Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Το αφιέρωμα της Ελσίνκι στον ΠΑΟΚ!

Δημοφιλή

Αφιέρωμα στον ΠΑΟΚ έκανε η Ελσίνκι, δημοσιεύοντας στην επίσημη ιστοσελίδας της πληροφορίες και στοιχεία για τον Δικέφαλο.

Η Ελσίνκι ή αλλιώς HJK παρουσιάζει πληροφορία για την ιστορία του συλλόγου, τους τίτλους, αλλά και το στυλ παιχνιδιού της ομάδας του Ράζβαν Λουτσέσκου.

Μάλιστα, ξεχωρίζει τους τέσσερις καλύτερους ποδοσφαιριστές της ομάδας και παρουσιάζει στοιχεία από την καριέρα τους.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα όσα αναφέρει η Ελσίνκι στο αφιέρωμά της:

«Ο ΠΑΟΚ, που πανηγύρισε το πρωτάθλημα χωρίς ήττα τη σεζόν 2018–19, είναι ένας παραδοσιακός πολυαθλητικός σύλλογος του οποίου η αθλητική επιλογή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σκάκι και χόκεϊ επί πάγου. Ο ΠΑΟΚ είναι ο πρώτος Έλληνας αντίπαλος της HJK στην ιστορία.

Ο ΠΑΟΚ δίνει τους εντός έδρας αγώνες του στο γήπεδο της Τούμπας που χωράει περίπου 30.000 κόσμο.

Η HJK θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της στη φάση των ομίλων της Conference League την Πέμπτη, όταν θα φτάσει ως φιλοξενούμενος στην Bolt Arena ο μεγάλος ελληνικός σύλλογος ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον ΠΑΟΚ, στον όμιλο G της Conference League αγωνίζονται η γερμανική Άιντραχτ Φρανκφούρτης και η Αμπερντίν της Σκωτίας.

Ποιος είναι ο ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης;
Ο ΠΑΟΚ είναι ένας πολυαθλητικός σύλλογος σχεδόν 100 ετών του οποίου η γκάμα αθλημάτων κυμαίνεται από ποδόσφαιρο, μπάσκετ και χάντμπολ μέχρι ποδηλασία, σκάκι, ακόμη και χόκεϊ επί πάγου. Ο ΠΑΟΚ κατάγεται από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στη βόρεια Ελλάδα, της οποίας η μητροπολιτική περιοχή φιλοξενεί περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Μακεδονίας και ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα από τις πρώτες δεκαετίες της ιστορίας του. Τα πρωταθλήματα διαφορετικών ελληνικών περιοχών συνδυάστηκαν σε ένα κύριο πρωτάθλημα για τη σεζόν 1959–60 και ο ΠΑΟΚ τερμάτισε έβδομος στην πρώτη του σεζόν.

Από εκείνη τη σεζόν, ο ΠΑΟΚ έπαιζε συνεχώς στο υψηλότερο επίπεδο πρωταθλήματος στην Ελλάδα και ο υποβιβασμός δεν ήταν ποτέ κοντά σε αυτά τα 65 χρόνια. Αρχικά εμφανίστηκε ως ομάδα μεσαίας τάξης, ο ΠΑΟΚ έγινε μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας τη δεκαετία του 1970 και κατέκτησε το πρωτάθλημα τις σεζόν 1975–76 και 1984–85.

Ο ΠΑΟΚ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ελλάδα. Κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι τα προηγούμενα 50 χρόνια η ομάδα τερμάτισε εκτός πεντάδας μόνο έξι φορές. Παρόλο που στην πορεία έχουν συγκεντρωθεί δεύτερες και τρίτες θέσεις και κύπελλα, η κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν πρόκληση. Ο λόγος για αυτό είναι ξεκάθαρος.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο των συλλόγων κυριαρχείται από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, ειδικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ο ΠΑΟΚ είναι ένας από τους αντιπάλους του Ολυμπιακού, μαζί με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό από την Αθήνα.

