Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Στα ίδια, Ολλανδικά, μέρη βρίσκεται ξανά

Δημοφιλή

Για 11η φορά τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια η ομάδα του Δικεφάλου πραγματοποιεί επί ολλανδικού εδάφους το βασικό στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας ενόψει της νέας σεζόν

Η… καθιέρωση της Ολλανδίας έχει ως αφετηρία το καλοκαίρι του 2008, όταν επί εποχής Φερνάντο Σάντος είχε επιλεγεί η περιοχή του Αρνεμ. Εκτοτε, μόνο τρεις φορές δεν ταξίδεψε εκεί ο ΠΑΟΚ για την καλοκαιρινή του προετοιμασία: το 2010 (Γερμανία), το 2013 (Αυστρία), αλλά και πέρσι, όταν αναγκαστικά η αποστολή παρέμεινε εντός συνόρων (είχε καταλύσει στην Πορταριά Πηλίου) εξαιτίας των περιορισμών, που είχαν επιβληθεί για την πανδημία του κορονοϊού.

Τόσο το 2009, όσο και τη διετία 2011 και 2012, επί Μπόλονι και Δώνη αντίστοιχα, η επιλογή ήταν το Ντόρβερτ. Το 2014 και το 2016 ήταν το Οστερμπέεκ, ενδιάμεσα το 2015 ήταν ξανά το Ντόρβερτ, τη διετία 2017 και 2018 το Χορστ και το 2019 το Απελντόορν.

ΕΠΙ ΛΙΜΠΡΕΧΤΣ ΚΑΙ ΓΙΑΚΟΜΠΣ

Αλλά και στη δεκαετία του 1980 είχε ταξιδέψει ο ΠΑΟΚ στην Ολλανδία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του. Εκεί είχε βρεθεί η αποστολή τη διετία 1986 και 1987, όταν την ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας είχε ο Τάις Λίμπρεχτς, εκεί και το καλοκαίρι του 1990, όταν στον πάγκο βρίσκονταν ο επίσης Ολλανδός προπονητής Ρομπ Γιάκομπς.

Ο ΠΑΛΙΟΣ «ΚΑΝΟΝΑΣ» ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Όταν προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970 καθιερώνονταν οι καλοκαιρινές προετοιμασίες στο εξωτερικό (μέχρι τότε το «χτίσιμο» γίνονταν εντός των συνόρων, στο Πισοδέρι Φλώρινας, στην Κοζάνη, στην Πορταριά Πηλίου), η… αυτονόητη επιλογή ήταν η Γερμανία. Το μόνο που άλλαζε κάθε χρονιά ήταν ο τελικός προορισμός: το 1976 ήταν το Μάλεντε, το 1977 η περιοχή της Βρέμης, το 1978 το Λάστρουπ και το 1979 το Βούπερταλ.

Με μικρότερη συχνότητα επιλέγονταν η Γερμανία τις δεκαετίες που ακολούθησαν, αφού άρχισαν να έρχονται και άλλοι προορισμοί. Στη Γερμανία, πάντως, έγινε η προετοιμασία τη διετία 1987-88, όπως και το 1999. Μια χρονιά νωρίτερα (1998) είχε επιλεγεί το Σεν Γκάλεντ της Ελβετίας, αλλά, και πάλι, τα φιλικά ματς διεξάγονταν επί γερμανικού εδάφους. Ηταν εκείνο το καλοκαίρι, που η προετοιμασία είχε αρχίσει υπό τις οδηγίες του Αναστασιάδη, ο οποίος, όμως, είχε υποβάλλει την παραίτησή του, με αποτέλεσμα η σκυτάλη να περάσει στα χέρια του Ολεγκ Μπλαχίν.

Την περιοχή του Ρότενμπεργκ είχε επιλέξει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς το καλοκαίρι του 2001, ενώ έξι χρόνια αργότερα η αποστολή είχε καταλύσει κοντά στο Ανόβερο. Η τελευταία φορά, που ο ΠΑΟΚ είχε κάνε την καλοκαιρινή του προετοιμασία στη Γερμανία ήταν το 2010. Η επιλογή του Μπαντ Μπρουκενάου, έξω από τη Φρανκφούρτη, κάθε άλλο παρά γούρικη είχε αποδειχθεί. Δεν ήταν μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες, που είχαν ταλαιπωρήσει τους παίκτες, ήταν και η «περιπέτεια» με τον Μάριο Μπερέτα και την αποπομπή του από τη θέση της τεχνικής ηγεσίας αμέσως μετά την επιστροφή της αποστολής στη Θεσσαλονίκη.

ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ… ΟΛΙΓΗ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ

Στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 2000 είχε γίνει της… μόδας η Ιταλία ως τόπος διεξαγωγής του βασικού σταδίου της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Για τρία συνεχόμενα χρόνια (2002-04), με προπονητή τον Αγγελο Αναστασιάδη, η αποστολή είχε βρεθεί στη γειτονική χώρα και, πιο συγκεκριμένα, στα βόρεια της Ιταλίας: το 2002 στο Αρτα Τέρμε και το 2003 και το 2004 στο Μπρουσόν. Το καλοκαίρι του 2004 η προετοιμασία είχε συνεχιστεί και επί γαλλικού εδάφους, μια και η αποστολή είχε καταλύσει στο Αλμπερτβίλ, όπου είχαν διεξαχθεί και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1992. Νταρνούς, Ανζέ και Περιζό ήταν οι επόμενοι σταθμοί στη Γαλλία για φιλικά παιχνίδια, σε μια προετοιμασία που είχε διαρκέσει συνολικά 23 ημέρες!

Πολύ λιγότερο-μόλις μια εβδομάδα-είχε παραμείνει η αποστολή στη Γαλλία και, πιο συγκεκριμένα, στην Ντιζόν, προς στα τέλη του Ιουλίου του 2006, όταν και είχε ταξιδέψει για να δώσει τρία φιλικά παιχνίδια και να επιστρέψει αμέσως μετά στη βάση της.

ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΝΤΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΛΕΟΜΠΕΝ

Το «χτίσιμο» του φετινού ΠΑΟΚ επρόκειτο να γίνει στο Τυρόλο της Αυστρίας, ωστόσο η μετάθεση κατά δύο εβδομάδων της ημερομηνίας έναρξης των υποχρεώσεων στο Κόνφερενς Λιγκ έφερε την ανατροπή στον αρχικό σχεδιασμό και τη… μετακόμιση της αποστολής του Δικεφάλου από τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης προς τα πιο βόρεια της γηραιάς ηπείρου.

Κατά το παρελθόν-και σε διαφορετικές δεκαετίες-η Αυστρία είχε επιλεγεί ως τόπος καλοκαιρινής προετοιμασίας. Η τελευταία φορά ήταν το 2013, επί Χουμπ Στέφενς, όταν η αποστολή είχε καταλύσει στο Λέομπεν. Το 2005, με προπονητή τον Νίκο Καραγεωργίου, είχε επιλεγεί αθλητικό κέντρο στο Σάλτσμπουργκ, ενώ πέντε χρόνια νωρίτερα δεν θα μπορούσε-επί θητείας Ντούσαν Μπάγεβιτς-να υπήρχε άλλη προτίμηση πέρα από το Ζέεφελντ.

Ακόμη παλαιότερα, το καλοκαίρι του 1991, η προετοιμασία των παικτών υπό τις οδηγίες του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς είχε γίνει στο Τυρόλο, ενώ για δύο συνεχόμενες χρονιές (1984 και 1985) η αποστολή είχε καταλύσει στο Λιντς, κατά προτίμηση του Αυστριακού προπονητή Βάλτερ Σκότσικ.

ΤΟ ΛΕΠΕΝΣΚΙ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΙ Ο ΜΑΓΚΝΤΙ

Το καλοκαίρι του 1989, το βασικό στάδιο είχε διεξαχθεί στο Λεπένσκι της Σερβίας, όπου εκείνες τις ημέρες έκανε προπονήσεις και η αιγυπτιακή ομάδα της Ζάμαλεκ. Την προσοχή των ανθρώπων του ΠΑΟΚ δεν άργησε να τραβήξει ο Τολμπά Μαγκντί, ο οποίος ξεχώριζε για την υψηλή του τεχνική κατάρτιση. Οι Γιώργος Σκαρτάδος και Γιώργος Μητσιμπόνας ανέλαβαν την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσουν στον Θωμά Βουλινό, προκειμένου να τον πληροφορήσουν για το σπάνιο ταλέντο του Αιγύπτιου και να τον κινητοποιήσουν προς την κατεύθυνση απόκτησής του. Οντως οι διαδικασίες έτρεξαν γρήγορα κι ο Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός έγινε ο πρώτος Αφρικανός παίκτης στην ιστορία του ΠΑΟΚ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Το FORZA ONLINE απεργεί!

Το FORZA ONLINE συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΕΣΗΕΜΘ. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η ΕΣΗΕΜ-Θ, σε συντονισμό με την ΠΟΕΣΥ...

Στην ίδια κατηγορία