Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Πάμπλο Γκαρσία: Οι απαντήσεις σε τρεις «ασπρόμαυρες» κρυφές ιστορίες

Δημοφιλή

Κάθε ιστορία έχει τους δικούς της τρόπους αφήγησης. Η FORZA έχει απαντήσεις σε τρεις κρυφές ιστορίες γύρω από το μύθο που δημιουργήθηκε στα δεκαπέντε χρόνια που ο Πάμπλο Γκαρσία βρίσκεται στα μέρη μας.

Ο αγαπημένος «Τσε» της «ασπρόμαυρης» κερκίδας ήταν απλά ένας ποδοσφαιριστής που έμεινε στην ιστορία για τη γροθιά στον Ντιόγο; Ή μήπως έγινε ήρωας στα μάτια των φανατικών της εξέδρας μόνο για όσα έλεγε δημοσίως κατά του κατεστημένου και τον τρόπο που πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου ως προπονητής του ΠΑΟΚ; Εδώ στήνεται η «πόρτα», το face control του θέματος. Ή περνάς και συνεχίζεις να διαβάζεις ή αποχωρείς…

ΜΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ Η ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟΝ ΝΤΙΟΓΟ…

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, τέτοια εποχή, οι ΠΑΟΚτσήδες κυκλοφορούσαν στη Θεσσαλονίκη περήφανοι φορώντας μπλουζάκια με τη φωτογραφία του Πάμπλο Γκαρσία «α λα» Τσε Γκεβάρα. Στο μυαλό τους η ενέργειά του  να χτυπήσει στο στομάχι τον Ντιόγο μέσα στο Καραϊσκάκη στο πρώτο κιόλας ντέρμπι του εναντίον του Ολυμπιακού, – έμοιαζε με γροθιά στο αθηνοκεντρικό κατεστημένο.

Ο Πάμπλο στην κατακόρυφη αύξηση της δημοτικότητάς του παρέμενε σοβαρός και ανέκφραστος. Και το κυριότερο; Δεν έγινε «ήρωας» μόνο για μια μπουνιά. Ήταν ποδοσφαιριστής που αψηφούσε το όποιο κόστος σε ποινές, του ‘παιξε του ΠΑΟΚ. Του ‘παιξε μπαλάρα. Ιδίως την εποχή Φερνάντο Σάντος στην Τούμπα, που τους είχε ταιριάξει με τον Βιτόλο, ο ένας να τρέχει σαν το ατάιστο σκυλί κι ο άλλος να ελέγχει. Με το αισθητήριό του, με την πείρα του, με την περιφερειακή όρασή του. «Με την οικογένειά μου θέλαμε να πάμε κάπου να ζήσουμε ήρεμα, όμως μόλις κατάλαβα τι γίνεται εδώ, σκέφτηκα πως αν δεν παίξω μπάλα εδώ θα με σκοτώσουν!», έχει παραδεχθεί μιλώντας για τα πρώτα του χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

ΗΤΑΝ Ο ΔΩΝΗΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ…

Η ιστορία έχει γράψει πως ο Γιώργος Δώνης τον ώθησε στην έξοδο. Η αλήθεια ήταν πως είχε αρχίσει τη φθίνουσα πορεία ως παίκτης, γεγονός πάνω στο οποίο είχαν συμφωνήσει όλοι στον ΠΑΟΚ. Κανείς όμως, δεν το έλεγε, δεδομένης της λατρείας του κόσμου προς το πρόσωπό του. Στις 20/3 του 2013 ανακοινώθηκε το τέλος της σχέσης του ποδοσφαιριστή Γκαρσία με τον «Δικέφαλο» προτού επιστρέψει κάποιους μήνες μετά επί Χουμπ Στέφενς.

Αν και ουδέποτε το παραδέχθηκε δημοσίως έφτασε πολλές φορές στα άκρα με τους προπονητές στον ΠΑΟΚ. Πως έχει η ιστορία. Ένα από τα πιο γνωστά πανό που έχουν σηκωθεί ποτέ στην Τούμπα ήταν αυτό που έγραφε: «Νο Garcia, No Party». Και δεν είχε σηκωθεί τυχαία στις κερκίδες απέναντι από τα επίσημα σ’ ένα φιλικό παιγνίδι απέναντι στον Εργοτέλη τον Αύγουστο του 2009.

Στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούσαν επί μέρες φήμες που ήθελαν τον αγαπημένο της «ασπρόμαυρης» εξέδρας να αποτελεί παρελθόν, καθώς ο Φερνάντο Σάντος από το τέλος της προηγούμενης σεζόν είχε ζητήσει την απομάκρυνση του. Τι είχε συμβεί; Ο Σάντος είχε στείλει τον Γκαρσία στη διοίκηση και πολλοί έλεγαν ότι υπήρχε σκέψη για διακοπή συμβολαίου. Ο Πορτογάλος προπονητής δεν μπορούσε να χωνέψει ότι δεν έδειχνε διάθεση να αλλάξει συμπεριφορά εντός αγωνιστικού χώρου, ενώ ο Ζαγοράκης είχε πει πως «δεν μπορεί κάποιοι να νομίζουν πως είναι τα αφεντικά στα αποδυτήρια. Όποιος ξαναδημιουργήσει πρόβλημα, θα τεθεί εκτός ομάδας».

