Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ανασκόπηση ΠΑΟΚ 2023: Όλα όσα θα μείνουν από τη χρονιά, που έφυγε

Δημοφιλή

Σαν να παρουσιάστηκαν… δυο ΠΑΟΚ μέσα στη χρονιά του 2023, μια και η κατάληξη της περσινής σεζόν ήταν απογοητευτική, σ’ αντίθεση με την πορεία, που διαγράφει την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Ο Δικέφαλος «προσγειώθηκε» στην 4η θέση του περσινού πρωταθλήματος, ενώ έχασε… αμαχητί και τον τελικό κυπέλλου από την ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό. Από το καλοκαίρι και μετά, όμως, τα πήγε περίφημα. Είχε άπταιστη διαδρομή στα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ, έκοψε πρώτος το νήμα -και με διαφορά-στον όμιλο του, εξασφαλίζοντας την απευθείας πρόκριση του στους «16» της διοργάνωσης, ενώ οδηγεί και την κούρσα της Σούπερ Λιγκ, «τρέχοντας» ένα σερί έξι νικών, που άρχισε από το 2-4 επί του Ολυμπιακού.

ΙΔΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΑΪΣΟΝ

Στη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, ο ΠΑΟΚ προχώρησε σε δύο συν μία κίνηση. Ο Τάισον υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας ενάμισι χρόνου, ο Τόμας Κεντζιόρα αποκτήθηκε ως

δανεικός από την Ντιναμό Κιέβου μέχρι το τέλος της σεζόν, ενώ, απόκτημα από τον Πανσερραϊκό (παρέμεινε εκεί δανεικός μέχρι το λήξη της σεζόν) ήταν ο Χισάμ Κανίς, που υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2027 (στα τέλη Φεβρουαρίου ο Γιώργος Κούτσιας παραχωρήθηκε στους Σικάγο Φάιαρ).

Ο Τάισον συνδύασε με γκολ το ντεμπούτο του με το Δικέφαλο, διαμορφώνοντας το τελικό 2-0 στον πρώτο προημιτελικό κυπέλλου της Τούμπας εναντίον του Παναθηναϊκού στις 18 Ιανουαρίου. Οχτώ ημέρες αργότερα ο ΠΑΟΚ έφερε 1-1 στη ρεβάνς της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και προκρίθηκε στα ημιτελικά. Μεταξύ των δύο αγώνων κυπέλλου, ο Δικέφαλος είχε θριαμβεύσει με 3-0 στην έδρα των «πράσινων» για το πρωτάθλημα με τα γκολ των Πέρεθ (44΄ αυτογκόλ), Ζίβκοβιτς (46΄) και Κωνσταντέλια (52΄).

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΛΕΪ ΟΦ

Το ματς πρωταθλήματος της 13ης Φεβρουαρίου στην Τρίπολη έμεινε στην ιστορία για το μη καταλογισμό οφσάιντ στη φάση της ισοφάρισης (2-2) των γηπεδούχων στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων), κι ενώ στο 82΄ ο ΠΑΟΚ είχε προηγηθεί με 2-0. Τρεις ημέρες μετά το παιχνίδι, οι διαιτητές του VAR (Τζήλος-Καλαμπόκης) και ο βοηθός διαιτητής (Σινιοράκης) ζήτησαν συγνώμη κι η ΚΕΔ τους απέσυρε από τα καθήκοντά τους.

Η διαδικασία των αγώνων πλέι οφ στη Σούπερ Λιγκ άρχισε στις 19 Μαρτίου με εκτός έδρας νίκη επί του Αρη με 2-1 (σκόρερ οι Σβαμπ στο 68΄ με πέναλτι και Ζίβκοβιτς στο 74΄), ωστόσο η συνέχεια ήταν απογοητευτική για τους «ασπρόμαυρους», που κατέγραψαν πέντε ήττες, μία ισοπαλία και τρεις νίκες. Συνέπεια ήταν να τερματίσουν στην 4η θέση του πρωταθλήματος.

«Ω ΜΠΑΝΕ, ΜΠΑΝΕ!»

Η ανασκόπηση της χρονιάς του 2023 είναι ποδοσφαιρική, αλλά από αυτή δεν θα μπορούσε με τίποτα να λείπει η εκδήλωση προς τιμή του Μπάνε Πρέλεβιτς.

Το Σάββατο 1 Απριλίου, λοιπόν, αποτέλεσε μια σημαντική ημερομηνία για ολόκληρη της οικογένεια του ΠΑΟΚ.

Το Παλατάκι κατακλύστηκε από χιλιάδες φιλάθλους της ομάδας, που έσπευσαν να τιμήσουν τον Μπάνε Πρέλεβιτς για όλα όσα πρόσφερε στο Δικέφαλο.

Συγκινημένος ο Πρέλεβιτς, είδε τη φανέλα του ν’ αποσύρεται στην οροφή του κλειστού γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Εκείνο το απόγευμα της Πρωταπριλιάς βρέθηκαν πολλοί-οι περισσότεροι- από όσους συνεργάστηκαν μαζί του κατά την πολυετή θητεία του με την ασπρόμαυρη φανέλα: παράγοντες, προπονητές, παίκτες. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει από κοντά κι η οικογένειά του.

