Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

«Πληρώνει» τη δυστοκία του

Δημοφιλή

Η ολοκλήρωση του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό άφησε μια γνώριμη, τη φετινή χρονιά γεύση, στον ΠΑΟΚ. Και αυτή δεν είναι άλλη από την πικρία για τη μη κατάκτηση των τριών βαθμών σε αναμέτρηση στην οποία η ανωτερότητα αλλά και η δυστοκία του Δικεφάλου καταγράφεται σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει το επίπεδο του «γυμνού οφθαλμού» στο οποίο ο απλός παρατηρητής του κάθε ματς αντιλαμβάνεται πως ο ΠΑΟΚ είχε εικόνα νικητή αλλά δεν τη μετουσίωσε σε νίκη. Υπάρχει και το επίπεδο της στατιστικής ανάγνωσης που έρχεται απλά να επιβεβαιώσει το αληθές της εικόνας. Και, υπάρχουν φορές που έρχεται η στατιστική για να καταδείξει και με αυτό τον τρόπο το τι συνέβη σε αυτά τα ματς.

ΤΑ ΜΟΛΙΣ ΕΞΙ ΓΚΟΛ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ XGOALS

Η μονάδα μέτρησης των xGoals έχει μπει στην ποδοσφαιρική συζήτηση για να μπορέσει να περάσει σε ένα άλλο επίπεδο την αξιολόγηση των τελικών προσπαθειών. Τα xGoals καταγράφουν τη «βαρύτητα» της κάθε τελικής προσπάθειας. Στα εννιά ματς στα οποία ο ΠΑΟΚ δε νίκησε στο πρωτάθλημα, μέτρησε δύο ήττες και επτά ισοπαλίες. Ο Δικέφαλος πέτυχε συνολικά έξι γκολ σε αυτές τις εννιά αναμετρήσεις. Αν κάποιος θεωρεί πως ο αριθμός των έξι γκολ είναι μικρός, έχει σίγουρα δίκιο. Τα xGoals του ΠΑΟΚ σε αυτά τα εννιά παιχνίδια δείχνουν πως ο αριθμός των έξι γκολ δεν είναι απλά μικρός, αλλά αποκαρδιωτικός σε σχέση με τα xGoals που είχε σε αυτά τα εννιά παιχνίδια. Ο ΠΑΟΚ μέτρησε αθροιστικά 14,54 xGoals στις εννιά αναμετρήσεις πρωταθλήματος που δεν επικράτησε. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο που καταλαβαίνει κανείς πως και με τη βούλα των στατιστικών, ο ΠΑΟΚ μπορεί να τα βάλει πάνω από όλα με τον εαυτό του και την αναποτελεσματικότητά του για τους χαμένους βαθμούς που μέτρησε.

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΕΒΑΛΑΝ… ΟΣΑ ΕΚΑΝΑΝ

Ακόμα και αν ο ΠΑΟΚ είχε πολύ καλό ισοζύγιο γκολ/xGoal, το αντίστοιχο των αντιπάλων του είναι αυτό που θα… ζήλευε ο Δικέφαλος. Στις απλές συζητήσεις, το παράπονο πολλών είναι το «με μια – δυο φάσεις, μας έκαναν γκολ». Και έρχονται τα xGoals για να επιβεβαιώσουν πως αυτή η ρήση ισχύει σε μεγάλο βαθμό αναφορά με την αντιστοιχία των γκολ που πέτυχαν οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ σε σχέση με τις ευκαιρίες που του δημιούργησαν. Σε αυτά τα εννιά ματς ο ΠΑΟΚ δέχθηκε εννιά γκολ από τους αντιπάλους, που είχε συνολικό άθροισμα σε xGoals στα 10.1. Την ώρα που οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ έκαναν φάσεις που «άξιζαν» για 10 γκολ και πέτυχαν 9, ο ΠΑΟΚ έκανε φάσεις που άξιζαν για 14,5 γκολ και πέτυχαν έξι.

ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΛΕΙΨΕ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Για να μπορέσει κανείς να αντιληφθεί και να διαβάσει σωστά όλα αυτά τα στατιστικά, βάζουμε και μια ακόμα παράμετρο. Σε αυτά τα εννιά ματς που βάλαμε στο μικροσκόπιο, ο ΠΑΟΚ μέτρησε συνολικά 45 τελικές στην εστία. Αν κάποιος πάει στον απλοϊκό κανόνα που θέλει μια ομάδα να πετυχαίνει γκολ ανά τέσσερις τελικές στην εστία, ο ΠΑΟΚ είναι κάτω και από αυτό τον μέσο όρο, καθώς έχει μετρήσει έξι τέρματα. Ακόμα αυτά τα δύο παραπάνω γκολ θα μπορούσα να είχαν μετατρέψει δυο από τις «λευκές» ισοπαλίες σε νίκες. Αυτοί οι +4 βαθμοί αλλάζουν εντελώς την εικόνα στη βαθμολογία. Δεν είπε κανείς να είχε ο ΠΑΟΚ το απόλυτο. Σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο οι ισορροπίες είναι λεπτές (τόσο λεπτές που κάποιοι έβγαλαν μέχρι και… μεζούρες) οι τέσσερις από τους χαμένους βαθμούς του ΠΑΟΚ θα έκανα μεγάλη διαφορά.

ΤΑ 2+1 ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ

Ο ΠΑΟΚ μετρά δυο ήττες σε επίπεδο σκορ και μια ήττα σε επίπεδο xGoals, στο σύνολο των εννιά αναμετρήσεων στις οποίες δε νίκησε/ Ο αγώνας στον οποίο ο Δικέφαλος έμεινε σε ρηχά νερά αναφορά με την παραγωγή φάσεων και τελικών προσπαθειών ήταν αυτός την OPAP Arena με αντίπαλο την ΑΕΚ, εκεί που είχε μόλις ο,34 xGoals και η Ένωση 1.73. Στα άλλα δυο ματς στα οποία οι «ασπρόμαυροι» είχαν λιγότερα xGoals από τον αντίπαλο ήταν αυτά με αντιπάλους τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα και τον Άρη στο «Κλ. Βικελίδης». Απέναντι στους «πράσινους» μιλάμε ουσιαστικά για ισορροπία στα xGoals καθώς ο Παναθηναϊκός είχε 1,48 έναντι 1,47 του ΠΑΟΚ. Στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Άρη, οι γηπεδούχοι είχαν 1,98 και ο Δικέφαλος 0,97. Θα πρέπει, και στις δυο αυτές αναμετρήσεις να μπει και μια υποσημείωση αναφορικά με τα xGoals, και αυτή έχει να κάνει πως και στις δυο περιπτώσεις, ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ είχε εκτέλεση πέναλτι, που αξιολογείται με 0,75. Είναι ουσιαστικά αυτή που στη μια περίπτωση φέρνει τον Παναθηναϊκό στο 0,01 πάνω από τον ΠΑΟΚ και στην άλλη φέρνει τον Άρη στο +1 xGoal.


Τελευταία νέα

Κωνσταντέλιας: «Σήμερα το… ευχαριστήθηκα!»

Πολυτιμότερος παίκτης του ντέρμπι με την ΑΕΚ αναδείχθηκε ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, σκόρερ δύο τερμάτων της ομάδας του. «Είχαμε χαρακτήρα. Από...

Στην ίδια κατηγορία