Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πληγή, που δεν κλείνει

Δημοφιλή

Συνέβη μόλις τρεις φορές στο φετινό πρωτάθλημα! Μόνο κόντρα στον Αστέρα (1-0), την ΑΕΚ (2-0) και τον ΠΑΣ (4-0) ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κρατήσει “καθαρή” την εστία του.

Στο μπάσκετ λένε πως η επίθεση φέρνει εισιτήρια, αλλά η άμυνα τις νίκες. Στο ποδόσφαιρο δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά όταν δέχεσαι σε μόνιμη βάση γκολ και συνήθως στην πρώτη τελική του αντιπάλου, η ανατροπή και η νίκη γίνεται πιο δύσκολη!

Η προσπάθεια του ΠΑΟΚ για μια πορεία πρωταθλητισμού εκτροχιάστηκε πριν καλά – καλά φτάσουμε στα μισά της σεζόν, με τις αμυντικές επιδόσεις του να είναι αυτές που προβληματίζουν από το ξεκίνημα της σεζόν. Και πριν βιαστεί κανείς να ρίξει το ανάθεμα μόνο σε όσους είναι τα μετόπισθεν, θα πρέπει να αναλογιστεί πως όταν οι προπονητές λένε ότι οι ομάδες αμύνονται ως σύνολο, δεν το λένε για να μειώσουν το βάρος των ευθυνών των αμυντικών.

Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ

Η επιστροφή του Ραζβάν Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ έκανε πολλούς να συγκρίνουν συνεχώς τις επιδόσεις του Δικεφάλου του Βορρά με αυτές τις πρώτης του θητείας στον πάγκο των ασπρόμαυρων, όταν και καταγράφηκε μια διετία στην οποία η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφτασε στο πικ της. Είναι δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ υστερεί σε νούμερα σε σχέση με τον ΠΑΟΚ της διετίας 2017-19, κάτι που το ξέρεις χωρίς καν να κοιτάξεις νούμερα, επιδόσεις και στατιστικές αναλύσεις. Το να μπει ο φετινός ΠΑΟΚ του πρώτου μισού του πρωταθλήματος, σε μια ζυγαριά με τον ΠΑΟΚ των δυο προηγούμενων ετών, ίσως να βάζει το πρόβλημα των «ασπρόμαυρων» σε μια πιο ρεαλιστική διάσταση.

Η ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ

Τη σεζόν 2019-20, ο ΠΑΟΚ δεχόταν 0,7 xGoals ανά παιχνίδι. Τα xGoals είναι η μονάδα καταγραφής της ποιότητας των τελικών φάσεων με βάση το σημείο του γηπέδου από το οποίο καταγράφηκαν. Τη σεζόν 2020-21, ο αριθμός των xGoals κατά ανά 90λεπτο έπεσε στο 0,6, και τη σεζόν που διανύουμε, αυτός ο αριθμός εκτοξεύτηκε στο 1 xGoal κατά ανά 90λεπτο. Τα xGoals βοηθούν στατιστικά να «ζυγιστούν» οι τελικές φάσεις, καθώς μια ομάδα που έκανε για παράδειγμα 10 τελικές εκ των οποίων οι 8 εκτός περιοχής, δεν απείλησε το ίδιο με μια ομάδα που έκανε 5 τελικές αλλά και οι 5 ήταν στο ύψος του πέναλτι. Ο φετινός ΠΑΟΚ όχι μόνο δέχεται περισσότερες τελικές αλλά οι αντίπαλοι βρίσκουν τον τρόπο να τον απειλούν από καίριες θέσεις. Και αυτό αποτελεί και μια πρώτη απάντηση στο γιατί οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ αρκετές φορές σκοράρουν στην πρώτη τους τελική, όπως για παράδειγμα έκανε η Λαμία στην Τούμπα, στην αυλαία του πρώτου γύρου.

ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΜΙΑ

Για να αντιληφθεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο η καταγραφή των xGoals βοηθάει στην κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος του ΠΑΟΚ στα μετόπισθεν, η Λαμία ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο έχοντας δεχθεί ένα γκολ λιγότερο από τον Δικέφαλο, δεχόμενη 0,8 xGoals κατά ανά 90λεπτο. Σε επίπεδο xGoals κατά ανά 90λεπτο, ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερος μόνο από τον Ιωνικό, τον Παναιτωλικό, τον Ατρόμητο και τον Βόλο. Καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος σε αυτή την στατιστική καταγραφή είναι ο Αστέρας Τρίπολης με 0,45. Πέρα από τις ατομικές επιδόσεις, που και εκεί προκύπτουν αριθμοί που δείχνουν ένα σημαντικό πρόβλημα, ο ΠΑΟΚ έχει θέματα συνολικής λειτουργίας, και αυτό περιλαμβάνει στον τρόπο με τον οποίο οι αντίπαλοι καταφέρνουν να φέρνουν τη μπάλα μέσα στη μεγάλη του περιοχή.

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Και μιας και ο λόγος για την σύγκριση ποιότητας και ποσότητας, ο ΠΑΟΚ είναι πέμπτος σε ποσότητα τελικών που δέχεται ανά αγώνα, χωρίς να είναι πολύ μακριά από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Άρη που βρίσκονται μπροστά του. Ο ΠΑΟΚ δέχεται κατά μέσο όρο 10 τελικές, ο Παναθηναϊκός 9 και οι Άρης και Ολυμπιακός από 8. Το πρόβλημα είναι πως αυτό είναι και το αντίστοιχο ποσοστό επικινδυνότητας των φάσεων που δέχεται…

Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ

Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε σε απόσταση πέντε βαθμών από την ΑΕΚ. Η στατιστική ανάλυση των επιδόσεων της άμυνας των δυο ομάδων δίνει μια πρώτη και σημαντική απάντηση. Η ΑΕΚ δέχτηκε 12 γκολ ενώ είχε 15 xGoals κατά, ενώ ο ΠΑΟΚ δέχθηκε 16 γκολ ενώ είχε 13 xGoals κατά. Η Ένωση έχει καλύτερη άμυνα από τους ασπρόμαυρους αν και δέχεται περισσότερες και πιο ποιοτικές φάσεις από εκείνους. Στη διαφορά των δυο ομάδων έρχεται ένα επιμέρους στατιστικό να το «φωτίσει» και είναι αυτό που αφορά στη σύγκριση ανάμεσα στους γκολκίπερ των δυο ομάδων, με τον Στάνκοβιτς να έχει δεχθεί +1,7 περισσότερα γκολ από τα xGoals την ώρα που η επίδοση του Πασχαλάκη είναι στο +4,8 που αποτελεί την χειρότερη επίδοση του πρώτου γύρου της Σούπερ Λιγκ. Ο έμπειρος γκολκίπερ του Δικεφάλου του βορρά απέχει πολύ από τις επιδόσεις της πρώτης του διετίας στους ασπρόμαυρους και αυτό έχει στοιχίσει στον ΠΑΟΚ, ειδικά από τη στιγμή που εξαιρετικές του επιδόσεις είχαν τότε συνδυαστεί από τις αντίστοιχες του Πρίγιοβιτς στην επίθεση, την ώρα που φέτος οι επιθετικοί του ΠΑΟΚ… υπολειτουργούν.

Προηγούμενο άρθροΠρόκριση με καρδιοχτύπι
Επόμενο άρθροΠου είναι οι αρχηγοί;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Γέμισε με κόσμο η Νέα Μεσημβρία

Επιστροφή των διεθνών ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ επιφύλασσε η σημερινή (28.03) προπόνηση στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Νέας Μεσήμβριας, με τον...

Στην ίδια κατηγορία