Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τα ευρωπαϊκά μπλεξίματα του ΠΑΟΚ κι οι ευκαιρίες των άλλων

Δημοφιλή

Η απώλεια της τρίτης θέσης, αλλά και του Κυπέλλου Ελλάδας, στέλνει τον ΠΑΟΚ στον 2ο προκριματικό του Conference League και την υποχρέωση για τρεις καλοκαιρινές προκρίσεις χωρίς περιθώριο λάθους, αν θέλει να παίξει σε ομίλους.

Το τραύμα ακόμα είναι πολύ νωπό και η πίκρα ακόμα πολύ έντονη στα χείλη. Στην τελική ευθεία, ο ΠΑΟΚ έκανε το χειρότερο δυνατό φίνις και όχι μόνο έκλεισε την χρονιά με αρνητικό πρόσημο σε όλα τα μέτωπα, αλλά κατάφερε να ναρκοθετήσει από πολύ νωρίς και την επόμενη σεζόν, την ώρα που οι βασικοί του ανταγωνιστές έχουν την ευκαιρία να εξελίξουν τα δικά τους πρότζεκτ με χρηματοδότηση μέσω… Ευρώπης.

Ας αφήσουμε για λίγο το μέλλον του ΠΑΟΚ και το ευρωπαϊκό του μονοπάτι και ας εστιάσουμε στους εγχώριους ανταγωνιστές του.

Η ΑΕΚ θα παίζει δεδομένα του χρόνου σε ευρωπαϊκούς ομίλους, ακόμα κι αν δεν κάνει ούτε μία καλοκαιρινή πρόκριση. Αυτό σημαίνει μίνιμουμ έσοδα 7-8 εκατομμύρια και μάξιμουμ που μπορούν να φτάσουν στα 30-35, αν με δύο προκρίσεις φτάσει στους ομίλους του Champions League!

Ο Παναθηναϊκός μόνο με μία πρόκριση μπορεί να φτάσει κι αυτός το μαξιλαράκι των 7-8 εκατομμυρίων ευρώ εξασφαλισμένων εσόδων από τους ομίλους του Europa League και μπορεί να διεκδικήσει κι αυτός (με τρεις σερί προκρίσεις) τα 30-35 εκατομμύρια.

Ο Ολυμπιακός πήρε αυτό που έχασε ο Δικέφαλος. Την ευκαιρία με μία και μόνο πρόκριση (σε δύο ευκαιρίες) να παίξει σε ομίλους είτε Europa είτε Conference League και να φτιάξει κι αυτός ένα αξιοσέβαστο οικονομικό μαξιλαράκι από πολύ νωρίς.

Αυτά τα 7-8 εκατομμύρια που δίνει μίνιμουμ (χοντρικά) η είσοδος σε ομίλους, για τις ομάδες αυτού του επιπέδου είναι σχεδόν το μισό τους ετήσιο μισθολόγιο! Για να το πάμε με μεταγραφικούς όρους είναι δύο-τρεις βαρβάτες μεταγραφές.

Την ώρα λοιπόν που οι εγχώριοι αντίπαλοι είναι πολύ κοντά σε ένα πολύ σημαντικό οικονομικό μπόνους από το ξεκίνημα της σεζόν που θα τους επιτρέψει να ανεβάσουν επίπεδο την μεταγραφική τους στόχευση, ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να κάνει τρεις καλοκαιρινές προκρίσεις, αν θέλει να μπει στους ομίλους του Conference League, χωρίς να έχει εξασφαλισμένο το παραμικρό.

Πότε έκανε ο ΠΑΟΚ τρεις προκρίσεις στο ίδιο καλοκαίρι; Χμμμμμ. Μόνο μία φορά. Το καλοκαίρι του 2015, όταν πέρασε διαδοχικά Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, Σπάρτακ Τρνάβα, Μπρόντμπι. Κι αυτό εξηγεί την δυσκολία και την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, που θα έχει ανηφόρα από την αρχή, χωρίς περιθώριο λάθους.

Διότι δεύτερη συνεχόμενη απουσία από ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν σημαίνει μόνο απουσία των οικονομικών μπόνους της UEFA, αλλά ένα πολυεπίπεδο πισωγύρισμα σε όλα τα επίπεδα: σε πρεστίζ, σε ranking, ακόμα και σε χρηματιστηριακή αξία των παικτών του στην ποδοσφαιρική αγορά.

