Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το Πολυτεχνείο κι ο στρατιωτικός νόμος

Δημοφιλή

Σαράντα οχτώ συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ποια ήταν η άμεση επίπτωση εκείνου του ιστορικού γεγονότος στον αθλητισμό και, ειδικότερα, στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας;

Η 9η αγωνιστική είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 1973. Και στην Τούμπα επρόκειτο να διεξαχθεί το ντέρμπι της αγωνιστικής μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας επικρατούσε συνωστισμός: οι Άρης, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός προηγούνταν με 13 βαθμούς, έναν περισσότερο από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, που τους ακολουθούσαν. Η αποστολή της Ένωσης είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη δύο ημέρες νωρίτερα. Και στο αεροδρόμιο την είχε υποδεχθεί ο Χατζηανέστης, ταμίας του ΠΑΟΚ, που είχε δώσει και ανθοδέσμη με κίτρινα χρυσάνθεμα στον Σταθόπουλο, αρχηγό της ΑΕΚ. Μάλιστα, οι παίκτες της αθηναϊκής ομάδας επρόκειτο να προπονηθούν στο γήπεδο της Τούμπας την παραμονή του ντέρμπι.

ΑΝΑΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Τα δραματικά γεγονότα του Πολυτεχνείου οδήγησαν το δικτατορικό καθεστώς να κηρύξει στρατιωτικό νόμο. Φυσικά, ανέβαλε κάθε αθλητική δραστηριότητα, από τη στιγμή που είχε απαγορεύσει συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους άνω των πέντε ατόμων.

Επιπλέον, είχε ματαιωθεί και το φιλικό παιχνίδι, που επρόκειτο να δώσει η εθνική ομάδα εναντίον της Ελβετίας την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 1973 (οι Ελβετοί θα ταξίδευαν στη χώρα μας από τη Σμύρνη, όπου είχαν αντιμετωπίσει την Τουρκία). Προς στιγμή, μάλιστα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο απόσυρσης των ελληνικών ομάδων από τα κύπελλα Ευρώπης (ο ΠΑΟΚ είχε προκριθεί στον προημιτελικό γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων), κάτι που τελικά δεν συνέβη.

ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ Ο ΣΑΝΟΝ

Η διακοπή του πρωταθλήματος έδωσε την ευκαιρία στον Λες Σάνον να λείψει για οχτώ ημέρες στο Λίβερπουλ. Οι προπονήσεις συνεχίστηκαν υπό την επίβλεψη του Μιχάλη Μπέλλη. Κι όταν ο Άγγλος προπονητής επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε: «Η διακοπή ήταν ευνοϊκή για εμάς. Προερχόμασταν από βαρύ πρόγραμμα αγώνων και είχαμε ανάγκη να ξεκουραστούμε για λίγο».

Το πρωτάθλημα συνεχίστηκε μετά από δύο εβδομάδες, κατόπιν σχετικής απόφασης του τότε γενικού γραμματέα αθλητισμού Γιώργου Βλαδίμηρου. Φυσικά, είχε προηγηθεί η απόφαση του αρχηγού ενόπλων δυνάμεων, που προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης διεξαγωγής αγώνων.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ

Πριν υποδεχθεί την ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ έδωσε φιλικό παιχνίδι με τον Μακεδονικό (6-0) στο βοηθητικό γήπεδο της Τούμπας. Το ντέρμπι με την Ένωση διεξήχθη τελικά την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στη χιονισμένη Τούμπα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μην γεμίσει το γήπεδο (26.426 εισιτήρια). Η κακοκαιρία, πάντως, καθόλου δεν εμπόδισε την ομάδα του Σάνον να επιβληθεί των φιλοξενούμενων με 3-0, χάρη σε τρία γκολ μέσα σε δέκα λεπτά (Παρίδης 56΄, Τερζανίδης 64΄, Ασλανίδης 65΄).

ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τέσσερις ημέρες πριν το προγραμματισμένο ματς της 18ης Νοεμβρίου 1973 για την 9η αγωνιστική με την ΑΕΚ, η ομάδα του Λες Σάνον κατέκτησε το κύπελλο Μεγάλης Ελλάδος. Τι ακριβώς ήταν εκείνη η διοργάνωση; Κάθε χρόνο οι κυπελλούχοι Ελλάδας και Κύπρου έδιναν διπλούς τελικούς κι ο νικητής κατακτούσε το παραπάνω τρόπαιο. Ο πρώτος τελικός στη Λευκωσία είχε λήξει με 1-1 και στη ρεβάνς της Τούμπας ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 3-2. Ο Σάνον, πάντως, είχε χρησιμοποιήσει αρκετούς εφεδρικούς παίκτες, μεταξύ αυτών και οι Γιόκας, Παναγής, Μπάτης και Τσακιρόπουλος.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Προετοιμασίας συνέχεια ενόψει ΑΕΚ

Μετά την ισοπαλία στη Λαμία, ο ΠΑΟΚ καλείται να συνέλθει άμεσα και να βγάλει αντίδραση, για να μην γκρεμίσει...

Στην ίδια κατηγορία