚ κι η γαλλική ομάδα για τη διεκδίκηση της δεύτερης προνομιούχου θέσης. Πριν την έναρξη του αγώνα μετρούσαν κι οι δύο από επτά βαθμούς, όμως σε περίπτωση, που το παιχνίδι έληγε ισόπαλο, την πρόκριση θα έπαιρναν οι φιλοξενούμενοι, μια και είχαν επικρατήσει του ΠΑΟΚ στην έδρα τους.

Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη προέρχονταν από την ήττα με 4-2 στην Ξάνθη, γεγονός που είχε επιδράσει και στην προσέλευση του κόσμου (μόλις 12.101 εισιτήρια) για ένα παιχνίδι, που θα έκρινε την ευρωπαϊκή συνέχεια του Δικεφάλου.

Στο 22΄ ο Αθανασιάδης με πέναλτι άνοιξε το σκορ, όμως η Γκινγκάμπ είχε ισοφαρίσει πριν τη λήξη του ημιχρόνου, παίρνοντας στο τέλος και τη νίκη με 2-1, μαζί φυσικά και την πρόκριση για την επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ.

*Όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχονταν την Μπάτε Μπορίσοφ στις 13 Δεκεμβρίου 2018, μετρούσε μόλις τρεις βαθμούς. Κι όμως, διατηρούσε ακόμη ελπίδες πρόκρισης, την οποία θα εξασφάλιζε εφόσον θα νικούσε τους Λευκορώσους και την ίδια στιγμή η Βίντι θα γνώριζε στη Βουδαπέστη την ήττα από την (έτσι κι αλλιώς πρώτη) Τσέλσι. Ο συνδυασμός αποτελεσμάτων κάθε άλλο παρά ανέφικτος έμοιαζε, ωστόσο οι ελπίδες της ομάδας του Λουτσέσκου αποδείχτηκαν φρούδες. Το ημίχρονο του αγώνα της Τούμπας είχε ολοκληρωθεί με 3-0 υπέρ της Μπάτε και το μόνο, που κατάφερε ο Δικέφαλος, ήταν να πετύχει το γκολ της τιμής με τον Πρίγιοβιτς στο 59΄.


Τελευταία νέα

«Δεν θέλει να φύγει από την Λίβερπουλ ο Σαλάχ»

Δεν σκέφτεται να φύγει από τη Λίβερπουλ ο Σαλάχ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Athletic ο Μοχάμεντ Σαλάχ δεν σκέφτεται...

Στην ίδια κατηγορία