Με την απώλεια του Κυπέλλου, ο ΠΑΟΚ τα ‘χασε όλα. Δεν έχασε μόνο την δυνατότητα να παίξει σε μία διοργάνωση με μεγαλύτερο πρεστίζ και υψηλότερα οικονομικά μπόνους (Europa League), δεν έχασε μόνο την ευκαιρία να παίξει ομίλους με μία πρόκριση, αλλά έχασε και την ευκαιρία να δώσει πιο αργά το πρώτο επίσημο παιχνίδι του. Τώρα, στις 27 Ιουλίου θα παίξει τον πρώτο «τελικό» επιβίωσης, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσει προετοιμασία πιο νωρίς και να επιταχύνει τον μεταγραφικό του σχεδιασμό. Με λίγα λόγια, ο ΠΑΟΚ φρόντισε να βάλει στον εαυτό του, όσο πιο δύσκολα γίνεται…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΥΝΟ ΜΕ ΤΟ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ»

Ο ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει την ευρωπαϊκή του πορεία από τον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League (πρώτο παιχνίδι στις 27 Ιουλίου, ρεβάνς στις 3 Αυγούστου) και θα μάθει τον πρώτο αντίπαλο του (που θα είναι ζευγάρι από τον 1ο προκριματικό) στην κλήρωση της 21ης Ιουνίου. Ναι, μεν θα βρίσκεται στους ισχυρούς (με το 4ο μεγαλύτερο ranking μάλιστα), αλλά η ιστορία έχει διδάξει ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί, τα ονόματα των Έστερσουντ, Λέφσκι Σόφιας, Σλόβαν Μπρατισλάβας ακόμα και της Μποέμιαν, αρκούν.

Η κλήρωση για τον 3ο προκριματικό θα γίνει στις 24 Ιουλίου (πριν τα παιχνίδια για τον 2ο προκριματικό), κάτι που σημαίνει ότι κι εκεί ο ΠΑΟΚ (αν βρίσκεται εκεί) θα κληρωθεί με ζευγάρι πιθανών αντιπάλων, με κάποια βαριά ονόματα (Χάιντουκ, Μπραν, Νέφτσι Μπακού, Ρόζενμποργκ, Λέγκια) να είναι ήδη στην λίστα των ανεπιθύμητων, με τις αναμετρήσεις να είναι προγραμματισμένες για τις 10 και 17 Αυγούστου.

Αν ο ΠΑΟΚ φτάσει ως τα πλέι-οφ, θα παίξει στις 24 και 31 Αυγούστου, κάτι που σημαίνει ότι για να μπει στους ομίλους θα χρειαστεί να παίξει σε έξι συνεχόμενες Πέμπτες από τις 27 Ιουλίου ως τις 31 Αυγούστου χωρίς περιθώριο λάθους, με το πρωτάθλημα της Super League να ξεκινάει κι αυτό ενδιάμεσα (δεν έχουν προκύψει ακόμα οριστικές ημερομηνίες) και να επιβαρύνει κι άλλο το ήδη φορτωμένο του πρόγραμμά, που -επαναλαμβάνουμε- δεν έχει το παραμικρό περιθώριο λάθους.

ΠΑΟΚ, ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΧΑΣΕΣ…

Ο Δικέφαλος είχε δύο ευκαιρίες να βρεθεί στα προκριματικά του Europa League με ένα εξαιρετικά ευοίωνο μονοπάτι, όμως τις κλώτσησε αμφότερες.

Απέτυχε να κερδίσει τον Ολυμπιακό στην Τούμπα στην τελευταία αγωνιστική των πλέι-οφ, με αποτέλεσμα οι ερυθρόλευκοι να τερματίσουν στην τρίτη θέση, κάτι που σε συνδυασμό με την επικράτηση της ΑΕΚ στον τελικό κυπέλλου, έστειλε τους Πειραιώτες στον 3ο προκριματικό του Europa League.

Εκεί τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Ο Ολυμπιακός ως ισχυρός (με ranking 39.000) θα κληρωθεί με τον ηττημένο ζευγαριού από τον 2ο προκριματικό του Champions League στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών, εκεί που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός!

Επειδή λοιπόν δεν επιτρέπεται να παίξει απέναντι στο ζευγάρι που θα παίξει το τριφύλλι, τότε ουσιαστικά ο Ολυμπιακός θα ξέρει τον πιθανό του αντίπαλο από τις 21 Ιουνίου που θα γίνει η κλήρωση του Παναθηναϊκού.

Επομένως, οι ερυθρόλευκοι θα παίξουν με μία από τις εξής ομάδες: Δευτεραθλήτρια Βελγίου (Αντβέρπ, Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, Γκενκ), Δευτεραθλήτρια Ουκρανίας (Ντνίπρο, Ζόρια), Δευτεραθλήτρια Ελβετίας (Σερβέτ ή Λουγκάνο).

Αν ο Ολυμπιακός περάσει στα πλέι-οφ του Europa League, τότε κάποιοι από τους ενδεικτικούς αντιπάλους μπορεί να είναι οι εξής: Άγιαξ, Άντβερπ, ή Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, Ντινάμο Κιέβου, ΛΑΣΚ Λίντσερ, Μπάτσκα Τόπολα ή Τσουκαρίτσκι και ο εκπρόσωπος της Σκωτίας.

