Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Το σενάριο που στέλνει τον ΠΑΟΚ στο Champions League

Δημοφιλή

Σε μια απίθανη αποκάλυψη προχώρησε ο Ανδρέας Δημάτος, τονίζοντας πως Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, αν βεβαίως κατακτήσουν το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, μπορούν να βρεθούν απευθείας στους 36 του επόμενου Champions League, εκμεταλλευόμενοι μία από τις βασικές αλλαγές της διοργάνωσης!

Αναλυτικά το κείμενο του Media Consultant της UEFA:

Τη νέα ρύθμιση του rebalancing στο νέο Champions League της επόμενης τριετίας έχουν τις προϋποθέσεις να εκμεταλλευτούν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ (κυρίως ο πρώτος λόγω υψηλότερου συλλογικού συντελεστή) και αν κατακτήσουν το πρωτάθλημα στην Ελλάδα (βασική προϋπόθεση αφού μόνο ο πρωταθλητής Ελλάδας 2024 έχει εισιτήριο για την κορυφαία διοργάνωση) να βρεθούν απευθείας στην κορυφαία διοργάνωση με το ενιαίο πρωτάθλημα των 36 ομάδων αποφεύγοντας την προκριματική διαδικασία του καλοκαιριού!

Δεν είναι αυτή τη στιγμή το πιθανότερο σενάριο, αλλά δεν είναι και ελάχιστες οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο με βάση την τρέχουσα εξέλιξη των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και ειδικά από τη στιγμή που οι δύο ελληνικές ομάδες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τον ευρωπαϊκό τους συντελεστή μέσα από την εφετινή τους συμμετοχή σε Europa και Conference League!

Oλα ξεκινούν από το γεγονός ότι από την επόμενη σεζόν όταν ο κάτοχος του Champions League έχει εισιτήριο για τη διοργάνωση από το πρωτάθλημα της χώρας του δεν ευνοείται ο πρωταθλητής της πρώτης χώρας που δεν έχει απευθείας θέση, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά η πρωταθλήτρια ομάδα της προκριματικής φάσης με τον υψηλότερο συντελεστή στο UEFA ranking!

Aν κάτι τέτοιο μάλιστα ίσχυε την τελευταία δεκαετία ο Ολυμπιακός, ως πρωταθλητής Ελλάδας, θα είχε αποφύγει δύο φορές την ταλαιπωρία της προκριματικής διαδικασίας για δύο συνεχόμενες σεζόν κατά το παρελθόν, το 2016-17 και το 2017-18, όταν είχε τον καλύτερο συντελεστή σε ολόκληρο το Champions Path!

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να αποκτήσει η Ελλάδα και πάλι απευθείας θέση στο Champions League, για πρώτη φορά μετά την περίοδο 2015-16, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο με τον Ολυμπιακό ή και με τον ΠΑΟΚ, γιατί Παναθηναϊκός και ΑΕΚ υπολείπονται προς το παρόν κατά πολύ σε ευρωπαϊκό συντελεστή;

1) Ολυμπιακός ή ΠΑΟΚ να κατακτήσουν το πρωτάθλημα

2) Η ομάδα που θα κατακτήσει το εφετινό Champions League να έχει απευθείας θέση στη νέα διοργάνωση από το πρωτάθλημα της χώρας της, κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα και αδιατάρακτα την τελευταία δεκαετία

3) Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ να συνεχίσουν να βελτιώνουν τον ευρωπαϊκό τους συντελεστή μέσα από την εφετινή τους συμμετοχή σε Europa και Conference

4) Να διατηρηθεί ως έχει η τρέχουσα εξέλιξη στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και να μην κατακτήσουν Σαχτάρ και Κοπεγχάγη τα πρωταθλήματα Ουκρανίας και Δανίας, γιατί είναι μάλλον απίθανο να καλυφτεί η διαφορά συντελεστή από αυτές τις δύο υποψήφιες πρωταθλήτριες! Αν τελείωναν σήμερα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα η Κοπεγχάγη θα ήταν η ομάδα που θα εκμεταλλευόταν το rebalancing για να καλύψει τη θέση του κατόχου του τροπαίου και θα προβιβαζόταν απευθείας στους 36 της νέας διοργάνωσης.

