Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Πιθανότητες πρόκρισης;58%

Δημοφιλή

Θα είναι αρκετό για τον ΠΑΟΚ το 1-0 της Τούμπας για να πάρει την πρόκριση κόντρα στη Γάνδη; Σε δώδεκα ανάλογες (νίκη με διαφορά ενός γκολ στο πρώτο εντός έδρας ματς) περιπτώσεις στο παρελθόν μέτρησε επτά προκρίσεις σε επόμενη φάση και πέντε αποκλεισμούς.

Τη σεζόν 1997-98 ο Δικέφαλος βρήκε απέναντί του την Αρσεναλ. Στη ρεβάνς του Χάιμπουρι ο Μπέργκαμπ (δεν είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για το πρώτο ματς εξαιτίας του φόβου του για τα αεροπορικά ταξίδια) ισοφάρισε από νωρίς (22΄) το σκορ του αγώνα της Τούμπας (σκόρερ ο Φρατζέσκος), αλλά, τρία λεπτά πριν το φινάλε, ο Βρύζας είχε διαμορφώσει το τελικό 1-1. Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ είχε στις τάξεις της διάσημους παίκτες της εποχής, όπως οι Πετί, Βιεϊρά, Όφερμαρς, Ανελκά και Ράιτ. Και, βέβαια, στο τέλος εκείνης της σεζόν η Αρσεναλ πανηγύρισε το νταμπλ στη χώρα της.

Πέντε χρόνια μετά (περίοδος 2002-03), κόντρα στην Γκρασχόπερ, ο ΠΑΟΚ είχε προηγηθεί στην Τούμπα με 2-0 (3΄ Χασιώτης, 48΄ Γιασεμάκης). Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο 64΄ με το πέναλτι του Νούνιες. Η ρεβάνς ήταν δραματική, αλλά ο Δικέφαλος πήρε αυτό που ήθελε με το γκολ του Μάρκου στις καθυστερήσεις, παρουσία έξι χιλιάδων Ελλήνων, που είχαν μετατρέψει την αντίπαλη έδρα σε μια μικρή Τούμπα, κάνοντας τον προπονητή της ελβετικής ομάδας Μαρσέλ Κόλερ να δηλώσει μετά το τέλος του αγώνα: «Ζηλεύω τον κόσμο του ΠΑΟΚ».

ΜΕ ΠΑΙΚΤΗ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΑΤΣ

Παίζοντας από το 2΄ με δέκα παίκτες (αποβολή Βίτορ) η ομάδα του Ιγκόρ Τούντορ είχε νικήσει με 1-0 την Σπάρτακ Τρνάβα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν 2015-16 χάρη στο γκολ του Λούκας στο 82΄. Στη ρεβάνς της Σλοβακίας ο ΠΑΟΚ πήρε την πρόκριση με 1-1. Σκόρερ των φιλοξενούμενων ο Κωνσταντινίδης, που διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 48΄ (από το 67΄ οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Σκόνδρα).

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Το 2-1 του αγώνα της Τούμπας εναντίον της Βασιλείας (σκόρερ των νικητών οι Κάνιας και Πρίγιοβιτς) για τον δεύτερο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ (σεζόν 2018-19) άφηνε ανοιχτή την υπόθεση της πρόκρισης, ωστόσο στην Ελβετία ο Δικέφαλος έκανε «παρέλαση» με 3-0, με τα γκολ των Βαρέλα, Πρίγιοβιτς και Ελ Καντουρί.

Στον αμέσως επόμενο γύρο η ομάδα του Λουτσέσκου είχε βρει μπροστά της τη Σπάρτακ Μόσχας. Στο ματς της 8ης Αυγούστου 2018, αν και βρέθηκε στο 17΄ να χάνει με 2-0, έκανε την ανατροπή στην Τούμπα και με τα γκολ των Πρίγιοβιτς, Λημνιού και Πέλκα νίκησε με 3-2. Μια εβδομάδα αργότερα έφερε 0-0 στη ρωσική πρωτεύουσα και εξασφάλισε την πρόκριση για τα πλέι οφ της διοργάνωσης.