Αν ο Ολυμπιακός αποκλειστεί από τον 3ο προκριματικό του Europa League, τότε θα παίξει στα πλέι-οφ του Conference League, όπου θα βρεθεί στους ισχυρούς της κλήρωσης.

Με άλλα λόγια, ο Ολυμπιακός ψάχνει μίνιμουμ μία πρόκριση σε δύο ευκαιρίες που θα έχει, ώστε να παίξει ομίλους, σε ένα σενάριο που μόνο ανέφικτο ή μη ρεαλιστικό μπορεί να θεωρηθεί.

Η ΑΕΚ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

Είναι σαν ένα ιστορικό παράπονο που έχει ο ΠΑΟΚ. Κάθε φορά που διεκδίκησε την πρόκριση στους ομίλους του Champions League τραβούσε σαν μαγνήτη όλα τα θηρία. Τρεις φορές βρήκε στον δρόμο του, τον μεγάλο Άγιαξ. Άλλες δύο την Μπενφίκα. Στον δρόμο του εμφανίστηκαν μεγάλα ονόματα όπως η Σάλκε εκείνης της περιόδου ή η Μπεσίκτας.

Φέτος, που λείπει από τα προκριματικά του Champions League, το μονοπάτι για τους ομίλους είναι πιο βατό από ποτέ. Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ θα μπει στον 3ο προκριματικό και θέλει δύο προκρίσεις για να μπει στους ομίλους. Παρότι το ranking της είναι πολύ χαμηλό (11.000), οι περισσότεροι πιθανοί αντίπαλοι (Γιουνγκ Μπόις, Γαλατασαράι, Φερεντσβάρος*, Καραμπάχ*, Ντινάμο Ζάγκρεμπ*) δεν είναι ανυπέρβλητα εμπόδια, ενώ πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο να της προκύψει κάποιος ακόμα πιο αδύναμος αντίπαλος, αφού στην κλήρωση της 24ης Ιουλίου, ο αντίπαλος που θα της προκύψει θα είναι ο νικητής κάποιου ζευγαριού.

Αν μάλιστα η ΑΕΚ κληρωθεί στον 3ο προκριματικό με κάποιο αντίπαλο που έχει υψηλό ranking, τότε αυτό σημαίνει ότι στην κλήρωση για τα πλέι-οφ ενδέχεται να πάρει αδύναμο αντίπαλο αφού αυτή θα διεξαχθεί (7 Αυγούστου) πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του 3ου προκριματικού (8/9 Αυγούστου – 15 Αυγούστου).

Για να γίνει κατανοητός ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος της ΑΕΚ, μπορεί να αρκούν δύο προκρίσεις με ομάδες επιπέδου Φερεντσβάρος, Γιουνγκ Μπόις, Καραμπάχ, ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ, Σέριφ Τίρασπολ, Μόλντε (τα ονόματα είναι ενδεικτικά) για να μπει στους ομίλους του Champions League.

Μονοπάτι με ρεαλιστικές ελπίδες είναι και αυτό του Παναθηναϊκού. Στον δεύτερο προκριματικό για τους μη πρωταθλητές, οι πράσινοι θα αντιμετωπίσουν τον δευτεραθλητή είτε του Βελγίου (Αντβέρπ, Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ ή Γκενκ) είτε της Ουκρανίας (Ντνίπρο ή Ζόρια) και αν περάσουν εξασφαλίζουν μίνιμουμ τους ομίλους Europa League.

Αν περάσουν στον 3ο προκριματικό του Champions League, τότε η λίστα των πιθανών αντιπάλων θα περιλαμβάνει σίγουρα Ρέιντζερς, Μπράγκα και πιθανότατα Αϊντχόφεν και Μαρσέιγ, ενώ από την ίδια δεξαμενή θα βρίσκονται οι αντίπαλοι και σε περίπτωση πρόκρισης στα πλέι-οφ.

Καλές ομάδες όλες, αλλά στον δρόμο του δευτεραθλητή Ελλάδας δεν υπάρχουν φέτος μεγέθη όπως ο παλιός καλός Άγιαξ ή η πανίσχυρη Μπενφίκα.

* Με αστερίσκο είναι ομάδες με το μεγαλύτερο ranking που θα πρέπει να προκριθούν από τον 2ο προκριματικό.

 

 

 

ΚΟΥΒΕΝΤΙΔΗΣ


Τελευταία νέα

Όλοι μια «γροθιά» ενόψει ΑΕΚ

Κλειστά «χαρτιά» κρατά ο Ράζβαν Λουτσέσκου με φόντο την εντός έδρας Κυριακάτικη (28.04) αναμέτρηση κόντρα στην ΑΕΚ για την...

Στην ίδια κατηγορία