Με τα τρέχοντα δεδομένα ο 50ος στη βαθμολογία της UEFA Ολυμπιακός υπολείπεται μόνο της Κοπεγχάγης. Καλύτερο συντελεστή από εκείνον έχουν ακόμα Σαχτάρ (δεδομένη η απευθείας θέση της, αν κατακτήσει το πρωτάθλημα στη χώρα της), Σλάβια Πράγας και Ντινάμο Ζάγκρεμπ, αλλά στα πρωταθλήματα Ουκρανίας, Τσεχίας και Κροατίας προηγούνται Ντνίπρο, Σπάρτα Πράγας και Χάιντουκ.

Από την πλευρά του ο 55ος ΠΑΟΚ βλέπει μπροστά του επιπλέον και τις Φερεντσβάρος, Γιουνγκ Μπόις και Γαλατασαράι, υποψήφιες πρωταθλήτριες σε Ουγγαρία, Ελβετία και Τουρκία αλλά με μικρές διαφορές, που μπορεί να καλύψει, αν προχωρήσει περαιτέρω στο εφετινό Conference.

Και μόνο από τα παραπάνω γίνεται σαφές πόσο σημαντικό καθίσταται για τις ομάδες μας, ειδικά με τα νέα δεδομένα στα Κύπελλα Ευρώπης, να χτίσουν και πάλι σημαντικούς ευρωπαϊκούς συντελεστές. Πριν από μερικά χρόνια ο Ολυμπιακός είχε φτάσει στο top-20 της Ευρώπης, κάτι που ίσχυε πιο πολλά χρόνια πίσω για τον Παναθηναϊκό, ενώ και η ΑΕΚ βεβαίως είχε βρεθεί πολύ πιο ψηλά από τη σημερινή της θέση εκτός του ευρωπαϊκού top-100… O μόνος που γράφει τα υψηλότερα ευρωπαϊκά του νούμερα είναι ο ΠΑΟΚ!

Για να αποκτήσει και πάλι η χώρα μας απευθείας θέση στο Champions League πρέπει να ανέβει στην 10η θέση της βαθμολογίας της UEFA από τη 19η στην οποία βρίσκεται σήμερα, κάτι που και να γίνει κάποια στιγμή θα απαιτήσει πολύ δουλειά και χρόνο.

Δύο επιπλέον απευθείας εισιτήρια στο νέο Champions League θα δικαιούνται άμεσα οι δύο πρώτες χώρες με την καλύτερη συγκομιδή βαθμών κάθε χρόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και αυτό είναι μάλλον απίθανο για τη χώρα μας (αυτή τη στιγμή είναι ένατη στη σχετική εφετινή κατάταξη). Αυτά τα δύο εισιτήρια αφορούν στατιστικά το ευρωπαϊκό top-5…

Το πιο ρεαλιστικό σενάριο για απευθείας εισιτήριο του πρωταθλητή Ελλάδας είναι ο καλύτερος συλλογικός συντελεστής σε σχέση με τους υπόλοιπους πρωταθλητές από την 11η θέση της βαθμολογίας της UEFA και κάτω και είναι κάτι που θα πρέπει οι ομάδες μας να αρχίσουν να το δουλεύουν μέσα από τα ευρωπαϊκά τους αποτελέσματα αρχής γενομένης από εφέτος.


Τελευταία νέα

Κωνσταντέλιας: «Σήμερα το… ευχαριστήθηκα!»

Πολυτιμότερος παίκτης του ντέρμπι με την ΑΕΚ αναδείχθηκε ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, σκόρερ δύο τερμάτων της ομάδας του. «Είχαμε χαρακτήρα. Από...

Στην ίδια κατηγορία