ΑΝΙΣΗ ΜΑΧΗ

Τη σεζόν 1975-76 η ομάδα του Γκιούλα Λόραντ βρήκε απέναντί της την Μπαρτσελόνα. Στο πρώτο ματς της Τούμπας οι παίκτες του ΠΑΟΚ πίεσαν τους Ισπανούς στο β΄ μέρος και στο 73΄ πέτυχαν το μοναδικό γκολ του αγώνα με σκόρερ τον Κούδα, που αξιοποίησε την πάσα του Ασλανίδη. Στη Βαρκελώνη η μάχη μπροστά σε 50 χιλιάδες φιλάθλους αποδείχτηκε άνιση, αφού η υπεροχή των γηπεδούχων μεταφράστηκε στο συντριπτικό 6-1 (ο Κρόιφ και η παρέα του έφθασαν μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκαν από τη Λίβερπουλ, μετέπειτα κάτοχο του τίτλου).

ΜΟΙΡΑΙΟΣ Ο… ΤΣΕΖΑΡΙ

Τη σεζόν 2001-02 το πρώτο ματς της Τούμπας εναντίον της Αϊντχόφεν η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς έκανε σπουδαία εμφάνιση και θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα ακόμη καλύτερο σκορ από το τελικό 3-2 (δύο γκολ ο Γιασεμάκης και ένα ο Ουντέζε). Στη ρεβάνς ήταν ο Γκρατσιάνο Τσέζαρι, που ανέκοψε την πρόκριση του ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος κυνηγούσε στο τελευταίο ημίωρο ένα δεύτερο γκολ, για να μειώσει σε 3-2 και να οδηγήσει το ματς στην παράταση. Και, πιθανότατα, θα το είχε πετύχει, αν ο Ιταλός διαιτητής (σφύριζε για τελευταία φορά στην καριέρα του…) έδινε στο 77΄ το πέναλτι στην ανατροπή του Οκκά. Αντίθετα, έδωσε στο 90΄ πέναλτι υπέρ των Ολλανδών, που διασφάλισαν με το 4-1 την πρόκριση.

Την αμέσως επόμενη χρονιά η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη βρήκε μπροστά της τη Σλάβια Πράγας. Το γκολ του Γεωργιάδη (52΄) στην Τούμπα έδωσε απλά τη νίκη στους γηπεδούχους, μια και στη ρεβάνς οι Τσέχοι έφθασαν στο 4-0.

Αν και βρέθηκε να χάνει στην Τούμπα από το 25΄, η ομάδα του Γιώργου Δώνη νίκησε τη Ραπίντ Βιέννης με 2-1 για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ (σεζόν 2012-13), χάρη στα γκολ των Αθανασιάδη στο 68΄ και Κατσικά στο 87΄(είχε μεσολαβήσει στο 73΄ η αποβολή του Λάζαρ). Στην αυστριακή πρωτεύουσα ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 3-0 μένοντας εκτός φάσης των ομίλων.

ΤΟΥ… ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ

Τη σεζόν 1982-83 η ομάδα του Χέερ φιλοξένησε τη Σοσό, κατακτώντας τη νίκη χάρη στο γκολ του Δημόπουλου (78΄). Στη ρεβάνς οι Γάλλοι ισοφάρισαν το σκορ της Τούμπας με το πέναλτι του Ανζιανί στο 90΄, το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, όπου έδρασε ο Δημόπουλος, σκοράροντας στο 95΄ (η Σοσό πήρε νίκη γοήτρου με ένα δεύτερο γκολ του Ανζιανί στο 98΄).

Ιστορική ήταν η επιτυχία του ΠΑΟΚ να περάσει το εμπόδιο της Φενερμπαχτσέ στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ τον Αύγουστο του 2010. Η ρεβάνς της Κωνσταντινούπολης κρίθηκε στην παράταση (στο ματς της Τούμπας η ομάδα του Δερμιτζάκη είχε νικήσει 1-0 με το γκολ του Βιεϊρίνια), όπου στο 102΄ ο Μουσλίμοβιτς διαμόρφωσε το 1-1.

Αντίθετα, στην παράταση είχε λυγίσει η ομάδα του Σάνον (σεζόν 1974-75) κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα (α΄ γύρος του κυπέλλου κυπελλούχων), χάνοντας στο Βελιγράδι με 2-0. Ο Ντεκ είχε κάνει μεγάλες αποκρούσεις, αλλά από δικό του λάθος είχε έρθει το γκολ του Πέτροβιτς στο 59΄, που ισοφάρισε το 1-0 (Τερζανίδης) της Τούμπας. Και στο 103΄ ο Σάβιτς έκανε το 2-0.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Κωνσταντέλιας: «Σήμερα το… ευχαριστήθηκα!»

Πολυτιμότερος παίκτης του ντέρμπι με την ΑΕΚ αναδείχθηκε ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, σκόρερ δύο τερμάτων της ομάδας του. «Είχαμε χαρακτήρα. Από...

Στην ίδια κατηγορία