Ο ΠΑΟΚ έχει πανηγυρίσει το ελληνικό πρωτάθλημα μόνο τρεις φορές, με πιο πρόσφατη τη σεζόν 2018-19. Ωστόσο, εκείνο το πρωτάθλημα έμεινε στα βιβλία της ιστορίας λόγω της εξαιρετικότητάς του, καθώς ο ΠΑΟΚ πέρασε όλη τη σεζόν χωρίς ήττες: 26 νίκες, τέσσερις ισοπαλίες.

Ο ΠΑΟΚ, που σταθερά κατατάσσεται κοντά στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, είναι γνώριμο θέαμα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, καθώς η ομάδα συμμετέχει στα προκριματικά διαφόρων διοργανώσεων για 15 συνεχόμενα καλοκαίρια. Παρόλα αυτά, το πιο λαμπρό έπαθλο δεν έχει επιτευχθεί: ο ΠΑΟΚ δεν έχει περάσει ούτε μία φορά στη φάση των ομίλων του Champions League.

Από την πλευρά του Γιουρόπα Λιγκ, ο ΠΑΟΚ εθεάθη οκτώ φορές στη φάση των ομίλων, αλλά ούτε εκεί σημειώθηκε σημαντική επιτυχία. Η ομάδα έχει επιβιώσει από τον όμιλό της στην επόμενη φάση τέσσερις φορές – αν και η τελευταία φορά ήταν πριν από επτά χρόνια – αλλά ο δρόμος ήταν πάντα δύσκολος στον πρώτο γύρο των πλέι οφ.

Αντίθετα, η πρώτη σεζόν του ΠΑΟΚ στο Conference League, που ξεκίνησε τη σεζόν 2021–22, ολοκληρώθηκε στα προημιτελικά. Ο ΠΑΟΚ, που απέκλεισε τη δανέζικη Μίντιλαντ και τη βελγική Γάνδη στα πλέι οφ, έπαιξε για μια θέση στα ημιτελικά κόντρα στη γαλλική Μαρσέιγ, αλλά έχασε με 1-3 στο σύνολο. Πλέον ο ΠΑΟΚ συμμετέχει για δεύτερη φορά στη φάση των ομίλων της Conference League.

Παρόλο που ο ΠΑΟΚ έχει παίξει πάνω από 200 αγώνες στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, η HJK είναι η πρώτη φινλανδική αντίπαλος στην ιστορία του. Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα: Η Ελσίνκι δεν έχει αντιμετωπίσει ούτε μία ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκά παιχνίδια στο παρελθόν.

Προπονητής του ΠΑΟΚ είναι ο Ρουμάνος Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος βρίσκεται πλέον στο τιμόνι του συλλόγου της Θεσσαλονίκης για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Ο Λουτσέσκου, ο οποίος προπονούσε τον ΠΑΟΚ σε μια αήττητη σεζόν πρωταθλήματος, είχε ένα πέρασμα στην Αλ-Χιλάλ της Σαουδικής Αραβίας, αλλά επέστρεψε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2021. Ο Λουτσέσκου, ο οποίος ήταν και προπονητής της εθνικής Ρουμανίας, εμπιστεύεται το παραδοσιακό 4–2–3–1, τον οποίο χρησιμοποιεί σχεδόν πάντα.

Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που ελέγχει την μπάλα που κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο, ακόμα και στους εκτός έδρας αγώνες της. Παρά την κατοχή, οι επιθέσεις του ΠΑΟΚ είναι πολλές φορές γρήγορες και άμεσες. Επιπλέον, αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς οι επικίνδυνες ευκαιρίες του Τάισον, ο οποίος έχει περάσει από τη Shakhtar Donetsk .

Ο ΠΑΟΚ παίζει επιθετικά, ειδικά εντός έδρας. Οι γρήγοροι παίκτες στην επίθεση φροντίζουν ώστε οι αντίπαλοι αμυντικοί να μην έχουν πολύ χρόνο να αντιδράσουν. Ως ομάδα, ο ΠΑΟΚ αμύνεται καλά, αλλά η άμυνά του δεν είναι και η πιο σφιχτή στον κόσμο.

Με το επιθετικό στυλ παιχνιδιού του, ο ΠΑΟΚ δείχνει να προσπαθεί να κερδίσει γρήγορα το παιχνίδι. Την περασμένη σεζόν ο ΠΑΟΚ σημείωσε το 74% των τερμάτων του στην ελληνική πρεμιέρα πριν από το 60ο λεπτό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη φετινή σεζόν είναι μόλις 51%.

