Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα «χρυσά» παιδιά της Ακαδημίας

Δημοφιλή

Ολοένα και μακραίνει η λίστα με τους παίκτες της ακαδημίας του ΠΑΟΚ, που φθάνουν μέχρι την πρώτη ομάδα. Τελευταίος που το κατάφερε ήταν ο Κώστας Κουλιεράκης, βασικός στο εντός έδρας παιχνίδι της πρεμιέρας πρωταθλήματος κόντρα στον Παναιτωλικό.

Από το 2007 και μετά, όταν επί διοίκησης Ζαγοράκη επιχειρήθηκε μια εκ βάθρων αναδιοργάνωση των τμημάτων υποδομής (στην όλη προσπάθεια, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο, δόθηκε μεγάλη ώθηση από το 2012 και μετά, όταν δηλαδή ανέλαβε την ΠΑΕ ο Ιβάν Σαββίδης), έχουν αναδειχθεί πολλοί παίκτες, που, σε κάποια στιγμή της καριέρας τους, έκαναν ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα. Πιο περιορισμένος ο αριθμός εκείνων, που είτε έπαιξαν -και παίζουν-πρωταγωνιστικό ρόλο, είτε ωφέλησαν οικονομικά την ΠΑΕ μέσω των μεταγραφών τους σε ομάδες του εξωτερικού.

Η ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΠΩΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Χρήστος Τζόλης « έφτιαξε» το όνομά του από το καλοκαίρι του 2020 και μετά, αρχής γενομένης από το παιχνίδι με την Μπεσίκτας για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (σκόρερ δύο τερμάτων στη νίκη-πρόκριση επί της τουρκικής ομάδας με 3-1). Στο τέλος εκείνης της σεζόν, αν και μόλις 19 χρόνων, έφθασε να μετράει δεκαέξι γκολ και δέκα ασίστ σε 46 εμφανίσεις του, πείθοντας τη Νόργουϊτς να επενδύσει πάνω του το ποσό των δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ και να τον εντάξει στο ρόστερ της. Ο ΠΑΟΚ έκανε την ακριβότερη πώληση στην ιστορία του, βάζοντας ένα μεγάλο-για τα δικά του δεδομένα-ποσό στα ταμεία του. Από την άλλη, ο φίλαθλος κόσμος του Δικεφάλου δεν πρόλαβε, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των συνεπειών της, να θαυμάσει από κοντά τα κατορθώματα του νεαρού επιθετικού. H φετινή σεζόν βρίσκει τον Τζόλη ν’ αγωνίζεται στην Τβέντε, όντας δανεικός από τη Νόργουϊτς.

ΠΕΤΥΧΕ ΠΟΛΛΑ, ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το καλοκαίρι του 2007 ο Στέφανος Αθανασιάδης μετρούσε ήδη μια συμμετοχή με την πρώτη ομάδα (τη σεζόν 2006-07 μέτρησε 24 γκολ στο πρωτάθλημα νέων). Κι όταν το καλοκαίρι του 2010 επέστρεψε από το δανεισμό του στον Πανσερραϊκό, άρχισε η εντυπωσιακή του πορεία στην Τούμπα. Χαρισματικός σκόρερ, έχει να επιδείξει τον εντυπωσιακό απολογισμό των 107 τερμάτων σε 295 συμμετοχές. Ο Κλάους πέτυχε πολλά με τον ΠΑΟΚ, αλλά μπορούσε να είχε καταφέρει και περισσότερα. Σαν να πάτησε ο ίδιος ξαφνικά φρένο στην καριέρα του, αποχώρησε το 2017 για τη Μακάμπι Χάιφα με σκοπό την επανεκκίνηση, που όμως δεν ήρθε ποτέ. Στα 31 του χρόνια δεν έβρισκε καν ομάδα στη Σούπερ Λιγκ, βρίσκοντας την τελευταία διετία… καταφύγιο στη Σούπερ Λιγκ 2 (φέτος ανανέωσε με την Αναγέννηση Καρδίτσας).

ΕΖΗΣΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ

Ένα νταμπλ κι άλλες δύο κατακτήσεις κυπέλλων πανηγύρισε ο Δημήτρης Πέλκας στη μακρόχρονη καριέρα του στον ΠΑΟΚ, ξεπερνώντας (κατά μία) το φράγμα των 200 συμμετοχών του με την ασπρόμαυρη φανέλα. Μοναδικό απωθημένο η μη παρουσία σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, που ίσως θα είχε καταφέρει να πετύχει αν είχε ευστοχήσει στο πέναλτι, που είχε εκτελέσει στον πρώτο εκτός έδρας αγώνα των πλέι οφ με την Κράσνονταρ (ο ίδιος είχε ανοίξει στο σκορ στην ήττα των φιλοξενούμενων με 2-1). Λίγες ημέρες μετά έπαιρνε μεταγραφή για τη Φενερμπαχτσέ, η οποία αποζημίωσε τον ΠΑΟΚ με 2, 2 εκ. ευρώ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΤΑ 20 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ