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΙΞΕ

Ο τελικός κυπέλλου, που φιλοξενήθηκε την Τετάρτη 24 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό στάδιο του Βόλου, εξελίχτηκε σε μια τεράστια απογοήτευση για την ομάδα του Λουτσέσκου. Παρά το γεγονός ότι έπαιζε από το 6΄(!) με αριθμητικό πλεονέκτημα (αποβολή Ρότα), ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 2-0 από την ΑΕΚ, που γεύθηκε τη χαρά κατάκτησης του νταμπλ. Με την επιστροφή της αποστολής στην Τούμπα, συγκεντρωμένοι οπαδοί ζήτησαν εξηγήσεις, αλλά και την ενίσχυση της ομάδας για τη σεζόν, που θ’ ακολουθούσε.

Οι «ασπρόμαυροι» είχαν φθάσει στον τελικό, έχοντας αποκλείσει στα ημιτελικά τη Λαμία. Στις 8 Μαρτίου ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας την ομάδα της Φθιώτιδας, φροντίζοντας με τη νίκη του (5-1) να εξασφαλίσει από νωρίς την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης (η ρεβάνς της Τούμπας, που διεξήχθη τη Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου έληξε με 1-1).

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ

Πλούσια υπήρξε η καλοκαιρινή μεταγραφική δραστηριότητα, που άρχισε στις 22 Ιουνίου (ο Τόμας ανανέωσε για ένα συν ένα χρόνο το συμβόλαιο του) και τερματίστηκε στις 4 Σεπτεμβρίου (απόκτημα από τη Λουντογκόρετς, ο Κίριλ Ντεσπόντοφ έβαλε την υπογραφή του σε τετραετές συμβόλαιο).

Ποιες μεταγραφικές υποθέσεις είχαν μεσολαβήσει; Η ανανέωση συνεργασίας με τον Βιεϊρίνια (για την τελευταία χρονιά της καριέρας του, όπως δήλωσε ο ίδιος), η απόκτηση για τρία χρόνια των Γουίλιαμ Τροοστ-Εκόνγκ και Ραμάν Μπάμπα, όπως κι η ένταξη στο ρόστερ των Αλι Σαμάτα και Μαγκομέντ Οζντόεφ (οι δύο τελευταίοι συμφώνησαν για δύο συν ένα χρόνο).

Αλλοι δύο παίκτες αποκτήθηκαν ως δανεικοί, οι Σουαλιό Μεϊτέ και Μάρκος Αντόνιο από την Μπενφίκα και τη Λάτσιο αντίστοιχα, ενώ ανανεώθηκε για ένα χρόνο ο δανεισμός του Κεντζιόρα από την Ντιναμό Κιέβου.

ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ ΓΚΑΡΣΙΑ

Στις 4 Ιουλίου ανακοινώθηκε η αποχώρηση από τον ΠΑΟΚ του Πάμπλο Γκαρσία, που επέλεξε να συνεχίσει την προπονητική του καριέρα στον Πανσερραϊκό. Μετά από δεκαπέντε χρόνια -με ελάχιστα διαλείμματα-συνεχούς παρουσίας στο Δικέφαλο, πρώτα ως παίκτης και στη συνέχεια ως προπονητής, είτε της πρώτης, είτε της δεύτερης, είτε της ομάδας νέων, ο Ουρουγουανός αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα, κλείνοντας έτσι, ένα τεράστιο κεφάλαιο στη σχέση του με τον ΠΑΟΚ.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού καταγράφηκαν κι άλλες αποχωρήσεις από την Τούμπα. Ο Ινγκι Ινγκασον πήρε μεταγραφή για τη Μίντιλαντ, ο Ντόουγκλας Αουγκούστο παραχωρήθηκε στη Ναντ κι ο Κάλεντ Νάρεϊ αναχώρησε με προορισμό τη Σαουδική Αραβία και την ομάδα της Αλ Καλίτζ. Ακόμη, στη 21 Ιουλίου ανακοινώθηκε η κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας με τον Ζοσέ Μπότο.

ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ

Στις 27 Ιουλίου άρχισε η ευρωπαϊκή περιπέτεια στα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ. Η εντός έδρας αναμέτρηση με την Μπεϊτάρ ολοκληρώθηκε ισόπαλη με 0-0 (χαμένο πέναλτι από Σβαμπ στο 12΄), αλλά μια εβδομάδα μετά, αν και έπαιζε από το 40΄ με παίκτη λιγότερο (αποβολή Αουγκούστο, που χρεώθηκε και με πέναλτι, το οποίο απέκρουσε ο Κοτάρσκι), ο ΠΑΟΚ νίκησε στην Ιερουσαλήμ με 4-1 (12΄ Γκότλιφ αυτογκόλ, 45΄+1΄ Τόμας, 90΄+2΄ Τομά αυτογκόλ, 90΄+6΄ Κωνσταντέλιας) και προκρίθηκε στο γ΄ προκριματικό γύρο. Εκεί συνάντησε τη Χάϊντουκ, έφερε 0-0 στο Σπλιτ και στη ρεβάνς της Τούμπας «καθάρισε» με 3-0 με τα γκολ των Σβαμπ (πέναλτι 12΄) και Ζίβκοβιτς (79΄, 85΄).