Αντίθετα, την περασμένη σεζόν ο ΠΑΟΚ δέχθηκε σχεδόν τα μισά γκολ του στο τελευταίο 20λεπτο. Το αντίστοιχο ποσοστό της HJK για αυτή τη σεζόν είναι 32%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα νούμερα του ΠΑΟΚ στα ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι πολύ διαφορετικά όσον αφορά τα γκολ που δέχτηκε: στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των προηγούμενων τριών σεζόν, ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί το 83% των τερμάτων του στα πρώτα 50 λεπτά. Ο ξένος αντίπαλος και ενδεχομένως η πλατφόρμα έχει σίγουρα επίδραση σε αυτό. Από την άλλη, δεν υπάρχουν στατιστικές διαφορές στα γκολ που σημειώθηκαν.

Παίκτες κλειδιά

#22 Στέφαν Σβάμπ, μέσος. Ο Αυστριακός είναι σημαντικός συνδετικός κρίκος μεταξύ επίθεσης και άμυνας του ΠΑΟΚ. Ο Σβάμπ είναι ένας από τους αρχηγούς του ΠΑΟΚ, είναι συχνά εκεί που είναι η δράση: Ο παίκτης δίνει τις εναρκτήριες πάσες, ανεβαίνει στην περιοχή και γεμίζει τα κενά που προκύπτουν στην άμυνα. Εξαιρετικό αριστερό πόδι και επίσης εκπληκτικά καλός παίκτης. Ένας γνώριμος παίκτη για την Ελσίνκι – ο Σβαμπ έπαιξε 90 λεπτά με τη φανέλα της Ραπίντ Βιένης σε ένα αξιομνημόνευτο ζευγάρι αγώνων το 2014.

#14 Αντρίγια Ζίβκοβιτς, εξτρέμ. Ο Ζίβκοβιτς είναι ίσως ο πιο σημαντικός παίκτης του ΠΑΟΚ. Το παρατσούκλι του, Μέσι της Σερβίας, λέει όλα τα απαραίτητα για το στυλ παιχνιδιού του Ζίβκοβιτς. Γρήγορος, με τεχνική και απρόβλεπτος. Εκπροσώπησε ήδη τον ΠΑΟΚ σε περισσότερα από 150 ματς, σημειώνοντας 33 γκολ και 29 ασίστ. Διεθνής με την εθνική Σερβίας σε σχεδόν 40 αγώνες.

#15Γουίλιαμ Τρόστ-Εκόνγκ, αμυντικός. Ο έμπειρος Νιγηριανός είναι ο νέος ηγέτης της άμυνας του ΠΑΟΚ αφού ο Σβερίρ Ίνγκι Ίνγκασον, που ήταν από τους βασικούς παίκτες την περασμένη σεζόν, πουλήθηκε στη Μίντιλαντ. Η εμπειρία του στην Premier League και στη Serie A φαίνεται στο αμυντικό του παιχνίδι. Ο Τρόστ-Εκόνγκ έχει εκπροσωπήσει τον ΠΑΟΚ σε εννέα ματς μέχρι στιγμής, κατά τους οποίους η ομάδα έχει δεχθεί μόνο ένα γκολ. Έχει παίξει 64 αγώνες στην εθνική ομάδα της Νιγηρίας και εκπροσώπησε τη χώρα του, μεταξύ άλλων, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

#42 Ντομινίκ Κοτάρσκι, τερματοφύλακας. Ο 23χρονος Κοτάρσκι είναι ένας ολοκληρωμένος τερματοφύλακας παρά την ηλικία του. Ο Κροάτης είναι δυνατός στις αποκρούσεις, αλλά και στα μακρινά σουτ. Έπαιξε συνολικά 51 αγώνες μεταξύ αυτής και της περσινής σεζόν, όπου κατέγραψε 24 clean sheets».


Τελευταία νέα

Ο Αντρίγια πηγαίνει φουλ για βραβείο

Με την… εκκρεμότητα του ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός να τακτοποιείται, και τη μεγάλη νίκη του Δικεφάλου, ολοκληρώθηκε η πέμπτη αγωνιστική των...

Στην ίδια κατηγορία