Τελικά, με την πρόταση της τουρκικής Ανκαραγκουτσού να έχει φτάσει στο κατώφλι της Τούμπας, όλα ξεκαθάρισαν σε μια συζήτηση ανάμεσα στους τρεις άνδρες. Ο Σάντος αποχώρησε κάποια στιγμή από το προεδρικό γραφείο και έμειναν Ζαγοράκης και Γκαρσία να λύσουν τις διαφορές. Ο Πάμπλο άλλαξε συμπεριφορά, «αν δεν το έκανα, θα με είχαν διώξει από τον ΠΑΟΚ», είχε πει, φτάνοντας να υπογράψει νέο συμβόλαιο τον Ιανουάριο του 2010 με εισήγηση του Φερνάντο Σάντος.

ΤΟ «ΕΓΩ ‘Η ΑΥΤΟΣ» ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΖΑΓΟΡΑΚΗ

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς «πρωταγωνίστησε» δίχως να πάρει τον α’ ρόλο επί της σκηνής στην απομάκρυνση του Μάριο Μπερέτα. «Παίζω τόσα χρόνια ποδόσφαιρο, δεν έχω κάνει άλλη προετοιμασία στης οποίας τις προπονήσεις να μην ιδρώνω» -ενημέρωσε τον Ζαγοράκη, όταν ο τελευταίος ανέβηκε άρον-άρον στη Φρανκφούρτη. «Αν θέλετε να μείνετε με αυτόν τον προπονητή, κανένα πρόβλημα. Φέρτε μου το συμβόλαιο μου να υπογράψω τη λύση συνεργασίας» -είπε τη μέρα που αποχώρησε με κατεύθυνση τη γερμανική «αούτομπαν» και η διοίκηση του ΠΑΟΚ αποφάσισε το τέλος της συνεργασία με τον Ιταλό προπονητή.

Η ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ…

Όλοι πιστεύουν ότι η εκτός γηπέδων σχέση Γκαρσία – ΠΑΟΚ ξεκίνησε ιδανικά και με τις καλύτερες προθέσεις, εκατέρωθεν, από την στιγμή που ο πρώτος αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ψέματα. Το καλοκαίρι του 2014 επέστρεψε εκ νέου στην Τούμπα, αυτή τη φορά ως ένας εκ των βοηθών του Άγγελου Αναστασιάδη, όμως και εκείνη η επιστροφή ήταν γεμάτη από ίντριγκα και διαφωνίες. Γι’ αυτό και αποχώρισε νωρίς από το τιμ.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Γκαρσία έγινε προπονητής στις υποδομές του ΠΑΟΚ πολύ απλά γιατί ο Φρανκ Άρνεσεν δεν του έδινε σημασία. Ο Δανός μόλις είχε αναλάβει το πόστο του αθλητικού διευθυντή και υποτίθεται θα τον είχε δίπλα του σε συμβουλευτικό ρόλο. Μάλιστα λίγο πριν αναχωρήσει για τη Δανία του ζήτησε να δει κάποια DVD με ποδοσφαιριστές που ήταν στη μεταγραφική λίστα του «Δικεφάλου». Ο Ουρουγουανός τσέκαρε αρκετούς παίκτες, όμως δεν άντεχε τη δουλειά μέσα σ’ ένα γραφείο. Όταν ο Άρνεσεν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, του είπε ότι ήθελε να γίνει προπονητής, κάπως έτσι άρχισε ως βοηθός στην Κ17.

Ο ΠΑΜΠΛΟ ΚΑΙ Ο «ΝΤΕΛΙΑΣ»

Ο Γκαρσία ανέλαβε την Κ19 με την οποία πήρε τρία σερί πρωταθλήματα, τα δύο τελευταία (2018-19, 20190-20) δίχως να ηττηθεί μετρώντας 70 νίκες και 7 ισοπαλίες σε 77 αγώνες.

Στα χέρια του η Κ19 παρέμεινε αήττητη κι ο τελευταίος αγώνας (25/10/2020) στον πάγκο της ήταν ένα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (1-0) στη Σουρωτή, με πρωταγωνιστή τον… Γιάννη Κωνσταντέλια, που σ’ εκείνο το ματς οργίασε απέναντι στους «ερυθρόλευκους»!

 


Τελευταία νέα

Παιχνίδια κυκλοφορίας και οδηγίες από Λουτσέσκου (video)

Την προετοιμασία της για το τελευταίο κομμάτι της σεζόν συνεχίζει η ομάδα του ΠΑΟΚ, με τους ποδοσφαιριστές και το...

Στην ίδια κατηγορία