Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα «γλυκά» και «πικρά» ευρωπαϊκά φινάλε της Τούμπας

Δημοφιλή

Από το προ πενταετίας παιχνίδι με τη Σλόβαν Λίμπερετς έχει να χαρεί ο ΠΑΟΚ πρόκριση από φάση ομίλων, κάτι που ασφαλώς θα επιδιώξει να καταφέρει στον εντός έδρας αγώνα της Πέμπτης κόντρα στη Λίνκολν.

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 ο Δικέφαλος έδινε ένα κομβικής σημασίας παιχνίδι στη σεζόν. Υποδέχονταν στο φινάλε της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ τη Σλόβαν Λίμπερετς, όντας ισόβαθμος στη δεύτερη θέση με την Καραμπάχ. Και οι «ασπρόμαυροι» ήθελαν καλύτερο αποτέλεσμα από τους Αζέρους, μια και στην ισοβαθμία υστερούσαν απέναντι τους. Για να φθάσει, μάλιστα, ο ΠΑΟΚ να παίξει τα ρέστα του με τη Λίμπερετς, έπρεπε δύο εβδομάδες νωρίτερα να κάνει την πρώτη νίκη στην ιστορία του επί ιταλικού εδάφους επικρατώντας 3-2 της Φιορεντίνα.

Στη μισοάδεια Τούμπα (11. 463 εισιτήρια) όλα πήγαν κατ’ ευχή για τους γηπεδούχους, που επικράτησαν με σκορ 2-0, χάρη στα γκολ των Ροντρίγκεζ (29΄) και Πέλκα (67΄). Την ίδια ώρα η Καραμπάχ έχανε στην έδρα της από τη Φιορεντίνα με 2-1 κι έτσι ο ΠΑΟΚ ακολούθησε τους Ιταλούς στους «32» της διοργάνωσης.

Εκείνο το βράδυ ο ΠΑΟΚ κέρδισε πολλά περισσότερα από την πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Κάτι που αποδείχτηκε στην πάροδο του χρόνου. Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στους κόλπους της ομάδας έδειχνε να είναι οριακή. Στη Σούπερ Λίγκα αγνοούσε το τρίποντο για ένα μήνα και πλέον, μια και για τελευταία φορά είχε νικήσει στις 30 Οκτωβρίου εντός έδρας την ΑΕΚ με 1-0. Εκτοτε ακολούθησαν τρεις σερί ήττες, με 1-0 στη Ν. Σμύρνη, με 4-3 από τον Ατρόμητο στην Τούμπα και με 1-0 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η «ΥΠΟΔΟΧΗ» ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Το σερί των αποτυχιών είχε φέρει το βαθμολογικό κατρακύλισμα. «Ντρέπομαι για την 11η θέση, στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ΠΑΟΚ» είχε δηλώσει ο Βλάνταν Ιβιτς, αμέσως μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (ο Δικέφαλος απείχε μόλις τέσσερις βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού).

Τα μέλη της αποστολής αποδοκιμάστηκαν κατά την επιστροφή τους από την Αθήνα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από οπαδούς, που ζητούσαν επιτακτικά εξηγήσεις για το βαθμολογικό κατήφορο. Οι ποδοσφαιριστές δεν κατευθύνθηκαν προς τα σπίτια τους, αλλά διανυκτέρευσαν στο «Μακεδονία Παλλάς». Και με απόφαση του Ιβάν Σαββίδη παρέμειναν εκεί μέχρι τον «τελικό» με τη Λίμπερετς, σε μια προσπάθεια, όλοι μαζί, να «γυρίσουν τον διακόπτη». Όπως κι έγινε.

ΑΡΚΟΥΣΕ ΚΙ Η ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ

Oταν ο ΠΑΟΚ υποδέχονταν στις 15 Δεκεμβρίου 2011 τη Ρούμπιν Καζάν, είχε ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Και με το 1-1 απέναντι στους Ρώσους η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι είχε κατακτήσει και την πρώτη θέση. Το σκορ είχε ανοίξει ο Βιεϊρίνια με πέναλτι στο 16΄ (και αποβολή του αντίπαλου τερματοφύλακα) και στο 48΄ οι Ρώσοι έφθασαν στην ισοφάριση με τον Βαλντέζ. Την εστία του ΠΑΟΚ σ΄ εκείνο το ματς είχε υπερασπιστεί ο Παναγιώτης Γλύκος, αν και οι μέχρι τότε οι παρουσίες κάτω από τα δοκάρια μοιράζονταν μεταξύ του Κώστα Χαλκιά και του Ντάριο Κρέσιτς.

ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΕ ΓΚΙΓΚΑΜΠ

Δεν ήταν πάντα «γλυκά» τα εντός έδρας φινάλε του ΠΑΟΚ σε φάση ομίλων. Ο αγώνας της 11ης Δεκεμβρίου 2014 κόντρα στην Γκιγκάμπ ήταν τελικός για τη δεύτερη θέση, μια και οι δύο ομάδες ισοβαθμούσαν πίσω από τη Φιορεντίνα με επτά βαθμούς. Μόνο που οι Γάλλοι βολεύονταν και με την ισοπαλία, έχοντας νικήσει στην έδρα τους με 2-0. Χωρίς τον Μακ στη σύνθεση της, η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη βρέθηκε πίσω στο σκορ από νωρίς (7΄ Μποβιού), ισοφάρισε στο 22΄ με πέναλτι του Αθανασιάδη, ο οποίος στο 52΄είδε την κεφαλιά του να σταματά στο οριζόντιο δοκάρι. Μέχρι που ο Μποβιού διπλασίασε τα γκολ των φιλοξενούμενων στο 83΄, υποχρεώνοντας τον ΠΑΟΚ σε πρόωρο αποκλεισμό από το Γιουρόπα Λιγκ.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Μια αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2018-19, ο ΠΑΟΚ μετρούσε μόλις τρεις βαθμούς. Κι όμως, υπήρχε σενάριο πρόκρισης για την ομάδα του Λουτσέσκου, που έπρεπε να επιβληθεί της Μπάτε Μπορίσοφ στην Τούμπα, περιμένοντας την ίδια ώρα και την ήττα της Βίντι στη Βουδαπέστη από την Τσέλσι. Χωρίς τον Ελ Καντουρί στη σύνθεσή του, ο Δικέφαλος γνώρισε… εύκολη ήττα με 3-1 από τους Λευκορώσους (στο 59΄ ο Πρίγιοβιτς διαμόρφωσε το τελικό σκορ), τερματίζοντας στην τελευταία θέση στον όμιλο. Ηταν ολοφάνερο ότι στο Δικέφαλο τα έδιναν όλα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και πριν τη διακοπή των Χριστουγέννων είχαν αποσπαστεί στην κορυφή με οχτώ βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό (38-30 β.).

*Διαδικαστικό χαρακτήρα είχε για τον ΠΑΟΚ το παιχνίδι της 10ης Δεκεμβρίου 2020 απέναντι στη Γρανάδα, που είχε ολοκληρωθεί χωρίς τέρματα. Κι αυτό γιατί η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία είχε χάσει και τις τελευταίες ελπίδες για πρόκριση μια εβδομάδα νωρίτερα, έχοντας χάσει στην Κύπρο με 2-1 από την Ομόνοια (στο 39΄ ο Τζόλης είχε ισοφαρίσει προσωρινά).

ΠΗΡΕ… ΜΙΣΗ ΧΑΡΑ

Το ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ στο ματς της 12ης Δεκεμβρίου 2013 κόντρα στην ΑΖ Αλκμααρ δεν ήταν η πρόκριση, που είχε ήδη εξασφαλιστεί, αλλά η πρώτη θέση στον όμιλο. Η ομάδα του Χουμπ Στέφενς βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ, αλλά ισοφάρισε ισάριθμες φορές (37΄ Λούκας με πέναλτι και στο 90΄+4΄ Πόζογλου). Η τελική ισοβαθμία ευνόησε τους Ολλανδούς (το αντίστοιχο ματς του πρώτου γύρου είχε λήξει 1-1), που προκρίθηκαν ως πρώτοι του ομίλου.

ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Εφόσον ο ΠΑΟΚ τερματίσει 2ος στον όμιλο του (οφείλει να κερδίσει την Λίνκολν με δύο γκολ περισσότερα από μία πιθανή νίκη της Σλόβαν Μπρατισλάβας στην Κοπεγχάγη), θα βρεθεί στην κλήρωση της 13ης Δεκεμβρίου για τα πλέι οφ της διοργάνωσης. Κι εκεί θα βρει απέναντί του μία από τις 8 τρίτες των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Το βέβαιο είναι ότι στον πρώτο αγώνα (17 Φεβρουαρίου) θα είναι φιλοξενούμενος και μια εβδομάδα αργότερα (24 Φεβρουαρίου) θα δώσει τη ρεβάνς στην έδρα του.

Η Σέλτικ και η Φενερμπαχτσέ θα είναι σίγουρα δύο από τους πιθανούς αντιπάλους τους. Στους υπόλοιπους ομίλους η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει την τελευταία αγωνιστική. Ετσι, ο ΠΑΟΚ μπορεί να βρει στο δρόμο του την Αϊντχόφεν ή τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, τη Μαρσέιγ ή τη Λοκομοτίβ Μόσχας, τη Σπάρτα Πράγας ή την Μπρόντμπι, την Ντινάμο Ζάγκρεμπ ή την Γκενκ ή τη Ραπίντ Βιέννης, τον Ερυθρό Αστέρα ή την Μπράγκα ή τη Μίντιλαντ και τη Λέστερ ή τη Σπαρτάκ Μόσχας ή τη Νάπολι.

Με τις δύο προκρίσεις στα προκριματικά και την συμμετοχή τους στους ομίλους της νεοσύστατης διοργάνωσης της ΟΥΕΦΑ, οι «ασπρόμαυροι» έχουν βάλει στα ταμεία τους έξι εκατομμύρια ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι νίκες επί της Λίνκολν στο Γιβραλτάρ και εναντίον της Κοπεγχάγης στη Δανία, μαζί με τις δύο ισοπαλίες απέναντι στη Σλόβαν (κάθε νίκη στον όμιλο ισοδυναμεί με 500.000 ευρώ και κάθε ισοπαλία με 166.000 ευρώ) έχουν προσθέσει στα ταμεία ακόμη 1.332.000 ευρώ, ποσό, που αν προστεθεί με τα προηγούμενα έσοδα, φτάνουμε στα 7.332.000 ευρώ. Κατακτώντας τη δεύτερη θέση στον όμιλο, ο ΠΑΟΚ θα εισπράξει 325.000 ευρώ και επιπλέον 300.000 ευρώ με τη συμμετοχή του στα πλέι οφ.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια κρίθηκε ο αστυνομικός για την υπόθεση θανάτου του 23χρονου Ιάσονα, που έχασε τη ζωή...

Στην ίδια κατηγορία