Ο Εργκους Κάτσε έκανε ντεμπούτο με την εθνική ανδρών της Αλβανίας σε παιχνίδι για την προκριματική φάση του Μουντιάλ με αντίπαλο τη Νορβηγία (1-1) λίγες ημέρες πριν τα 20α γενέθλια του. Προέρχονταν από τη σεζόν (2012-13) καθιέρωσής του στον ΠΑΟΚ (αμέσως μετά το δανεισμό του στην Αναγέννηση Επανομής), όταν στο τέλος της έφθασε να μετράει, σ’ όλες τις διοργανώσεις, 41 συμμετοχές! Συνολικά ο Κάτσε κατέγραψε 158 συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ, όντας παίκτης του για πεντέμισι χρόνια. Σημείο καμπής στην καριέρα του θεωρείται το καλοκαίρι του 2016, όταν η έλευση στην Τούμπα των Κάνιας και Σάχοφ οδήγησε στον (αποτυχημένο) δανεισμό του στη Βικτόρια Πλζεν. Εκτοτε ο Κάτσε δεν μπόρεσε να πατήσει ξανά γερά στην Τούμπα (ακολούθησαν νέοι δανεισμοί σε Παναθηναϊκό και Λάρισα) και σήμερα ψάχνει ομάδα μετά την περσινή θητεία του στη Βέροια.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ 2000

Οι Γιάννης Μιχαηλίδης, Λευτέρης Λύρατζης και Χάρης Τσιγγάρας (κι οι τρεις γεννηθέντες το 2000) ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια παράλληλες πορείες.

Ο σοβαρός τραυματισμός του Μιχαηλίδη στα μέσα του περασμένου Μαρτίου ανέκοψε την ανοδική του πορεία, αλλά ο πεισματάρης κεντρικός αμυντικός, που μετράει 62 παρουσίες στην ενδεκάδα, είναι αποφασισμένος να επιστρέψει δριμύτερος. Ο Γιαννιτσιώτης στόπερ έχει ήδη περάσει το κατώφλι της εθνικής ανδρών, με την οποία έχει αγωνιστεί σε δύο φιλικά παιχνίδια, με Αυστρία (ήττα με 2-1) και Κύπρο (νίκη με 2-1).

Ο Λύρατζης καθιερώνεται στο δεξί άκρο της αμυντικής γραμμής. Ο Καβαλιώτης μπακ, που μετράει 46 συμμετοχές με την ασπρόμαυρη φανέλα, έχει πάρει κι αυτός το χρίσμα του διεθνή με την ανδρών, με συμμετοχή στο εκτός έδρας φιλικό παιχνίδι του περασμένου Μαρτίου κόντρα στο Μαυροβούνιο (1-0).

Βασικό στέλεχος της εθνικής ελπίδων είναι ο Χάρης Τσιγγάρας. Ο Χαλκιδικιώτης κεντρικός χαφ (55 παρουσίες στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ) συνεχίζει πλέον ως δανεικός στην Τουλούζ.

ΕΦΕΡΑΝ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Ιδανική ήταν η πρώτη συμμετοχή του Ευθύμη Κουλούρη σε ματς της Τούμπας. Στο παιχνίδι της 30ης Μαρτίου 2014 κόντρα στην Καλλονή είχε έρθει από τον πάγκο, δίνοντας τη νίκη στους γηπεδούχους (2-1). Στον ΠΑΟΚ δεν βρήκε τα επόμενα χρόνια μεγάλο πεδίο δράσης (συνολικά μέτρησε 83 συμμετοχές και δεκατέσσερα γκολ), ωστόσο ο Δικέφαλος άντλησε απ’ αυτόν κέρδος 3, 5 εκ. ευρώ. Τόσα ήταν τα χρήματα, που δαπάνησε η Τουλούζ για να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2019, μετά την εκπληκτική σεζόν του διεθνή φορ με τον Ατρόμητο (δεκαεννέα γκολ σε 28 ματς πρωταθλήματος), όπου ο Δικέφαλος τον είχε παραχωρήσει με τη μορφή δανεισμού.

Ο πρώτος παίκτης, που αναδείχθηκε από την ακαδημία κι έφερε χρήματα στα ταμεία της ΠΑΕ, ήταν ο Κώστας Σταφυλίδης. Τον Ιανουάριο του 2012 στον ΠΑΟΚ έσπευσαν να επεκτείνουν το συμβόλαιο του νεαρού αμυντικού μέχρι το 2016, βάζοντας ρήτρα παραχώρησής του ύψους 1,5 εκ. ευρώ. Εξι μήνες αργότερα η Μπάγερν Λεβερκούζεν έκανε δικό της τον διεθνή παίκτη (τον άφησε ως δανεικό για ακόμη μια χρονιά στην Τούμπα) καταβάλλοντας το συγκεκριμένο ποσό (ο Σταφυλίδης έπαιξε σε 44 αγώνες με το Δικέφαλο).

Ακόμη, το καλοκαίρι του 2019 η Ανκαραγκουτσού κατέβαλε 300 χιλιάδες ευρώ για ν’ αποκτήσει τον Στέλιο Κίτσιου, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε συνολικά 153 παιχνίδια.

 


Τελευταία νέα

Κλοπ: «Μακάρι να αναλάβει ο Σλοτ τη Λίβερπουλ»

Ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, υποστήριξε δημόσια τον Άρνε Σλοτ, τον άνθρωπο που αναμένεται να γίνει διάδοχός του,...

Στην ίδια κατηγορία