Η πρόκριση στη φάση ομίλων επιτεύχθηκε με δύο νίκες επί της Χαρτς, 2-1 στο Εδιμβούργο χάρη στα γκολ των Σβαμπ (12΄ πεν.) και Ζίβκοβιτς (75΄) και 4-0 στην Τούμπα με τα γκολ των Τάισον (16΄, 71΄), Τόμας (23΄) και Κωνσταντέλια (57΄).

«ΕΔΕΣΕ» ΤΑ… ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΟΥ

Το καλοκαίρι ήταν η περίοδος των μεταγραφών, το φθινόπωρο η αντίστοιχη των ανανεώσεων. Στις 15 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η επέκταση του συμβολαίου συνεργασίας του Αντρίγια Ζίβκοβιτς μέχρι τον Ιούνιο του 2027, ενώ ένα μήνα μετά (16 Οκτωβρίου) ο Ντομινίκ Κοτάρσκι επέκτεινε το συμβόλαιό του μέχρι το 2028.

Η καλή… μέρα στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ φάνηκε από την πρεμιέρα (21 Σεπτεμβρίου), με τη νίκη με 3-2 στο Ελσίνκι χάρη στα γκολ των Κουλιεράκη (55΄), Ντεσπόντοφ (81΄) και Τόμας (90΄+4΄).

Κόντρα στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με τον Ζίβκοβιτς (28΄), ισοφαρίστηκε από τον Μαρμούς (68΄) και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ο Κουλιεράκης διαμόρφωσε το 2-1 της Τούμπας. Στις 26 Οκτωβρίου, αν και βρέθηκε να χάνει με 2-0 στη Σκωτία από την Αμπερντίν, έφθασε στην ανατροπή και στη νίκη χάρη στα γκολ των Ντεσπόντοφ (73΄), Βιεϊρίνια (84΄) και Σβαμπ (90΄+6’ πεν.).

ΕΝΑ «ΜΑΓΙΚΟ» ΒΡΑΔΥ

Η μοναδική βαθμολογική απώλεια του ΠΑΟΚ στη φάση των ομίλων ήταν στο εντός έδρας παιχνίδι με την Αμπερντίν, όταν τα γκολ των Τάισον (23΄) και Σαμάτα (67΄) δεν αποδείχθηκαν αρκετά για το Δικέφαλο να νικήσει ξανά τους Σκωτσέζους (2-2).

Στις 30 Νοεμβρίου, με τα γκολ των Κεντζιόρα (55΄) και Ζίβκοβιτς (73΄) νίκησε με 2-1 στη Φρανκφούρτη την Αϊντραχτ και εξασφάλισε την πρωτιά στον όμιλο και την απευθείας πρόκριση στους «16» του Κόνφερενς Λιγκ. Ηταν ένα «μαγικό» βράδυ για τους παίκτες του ΠΑΟΚ στην πόλη της Γερμανίας, παρουσία στις εξέδρες τουλάχιστον έξι χιλιάδων φιλάθλων της ομάδας. Δύο εβδομάδες μετά, χάρη στα τέρματα των Οζντόεφ (37΄), Κωνσταντέλια (47΄), Τοΐβιο (53΄ αυτογκόλ) και Μουργκ (85΄) επικράτησε με 4-2 της Ελσίνκι στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων.

ΤΕΣΣΑΡΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μεταξύ των δύο αγώνων με την Αμπερντίν, ο ΠΑΟΚ είχε να δώσει τα δύο εκτός έδρας ντέρμπι πρωταθλήματος με ΑΕΚ και Ολυμπιακός, στα οποία είχε εκ διαμέτρου αντίθετη αγωνιστική εικόνα. Στη Νέα Φιλαδέλφεια παραδόθηκε αμαχητί, χάνοντας με 2-0 από την Ενωση, αλλά στο «Καραϊσκάκης» θριάμβευσε με 4-2, χάρη στα γκολ των Ζίβκοβιτς (38΄), Τόμας (56΄ με πέναλτι, 65΄) και Οζντόεφ (78΄), με τους γηπεδούχους να… καταφέρνουν να περιορίσουν την έκταση της ήττας τους με δύο γκολ στο 86΄ και στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων.

Από εκείνο το παιχνίδι, ο Δικέφαλος «έτρεξε» ένα σερί έξι νικών (τελευταία το 6-0 της 21ης Δεκεμβρίου επί της Κηφισιάς, την πιο ευρεία σε έκταση εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ από καταβολής Α΄ εθνικής), που τον έχει φέρει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με τη συμπλήρωση δεκαπέντε αγωνιστικών.


Τελευταία νέα

Φωτιά στο Μάτι: Ποινές φυλάκισης για τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο επέβαλλε -για την προ έξι χρόνων φονική φωτιά στο Μάτι-ποινές φυλάκισης για τέσσερα πρώην στελέχη της...

Στην ίδια κατηγορία